| Autor |
Wiadomość |
|
saxon
|
a ma się tak, że wykazuje funkcjonowanie zwrotu rody kapłańskie,
|
| Pt gru 30, 2005 9:13 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Stad tez dziwna jest poprawna odpowiedxz w pyt. 2, że rodów kapł. było 24.Przeciez wszyscy kapłani pochodzili z jednego rodu Aarona.
"...wybrano więc spośród potomków Eleazara szesnastu naczelników rodów, a spośród potomków Itamara ośmiu naczelników rodów.
Tak więc chodzi dokładnie o RODY
|
| Pt gru 30, 2005 9:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Sory nie podałem namiaru
To fragment z 1Krn 24, 4
|
| Pt gru 30, 2005 9:32 |
|
|
|
 |
|
Stan
|
saxon napisał(a): a ma się tak, że wykazuje funkcjonowanie zwrotu rody kapłańskie
Drogi Księże, na takiej zasadzie można dyskutować, ale chyba jest to mało poważne. Wyraźnie w przypisie do Łk 1,5 jest napisane, że kapłan Zachariasz należał do oddziału Abiasza. W 1 Krn 24.1 i 1 Krn 24.10 odpowiednio napisane jest o synach Aarona i o naczelnikach rodów (w przypisie do 1Krn 24,10 - napisano Do tej klasy należał później Zachariasz, ...). Proszę jeszcze raz Księdza o precyzję zrówno pytań i odpowiedzi, bo tak to można uznawać różne dziwne odpowiedzi (wyrwane z kontekstu). Wyraźnie w pytaniu było postawione (Który z nich jest wspomniany w kontekście wydarzeń związanych z przyjściem Mesjasza i którym rodem był z kolei?).
Zaznaczam, że nie chodzi mi o walkę na punkty, ale jak człowiek się naczyta, naszpera po różnych źródłach, to chciałby aby to było docenione i uznane.
Pozdrawiam Stan.
|
| Pt gru 30, 2005 9:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ludzie ale sie czepiacie
Przecież to pytanie było banalnie proste....wystarczyło przeczytac przypis z Łukasza i przejśc do Kronik....odpowiedź wprost rzucała się w oczy.
Jeżeli jednak ktos sie zaczął zbytnio zagłebiac i wyszukiwac co innego, wietrząc "podstęp" to sie nie dziwię, że teraz ma problemy.
|
| Pt gru 30, 2005 9:50 |
|
|
|
 |
|
Dorka
|
Belizariusz napisał(a): ....wystarczyło przeczytac przypis z Łukasza i przejśc do Kronik....odpowiedź wprost rzucała się w oczy.
A niektórzy zrobili dokładne na odwrót (właśnie ja) i przypis z Lukasza tylko uwieńczył żmudne poszukiwania, nie pozostawiając żadnych wątpliwości co do prawidłowej odpowiedzi.
|
| Pt gru 30, 2005 10:52 |
|
 |
|
saxon
|
Tak mi się skojarzyło po ponad półgodzinnym brnięciu przez śnieg w zamieci podczas konduktu pogrzebowego:
że wszelkie pytania o to z jakiego rodu ktoś pochodził są w takim ujęciu bez sensu - w końcu wszyscy pochodzą z rodu Adama
i wracam do czytania maili 
|
| Pt gru 30, 2005 11:17 |
|
 |
|
Petitfourmi
|
Brawo Saxon 
_________________ ~IERI~OGGI~DOMANI~
|
| Pt gru 30, 2005 11:51 |
|
 |
|
ave
|
Pyatnie o rody spedza mi sen z powiek. Dlatego ,że przesiedziałam na poszukiwaniach mnóstwo czasu. I zacząc trzeba od definicji słowa"ród" i nijak to sie ma do "niby "poprawnej odpowiedzi.
Nie bez powodu pojawia sie tez we wspominanej tu przez nas Ewangelii że Elzbieta pochodziła z rodu Aarona. Przecież kolejni kapłani pochpodzili tylko i wyłacznie z tego jednego rodu. Nie ma innej mozliwosci. To jak mozemy mówic ze pełnienie zmian w swiatyni jest tym samym co przynaleznosc do kolejnego rodu. Mimo wszystko uwazam ze pytanie nie powinno byc tak postawione.
