Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 5:46

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 obmowa 
Autor Wiadomość

Post obmowa
W szkole opowiadałem kolegom pewne informacje. W pewnym momencie powiedziałem zdanie, które wypowiedział ksiądz proboszcz, było to zdanie o treści nie zbyt pasującej do księdza. Nie zastanawiałem się przed tym, że to może byc obmowa, bardziej sie bałem naruszenia VI przykazania, bo to zdanie akurat było tej treści. Koledzy księdza nie znają, sa z innych parafii. Uswiadomiłem sobie po popełnionym czynie, że obmawiałem. Teraz mam kłopot, bo zawsze chodzę do spowiedzi do tego księdza (nie ma innego w parafii) i nie wiem czy muszę mu to wszystko dokładnie opisać, czy tylko słowa "obmawiałem" wystarczą, czy może musze dodać "obmawiałem księdza". Bardzo się krepuję jeżeli o to chodzi.

Wt lis 20, 2007 20:09

Hm, do spowiedzi idzie się przepraszać Boga za grzechy, ksiądz jest pośrednikiem... A czy obmowa ta była w pełni świadoma? Wiedziałeś wtedy, jak zrozumieją koledzy to, co za chwilę (wtedy) powiesz? No a jeżeli to było bardzo poważne i świadome obmawianie, to możesz go za to przeprosić osobiście, albo, jak chcesz, przy spowiedzi :)

Cz gru 13, 2007 18:11
Nie bardzo rozumiem ale jeśli mówiłeś kolegom co ksiądz powiedział a jego wypowiedz była nie bardzo to w czym problem? objechałeś mu tyłek ? nie popadaj w skrajność !!! jest różnica miedzy mwoieniem prawdy a zmyślaniem czy bezpodstawnym krytykowaniem ...

Cz gru 13, 2007 20:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]