Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt gru 12, 2025 0:14

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

Bo "zawiera" :) - tylko, że równocześnie, te które pasują do "c" należą także do kategorii "b" :)

N sty 08, 2006 9:28

Ja mam pytanie odnośnie przybycia ze Wscgodu do Betlejem.

Uznajemy, że niekoniecznie ze Wschodu, bo przecież przyszli z Jerozolimy.

To dlaczego nie można przyjąć, że ze Wschodu udali się do Jerozolimy, a nie do Betlejem?

N sty 08, 2006 9:33

Jeśli coś znajuje się np. w Piśmie Świętym i tradycji (i skoro napisałem z małej litery to o tradycję chodzi, a nie Tradycję) to przyporządkujmy do kategorii ważniejszej (wcześniejszej w kolejności a-b-c-d) - czyli do Pisma Świętego. W tym przypadku nikt nie miał wątpliwości. Dlaczego zatem pojawiały się problemy gdzie na przykład przyporządkować coś, co pojawia się w apokryfach czy pismach Ojców Kościoła i jednocześnie zostało ustalone umownie? Jeśli coś odpowiada kryteriom kategorii zarówno „b” jak i „c” to wypieramy „wyższą” i odpowiadamy „c”.

Chyba jednak powinno być B zamiast C w ostatniej linijce.???????????

N sty 08, 2006 9:43

czy mozna poprosic o namiary na imiona medrcow, wystepujacych w Ewangelii Pseudo Mateusza? Przejrzalam wczoraj cała i ich nie znalazłam, ale to moze moje przeoczenie. :)

N sty 08, 2006 9:56

już poprawiłem - dzięki :)

sachmett

przecież napisałem, że uznam obie odpowiedzi :)

N sty 08, 2006 9:58

"Apokryfy Nowego Testamentu" red. ks. Marek Starowieyski, Lublin 1986, t. I s. 224, przypis b

Poza tym imiona te wymienia również Ewangelia Gruzińska

N sty 08, 2006 10:03

mi chodzi o podanie fragmentu z tej Ewangelii, w którym są podane imiona Mędrców :)

N sty 08, 2006 10:10

Cytuj:
Pytanie 1 [29] - (7 pkt.)

W dniu narodzin Chrystusa w Betlejem, czyli dnia 25 grudnia roku 0, trzej królowie: Kacper, Melchior i Baltazar, przybyli ze Wschodu do tej miejscowości i oddając w grocie pokłon Nowonarodzonemu, w obecności Jego Matki – Maryi, córki Joachima i Anny, złożyli Mu swe dary: złoto, kadzidło i mirrę.

Tekst powyższy zawiera stwierdzenia i fakty:
a) zawarte w Piśmie Świętym
b) wynikające z tradycji lub apokryfów (więc mogło tak być, ale nie wiemy tego na pewno)
c) ustalone umownie (więc prawdopodobieństwo, że tak było jest równe niemalże zeru)
d) nie zaliczające się do żadnej z powyższych kategorii (więc na pewno tak nie było)

Zadanie polega na przyporządkowaniu owych stwierdzeń i faktów do poszczególnych kategorii.

Określenie " poszczególnych kategorii" wyraźnie wskazuje, że chodzi o kategorie wymienione wcześniej.... a zatem do każdej z nich należy coś dopasować.

Gdyby słowo" poszczególnych" zostało zastąpione chociażby słowem " właściwych" , nie byłoby problemu i wtedy wiedzielibyśmy, że niekoniecznie do wszystkich.... To kolejny argument za tym ( poza budową pytań testowych), że pytanie wskazuje na konieczność przyporządkowania czegoś do każdej z wymienionych kategorii.

Trochę ptrzykro... kiedy ktoś zmienia dobrą odp. na złą tylko dlatego, że stara się dopasować do pytania...

