|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Potrzebuje pomocy- informacji
| Autor |
Wiadomość |
|
milena
|
 Potrzebuje pomocy- informacji
Czy kiedy modle sie w domu, albo odmawiam rozaniec czy moge to robic lezac w lozku ? Czy to nie jest grzechem ze odmawiam niekiedy modlitwe na lezaco, gdyz np. w wakacje po pracy bylam tak zmeczona ze nie mailam sil aby kleczec.
Czy modlitwa na lezaco nie jest grzechem kiedy moge i jestem zdrowa aby odprwiac ja w ten sposob?
|
| N paź 01, 2006 19:50 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jeśłi jesteś taka zmęczona, że nie masz siły zachować pozycji klęczącej lub siedzącej - to nie widzę nic złego w tym, że odmówisz różaniec na leżąco.
Sam to wiele razy robię, leżąc już sobie w łóżku - choćby dlatego, że w dzień niekiedy po prostu nie znajduję czasu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| N paź 01, 2006 21:53 |
|
 |
|
Gimlas
|
Odpowiedzi na twoje pytania nie sa jednoznaczne. Z zasady modlenie sie na siedząco albo na leżąco nie jest grzechem. Mozna zrozumiec to ze mialas ciezki dzien i jestes zmeczona i nie masz jus sily na klekniecie i modlitwe.
Z drugiej strony nie mozna wyłącznie modlic sie w łozku bo tak jest wygodnie. Moze to tez swiadczyc o jakims lenistwie.
Nie jestem ksiedzem ale mysle ze nalezy tutaj znalezc złoty srodek. Pomodlic sie na kleczaco, stojąco, siedzaco a cxzasmi na leżąco.
|
| N paź 01, 2006 21:54 |
|
|
|
 |
|
fr_giovanni
|
Rozaniec jest modlitwa kontemplacyjna. Nie ma zadnych postaw, ktore okreslaja te modlitwe. Nalezy ja zawsze - rozaniec - odmawiac w takiej postawie, aby jak najlepiej go przezyc.
_________________ ....badz WOLA TWOJA
|
| So lis 04, 2006 7:38 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|