Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt gru 12, 2025 0:52

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

jesli tak zrobilas - popelnilas błąd ;) ale to Twj błąd i Twoje błędne zalozenie :)

nie myslcie tu testowo, i nie chodźcie na skróty ;) to czasem nie popłaca :D:D:D

http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,3102242.html - polecam pod rozwagę ;)

N sty 08, 2006 11:06

Jednakże, chociaż najstarszym świadectwem istnienia Święta Bożego Narodzenia jest relacja z Chronografa z 354 (zredagowana już 336), w którym, w Depositio Martyrum czytamy: "ósmego dnia przed kalendami styczniowymi narodził się Chrystus w Betlejem" (tzn.25 XII). - to już wcześniej pośród różnych tradycji istniała taka, która datowała narodzenie Chrystusa na ten właśnie dzień. Wzmianki o tym znajdujemy u św. Hipolita (urodzonego przed rokiem 170): "Pierwsze przyjście Pana naszego wcielonego, w którym narodził się w Betlejem miało miejsce ósmego dnia przed kalendami styczniowymi" (tzn.25 XII) In Danielem 4,23,3.)
Poza tym jedna z hipotez datę Bożego Narodzenia uzasadnia odniesieniem się do apokryfów Nowego Testamentu i przekonaniem niektórych chrześcijan, że poczęcie Chrystusa dokonało się 25 marca, dlatego Jego narodzenie powinno przypadać 25 grudnia.

Saxon, daruj, ale czy naprawdę uważasz, że chrześcijanin ma obowiązek znać wszystkie apokryfy?
To "nieznajomość Pisma Świętego jest nieznajomością Chrystusa" a nie apokryfow.

Moim zdaniem nie masz racji, bo nawet jesli jakieś pojedyncze apokryfy tak mówią to jednak badania wykazują, że jest minimalne prawdopodobieństwo, że Jezus urodził się 25 grudnia, A więc zdecydowanie kategoria c "ustalone umownie (więc prawdopodobieństwo, że tak było jest równe niemalże zeru)"
Poza tym popieram zdanie baranka w kwesti "przyporządkowania poszczególnym kategoriom" To było zadanie nie fair.

Wszyscy piszą o tym jak ten konkurs pomaga w poznawaniu Biblii. Czemu jednak ma służyć "wyduszanie" z ludzi tego typu wiadomości?

Co do poczęcia 25 marca IMHO było to raczej policzenie 25 grudnia minus 9 miesięcy (z biologicznego punktu widzenia data całlkwicie umowna, bo ciąża nie trwa 9 miesięcy, co każda kobieta Ci powie)

Przeczytałąm dopiero pierwszą odpowiedż a już jestem wkurzona. :bije: Odchodze na razie od kompa żeby się uspokoić

N sty 08, 2006 11:08
Ja tez sie czepne (bo nie moze tak byc, że Beli się nie czepia ;) )
Czepne sie najpierw tego co elka.
Czekam pokornie na wyjasnienie jej pytania. Czy te imiona sa integralna częścia Pseudo ewangelii Mateusza, czy jest to tylko dopisek poźniejszy. Pytam dlatego, iz trafiłem na informacje, że:
Cytuj:
Ich imiona: Kacper, Melchior i Baltazar pojawiają się dopiero w IX wieku, ale nie od razu mają to samo brzmienie. Są to imiona znaczące: "Kacper" pochodzi najprawdopodobniej od perskiego "gizbar" - skarbnik, albo "gathaspar" - wspaniały; "Melc hior" wywodzi się z hebrajskiego "melki-or", co oznacza "król" (Bóg) jest moją światłością; a "Baltazar" jest grecką formą babilońskiego "bel-szar-usar", to znaczy "niech Bóg chroni króla". Wcześniej wszędzie określano magów innymi imionami. Koptowie w Egipcie podawali ich aż dwanaście. Dla Greków magowie nazywali się Apellicon, Amerim i Serakin; dla Syryjczyków: Kagpha, Badalilma y Badadakharida; dla Etiopczyków: Ator, Sater y Paratoras. Dopiero daleko późniejsza, pobożna tradycja ludowa, uzupełniająca krótką, biblijną opowieść o dzieciństwie Jezusa, nadaje im imiona Kaspra, Melchiora i Baltazara, a potwierdzają to źródła pisane dopiero od IX wieku

Dałem więc odpowiedż "c"

Z odpowiedzi dowiedziałem się, że te imiona wystepuja juz na mozaice w roku 520...(nie będe powtarzał :) ). Jednak dla mnie jest to nadal punkt "c"

Tymbardziej, ze:
tradycja (z małej litery) - to sprawa umowna, a wiec wszystko co pasuje pod punkt "b" pasuje równiez pod "c". Poza tymi sprawami, które znajduja się w apokryfach, te bowiem moga sie zaliczać tylko pod "b"

Ten sam problem dotyczy równiez daty "25 grudnia" -
Cytuj:
Poza tym jedna z hipotez datę Bożego Narodzenia uzasadnia odniesieniem się do apokryfów Nowego Testamentu i przekonaniem niektórych chrześcijan, że poczęcie Chrystusa dokonało się 25 marca, dlatego Jego narodzenie powinno przypadać 25 grudnia.

