Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 22:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 Ksiądz, papież też człowiek 
Autor Wiadomość

Post Ksiądz, papież też człowiek
Do człowieka ze święceniami kapłańskimi wołamy: Ojcze, Proszę Księdza, Ójcze Święty. To przecież też człowiek,jak my, tylko taki pośrednik Boga. Czy Jezus powidział, żeby do swoich Apostołów ludzie wołali jakoś szczególnie? Do św. Piotra Ojcze Święty?! Przecież napisane jest w Mateusza; nikogo nie nazywajcie Ojcem....
Wydaje mi się, że Ewangelia trochę kłóci się z tym co ma miejsce teraz....
a tak na boku; Wiecie, jak przyjemnie mówi się do księdza: tak normalnie :" Dzień dobry" :) przeciez to też człowiek!!!
Proszę mi wyjaśnić!
Czemu do nie mówimy Proszę Pana, czy też dzień dobry, czy to tylko tradycja i kwestia "dobrego wychowania?????"
pozdr.

N paź 28, 2007 11:55

Jeśli jesteś katoliczką, to zwyczajowo do swojego księdza powinnaś mówić "proszę księdza". To taki relikt z czasów przeszłości( książęta kościoła=księża).
Co do tytułów szumnych i górnych z różnymi a.b.p. przed nazwiskiem to już wymysł ludzki. Też mi się nie podoba. Ale taki zwyczaj. Do profeosa na uczelni też być mówiła "panie profesorze", czy "panie doktorze" czy do farmaceuty zwyczajowo"panie magistrze" :)
Ja do księdza nie mówię "proszę księdza" , tylko "proszę pana", bo to żaden dla mnie ksiądz( nie jestem katoliczką). Przymusu nie ma.
Co do ludzi na stanowiskach: "co Boskie, dodajcie Bogu, co cesarskie, cesarzowi".
"Komu cześć- cześć". Zatem z całym szacunkiem na jaki mnie stać witam się z ludźmi na stanowiskach przez ludzi ustanowionych, aby byc posłuszną Slowu Bozemu. Nadal jednak nie tytułuję nikogo "moim skiędzem", bo u mnie są starsi zboru, a nie księza. A do swojego pastora mówię per "Pastorze"( oficjalnie- nieoficjalnie to my jesteśmy po imieniu :-D ).

N paź 28, 2007 16:08

kasika a czy uważasz w takim razie że Bóg zabrania Ci mówić do Twojego taty - ojcze?

Biskup jest takim duchowym Ojcem, tak jak Twój tata jest ojcem biologicznym. Wątpie zatem aby taki był sens tego fragmentu, aby do nikogo nie mówić ojcze, prócz Boga. Wydaje mi się że to kwestia bardziej głęboka, niż tylko dosłowne odczytanie tekstu.

Wt paź 30, 2007 13:00

Jezus nazywał też bratem, siostrą i matką osoby niespokrewnione, które pełnią wolę Ojca.
Nikt nie jest święty, tylko Bóg, a mimo to kilku świętych zmartwychwstało po śmierci Jezusa na krzyżu.

To nie sprzeczności. Trzeba (jak z uporem maniaka muszę powtarzać) patrzeć na kontekst wypowiedzi.
Jezus nakazuje słuchać przede wszystkim Boga, którego autorytet jest wyższy niż jakiegokolwiek człowieka, czy to ojca, czy uczonego, czy kapłana.

Wt paź 30, 2007 13:45

viewtopic.php?t=7545

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt paź 30, 2007 20:12
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]