Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 9:36

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy sądzisz że szatan może się nawrócić??? 

Czy sądzisz że szatan może się nawrócić?
tak 13%  13%  [ 8 ]
nie 77%  77%  [ 48 ]
nie mam zdania 10%  10%  [ 6 ]
Liczba głosów : 62

Czy sądzisz że szatan może się nawrócić??? 
Autor Wiadomość

Post Re: (? ? ?)nawrócenie szatana(? ? ?)
Andr2ej napisał(a):
Moim zdanie pytanie jest bez sensu. :kreci:

Moim też, bo nie mamy dostatecznej wiedzy o Szatanie, aby móc to stwierdzić. Możliwe nawet że nasze umysły są zbyt ograniczone by w ogóle móc pojąć ten jeden skrawek psychiki Szatana.
Andr2ej napisał(a):
Termin "nawrócenie" odnosi się tylko do ludzi.

Andr2eju, to twierdzenie to chyba z Księżyca sobie wziąłeś. Mogę spytać jakie masz dla niego uzasadnienie?
Andr2ej napisał(a):
Aniołowie zostali stworzeni jako duchy czyste i nie dotyczą ich nasze ludzkie określenia.

Jeśli przyjąć taki tok myślenia, to nie możnaby powiedzieć o Bogu że jest sprawiedliwy, miłosierny, mądry albo dobry, bo to są nasze ludzkie określenia i nie dotyczą nieskończonego, czystego Boga. Absurd.
Black-White-Sheep napisał(a):
Nie ma takiej możliwości, bo szatan dokonał wyboru na zawsze

Sugerujesz, że Szatan nie ma wolnej woli aby zmienić zdanie?
Chętnie także usłyszę Twoją opinię na temat tego z czego wynika nieodwołalność decyzji aniołów.

N gru 18, 2005 16:07
Chętnie także usłyszę Twoją opinię na temat tego z czego wynika nieodwołalność decyzji aniołów.

To co prawda nie jego opinia, ale opinia KK

KKK 393
393 Nieodwołalny charakter wyboru dokonanego przez aniołów, a nie brak nieskończonego miłosierdzia Bożego sprawia, że ich grzech nie może być przebaczony. "Nie ma dla nich skruchy po upadku, jak nie ma skruchy dla ludzi po śmierci"
(Św. Jan Damasceński, De fide orthodoxa, II, 4: PG 94, 877 C.)

Podobnie jak los człowieka określony jest w momencie jego śmierci, tak los aniołów został określony w momencie ich jednorazowego aktu wyboru między posłuszeństwem Bogu a buntem. Bog po stworzeniu aniolow postawil ich przed wyborem i ten wybor zdeterminowal ich juz calkowicie.
Aniolowie to duchowe byty wolne, tzn. zdolne do wyboru "za" lub "przeciw" Bogu. Jednak jako że istnieją poza materią i czasem, to ich wybór nie rozkłada się na wiele poszczególnych decyzji (które można zmieniać z upływem czasu), ale jest raczej jedną trwałą (trwającą) decyzją. Tak więc decyzja za lub przeciw Bogu została przez anioły podjęta w samym momencie ich zaistnienia. I to w sposób trwały, „rozciągły”, ostateczny[/list]

N gru 18, 2005 16:23

To co prawda nie jego opinia, ale opinia KK

Ja znam opinię zawartą w KKK, ale chciałem poznać prywatną B-W-S, dlatego ją o to spytałem.
Jako zwolennik możliwości apokastazy nie będę się wdawał w dyskusję o wiecznym potępieniu, skupię się za to na czymś innym, równie powiązanym z tematem:
Belizariusz napisał(a):
Aniolowie to duchowe byty wolne, tzn. zdolne do wyboru "za" lub "przeciw" Bogu. Jednak jako że istnieją poza materią i czasem, to ich wybór nie rozkłada się na wiele poszczególnych decyzji (które można zmieniać z upływem czasu), ale jest raczej jedną trwałą (trwającą) decyzją.