To też tylko umownośc, uzasadniona wyjatkowo niejasnymi teoriami. 25 marca poczęcie, 25 grudnia narodzenie...wyjatkowo dokładny czas, równe 9 miesięcy. Tak idealne, ze wręcz mało prawdopodobne....szkoda, ze ci co sie "umawiali" nie określili również dokładnej godziny ;).

Mimo wszystko jednak daty 25 grudnia w apokryfach nie ma....tak wiec pasuje do punktu "c" jak ulał.

No i ostatnia sprawa:
"oddając w grocie pokłon" - "oddali pokłon" to "a", sama grota to "b". Natomiast oddanie pokłonu w grocie to "c".

To by było na tyle ;)

N sty 08, 2006 11:35

Zadanie polega na przyporządkowaniu owych stwierdzeń i faktów do poszczególnych kategorii.

jak najbardziej zgadzam się z powyższymi wypowiedziami innych uczestników
co innego wynika z tego zdania które zacytowalam (fakty do poszczególnych kategorii) a co innego byłoby gdyby zostało powiedziane: przyporządkuj kategorie do faktów.... wtedy jest jasne ze nie wszystkie wykorzystujemy
taka forma jak dotychczas zakłada wykorzystanie wszystkich możliwych.
ja rozumiem że nie da się tak sprecyzowac pytań, żeby wszystko było dopięte na ostatni guzik... ale tak wynika ze zwykłej logiki poprostu
skoro coś się podaje w pytaniu tak sformułowanym to znaczy że trzeba to wykorzystać

N sty 08, 2006 11:41
Zobacz profil WWW

Wiedziałem, ze bedzie duzo szumu wokół pytania pierwszego :)

Prosze jednak bysmy wszyscy powstrzymali nerwy i dyskutowali spokojnie. Spierać się mozemy o fakty, ale nie spierajmy sie o punkty....przeciez to tylko zabawa!!!
Gdzie wy chcecie jechac? Do Izraela? Heheehehhehehe Sharon ledwo żywy, tam sie dopiero zacznie ;).
Nawet teściowa juz nie chce jechać....ale gdybym tak wygrał to ja zwiaże i wyśle na siłe :P:P:P:P

Bez nerwów ludziska.....nie zawsze trzeba miec maksimum punktów. Dobre jest to, ze dowiadujem,y sie wielu nowych rzeczy i to takich na które byśmy nie zwrócili sami uwagi.

direta
Nie musimy znac apokryfów, ale one sie takze przydaja. Kosciół to Biblia plus Tradycja i nawet plus ta mała "tradycja"...warto wszystko poznac :D

saxon...dawaj nowe pytanka bo się nudze ;)

N sty 08, 2006 11:42

a poza tym beli... chciałam już z tego wszystkiego współczesny przekład kupić, ale teraz to zacznę nad apokryfami myśleć :)) albo jakas Gruzińską... czy jak to tam było :P

N sty 08, 2006 11:47
Zobacz profil WWW

beli dzięki za wsparcie "apokryficzne" :D

ale nie masz racji w ostatnim zdaniu z tą grotą:
Jako całość traktujemy zwroty: „Kacper, Melchior, Baltazar”, „Joachima i Anny” oraz
„złoto, kadzidło i mirrę” (czyli nie omawiamy imion, czy rzeczy w tych zwrotach, pojedynczo lecz razem)

z powyzszego wynika, ze wszystkie pozostale stwierdzenia i fakty trzeba bylo rozbic i sie do nich ustosunkowac... nie ma problemu, gdyby dwa fakty napisane obok siebie bylyby w tej samej kategorii - jak z Maryją, Matką Jezusa, ale jesli - jak w twoim przykladzie - są w różnych, nalezalo je rozbic :) i ustosunkowac sie do kazdego z osobna :) Ja nawet stwierdzilam, ze zwrot "w dniu narodzin" jest D, bo Jezus nie narodził sie w dzien, tylko w nocy ;)

pozdrawiam :)

ps. a swoją drogą zaluję ze nie bralam udzialu w jakiś gazetowych konkursach :) ciekawe, kto tam odpowiada na mnogość zapytań i wątpliwości ;)

