| Autor |
Wiadomość |
|
saxon
|
już działa
|
| N sty 08, 2006 13:42 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: saxon napisał: No cóż, jeśli macie ochotę bawić się w "rozdzielanie włosa na czworo" i mieszać sobie coraz bardziej nawzajem...
Tak jak już pisałem tutaj nieco wcześniej - przy takiej ilości uczestników zawsze znajdzie się kilka osób, które nie zrozumieją pytania, mimo, że dla innych będzie ono jasne. Tak więc, z tego co obserwuję, praktycznie w każedj turze musiałbym uściślać, precyzować, wyjaśniać itp. itd. W związku z tym pierwsze pytanie drugiego etapu jest, generalnie rzecz biorąc, ostatnim które tutaj omawiam (nie wykluczając przy tym jakichś wyjątkowych sytuacji). Forum natomiast pozostawiam - jak to było w pierwotnym zamiarze - dyskusjom i rozmowom między Uczestnikami konkursu.
No i momy finał
saxon nom sie znarowił i nic nom niy powi
Kredki towarzysze...kredki  :D
|
| N sty 08, 2006 13:58 |
|
 |
|
MaSt
|
Kiedy będą pytania do następnej tury  ????
Wprawdzie już się ich boję no ale..........
|
| N sty 08, 2006 14:31 |
|
|
|
 |
|
danusia
|
 pod rozwagę !!!
 z lękiem otwierałam Saxona odpowiedzi  Co w nich znajdę i na ile pokryją się z moimi. Nie jest tragicznie, ale za mało "rozłożyłam" na czynniki pierwsze pytanko 1. No cóż, nie mogę równać się z Autorem.  Należy Mu się Order Uśmiechu za cierpliwość do nas maluczkich. Ale i z nami nie jest źle. Większość na pewno z nas, to robaczki, które błądzą nie tylko po Piśmie Świętym ale i po innych dostępnych źródłach - a jest ich wiele. Za rok będziemy ekspertami. Saxonie  ! Jesteś Wielki i nie wiem czy bez naszej modlitwy dotrwasz do końca. Tak więc apeluję  !! do wszystkich uczestników - wspierajmy Go i nie spierajmy zbyt mocno bo się wkurzy i każe szukać bardziej pobłażliwego. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
|
| N sty 08, 2006 14:48 |
|
 |
|
elka
|
baranku - Twój problem polega na tym, że błędnie założyłaś, że w tym zadaniu "testowym" [ja w ogóle do tego nie podeszlam jako do testu] do każdej kategorii A, B, C i D MUSI być przyporządkowane jakieś zdarzenie/fakt. Dla podparcia swojego zdania wklejasz wyjaśnienia ze słowników - stąd moja lekka kpina odnosnie polonisty [za którą przepraszam, jesli poczulaś sie dotknięta  - ale sam fakt, że w tej sprawie dotykałby mnie czyjś żart uznałabym za niepokojące u siebie]
Cytuj: Tekst powyższy zawiera stwierdzenia i fakty: a) zawarte w Piśmie Świętym b) wynikające z tradycji lub apokryfów (więc mogło tak być, ale nie wiemy tego na pewno) c) ustalone umownie (więc prawdopodobieństwo, że tak było jest równe niemalże zeru) d) nie zaliczające się do żadnej z powyższych kategorii (więc na pewno tak nie było)
Zadanie polega na przyporządkowaniu owych stwierdzeń i faktów do poszczególnych kategorii. ja odczytałam to zadanie tak [włączając w to niezliczone wyjasnienia saxona na forum]: jakieś zdarzenie można przyporządkować do różnych kategorii, np. do B [jest zawarte w apokryfie, opisując dany fakt uzywa sie słwa "tradycja"], do C - umówiono sie, że dany fakt wystąpił [tu bliskie jest mi zdanie belego odnosnie daty 25 grudnia], do D - ewidentna nieprawda. z A nie było problemów - było w Piśmie, tzn. obligatoryjnie jest to A. i tu już zauważ rozmywa sie dawanie odpowiedzi z testami - czy w testach, które układasz w szkole, dzieci mają do wyboru aż takie skomplikowanie odpowiedzi? że na daną odpowiedź należy odpowiedzieć B, C i D? Owszem, są testy, gdzie jest kilka prawidłowych odpowiedzi, [chyba mówi sie na nie "wielokrotnego wyboru"], ale tu saxon wyjaśnił, ze ZASADA jest INNA!! Ważna jest odpowiedź "wyższego rzędu"! Jeśli coś było i w D i C - należalo jako odpowiedź napisać C Jeśli cos było w C i B - należalo jako odpowiedź napisać