Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz gru 11, 2025 23:12

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

ave napisał(a):
W róznych publikacjach pojawia sie sformuowanie o jednym, jedynym rodzie.

Jak widać autorzy cytowanych przeze mnie i Belizariusza fragmentów Pisma Świętego z owymi publikacjami się nie zapoznali ;) :)

Bardzo proszę Księdza o trochę pokory, bo odpowiedzi tego typu nie licują z powagą stanu kapłańskiego. Jeżeli nie chce się Ksiądz przyznać do przeoczenia (czy też błędu) to trudno, ale dlaczego takie uszczypliwości.

Pt gru 30, 2005 17:39

Przykro mi ze zamiast odpowiedzi pojawiaja uszczypliwości.
Moze jednak ktos wytłumaczy czy ród a zmiana bąźż oddział to jet to samo.
Bo uparcie twierdze ze jesli chodzi o zapowiedzx mesjańska to pojawia sie wyrażnie stwierdzenie ród Aarona- jesli chodzi o Elzbietę. A to , że zachariasz pochodził z oddziału Abiasz dosc czytelnie mamay wyjasnione w przypisie .Kapłani byli podzieleni na 24 oddziały - a nie rody.

Ma Pani/Pan w zupełności rację, też tak uważam, a podawanie cytatu z Nehemiasza jest zupełnie nie na miejscu.

Pt gru 30, 2005 17:43

Chociaz bylo to juz cytowane zarowno przez Saxona jak i przez Belego, to pozwole sobie jeszcze raz wkleic ten fragment

Cytuj:
Podział kapłanów
24
1 A co do synów Aarona - oto ich podział. Synowie Aarona: Nadab, Abihu, Eleazar i Itamar. 2 Nadab i Abihu umarli przed swoim ojcem i nie mieli synów, a urząd kapłański spełniali Eleazar i Itamar. A potomków Eleazara i Achimeleka, potomków Itamara, podzielił Dawid z pomocą Sadoka wyznaczając im urzędy, stosownie do ich służby. 4 I okazało się, że potomków męskich Eleazara było daleko więcej niż potomków Itamara, wybrano więc spośród potomków Eleazara szesnastu naczelników rodów, a spośród potomków Itamara ośmiu naczelników rodów.

Wyraznie czytamy w nich o rodach. Gdyby w Biblii nie istnialo pojecie rody kaplanskie, przypuszczam, ze Saxon nie uzylby takiego sformulowania w pytaniu. Biblia ma jednak do siebie to, ze mozna czytac i nie zawsze rozumiec, co sie czyta, a zatem potrzeba cierpliwosci i wytrwalosci w modlitwie o laske rozumienia. A poza tym, jesli sie czyta uwaznie pytanie, to tam zwykle znajduje sie klucz do szukania odpowiedzi (odkad przegapilam taki klucz, czytam kazde pytanie kilka razy, nawet po wyslaniu odpowiedzi :D :D i zalewam Saxona dodatkowym mailami),

sorry Saxon za dodawanie pracy :-D

Pt gru 30, 2005 17:58

A po co korzystać z różnych publikacji jeśli pytanie dotyczy treści zawartej w Biblii? Ja jestem naprawdę "zielona" pod względem znajomości Biblii, a jednak znalazłam właściwy fragment a póżniej jego potwierdzenie w Łukaszu. I nie miałam żadnych wątpliwości. Zdziwiłabym się bardzo, gdyby odpowiedź była inna.

Pt gru 30, 2005 18:27

I jeszcze jedno, konkurs jest chyba pomyslany pod katem uczenia sie Pisma Swietego, a nie wykazywania sie jego znajomoscia, na to potrzeba kilku ladnych lat studiow, wiec nie rozumiem postawy oburzenia u niektorych uczestnikow. Poza tym pytania, reguly, zasady zwykle ustanawiaja organizatorzy konkursu i kazdy zglaszajacy swoj udzial musi sie im podporzadkowac. Nie wyobrazam sobie jakiegokolwiek konkursu (nie tylko tego), w ktorym uczestnicy kwestionowaliby poprawnosc sformulowanych pytan. W jakim innym konkursie uczestnicy maja forum, gdzie moga dyskutowac na temat pytan przed udzieleniem ostatecznej odpowiedzi?? Zwykle dziala to na zasadzie: pytanie - odpowiedz na podstawie tego, co juz wiem, a nie tego, czego jeszcze moge sie nauczyc na dany temat. Jezeli mimo tego, majac tydzien nie umialam odpowiedziec na pytanie, to oznacza tylko jedno: zle szukalam, a to juz nie jest wina Ksiedza, ktory organizujac ten konkurs, poswieca swoj wlasny czas, sleczy godzinami przy komputerze, czyta nasze odpowiedzi, a w zamian czestowany jest pretensjami i zazaleniami. :(