N sty 08, 2006 11:49

"Wdniu narodzin" tez dałem "d" :)

Co do tej "groty".....tak to podzieliłem i skomplikowałem :) ...ale co tam :)
Zobaczymy jak mi to saxon zaliczy.....bo dałem trzy w jednym ;)
Zaliczy dobrze...nie zaliczy...a co tam :)

Mam jednak propozycje.
Pierwsza nagroda jest wycieczka do Ziemi Swietej. W obecnej sytuacji, gdy Sharon jest juz całkowicie wyłaczony, moze tam sie dziać nieciekawie.
Tak więc proponuje "wynagrodzic" ta nagroda osobe, która uzyska najmniej punktów....to bedzie taka motywacja do ostrej pracy :P:P:P:P:P

N sty 08, 2006 11:58

Nie działa mi link do odpowiedzi na pytanie 4. "Tutaj" mi sie nie otwiera i stwierdza, ze "Zadany adres URL jest nieprawidłowy i nie moze zostać załadowany"

Tez tak macie, czy to u mnie cos szwankuje?

N sty 08, 2006 12:02

tak sie zastanawiam, beli, czy to twoje ciągle pisanie o tej nagrodzie głównej nie jest aby swoistym zaklinaniem, by jednak wygrać i tam pojechac? ;)

nie sądzę jednak, byś innych zachęcił do tego, by na ciebie scedowali swoją wygraną :P:P:P

ja myślę, ze tu nie tyle chodzi o ilosc punktów, ale o silne przekonanie o tym, że "ja mam rację" :) bardzo trudno jest uznać, ze w konkursach coś takiego rzadko występuje, przynajmniej ze strony konkursowiczów :D:D

a swoją drogą może znacie jakiegoś autoryteta ;) z polonistyki, który by w koncu rozstrzygnął czy w konkursach nalezy testowo odczytywać polecenia i kto tu ma rację? ;)

N sty 08, 2006 12:04

saxon napisał(a):
No cóż, jeśli macie ochotę bawić się w "rozdzielanie włosa na czworo" i mieszać sobie coraz bardziej nawzajem...

Tak jak już pisałem tutaj nieco wcześniej - przy takiej ilości uczestników zawsze znajdzie się kilka osób, które nie zrozumieją pytania, mimo, że dla innych będzie ono jasne. Tak więc, z tego co obserwuję, praktycznie w każedj turze musiałbym uściślać, precyzować, wyjaśniać itp. itd.
W związku z tym pierwsze pytanie drugiego etapu jest, generalnie rzecz biorąc, ostatnim które tutaj omawiam (nie wykluczając przy tym jakichś wyjątkowych sytuacji). Forum natomiast pozostawiam - jak to było w pierwotnym zamiarze - dyskusjom i rozmowom między Uczestnikami konkursu.

Pozdrawiam

N sty 08, 2006 12:12
tak sie zastanawiam, beli, czy to twoje ciągle pisanie o tej nagrodzie głównej nie jest aby swoistym zaklinaniem, by jednak wygrać i tam pojechac? Mruga 2

Zgadłas!!!!!!
Jak bedzie na dwie osoby to wysle cie razem z teściową :P

N sty 08, 2006 12:22

myslę, ze teściowa najbardziej wolalaby jechać ze swoim ukochanym zięciem, który samym swoim wyglądem odstraszy terrorystów :P :D

N sty 08, 2006 12:42
a swoją drogą może znacie jakiegoś autoryteta ;) z polonistyki, który by w koncu rozstrzygnął czy w konkursach nalezy testowo odczytywać polecenia i kto tu ma rację? ;)

1. Z pytania wynika, że do każdej kategorii trzeba coś dopasować ( pyt. 1 jest typowym pytaniem tekstowym, czy się elce to podoba, czy nie ... )
2. Organizator ma prawo do własnej interpretacji pytania- tego nie podważam

I szkoda, że próba wyjaśnienia swojego zdania ( obrony w chwili, kiedy uważam, że faktycznie mam rację) kończy się zarzutami atakowania kogoś, nie szanowania autorytetu .. tylko dlatego, że się z kimś nie zgadzam ... i zakładaniem, że konkursowicz nie może mieć racji ...

Czemu służy ten temat ?
Ale właściwie.. to ja jestem tylko głupia nauczycielka ... i lepiej wrócę do oceniania testów.

N sty 08, 2006 12:44

U mnie też nie mozna było odczytać TUTAJ więc nie tylko u Ciebie nie działa...
Pozdrawiam w piękny słoneczny mroźny dzień

N sty 08, 2006 13:22
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 234  Następna strona