Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 15:35

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy znajdę Boga?Kto mi pomoże? 
Autor Wiadomość

. Na pewno łatwiej wierzyć jak jesteś szczęśliwy. W chwilach smutku jest gorzej...

Nie zawsze tak jest. W moim przypadku dopiero jak zaczyna się dziać coś złego to zaczynam rozmawiać częściej z Bogiem a jak jestem szczęśliwy i zdrowy to zdarza mi się o nim zapomnieć (wiem że musze przez to nad sobą popracować).

Cz lis 08, 2007 9:36

każdy człowiek jest inny. Łatwo było Hiobowi wielbić Pana jak wszystko było OK. Próbą był dopiero okres jak sie wszystko rypło. Jak u mnie wszytsko OK, czyli zarabiam mnóstwo kasy, w domu z dzieckiem i żoną układa się wszystko wspaniale zaś wokół mnóstwo przyjaciół to aż chce mi śpiewać i dziękować Bogu za wszystko.

Cz lis 08, 2007 9:43

wydaje mi się, że starczy trochę samozaparcia i dobrych chęci. Poza moralnymi zaleceniami pozostają także te filozoficzne: "zakład Pascala" - wierząc, nic nie ryzykujemy :D

Śr lis 14, 2007 20:34

Zagubiony- proś Boga o wiarę, nawet jeśli w Niego wątpisz.
Słuchaj dużo Słowa Bożego- są ciekawe pliki do pobrania na www.ulicaprosta.net
Czytaj Biblię, zacznij od czegoś łatwego- NT, ewangelie, Dzieje Apost.

Pomodle się o Ciebie.

Musisz się na nowo narodzić w Chrystusie.

Pt lis 16, 2007 15:10

wydaje mi się, że starczy trochę samozaparcia i dobrych chęci. Poza moralnymi zaleceniami pozostają także te filozoficzne: "zakład Pascala" - wierząc, nic nie ryzykujemy :D

Zakład Pascala jest zaprzeczeniem wiary w Boga i wyniesieniem na jego miejsce własnych kalkulacji. Nie da się wierzyć w sposób wykalkulowany, bo to wtedy nie jest wiara w Boga, tylko we własne kalkulacje.

Pt lis 16, 2007 15:31

To chyba zależy od podejścia, bo Pascal nie ma na celu wzbudzić wiarę, ale (przynajmniej w moim mniemaniu) pokazać, że warto, zareklamować wiarę, jako coś, czego lepiej nie odstawiać na dalszy plan w swoim życiu. W poprzednim poście napisałem o tym trochę ironicznie, ale wierz mi: nie wierzę w kalkulacje.

So lis 17, 2007 7:39

Po prostu niektóre kręgi chrześcijan bardzo nie lubią zakładu Pascala...
A dlaczego? Bo trzeba by wierzyć we wszystkich Bogów i wyznawać wszelkie możliwe religie - nie wiadomo przecież, które z nich są prawdziwe a które nie...

So lis 17, 2007 11:03

no to już rzecz gustu, czy czcimy Setha i Zeusa, Allaha, czy Boga :) ....
Wiesz co... jak dla mnie, to to całe stawianie rzeczy typu: teoria ewolucji, czy zakład Pascala w złym świetle przez "ludzi wiary" to tylko świadectwo o ich ograniczeniu mentalnym, lub słabości ducha, by zrobić coś na przekór powszechnym utartym już przekonaniom. Wiarę traktuję jako wielowymiarową wartość: tę inteligentną, czy mądrą, która nam tłumaczy zjawiska i tą drugą, gdzie wierzyć znaczy po prostu wierzyć. Myślę, że obie są dość ważne, może nawet równoważne.

So lis 17, 2007 15:47

Ja kiedyś u mojej babci gralem w taka gre planszowa czy pan bog ma brode czy jakos tak. Jakbys w nia sobie pogral to bys nie zadawal takich pytan ale to tylko moje zdanie. naprawde polecam ta gre

N gru 02, 2007 21:22
ważne żebyś zrozumiał że Bóg cie kocha i że twoim celem jest Chrystus !!! Musisz zrozumieć że Chrystus Cie zbawił i że on może wszystko ...ale nie tak tylko sobie mowic "tak wiem że Chrystus jest najważniejszy " ale tak na serio traktować go jak przyjaciela... pamietaj poprzez Chrzest stałes sie jego dzieckiem do twojego serca zawitał Duch święty !! Ja od kiedy zaczełem modlić się do Ducha św zaczełem wiecej rozumieć

N gru 02, 2007 22:11
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2