Pt gru 30, 2005 18:34
Pedziwiatr - przesadzasz trochę z tą nieumiejętnością czytania i zrozumienia przeczytanego tekstu.
Beli powołuje się na przypis z Łukasza - proszę bardzo: Biblia Tysiąclecia: Łk 1,5 - "Kapłani byli podzielenie na 24 oddziały (zmiany) z których każdy pełnił służbę w świątyni przez tydzień. Oddział Abiasza był ósmy (1 Krn 24,10).
Oddziały, zmiany ....to o. Walenty Prolulski, tłumacz Ewangelii wg św. Mateusza, Marka, Łukasza, taką podał interpretację.

Pt gru 30, 2005 18:39

Bardzo proszę Księdza o trochę pokory, bo odpowiedzi tego typu nie licują z powagą stanu kapłańskiego.

Ja natomiast bardzo proszę Pana o trochę poczucia humoru, który - wbrew pewnym mniemaniom - nie jest objawem pychy i jednak licuje z powagą stanu kapłańskiego. Oczywiście z wielu możliwych wersji i ocen wypowiedzi zawsze można wybrać tę najgorszą interpretację i poczuć się oburzonym - ale to już kwestia subiektywnego osądzenia intencji przedmówcy. Tym niemniej przepraszam jeśli moja wypowiedź została odebrana nie jako żartobliwa lecz uszczypliwa. Zarówno wbec Pana, jak i Pani ave więcej tego nie uczynię.

Stan napisał(a):
Jeżeli nie chce się Ksiądz przyznać do przeoczenia (czy też błędu) to trudno, ale dlaczego takie uszczypliwości.

Do przeoczeń i błędów zwykle się przyznaję, tym razem jednak nie mam po prostu do czego. Tłumaczę po raz kolejny i tym razem ostatni:

1. Padł zarzut, że ród kapłanski był jeden, więc używanie zwrotu "rody kapłańskie" jest błędem

Na podstawie cytatu z Nehemiasza widać, że jest to zarzut nieprawdziwy - w samym bowiem Piśmie Świętym (a nie w opracowaniach) taki zwrot występuje. W świetle tego, chcąc obronić powyższy zarzut konieczne by było wykazanie, że autor Księgi Nehemiasza nie za bardzo wiedział o czym pisze, kiedy o rodach kapłańskich wspomina.

2. Zarzut drugi - wszyscy kapłani pochodzili z rodu Aarona.

Również wszyscy Izraelici pochodzili z rodu Abrahama, tym niemniej mamy wielokrotnie w Piśmie Świętym wyszczególnione podziały na poszczególne rody.

Dla przykładu:

W takim patrzeniu jak powyżej stwierdzenie, ze Pan Jezus pochodził z rodu Dawida również powinno być błędne - przecież wszyscy Izraelici pochodzili z rodu Abrahama.

Oczywiście generalnie rzecz biorąc, bez pewnego uściślenia, obie odpowiedzi są dobre: Pan Jezus pochodził i z rodu Abrahama i z rodu Dawida.

Jednakże w pytaniu była zawarta wyraźna sugestia o podziale na wiele rodów kapłańskich i o tym, że jest miejsce w Piśmie Świętym gdzie zawarty jest ich wykaz z uwzględnieniem kolejności.

3. Kolejny zarzut mówi, że w przypadku Abiasza chodzi o oddział, zmianę.

Tak mówi o tym św. Łukasz, jednakże proszę nie manipulować Pismem Świętym tak, aby osiągnąć popracie dla swoich tez, lecz patrzeć na zagadnienie w kontekście całej Biblii - nie tylko jej fragmentu.