B Saxon wyłożył to łopatologicznie - a że nie zastosowałaś sie do tego, to dlaczego teraz uważasz, że ktoś cię "atakuje" i musisz "bronić" swojego zdania? zresztą w czym chcesz go bronić? Skoro w tym teście [skoro sie upierasz, niech ci będzie] zasada obowiązywała INNA - nie wielokrotnego wyboru, a "wyższego rzędu", to o co chodzi? gdyby saxon tego nie wyjasnił, miałabyś rację, jednak on jasno napisał, jak należy sie stosować do zadanego polecenia przypisania jakiejs kategorii danego faktu/zdarzenia... - tym bardziej ża sama stwierdziłaś, że saxon MIAŁ PRAWO do wałsnej interpretacji polecenia [i PODAŁ swoję inetrpretację!] - a ty sie po prostu do jego interpretacji nie zastosowałaś [lub inni, którzy być moze mają podobny problem] uważasz, że powinien teraz tę interpretację zmienić? Cytuj: I szkoda, że próba wyjaśnienia swojego zdania ( obrony w chwili, kiedy uważam, że faktycznie mam rację) kończy się zarzutami atakowania kogoś, nie szanowania autorytetu .. tylko dlatego, że się z kimś nie zgadzam ... i zakładaniem, że konkursowicz nie może mieć racji ...
Czemu służy ten temat ? Ale właściwie.. to ja jestem tylko głupia nauczycielka ... i lepiej wrócę do oceniania testów.
poruszyłas kwestie, o których rozmawiałyśmy na gg - zresztą podając je w takiej formie, że wychodzi na to, jaka to ja jestem be i w ogóle...
no cóz, nie zamierzam odpowiadać na to w taki sam sposób, czyli wklejać np całej naszej rozmowy, by inni mogli sobie poczytać i sami zadecydować... mogę być tą "gorszą", która atakuje głupią nauczycielkę... swoją drogą - cóż za sposób pisania i litowania sie nad sobą - żenujące
pozdrawiam i od tej pory nie zamierzam wdawać się w jakiekolwiek rozmowy z tobą, baranku - szkoda mi czasu
ps. saxonowi wysłalam pełny tekst mojej odpowiedzi, gdyby przez przypadek zostala zmoderowana, zanim ją przeczyta - teraz jest czas kolędowy i może już "być w drodze"[/b]
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
| N sty 08, 2006 15:11 |
|
|
|
 |
|
elka
|
danusiu  dzięki, że są tacy ludzie jak Ty
ale z tym ochranianiem saxona nie przesadzaj  sam sie na to zdecydował, niech cierpi  będzie mu to zaliczone  :D
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
| N sty 08, 2006 15:14 |
|
 |
|
Kasia_b
|
Ha, nawet wiedziałam o tej nieszczęsnej ewangelii Gruzińskiej, ale uznałam, że skoro powstała ona w średniowieczu, a gdzieś tam z tego okresu były najwcześniejsze dane o imionach trzech króli, to być może najpierw był pomysł, a potem apokryf  Nadal uważam, że ich imiona powinny być w kategori c) ...I muszę przyznać, że całego tłumaczenia Saxona odnośnie wyższości b) nad c), czy c) nad d) nie pojęłam i nadal niebardzo pojmuję. Niemniej, serdecznie pozdrawiam - Kasia
|
| N sty 08, 2006 15:16 |
|
 |
|
elka
|
kasiu, tych apokryfów jest całe mnóstwo  niestety
tu jest duuużo o apokryfach, ale niestety, wczoraj nie chcialo mi sie calosci przeglądać, stąd błedy
moze wam sie przyda na zaś 
|
| N sty 08, 2006 15:22 |
|
 |
|
Kasia_b
|
Ale swoją droga nie znam apokryfów, nie znam tak szczegółowo stosunku Kościoła do nich. Są dla mnie ot takim pisaniem drugiej kategorii, mało poważnym, bardziej ludowo-mądrościowym. Pewnie stąd wzięła się moja ignoracja  I zdecydowanie o apokryfach muszę więcej poczytać, choć ...szczerze pisząc ...jakoś czasu mi na to szkoda 
|
| N sty 08, 2006 15:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
elka napisał(a): Saxon wyłożył to łopatologicznie - a że nie zastosowałaś sie do tego, to dlaczego teraz uważasz, że ktoś cię "atakuje" i musisz "bronić" swojego zdania? zresztą w czym chcesz go bronić? Skoro w tym teście [skoro sie upierasz, niech ci będzie] zasada obowiązywała INNA - nie wielokrotnego wyboru, a "wyższego rzędu", to o co chodzi?