W róznych publikacjach pojawia sie sformuowanie o jednym, jedynym rodzie .Ale chyba nie bede przytaczac . Bo obrońcy tego stanowiska sa i tak bna straconej pozycji.
|
| Pt gru 30, 2005 13:12 |
|
 |
|
kiniaa
|
witam wszystkich!
mam pewne wątpliwości co do 1. pytania nowego etapu:
Cytuj: Pytanie 1 [29] - (7 pkt.)
W dniu narodzin Chrystusa w Betlejem, czyli dnia 25 grudnia roku 0, trzej królowie: Kacper, Melchior i Baltazar, przybyli ze Wschodu do tej miejscowości i oddając w grocie pokłon Nowonarodzonemu, w obecności Jego Matki – Maryi, córki Joachima i Anny, złożyli Mu swe dary: złoto, kadzidło i mirrę.
Tekst powyższy zawiera stwierdzenia i fakty: a) zawarte w Piśmie Świętym b) wynikające z tradycji lub apokryfów (więc mogło tak być, ale nie wiemy tego na pewno) c) ustalone umownie (więc prawdopodobieństwo, że tak było jest równe niemalże zeru) d) nie zaliczające się do żadnej z powyższych kategorii (więc na pewno tak nie było)
Zadanie polega na przyporządkowaniu owych stwierdzeń i faktów do poszczególnych kategorii.
Jako całość traktujemy zwroty: „Kacper, Melchior, Baltazar”, „Joachima i Anny” oraz „złoto, kadzidło i mirrę” (czyli nie omawiamy imion, czy rzeczy w tych zwrotach, pojedynczo lecz razem)
Stwierdzenie „25 grudnia roku 0” rozbijamy na dwa i omawiamy osobno „25 grudnia” i osobno „roku 0”
W razie wątpliwości proszę pytać na Forum
czy jako stwierdzenie lub fakt nalezy traktowac np. Betlejem, królowie przybyli ze Wschodu, oddali pokłon w grocie i czy trzeba je wszystkie przyporządkować?
|
| Pt gru 30, 2005 13:34 |
|
 |
|
saxon
|
tak
|
| Pt gru 30, 2005 14:37 |
|
 |
|
saxon
|
ave napisał(a): W róznych publikacjach pojawia sie sformuowanie o jednym, jedynym rodzie.
Jak widać autorzy cytowanych przeze mnie i Belizariusza fragmentów Pisma Świętego z owymi publikacjami się nie zapoznali 
|
| Pt gru 30, 2005 14:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soryy saxon
..ale wtedy jeszcze Gutenberg nie był nawet w planie.....nie mówiac juz o jego wiekopomnym wynalazku 
|
| Pt gru 30, 2005 14:51 |
|
 |
|
wioletta_2006
|
Witam!!!
Trochę z innej beczki
Mianowicie chodzi mi o pytanie 6-te. W róznych źródłach liczba się wacha od liczby x do liczby y. Czy nalezy podać ten przedział (chyba będzie najbezpieczniej  ), czy też będzie jedna konkretna odpowiedź.
Pozdrawiam
ŻYCZĘ wszystkiego najlepszego w Nowym 2006 Roku, aby Boże Dziecię błogosławiło przez cały nowy rok.
Wiola
_________________ wioletta_2006
|
| Pt gru 30, 2005 15:35 |
|
 |
|
ave
|
Przykro mi ze zamiast odpowiedzi pojawiaja uszczypliwości.
Moze jednak ktos wytłumaczy czy ród a zmiana bąźż oddział to jet to samo.
Bo uparcie twierdze ze jesli chodzi o zapowiedzx mesjańska to pojawia sie wyrażnie stwierdzenie ród Aarona- jesli chodzi o Elzbietę. A to , że zachariasz pochodził z oddziału Abiasz dosc czytelnie mamay wyjasnione w przypisie .Kapłani byli podzieleni na 24 oddziały - a nie rody.
|
| Pt gru 30, 2005 17:33 |
|
|
|