Autor |
Wiadomość |
Awel
|
Jak teraz o tym wszystkim myślę, to było kilka pytań, które nieźle mi dały w kość!  Np. ejzegeta, czy Morze Trzcin. Jednak najbardziej "przejechałam się" na tym koniu, z którego nie spadł Szaweł  oraz na wielorybie, który nie zjadł Jonasza
A wy???
|
Wt gru 19, 2006 18:27 |
|
|
|
 |
Wodanutka
|
Ja też miałam wiele chwil zwątpienia, zupełnej niewiedzy...ale pamiętam jak dziś... jakoś się tak złożyło, że nie miałam dostępu do netu w domu, więc weszłam w pracy na pytanka i jak zobaczyłam pytanie Co to jest "Co to jest?" to moje osłupienie sięgnęło zenitu!!!  i pomyślałam wtedy, że zupełnie się nie nadaję do tego konkursu....ale znalazłam odpowiedź na to pytanie i dobrnęłam z większymi lub mniejszymi trudnościami do końca z czego się bardzo cieszę...ależ się rozpisałam  jak nigdy...
Pozdrawiam wszystkich gorąco w ten przedświąteczny czas 
|
Wt gru 19, 2006 19:08 |
|
 |
rastakayakwanna
|
Dla mnie najgorszym było pytanie o koligacje rodzinne Heroda i Salome. Mało się wtedy nie poddałem. Chociaż i tak najwięcej punktów straciłem za brak jednego z "wypracowań". Taki już jestem - nie lubię wypracowań 
_________________ Sol lucet omnibus
|
Wt gru 19, 2006 20:18 |
|
|
|
 |
Wodanutka
|
Faktycznie ja też jedno wypracowanko odpuściłam i punkty poleciały ....... nie wiedziałam, jak się zabrać za nie... 
|
Wt gru 19, 2006 20:24 |
|
 |
Halszka
|
Wypracowania były dla mnie najciekawsze.  Męczące były pytania z podpunktami, wtedy trzeba było napracowac się najwięcej. Nie gustowałam w samobójcach, a najwięcej punktów straciłam  za Mojżesza, którego Pan Bóg chciał pozbawić życia, nie wiadomo, z jakiego powodu. 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Wt gru 19, 2006 22:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A dla mnie wypracowania były najgorsze, bo ja takie beztalencie literackie 
|
Wt gru 19, 2006 23:32 |
|
 |
Halszka
|
Ej, Moniczko, bez przesadyzmu. Nie wmawiaj sobie byle czego! 
|
Śr gru 20, 2006 0:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Serio  Wolę coś liczyć niż pisać 
|
Śr gru 20, 2006 0:44 |
|
 |
pedziwiatr
|
hehehe, ja tam wole nie liczyc, bo mi sie nigdy nie zgadza, a jesli juz, to tylko na Boza pomoc 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Śr gru 20, 2006 3:58 |
|
 |
goostaf
|
Ja też się przejechałem na koniu Szawła.
Ale za to przy pytaniu o to jakie zwierzę pozbawiło życia proroka oszukanego przez proroka zdarzyło mi się, że akurat ten fragment Biblii czytałem poprzedniego wieczoru!
Podobnie pytania o rodzaje Biblii (cudzołożnika, Alba, ...) znalazłem w książce którą akurat świeżo skończyłem czytać.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Śr gru 20, 2006 10:54 |
|
 |
Halszka
|
No właśnie, saxonie, toś nam zaszczepił lub uaktywnił: czytanie.  Dziś z księgarni wysyłkowej dotarły do moich rąk "Rozmowy o Biblii" Anny Świderkówny. Nie ma konkursu, ale czytać trzeba, o Biblii właśnie. Lepiej samą Biblię? Pewnie tak, na razie o, a później samą, zgoda? 
|
Śr gru 20, 2006 12:44 |
|
 |
katalina
|
Hej hej! Też zaglądam co jakiś czas z nadzieją, że temat jeszcze nie umarł. Przygotowania świąteczne w toku- dom pachnie ciastem orzechowym, właśnie wyciągniętym z piekarnika...
Też podczytuję Świderkównę- zgadzam się, że konkurs zaszczepił w nas ciekawość i chęć poszukiwania.
Pozdrawiam Was wszystkich bardzo świątecznie. Niech Wam się Dzieciątko narodzi! 
|
Śr gru 20, 2006 18:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pani Prof. Świderkówna jest cudowna
Lubię słuchać jej audycji "Prawie wszystko o Biblii" w Radiu Józef (czwartek 19:00). Co prawda to radio warszawskie, więc w większośc kraju możliwe do słuchania tylko przez internet, ale jakby ktoś miał ochotę to na stronie radia zamieszane są mp3 z audycjami, które już były emitowane. Co prawda tylko ostanie odcinki, ale lepsze to niż nic:
http://sielskiefale.pl/?a_id=47&mid=34
Miłego (i pożytecznego) słuchania 
|
Śr gru 20, 2006 20:40 |
|
 |
Halszka
|
Moniczko, dzieki za te "namiary".  Juz tam zajrzałam. Zamierzam odsłuchać.
|
Śr gru 20, 2006 22:23 |
|
 |
gośliniak
|
katalina napisał(a): Też podczytuję Świderkównę- zgadzam się, że konkurs zaszczepił w nas ciekawość i chęć poszukiwania.
Ja miałem możliwość wysłuchać wykładu pani profesor podczas jednego z Forum Młodych we Wrocławiu (nie pamiętam roku). Od tamtego czasu zafascynowałem się tym, co przekazuje pani Świderkówna.  Przeczytałem wszystkie cztery pozycje z serii "Rozmowy o Biblii".  Są to pozycje, do których warto wracać.
Udział w konkursie rozbudził we mnie pragnienie głębszego poznawania Biblii i powruciłem do języka greckiego  , aby w oryginale czytać Nowy Testament. Na hebrajski narazie się nie rzucam.
Życzę owocności w poznawaniu Pana w Jego Słowie.
Pokój i Dobro
|
Cz gru 21, 2006 8:00 |
|
|
|