Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 20:48

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 Odp: Puryfikacja 
Autor Wiadomość

Post Odp: Puryfikacja
vox napisał(a):
Mam pytanie do znawców przepisów liturgicznych - jak przeprowadza się puryfikację wiklinowych puszek na komunikanty, jak na zdjęciu poniżej?

1) Nie jestem pewien, czy to Eucharystia. Nigdzie nie widac obrzedu konsekracji ? Moze to jakis symbol ?

2) Jesli jest to Eucharystia - mozna by powolac sie na przepis (Nalezy uwzglednic intencje, i nieswiadomosc wiernych)

[i]Kan. 1367 - Kto postacie konsekrowane porzuca albo w celu świętokradczym zabiera lub przechowuje, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa, zarezerwowanej Stolicy Apostolskiej; duchowny może być ponadto ukarany inną karą, nie wyłączając wydalenia ze stanu duchownego.

Nie przewiduje on jednak takiego przypadku. Mysle wiec, ze celebransowi i szafarzom mozna by wymierzyc suspense.

Wt sty 30, 2007 15:38

PS. Nie wiem, czemu sie taka wielka czcionka zrobila.

Wt sty 30, 2007 15:38

Nie uwazam jednak, aby wine za takie wynalazki ponosil Novus Ordo Missae, i Sobor Watykanski Drugi - uprzedze ewentualne Twoje teorie.

Wt sty 30, 2007 15:40

Addendum:

Nie uwazam jednak, aby wine za takie wynalazki ponosil Novus Ordo Missae, i Sobor Watykanski Drugi - uprzedze ewentualne Twoje teorie.

Ależ ja żadnych teorii nie wysnuwam. Zastanawiam się tylko, czy po takim obrzędzie wydłubują wykałaczką okruszki Ciała Pańskiego z wikliny, czy też może udają, że ich nie widzą.

Wt sty 30, 2007 17:40
Zobacz profil WWW
Moderator

mirror, najpierw narzekasz, że wszystkie wątki w Liturgii dotyczą nadużyć liturgicznych, a teraz sam odpisujesz na temat, który został przeze mnie zamknięty. Czegoś tu nie rozumiem :?

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Wt sty 30, 2007 17:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]