Skoro

a) w 1 Księdze Kronik, w rozdziale 24 czytamy między innymi:

Cytuj:
Szemajasz, syn Netaneela, pisarz spośród lewitów, spisał ich wobec króla, książąt, kapłana Sadoka, Achimeleka, syna Abiatara, naczelników <b>rodów kapłańskich</b> i lewickich, biorąc <b>każdy ród</b> na przemian, jeden z potomków Eleazara, drugi - z Itamara.
Pierwszy los padł na Jojariba, drugi na Jedejasza,
trzeci na Charima, czwarty na Seorima,
piąty na Malkiasza, szósty na Mijjamina,
siódmy na Hakkosa, ósmy na Abiasza,
dziewiąty na Jeszuę, dziesiąty na Szekaniasza,
jedenasty na Eliasziba, dwunasty na Jakima,
trzynasty na Chuppę, czternasty na Jeszebeaba,
piętnasty na Bilgę, szesnasty na Immera,
siedemnasty na Chezira, osiemnasty na Happissesa,
dziewiętnasty na Petachiasza, dwudziesty na Ezechiela... (6-16)

wytłuszczenie moje

b)na powyższy fragment powołuje się przypis do Łk 1,5 w odniesieniu do oddziału Abiasza

to wynika z tego jasno, że:

c) każdy oddział (czy też zmiana) był równocześnie jednym z 24 rodów kapłańskich - wobec czego można tych określeń w tym konkretnym przypadku używać zamiennie.

Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2005 19:36 przez saxon, łącznie edytowano 1 raz

Pt gru 30, 2005 19:19
"Biblia rodzinna" opracowanie dr. Claude-Bernard Costecalde; konsultacje historyczne British Museum; religijne London Bible College; tłumaczenie polskie ks. Waldemar Chrostowski - wyjaśnienie Łk 1,5:
- "Wszyscy kapłani izraelscy byli potomkami Aarona, brata Mojżesza. Aaron pochodził z plemienia Lewiego, Lewici w starożytnym Izraelu zajmowali się służbą w przybytku, a później - w świątyni. Król Dawid podzielił kapłanów na 24 oddziały".
Rozumiemy czytane teksty - błędem było, że część z nas nie sięgęła do ST, 1 Księgi Kronik - wtedy doczytalibyśmy o podziale na 24 rody.
Trudno - nauczka na przyszłość.

Pt gru 30, 2005 19:33

Przychodzę tu od niedawna, do konkursu włączyłam się gdy już trwał...
I muszę przyznać, że jestem w coraz cięższym szoku....
Czytacie czasami co piszecie???
Ktoś się stara, poświęca czas, byśmy mogli poszerzyć swoją wiedzę, pobawić się, poszperać, zatrzymać na fragmentem Pisma Św.... A my wylewamy mu na głowę kubeł urażonych ambicji i żali.
I to jest przykre.

Pt gru 30, 2005 19:41

Beli powołuje się na przypis z Łukasza - proszę bardzo: Biblia Tysiąclecia: Łk 1,5 - "Kapłani byli podzielenie na 24 oddziały (zmiany) z których każdy pełnił służbę w świątyni przez tydzień. Oddział Abiasza był ósmy (1 Krn 24,10).
Oddziały, zmiany ....to o. Walenty Prolulski, tłumacz Ewangelii wg św. Mateusza, Marka, Łukasza, taką podał interpretację.

Witam wszystkich bardzo serdecznie :!:

Czytam forum od momentu jego zaistnienia. Powiem szczerze, że na początku bardzo dobrze się bawiłem czytając Wasze wypowiedzi, ale od pewnego momentu zaczyna się robić tu coraz bardziej nieprzyjemnie, zastanawiam się tylko dlaczego :?: Pęd ku poznaniu treści Pisma Świętego i wprowadzanie tych treści w czyn, stopniowo zaczyna zamieniać się w jakąś dziką, niezdrową rywalizację i punktatorstwo !! Kochani to jest tylko konkurs, a przede wszystkim jest to obcowanie ze Słowem Bożym i to powinno być najważniejsze :!: Zwycięstwo w konkursie i wyjazd do Ziemi Świętej :dres: nie dają gwarancji zbawienia. Wszyscy z nas musimy z jak największą pokorą stanąć przed Słowem Pana i studiować Je jak mawia Ks. Bp Edward Dajczak na kolanach !! Proponuję wszystkim uczestnikom konkursu, również sobie samemu, postawić pytanie przed podjęciem pytań z kolejnych tur i etapów, po co ja to robię ?? Czy dla poznania i zrozumienia Słowa i wprowadzania Go w czyn, czy też z innych pobudek :?: Jeżeli nie robimy tego ze względu na Chrystusa to jest to bardzo żałosne. A z drugiej strony, jakie dajemy świadectwo tymi bezsensownymi sporami, przekamarzeniami, zarzutami pod adresem Saxona i innych uczestników. Chłop poświęca swój wolny czas. który mógłby spędzić bardziej bezstresowo, a tu ciągle "Ktoś" i "coś".