Ok, pragnę więc najpierw przedstawić pewne fakty, które będą istotne w dalszej dyskusji - jak myślę, zgodzisz się z nimi.
1. Czas jest wymiarem, podobnie jak długość, szerokość i wysokość.
2. Nie wiemy iluwymiarowymi istotami są aniołowie, choć jeśli są oni zdolni do wpływania na nasz świat, muszą być przynajmniej - tak jak my - czterowymiarowymi.
3. Czas nie jest rzeczą, lecz miarą, podobnie jak wcześniej wspomniane trzy pozostałe wymiary. Używany jest do miary akcji i przemian.

Ja również spotkałem się z twierdzeniem, że nieodwołalność decyzji aniołów wynika z tego, że są poza czasem, ale szczerze mówiąc nie wiem co znaczy "być poza czasem". Tak więc teraz pytanie do Ciebie, Belizariuszu - co rozumiesz przez "być poza czasem"?
- Czy to oznacza dla Ciebie być wykluczonym z danego wymiaru, a więc niezmiennym? Jeśli aniołowie byliby niezmienni, niemożliwe byłyby jakiekolwiek działania z ich strony, w tym oddziaływanie na nas lub świat materialny. Każdy czyn jest osadzony w czasie.
- Czy chodzi Ci po prostu o nieskorelowanie czasu w jakim istnieją aniołowie z tym w którym my istniejemy (np. istnienie naszego wszechświata trwa "u nich" sekundę)? Jeśli tak to jak wyobrażasz sobie interakcję z ich strony w nasz wszechświat?
- A może rozumiesz coś innego pod tym terminem?
Belizariusz napisał(a):
Tak więc decyzja za lub przeciw Bogu została przez anioły podjęta w samym momencie ich zaistnienia.

Twierdzisz, że anioł podejmuje decyzję o swojej "przynależności" w trakcie jego tworzenia (zaistnienie jest równoznaczne ze stworzeniem)? To oznaczałoby, że anioł jest tworzony jako dobry lub zły - taki przynajmniej wniosek dyktuje mi moja logika, ale jeśli się mylę proszę o sprostowanie i wytłumaczenie.
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź :)

N gru 18, 2005 16:55
W przypadku Aniolow wydaje mi sie, ze bycie "poza czasem" jest brakiem przemijania, a wiec rowniez smierci.
Aniolowie zostali Stworzeni przez Boga i poznali Go osobiscie "twarza w twarz", czyli dostapili czegos, czego my dostapimy dopiero w momencie smierci. Roznica pomiedzy nami, a aniolami jest taka, ze oni wiedza, ze Bog Jest i znaja Go doskonale. My w niego wierzymy i probujemy poznac....czego do konca w tym zyciu nigdy nie dokonamy.
My dokonujemy wyboru (nie znajac Go) podczas calego swego zycia, oni dokonali go w momencie poznania, czyli stworzenia. Dostali w "prezencie" cala wiedze o Bogu, a mimo to co niektorzy odrzucili Go.
My mamy tylko Biblie i Kosciol....tak wiec dostalismy czas na czesciowe poznanie Boga, oni dostali wszystko "na raz" i na dodatek w pelni. Niepotrzebowali sie wiec niczego uczyc, a wiec nie potrzebowali czasu.

Cytuj:
To oznaczałoby, że anioł jest tworzony jako dobry lub zły - taki przynajmniej wniosek dyktuje mi moja logika,

Nie.....zostali stworzeni jako byty WOLNE, a wiec majace prawo wyboru....wyboru Dobra lub Zla....przy pelni wiedzy o jednym i drugim.

Szatan jest osoba doskonale znajaca Boga wkoncu byl tym ktory "niosl swiatlo", a wiec byl dobry, ale i wolny. Swoja wolnosc wykorzystal by obrocic sie przeciw Bogu i dlatego upadl pociagajac za soba innych.

Ot tyle na dzis...

N gru 18, 2005 17:11
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2