Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt gru 12, 2025 0:14

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

So sty 07, 2006 10:49

ale to już sobie odbiję w następnych pytaniach :P :D

albo inaczej - wprowadzę zasadę :cisza:, że w przypadku Tur wyjątkowych (tzn. trwających więcej niż tydzień) - od razu są wyniki oficjalne i czasu na reklamacje nie będzie ;) :P :hahaha:

a różnica między stwierdzeniem wynikającym z tradycji lub przyjętym umownie?

dla przykładu: różne tradycje wypowiadają się o tym samym fakcie odmiennie - w pewnym momencie jednak ustala się coś "odgórnie" - przyjmując coś umownie (i tutaj - albo wybierając np. jedną z wersji podawanych przez tradycję, albo przyjmując umownie wersję zupełnie z tradycją nie związaną)

:)

So sty 07, 2006 12:04

Nie wiem czy po tej turze jednak nie zostaniesz męczennikiem :D

So sty 07, 2006 12:22

dla przykładu: różne tradycje wypowiadają się o tym samym fakcie odmiennie - w pewnym momencie jednak ustala się coś "odgórnie" - przyjmując coś umownie (i tutaj - albo wybierając np. jedną z wersji podawanych przez tradycję, albo przyjmując umownie wersję zupełnie z tradycją nie związaną)

Czyli z tego by wynikało, że jeżeli coś znamy z tradycji, a potem wybieramy umownie, to niby c....

Taaakkkk... ale to się wyklucza chyba z tym, co zostało napisane wcześniej:

Cytuj:
eśli coś znajuje się np. w Piśmie Świętym i tradycji (i skoro napisałem z małej litery to o tradycję chodzi, a nie Tradycję) to przyporządkujmy do kategorii ważniejszej (wcześniejszej w kolejności a-b-c-d) - czyli do Pisma Świętego - podobnie z następnymi
stwierdzeniami i faktami.

... bo tradycja jest w tych kategoriach wyżej niż umowa ( a nawet 1 z kilku tradycji to też tradycja ):shock: :czarodziej:

Nie każcie mi myśleć jeszcze raz :P

So sty 07, 2006 12:24

saxon napisał(a):

Czyli z tego by wynikało, że jeżeli coś znamy z tradycji, a potem wybieramy umownie, to niby c....

a niby w jaki sposób to wynika? :o

oczywiście, że odpowiedz wówczas powinna być "b"

sachmett - wiem :D

So sty 07, 2006 12:34
saxonie, do tej pory myślałam, że mam największe zdolności do komplikowania pytań. Powaga chwili ( :P ) wymaga, abym przekazała palmę pierwszeństwa Księdzu :D ;) Im więcej czytam wyjaśnień, tym mniej wiem :hahaha:

A wyjaśnieniem mojego toku rozumowania zajmę się PO zakończeniu tury :-D ( bo inaczej sama zapomnę, jak do tego doszłam :D )

So sty 07, 2006 12:45

Odpowiedzi wysłałam już dawno, a teraz ślę dopowiedzenia :lol: Jak to dobrze, że jutro nowe, atrakcyjne i na pewno (trzeba żyć nadzieją, no nie?) łatwe pytania :-)

So sty 07, 2006 12:50

Proponuje tez inne roszerzenie konkursy, by zamieszczac odpowiedzi ktore odbiegaja od odpowiedzi, ale nie chodzi tu o kazda odpowiedz rozniaca sie, bo serwer by wysiadl od razu, ale cos smiesznego, albo nadzwyczjanego, albo cos co daje inne spojrzenie na Pismo Swiete.

Nie chodzi tez o chwalenie sie znajomoscia temutu ale chec podzielenie sie przemysleniami czy owocami poszukiwan, nie wiem czy nie lepiej zalorzyc oddzielnego watku, zostawiam ta decydzje moderatom.

Mysle ze moje odpowiedzi na ta ture moga Was rozbawic, ale z tym zaczekam na pozniej, chcialem natomiast zamiescic tutaj czesc mojej odpowiedzi, gdy szukalem ostatnio odpowiedzi na to co jest doskonalosc i swiatlo. Takie sa efekty jak sie zaglada tylko do Pisma Swietego a nie do komentarzy, ktore wyjasniaja ze to zwykle tlumaczenie z hebrajskiego.

Cytuj:
1) Mysle ze chodzi doskonałość to posłuszeństwu prawu Bozemu, jego sprawiedliwość (np. Mdr 4,13.16; w liscie do hebrajczykow jest ze wypelnianie prawa nie dawalo pelnej doskonałości 7,19, ale to tylko pokazuje ze zydzi myśleli ze to jest dokonalosc).

Światło w tym przypadku to slowo Boze (Ps 119,105), czy tez prawo Boze (Prz 6,23, Mdr 18,4), lub ewentualnie mądrość pochodzaca od Boga (Mdr 7,10.26.29).

W ksiedze przysłów jest mowa by wyryc je sobie na sercu (Prz 6,21) a u Jeremiasza (31,33) czytamy ze Pan Bog wypisze na sercu swe prawo.

2) Idac glebiej, można ewentualnie mowic tez o miłości, czy o drugiej osobie noszonej jak pieczec na sercu i milosc ta jest jak zar ognia (Pnp 6,3). Jezus tez daje nowe przykazanie by kochac się wzajemnie tak jak on nas ukochal. Było by to wiec doskonale wypelnienie prawa, milosc do innych, tak jak nas ukochal Jezus Chrystus, czyli do śmierci. Tez widzac ze cale prawo i prorocy zamykaja się w przykazaniu by kochac Boga calym swym jestestwem i blizniego jak siebie samego.