Zgadzam się jeśli chodzi o te nieszczęsne rody kapłańskie wszystkie pochodzą od Aarona, ale z drugiej strony w 1 Krn 24,1nn dokonał Dawid przy pomocy Sadoka jasnego podziału na 24 rody, 16 spośród potomków Eleazara i 8 spośród potomków Itamara. Po cóż zatem te kłótnie i pyskówki !! Nie wiem, nie jestem znawcą tematu, ale bardzo prawdopodobne jest, że wyrażenia zmiana, oddział, ród stały się w pewnym momencie pojęciami zamiennymi ?? Ale gdyby nawet tak nie było, to w 1 Krn jest podział na rody kapłańskie jasny i oczywisty.

Saxonie! Nie znam Ciebie osobiście, ale czuję, że jesteś porządnym człowiekiem !! Dzięki Ci za ten konkurs i za Twój czas, który nam poświęcasz. Dzięki Tobie także i mój egzemplarz Pisma Świętego stracił swoją warstwę kurzu, mam nadzieję, że już na stałe.

Pozdrowienia dla wszystkich uczestników !! Jeżeli kogoś uraziłem to wiedzcie, że nie było to moim zamiarem. Szczęśliwego Nowego Anno Domini 2006 !! :comk2:

Czako

Pt gru 30, 2005 20:17

Z uwagą czytam wszystkie posty od czasu, gdy włączyłam się do konkursu. Cieszę się, że istnieje to Forum. Niedawno pomyślałam o wspólnocie, która w naturalny sposób tworzy się w przeżywaniu tego konkursu: w czekaniu na pytania, dłuuuuuugich poszukiwaniach odpowiedzi, wątpliwościach... Odczułam, że choć mieszkamy daleko od siebie i każdy siedzi przy swoim komputerze, to jednak pewne emocje są udziałem nas wszystkich. I że dobry duch łączy nas w tym pochyleniu nad Pismem Świętym... :)

Czasami nastroje się zmieszają... :( To zupełnie normalne.

I różnych rzeczy wszyscy się uczymy... ;)

Dziękuję Organizatorom za przygotowanie i prowadzenie tego konkursu :-D

Pt gru 30, 2005 20:23

Mianowicie chodzi mi o pytanie 6-te. W róznych źródłach liczba się wacha od liczby x do liczby y. Czy nalezy podać ten przedział (chyba będzie najbezpieczniej :-D ), czy też będzie jedna konkretna odpowiedź.
Wiola

Witaj również :)

Oczywiście, że nie chodzi o jedną, konkretną liczbę, bo nikt jej nie zna - stąd zwrot "mniej więcej" w pytaniu. Można zatem podać przedział, lub użyć zwrotu "około", "mniej więcej" itp :)

sachmett

No męczennikiem się nie czuję :D, zresztą robię to co lubię i co mnie fascynuje :)

Faktem jest, że można było wzorem większości konkursów ograniczyć się do zadawania pytań oraz podawaniu ile kto w sumie zdobył punktów i kto wylosował nagrodę.
Szczegółowa punktacja, czas na reklamacje, Forum i omawianie odpowiedzi niosą za sobą takie a nie inne konsekwencje - ale biorąc pod uwagę wszystko - uważam, że warto :)

Pt gru 30, 2005 20:24

A ja tak sobie myślę, że gdyby nie było nagród to może byłaby milsza atmosfera na forum, ale również i mniej uczestników.

Pt gru 30, 2005 20:33

A ja tak sobie myślę, że gdyby nie było nagród to może byłaby milsza atmosfera na forum, ale również i mniej uczestników.

Myślę, że masz całkowitą rację. Chociaż zauważam stopniowe ubytki uczestników. W tym miejscu rzucam propozycję, jako wyzwanie dla nas wszystkich: przekażmy nagrody na jakiś dobroczynny cel ?? !! :aniol:

Pt gru 30, 2005 20:42

Pt gru 30, 2005 20:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 234  Następna strona