| Autor |
Wiadomość |
|
Grzegorz Stopa
|
Uff  ... ten p.Stefan to mnie zadziwia...
Wysyłam właśnie odpowiedzi. Dotychczas jeszcze nigdy tyle nie napłodziłem.
Ja też poszedłem za Waszymi radami i postanowiłem poszukać odpowiedzi na pytanie 7. w źródłach pozabiblijnych. Szukałem, szukałem, i... hurrraa!
Bóg nagrodził wytrwałość!
Znalazłem cytat który jak ulał pasuje do zadanego pytania:
Cytuj: Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo
– jak powiedział Miś o Bardzo Małym Rozumku (rozdz.I. księgi I).
Może poziom nie ten, co w przypadku pana Stefanowych wyjaśnień, ale za to jak pasuje!
|
| Cz sty 19, 2006 7:36 |
|
|
|
 |
|
karher
|
z tymi skrzydełkami szarańczy to było troche inaczej...
buhehehehehe
ja juz nerwowo nie moge
"Arabowie przygotowując ją do jedzenia, rzucali żywą na gotującą się wodę, do której dodawano znaczną ilość soli. Po paru minutach wyjmowano szarańczę i suszono na słońcu. W wyniku tego odpadały głowa, nogi oraz skrzydła, a z reszty oddzielała się sól. Niekiedy jedzono ją gotowaną w oleju lub posypaną przaśnym chlebem"
|
| Cz sty 19, 2006 12:07 |
|
 |
|
danusia
|
 Witajcie Forumowicze ! Długość oczekiwania na nowe pytania nie wpływa pozytywnie. Zauważa się lekkie rozdrażnienie, chaos w głowach, wyraźny zwrot w stronę kulinarną  i już nawet potrawa z szarańczy jest na kilka sposobów. Czym dłużej zwlekam z odpowiedziami, tym więcej mam wątpliwości. Ale i ja dziś dotarłam do ula - i to dzięki Wam. Nie była to żadna podpowiedź ale połechtanie ambicji, że może za mało pracy włożyłam w tę odpowiedź ? Zobaczymy czy się opłaciło. Beli - czy Ty jesteś na feriach ? A może piszesz epopeję ? To tylko 7 odpowiedzi. Daj żyć Czcigodnemu Saxonowi, bo jest nam na długo potrzebny. Saxon - czy choć trochę wypoczywasz ? Pozdrowionka z Małopolski 
|
| Cz sty 19, 2006 12:34 |
|
|
|
 |
|
MaBi
|
Fajnie, ze umiecie się zmobilizowac do pisania odpowiedzi. U mnie teraz tyle pracy, że nie wiem, czy nie zrezygnuję z konkursu.
Czy pytania będą przeważnie związane z aktualnym okresem liturgicznym?
_________________ "Oto czynię wszystko nowe" Ap 21,5
|
| Cz sty 19, 2006 16:34 |
|
 |
|
Kika
|
Ja nadal nie znalazłam wody i nawet nie wiem, gdzie jej szukać 
|
| Cz sty 19, 2006 18:27 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kika, w Biblii Tysiąclecia. W innych wydaniach możesz nie znaleźć ( bywa zastąpiona innym zwrotem )
|
| Cz sty 19, 2006 18:30 |
|
 |
|
MaBi
|
To ja też chcę podpowiedź, baranku...
_________________ "Oto czynię wszystko nowe" Ap 21,5
|
| Cz sty 19, 2006 20:03 |
|
 |
|
danusia
|
MaBi - nie trzymaj się kurczowo "wody świętej". Wiesz, że Saxon używa różnych zwrotów, które zmuszją do myślenia. Powodzenia i śpij dobrze. Do soboty jeszcze dwa dni, może Duch Święty zadziała ? 
|
| Cz sty 19, 2006 20:29 |
|
 |
|
saxon
|
 ..........
no ale akurat w tym wypadku chodzi o określenie dosłowne 
|
| Cz sty 19, 2006 20:34 |
|
 |
|
sachmett
|
W końcu Ksiądz do nas przemówił:))))
Przychylam się do poglądu, że dwu tygodniowe tury pobudzają system nerwowy
Ale rozumiem, że trzeba dać szansę odpowiedzi tym, co wyjeżdżają:)))
_________________ Synuś już jest z nami:)
|
| Cz sty 19, 2006 21:06 |
|
 |
|
saxon
|
|
| Cz sty 19, 2006 21:11 |
|
 |
|
sachmett
|
To może przygotuje Ksiądz dla nas więcej pytań byśmy mieli zajęcie 
_________________ Synuś już jest z nami:)
|
| Cz sty 19, 2006 21:26 |
|
 |
|
Petitfourmi
|
Wy już z tego co poczytałam na forum wyslaliście odpowiedzi. Ja niestety, nie wiem za co się zabrać...tyle mam na głowie chociaż odpowiedzi już znalazłam  Teraz tylko muszę jakoś słowa ułożyć w logiczną całość.
Faktycznie Czy teraz pytania każdej tury będą związane z okresem liturgicznym...
Pozdrawiam Wszystkich
A może ktoś z Was zna jakąś skuteczna metodę nauczenia się treści 4 Ewangelii....?Ja muszę do wtorku się nauczyć cytat i sigiel podac od razu

_________________ ~IERI~OGGI~DOMANI~
|
| Pt sty 20, 2006 9:41 |
|
 |
|
Grzegorz Stopa
|
Ludziska! Walczcie!
Trzymam za Was kciuki. Sprężcie się i wysyłajcie odpowiedzi!
Nie mazgaić się i nie popuszczać!
Chyba że nie podejmując walki chcecie oddać komuś nagrody w ręce…
Wiem, że sesja, praca, dzieci, (kolęda), ale nie pozwólcie pozostać tylko nielicznym na placu boju!
Nawet jak się zniechęcicie i opuścicie jakąś turę, to wracajcie!
I nie zasłaniajcie się względami na Saxona, że niby pracy Mu nie chcecie przysparzać!
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim? /Mi 6,8/
|
| Pt sty 20, 2006 10:22 |
|
 |
|
Kika
|
baranek napisał(a): Kika, w Biblii Tysiąclecia. W innych wydaniach możesz nie znaleźć ( bywa zastąpiona innym zwrotem )
Baranku! Dzięki  Ranek zawsze jest mądrzejszy od wieczora  Usiadłam, szukałam szukałam i  znalazłam! A kilka dni temu byłam tak blisko źródła  Wszystkim "biblistom" życzę w tym konkursie podobnych odkryć 
|
| Pt sty 20, 2006 18:38 |
|
|
|