3) Żydowskim sposobem interpretowania, moznaby powiedziec ze tymi przedmiotami sa pektoral, z urimem i tumminem, który arcykapłan ma nocis na sercu, z wypisanymi imionami pokoleń Izraela, by pamiętać o nich caly czas przed Panem, dla zasiegania wyroczni Pana. Pektoral jest zrobiony ze zlota i szlachetnych kamieni (co zawsze oznacza chwale Pana w Bibli). Wyjscia 28. W drugiem wersecie jest napisane ze maja one (szaty liturgiczne ukazywac chwale (czesc i ozdobe).

Co ciekawe urim i tummim występują tez w jednym wersecie z prawem Bozym, które stanie się wyrocznia tak jak urim i tummim były wczesniej (Syr 33,3)

To sotatnie dopisalem gdyz pytanie bylo o przedmioty, wiec trzeba bylo znalesc cos co jest noszone na sercu i jakos to powiazac ze soba.

So sty 07, 2006 17:39

ohs baranku czuję to samo co Ty....zawsze uważałam że moje IQ wznosi się ponad przeciętną ale coż życie to pasmo rozczarowań, już dawno się pogodziłam z tym pierwszym ale i z drugim też :-( :P

So sty 07, 2006 18:10

Proponuje tez inne roszerzenie konkursy, by zamieszczac odpowiedzi ktore odbiegaja od odpowiedzi, ale nie chodzi tu o kazda odpowiedz rozniaca sie, bo serwer by wysiadl od razu, ale cos smiesznego, .

Nie wiem, czy to o to chodzi, ale własnie wysłałam odpowiedzi (ufff zdążyłam mam nadzieje) i sobie uswiadomiłam, ze (poniewaz odpowiadalam z doskoku) piszac parę dni temu o trzech krolach, napisalam, ze bedziemy to swiętować "w najbliższy piątek" a potem juz nie poprawiłam.
No to się Saxon zdziwi ;))) A co tam nam wypada do świętowania w najblizszy piątek?

Pozdrawiam i idę spać!!!!!!!!! Hurra! :spioch: Kochane łóżeczko, jakże się za Tobą stęskniłam.
A biedny saxon dziś posiedzi sprawdzając odpowiedzi.
Ktos nie śpi, aby spać mógł ktoś? ;)

So sty 07, 2006 22:28

Post Konkurs biblijny
Witam wszystkich konkursowiczów! Najpierw wysłałam swoje odpowiedzi a dopiero potem zajrzałam na forum. Ufff! Jak to dobrze niewiele wiedzieć, wtedy nie ma się tyle wątpliwości (to o mnie). Czekam z niecierpliwością, jak wszyscy, na odpowiedzi. POzdrawiam!!!!

So sty 07, 2006 22:53

Post Re: Konkurs biblijny
Kika napisał(a):
Jak to dobrze niewiele wiedzieć, wtedy nie ma się tyle wątpliwości.

Całkowicie podzielam Twoje zdanie, Kika! Szkopuł w tym, że z każdą turą wiemy coraz więcej...

N sty 08, 2006 0:01

Cytuj:
Pytanie 1 [29] - (7 pkt.)

W dniu narodzin Chrystusa w Betlejem, czyli dnia 25 grudnia roku 0, trzej królowie: Kacper, Melchior i Baltazar, przybyli ze Wschodu do tej miejscowości i oddając w grocie pokłon Nowonarodzonemu, w obecności Jego Matki – Maryi, córki Joachima i Anny, złożyli Mu swe dary: złoto, kadzidło i mirrę.

Tekst powyższy zawiera stwierdzenia i fakty:
a) zawarte w Piśmie Świętym
b) wynikające z tradycji lub apokryfów (więc mogło tak być, ale nie wiemy tego na pewno)
c) ustalone umownie (więc prawdopodobieństwo, że tak było jest równe niemalże zeru)
d) nie zaliczające się do żadnej z powyższych kategorii (więc na pewno tak nie było)

Zadanie polega na przyporządkowaniu owych stwierdzeń i faktów do poszczególnych kategorii.

Jako całość traktujemy zwroty: „Kacper, Melchior, Baltazar”, „Joachima i Anny” oraz
„złoto, kadzidło i mirrę” (czyli nie omawiamy imion, czy rzeczy w tych zwrotach, pojedynczo lecz razem)

Stwierdzenie „25 grudnia roku 0” rozbijamy na dwa i omawiamy osobno „25 grudnia” i osobno „roku 0”

W pytaniu jest wyraźnie określone, że tekst zawiera także faty ustalone umownie - w odpowiedzi brak takich faktów. Po co więc podawać kategorię, która w odpowiedziach nie istnieje? Pytanie sugeruje, że każdej kategorii powinno być coś przyporządkowane ... sama dałam dwie odp. c , ponieważ uważałam, że coś musi być w każdej kategori ...

N sty 08, 2006 9:06

Fakt czy stwierdzenie może być "ustalone umownie" na tej zasadzie, że spośród kilku różnych tradycji wybiera się jedną - i postanawia "odgórnie", że ją się właśnie przyjmuje. Tyle, że wówczas jest to kategoria "wyższa" - czyli "b", a nie "c" :)

N sty 08, 2006 9:13
Ano słowo " Zawiera" na to wskazuje :D Prosta zasada z testów- jeśli zadanie polega na przyporządkowaniu czegoś, nie ma punktu nie pasującego do niczego ... Cóż... nawyki nauczyciela :D

N sty 08, 2006 9:16
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 234  Następna strona