N sty 08, 2006 10:12

do poszczególnych oznacza tylko tyle, ze do tych, do których dana odpowiedź pasuje
sama dopisalas temu słowu swoje znaczenie

ja np nie sugerowalam sie tym, ze cos musi wystąpic, analizowalam tekst, a potem sie zastanawialam, do ktorej kategorii to pasuje

pozdrawiam :)

ps. a zarzucanie saxonowi jakiejkolwiek manipulacji jest po prostu żenujące :(

N sty 08, 2006 10:15

Wtedy otworzyli swoje skarby i obdarowali Maryję i Józefa podanunkami [Gaspar mirrę, Melchior kadzidło, Baltazar - wg. kodeksu Firenze, Bibl. Laureaiziaina z XIV tw, ] PsMt XVI,2

N sty 08, 2006 10:17

Po prostu piszę, jak ja to rozumiem.. nie tylko ja. Ale jestem ciekawa, ile osób nie przyporządkowało NICZEGO do kat. c... Jeśli będzie ich sporo, to się poddam :D

elka napisał(a):
do poszczególnych oznacza tylko tyle, ze do tych, do których dana odpowiedź pasuje
sama dopisalas temu słowu swoje znaczenie

i Słownik Języka Polskiego :

Cytuj:
Poszczególne rzeczy, osoby, zjawiska to takie, które bierzemy pod uwagę pojedynczo, każde z osobna

N sty 08, 2006 10:18

przepraszam, baranku, zrozumialam twoje zdanie: Trochę przykro... kiedy ktoś zmienia dobrą odp. na złą tylko dlatego, że stara się dopasować do pytania... - jako zarzut wobec saxona

a poza tym - co bedzie oznaczalo to, ze malo osob nie wybrało odp "c" - dla mnie tylko to, ze inni przyjęli błędne założenia - jak Ty - pomimo wyjaśnien saxona
jesli wiedzialas, ze dana informacja wynika z tradycji, wynika z apokryfów, a mimo to [zeby miec jakąkolwiek odp w punkcie "c" bo uznalas, ze tak powinno byc] przyporządkowalas ją do kategorii niższej, to pretensje mozesz miec do siebie, nie do saxona :)

jego pytania moim zdaniem nie są podchwytliwe, ale wymagają namysłu
lub bardziej dogłębnego szukania ;) jak w przypadku imion Mędrców ;)

saxonie, czy inf. zawarta w nawiasach, oznacza integralną część apokryfu, czy jest to wyjaśnienie, poźniejszy dopisek, uzupełnienie?
bo tu tej informacji nie ma. A są to też "Apokryfy Nowego Testamentu" red. ks. Marek Starowieyski - i nawet jest to tekst zawartej w tej książce Ewangelii Pseuda Mateusza.

Nie czepiam sie odpowiedzi - uznaję, ze te imiona wynikają z tradycji :) nie pasuje mi tu tylko informacja o tym, że zawarte są w tej właśnie Ewangelii.
Mógłbyś wyjaśnić mi tę różnicę? Jakimi tekstami sie w takim razie poslugiwac, skoro niemozliwe jest posiadanie wszystkich ksiązek z zakresu biblistyki ;) podejrzewam, ze nawet ty nie masz wszystkich :D

N sty 08, 2006 10:35
przepraszam, baranku, zrozumialam twoje zdanie: Trochę ptrzykro... kiedy ktoś zmienia dobrą odp. na złą tylko dlatego, że stara się dopasować do pytania... - jako zarzut wobec saxona

To było o mnie ...

N sty 08, 2006 10:37

CHciałąm jeszcze tylko dodać, że w myśl logiki, jeśli uznaję wyrażenie "w obecności Jego Matki, Maryi" za prawdziwe (czyli kategoria a), to wszytsko w nim uznaję za prawdziwe, również króciutkie stwierdzenie, że Maryja jest Matką Jezusa.

N sty 08, 2006 10:40

Podobnie byłoby ze stwierdzeniem "trzech króli"

P.S.

polecenie: "przyporządkuj do poszczególnych kategorii"

poszczególny= każdy z osobna

A zatem można to odczytać jako: Przyporządkuj do każdej kategorii...

N sty 08, 2006 10:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 234  Następna strona