gdyby saxon tego nie wyjasnił, miałabyś rację, jednak on jasno napisał, jak należy sie stosować do zadanego polecenia przypisania jakiejs kategorii danego faktu/zdarzenia... - tym bardziej ża sama stwierdziłaś, że saxon MIAŁ PRAWO do wałsnej interpretacji polecenia [i PODAŁ swoję inetrpretację!] - a ty sie po prostu do jego interpretacji nie zastosowałaś [lub inni, którzy być moze mają podobny problem]
Zapominasz o jednym - fakt wybrania przeze mnnie z dwóch możliwych odpowiedzi odp. c a nie b ( a raczej zamiany b na c ..) wynika z konstrukcji pytania. Po prostu chcąc mieć coś w każdym ( a tu akurat nie masz racji, bo tak z pytania wynika ..) musiałam coś zmienić.
Te dwie zasady po prostu się wykluczały... Pozostaje jeszcze kwestia stwierdzeń w nawiasach, które też miały być wskazówką ...
P.S. Na odpowiedź nie liczę 
|
| N sty 08, 2006 15:31 |
|
 |
|
Kasia_b
|
Elka, dzięki.
Ale powiedzcie mi, czy naprawdę warto? Czy warto zgłębiać apokryfy? Zdecydowanie Słowu Bożemu chcę poświęcić czas, ale apokryfy... Uff, jakoś mam niechętny stosunek. Może mnie ktoś przekona?
|
| N sty 08, 2006 15:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Echhhh
Cały problem w tym, ze owa "tradycja" przez małe "t", jest tak szeroka kategoria, ze można tutaj umiescic rzeczy, które "mogły miec miejsce, ale nie jestesmy tego pewni" oraz te "których prawdopodobieństwo jest równe niemalże zeru" z oczywistym pominieciem tego co jest w apokryfach.
Do owej "tradycji" można by tez podłaczyc góralskie opowiatski o Narodzeniu Pana....które z rzeczywistościa nie maja nic wspólnego, ale są elementem ludowej tradycji 
|
| N sty 08, 2006 15:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kasia, pewnie warto - pozwalają w pewnym stopniu wyobrazić sobie, jak wyglądały niektóre szczegóły pominięte w Biblii;) np. ciekawa jest Ewangelia dzieciństwa ( wg Tomasza). Jednak Pismo Św. jest podstawą i to co w nim zawarte, jest najważniejsze- dlatego lepiej zacząć od Biblii.
Gdyby nie ten konkurs, pewnie nie sięgnęłabym po Apokryfy 
|
| N sty 08, 2006 16:02 |
|
 |
|
Kasia_b
|
Ale może jednak lepiej czytać konkretne wiadomości historyczne, które opisują życie w tamtych czasach, konteks historyczny. Wyjaśniają, jak pisano, jakich gatunków literackich używano. Po to, zeby lepiej zrozumieć samo Słowo. Jest mi to zdecydowanie bliższe.
Ktoś jeszcze coś w obronie apokryfów  ?
|
| N sty 08, 2006 16:09 |
|
 |
|
kiniaa
|
kiedy beda nowe pytania??????
|
| N sty 08, 2006 16:13 |
|