Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt gru 12, 2025 9:57

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

I życzę powodzenia w przyszłych losowaniach:)

Wt sty 17, 2006 15:13

przecież nie od dzisiaj wiadomo, ze dom pszczół nazywa się ul,

Ojjjj nie prawda elko(mendante ;) )...... Piscółki lesne, a te własnie nam chodzi w dawnych czasach żyły w dziuplach drzewnych, tzw BARCIACH .....a wiec nie w ULACH :P

Co do Tesco...no cóż, dziękuje elko(mendante) bo to dzieki niej nie popełnie błędu. Chciałem bowiem napisac, ze kupował w Geancie, ale Geant został zbudowny dopiero kilka lat po ścieciu Jana Chrzciciela....o czym nie omieszkał napisac Orygenes w swoich wiekopomnych dziełach.

Prawda jest jakoby piscółki lubiły żadlic....tak więc uważajcie podczas szukania ;)

Wt sty 17, 2006 18:08

Hahahahahaha czy możemy dostać jakąś gwarancję, potwierdzenie na piśmie, że po otrzymaniu naszych odpowiedzi nie zbuduje Ksiądz żadnego stosu dla nas???

Wt sty 17, 2006 18:36
Ja liczę na poczucie humoru Szefa :D :-D Właśnie rozwijam swój talent improwizatorski :lol:

I nadal nie wiem, czy w pytaniu 5 starczy wymienić te znaki, czy też wskazać także miejsca, w których były zapowiadane ?

Wt sty 17, 2006 19:52

Baranku, a może zgodnie z zasadą lepiej więcej niz mniej;)))))

Wt sty 17, 2006 20:03
sachmett, nie kombinuj :P Jak zacznę stosować tę zasadę do każdego pytania, to książka będzie :hahaha:

Wt sty 17, 2006 20:12

A jak pomożemy, to powstanie powieść fantastyczna wielotomowa;)
:tancze:

Wt sty 17, 2006 20:19

Ja liczę na poczucie humoru Szefa :D :-D Właśnie rozwijam swój talent improwizatorski :lol:

Baranku, humor Saxona to jedna sprawa, a herezja to druga :D
Ja juz sie nieraz zastanawialam, czy nie pisze herezji. Po przejrzeniu tylu roznych publikacji moze sie pomieszac wszystko :P:P:P W krotkich odpowiedziach jest mniejsza szansa na to, a i Saxon moze dluzej pospac nie bedac zmuszonym czytac powiesci jak rzeka :D:D:D:D

Wt sty 17, 2006 22:21
W krotkich odpowiedziach jest mniejsza szansa na to, a i Saxon moze dluzej pospac nie bedac zmuszonym czytac powiesci jak rzeka :D:D:D:D

Pędzi , a któż Go zmusza do czytania :P ? Zawsze może uznać zaocznie :D :x ( mi chyba pszczeli jad zaszkodził ;) )

Wt sty 17, 2006 22:37

A moze to nie pszczoly wytwarzaly miod, podobnie przeciez zachowuja sie osy, szerszenie a nawet mrowki czasami wytwarzaja podobna substancje, jest przeciez tylko napisane ze jadl miod lesny, a nie ze wytwarzaly go pszczoly lesne. :mrgreen:
Byc moze tak jak Eliaszowi przynosil jedzenie kruk to Janowi przynosil niedzwiedz :PPPP

Mozliwa tez jest interpretacja ze gdy przechodzil kolo bardzi w lesie albo uli na wsi, kilka pszczol wraz z krolowa ukryly sie w jego plaszczu przed konkurencja i pozniej gdy przyszlo lato i Jan zrzucil plaszcz, w nim zrobily swe gniazdo i potem Jan mial przenosny zapas miodu :rotfl2: :piwo:

Śr sty 18, 2006 2:23

Hmmmm...ciekawa interpretacja. Czas zajrzeć do Apokryfów, może cos tam o miśkach bedzie pisało...a moze w Biblii?

"Jakby uciekał człowiek przed lwem,
a trafił na niedźwiedzia" Am 5,19

Tak więc zwierze to wystepowało na tamtych terenach..... wszystko zatem mozliwe, że jeden z tych futrzaków był oswojony i współpracował z Janem przy produkcji tegoz wysocekalorycznego produktu spożywczego.

Przestawmy zatem swe myślenie z owadów na ssaki....a co nam saxon zaliczy, to tylko Ojciec Prowadzący wiedza :D

Śr sty 18, 2006 8:37

troszkę szkoda że nie było pytania o to jak je przyrządzał :))))
buheheehee

" Szarańcze jest dobrze smażyć na ogniu do pojawienia się chrzęstkiej skórki, wtedy ona nabywa smaku orzeszków. "

Śr sty 18, 2006 9:57
Zobacz profil WWW

troszkę szkoda że nie było pytania o to jak je przyrządzał :))))
buheheehee

" Szarańcze jest dobrze smażyć na ogniu do pojawienia się chrzęstkiej skórki, wtedy ona nabywa smaku orzeszków. "

No tak - ale najpierw trzeba ją obrać ze skrzydełek ;)

A sprawa miodu jest bardzo prosta :) Wystarczy tylko dokładnie przeczytać co Jan robił, uruchomić wyobraźnię (ew. obejrzeć jakąś amerykańską superprodukcję z lat 60.) i odpowiedź nasunie się sama :) Jeszcze zostało trochę czasu ;) Powodzenia

Śr sty 18, 2006 11:17

Robi się coraz ciekawiej :D

Śr sty 18, 2006 17:26

Cytuj:
Ojjjj nie prawda elko(mendante)...... Piscółki lesne, a te własnie nam chodzi w dawnych czasach żyły w dziuplach drzewnych, tzw BARCIACH .....a wiec nie w ULACH

To nie do końca tak ...
Około roku 60 n.e. (tak, tak, zaledwie 30 lat po śmierci Jezusa !) niejaki Lucius Iunius Moderatus Columella, Rzymianin rodem z Gades w Hispanii Baetice - opisał w swoim 12-tomowym dziele "De Re Rustica" zasady uprawy ziemi, hodowli i ogrodnictwa.
W tomie dziewiątym znalazło się miejsce na hodowlę pszczół, produkcję miodu i wosku.
Ale co najważniejsze opisany przez Columellę UL (!) bardzo przypomina te dzisiejsze, które znamy z autopsji ...

Cz sty 19, 2006 0:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 234  Następna strona