| Autor |
Wiadomość |
|
sachmett
|
Dzięki
I życzę powodzenia w przyszłych losowaniach:)
_________________ Synuś już jest z nami:)
|
| Wt sty 17, 2006 15:13 |
|
|
|
 |
|
red&white
|
Cytuj: przecież nie od dzisiaj wiadomo, ze dom pszczół nazywa się ul,
Ojjjj nie prawda elko(mendante  )...... Piscółki lesne, a te własnie nam chodzi w dawnych czasach żyły w dziuplach drzewnych, tzw BARCIACH .....a wiec nie w ULACH
Co do Tesco...no cóż, dziękuje elko(mendante) bo to dzieki niej nie popełnie błędu. Chciałem bowiem napisac, ze kupował w Geancie, ale Geant został zbudowny dopiero kilka lat po ścieciu Jana Chrzciciela....o czym nie omieszkał napisac Orygenes w swoich wiekopomnych dziełach.
Prawda jest jakoby piscółki lubiły żadlic....tak więc uważajcie podczas szukania 
_________________ Boże, strzeż mnie od przyjaciół, z wrogami poradzę sobie sam
|
| Wt sty 17, 2006 18:08 |
|
 |
|
sachmett
|
Hahahahahaha czy możemy dostać jakąś gwarancję, potwierdzenie na piśmie, że po otrzymaniu naszych odpowiedzi nie zbuduje Ksiądz żadnego stosu dla nas???
|
| Wt sty 17, 2006 18:36 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja liczę na poczucie humoru Szefa  Właśnie rozwijam swój talent improwizatorski
I nadal nie wiem, czy w pytaniu 5 starczy wymienić te znaki, czy też wskazać także miejsca, w których były zapowiadane ?
|
| Wt sty 17, 2006 19:52 |
|
 |
|
sachmett
|
Baranku, a może zgodnie z zasadą lepiej więcej niz mniej;)))))
|
| Wt sty 17, 2006 20:03 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
sachmett, nie kombinuj  Jak zacznę stosować tę zasadę do każdego pytania, to książka będzie 
|
| Wt sty 17, 2006 20:12 |
|
 |
|
sachmett
|
hahahahhhahahaha
A jak pomożemy, to powstanie powieść fantastyczna wielotomowa;)

|
| Wt sty 17, 2006 20:19 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
baranek napisał(a): Ja liczę na poczucie humoru Szefa  Właśnie rozwijam swój talent improwizatorski
Baranku, humor Saxona to jedna sprawa, a herezja to druga
Ja juz sie nieraz zastanawialam, czy nie pisze herezji. Po przejrzeniu tylu roznych publikacji moze sie pomieszac wszystko  :P:P W krotkich odpowiedziach jest mniejsza szansa na to, a i Saxon moze dluzej pospac nie bedac zmuszonym czytac powiesci jak rzeka  :D:D:D
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Wt sty 17, 2006 22:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
pedziwiatr napisał(a): W krotkich odpowiedziach jest mniejsza szansa na to, a i Saxon moze dluzej pospac nie bedac zmuszonym czytac powiesci jak rzeka  :D:D:D
Pędzi , a któż Go zmusza do czytania  ? Zawsze może uznać zaocznie  ( mi chyba pszczeli jad zaszkodził  )
|
| Wt sty 17, 2006 22:37 |
|
 |
|
wiking
|
A moze to nie pszczoly wytwarzaly miod, podobnie przeciez zachowuja sie osy, szerszenie a nawet mrowki czasami wytwarzaja podobna substancje, jest przeciez tylko napisane ze jadl miod lesny, a nie ze wytwarzaly go pszczoly lesne.
Byc moze tak jak Eliaszowi przynosil jedzenie kruk to Janowi przynosil niedzwiedz
Mozliwa tez jest interpretacja ze gdy przechodzil kolo bardzi w lesie albo uli na wsi, kilka pszczol wraz z krolowa ukryly sie w jego plaszczu przed konkurencja i pozniej gdy przyszlo lato i Jan zrzucil plaszcz, w nim zrobily swe gniazdo i potem Jan mial przenosny zapas miodu 
|
| Śr sty 18, 2006 2:23 |
|
 |
|
red&white
|
wiking
Hmmmm...ciekawa interpretacja. Czas zajrzeć do Apokryfów, może cos tam o miśkach bedzie pisało...a moze w Biblii?
"Jakby uciekał człowiek przed lwem,
a trafił na niedźwiedzia" Am 5,19
Tak więc zwierze to wystepowało na tamtych terenach..... wszystko zatem mozliwe, że jeden z tych futrzaków był oswojony i współpracował z Janem przy produkcji tegoz wysocekalorycznego produktu spożywczego.
Przestawmy zatem swe myślenie z owadów na ssaki....a co nam saxon zaliczy, to tylko Ojciec Prowadzący wiedza 
_________________ Boże, strzeż mnie od przyjaciół, z wrogami poradzę sobie sam
|
| Śr sty 18, 2006 8:37 |
|
 |
|
karher
|
troszkę szkoda że nie było pytania o to jak je przyrządzał  ))
buheheehee
" Szarańcze jest dobrze smażyć na ogniu do pojawienia się chrzęstkiej skórki, wtedy ona nabywa smaku orzeszków. "
|
| Śr sty 18, 2006 9:57 |
|
 |
|
rastakayakwanna
|
karher napisał(a): troszkę szkoda że nie było pytania o to jak je przyrządzał  )) buheheehee " Szarańcze jest dobrze smażyć na ogniu do pojawienia się chrzęstkiej skórki, wtedy ona nabywa smaku orzeszków. "
No tak - ale najpierw trzeba ją obrać ze skrzydełek
A sprawa miodu jest bardzo prosta  Wystarczy tylko dokładnie przeczytać co Jan robił, uruchomić wyobraźnię (ew. obejrzeć jakąś amerykańską superprodukcję z lat 60.) i odpowiedź nasunie się sama  Jeszcze zostało trochę czasu  Powodzenia
|
| Śr sty 18, 2006 11:17 |
|
 |
|
sachmett
|
A ja czekam na nowe pytania
Robi się coraz ciekawiej 
|
| Śr sty 18, 2006 17:26 |
|
 |
|
Stefan
|
red&white napisał :
Cytuj: Ojjjj nie prawda elko(mendante)...... Piscółki lesne, a te własnie nam chodzi w dawnych czasach żyły w dziuplach drzewnych, tzw BARCIACH .....a wiec nie w ULACH
To nie do końca tak ...
Około roku 60 n.e. (tak, tak, zaledwie 30 lat po śmierci Jezusa !) niejaki Lucius Iunius Moderatus Columella, Rzymianin rodem z Gades w Hispanii Baetice - opisał w swoim 12-tomowym dziele "De Re Rustica" zasady uprawy ziemi, hodowli i ogrodnictwa.
W tomie dziewiątym znalazło się miejsce na hodowlę pszczół, produkcję miodu i wosku.
Ale co najważniejsze opisany przez Columellę UL (!) bardzo przypomina te dzisiejsze, które znamy z autopsji ...
_________________ Prawda ? Cóż to jest prawda ?
/ Piłat /
|
| Cz sty 19, 2006 0:34 |
|
|
|