Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 2:10

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Problem egzystencjalny 
Autor Wiadomość

Ja natomiast wiem, że zrobię wszystko, aby nigdy do takiego czegoś w moim życiu nie doszło. Uważam, że Bóg chciał mnie w ten sposób przygotować do wyzwań jakie stawia życie. Jeśli kiedyś będę postawiony w sytuacji gdzie będę musiał dokonać ważnego wyboru, to wiem, że będzie on właściwy. Nigdy nie dopuszczę do tego, aby moje dzieci znalazły się w takiej sytuacji w jakiej ja się znalazłem.

Pamiętam jak kiedyś rozmawialiśmy w szkole ze znajomymi o zdradzie. Niektórzy koledzy mówili, że to nic, że można bez problemu wybaczyć. Ale ta dziewczyna powiedziała, że nigdy by zdrady nie darowała. Wiem, że gdyby dała mi szansę to bym jej nie zawiódł.

Cytuj:
Często się mówi, że dzieci powielają błędy swoich rodziców.
Niestety nie tylko sie mówi, ale tak jest faktycznie, co nie znaczy ze Ty musisz być zaliczony do takich osób. Jednak nie nad tym wątkiem Twojej wypowiedzi Natherze sie zastanawiam. Przeanalizuj raz jeszcze ten fragment swojej wypowiedzi -
Cytuj:
Uważam, że Bóg chciał mnie w ten sposób przygotować do wyzwań jakie stawia życie.
Nie wiem jakiego w takim razie Boga masz na myśli pisząc te słowa. Musi to być jakiś okrutny Bóg. Mój Bóg, Ojciec Jezusa Chrystusa, Stwórca całego Wszechświata jest uosobieniem miłości. Czytamy o nim - '1 Jn 4:8
8. Kto nie miłuje, nie zna Boga, bo Bóg jest miłością.

(BT)
czy Bóg, który jest Twórcą tej świętej instytucji jaką jest małżeństwo, dla przygotowania Ciebie na wyzwania jakie stawia Tobie świat doprowadził do rozpadu małżeństwa Twoich rodziców - a Tobie tym samym dodał tyle bólu o którym troszeczkę wspomniałeś? Wybacz, ale przypisywanie czegoś takiego Bogu, jest bluźnierstwem.
Gdybyś nie wiedział co konkretnie mam na myśli, to definicja tego brzmi tak:
Greckie słowo blasfemía tłumaczone na „bluźnierstwo” w zasadzie odnosi się do wypowiadania zniewag, oszczerstw i obelg zarówno przeciw Bogu, jak i ludziom . Polskie słowo „bluźnierstwo” na ogół dotyczy słów uwłaczających Bogu lub rzeczom świętym. Stanowi więc przeciwieństwo wypowiedzi wyrażających cześć wobec Istoty Boskiej
Cytuj:
Ja natomiast wiem, że zrobię wszystko, aby nigdy do takiego czegoś w moim życiu nie doszło.

Takie postanowienie na pewno jest czymś normalnym, dla przyszłego ojca i męża. Troszeczkę inaczej te piękne postanowienia wyglądają z upływem czasu, bo zapominamy o czymś ważnym - "Jr 10:23
23. Wiem, Panie, że nie człowiek wyznacza swą drogę, i nie w jego mocy leży kierować swoimi krokami, gdy idzie".
(BT)

Pamiętaj , że powinieneś robić tak jak mówisz wszystko. ale przy wsparciu i kierownictwie Bożym. Jeżeli tego nie weźmiesz pod uwagę, to budowa Twego domu, rodziny i szczęścia w tym domu będzie mało prawdopodobna - "Ps 127:1
1. Jeżeli Pan domu nie zbuduje, na próżno się trudzą ci, którzy go wznoszą. Jeżeli Pan miasta nie ustrzeże, strażnik czuwa daremnie.
(BT)
Pamiętaj zawsze, że to nie Bóg jest sprawca zła, które spotyka nas wszystkich. jest konkretna osoba odpowiedzialna za to, lecz to nie na ten temat. O darach Boga czytamy - "
Jk 1:17
17. Każde dobro, jakie otrzymujemy, i wszelki dar doskonały zstępują z góry, od Ojca świateł, u którego nie ma przemiany ani cienia zmienności.
(BT)

Aby budować swoje i Twojej przyszłej żony szczęści, musisz poznać Prawdziwego Boga.

Pt maja 02, 2008 21:34

Przeanalizuj raz jeszcze ten fragment swojej wypowiedzi -
Cytuj:
Uważam, że Bóg chciał mnie w ten sposób przygotować do wyzwań jakie stawia życie.
Nie wiem jakiego w takim razie Boga masz na myśli pisząc te słowa. Musi to być jakiś okrutny Bóg. Mój Bóg, Ojciec Jezusa Chrystusa, Stwórca całego Wszechświata jest uosobieniem miłości.

Ale to przecież ten sam Bóg, który doświadczył Hioba. Stracił on wszystko co posiadał, jednak wytrwawszy przy Bogu został nagrodzony.
Podobna sytuacja miała miejsce już w Nowym Testamencie. Chodzi mi mianowicie o Jezusa. Gdy umierał na krzyżu zawołał "Boże mój czemuś mnie opuścił". Umarł, lecz po trzech dniach zmartwychwstał. Bóg wiedział co robi gdy ,w pewnym sensie, pozwolił, aby Jezus został zabity na krzyżu. Dało to zbawienie całej ludzkości.
Nie chcę porównywać się do Jezusa czy Hioba, ale uważam, że zarówno ich cierpienie jak i moje ma sens.
"Każde cierpienie ma sens, prowadzi do pełni życia."

zbyszek58-61 napisał(a):
Pamiętaj , że powinieneś robić tak jak mówisz wszystko. ale przy wsparciu i kierownictwie Bożym. Jeżeli tego nie weźmiesz pod uwagę, to budowa Twego domu, rodziny i szczęścia w tym domu będzie mało prawdopodobna - "Ps 127:1
1. Jeżeli Pan domu nie zbuduje, na próżno się trudzą ci, którzy go wznoszą. Jeżeli Pan miasta nie ustrzeże, strażnik czuwa daremnie.
(BT)

Tak właśnie pragnę żyć, bo nie chcę po raz kolejny stracić wiary.

!!!

Pt maja 02, 2008 23:25

Wiem, że gdyby dała mi szansę to bym jej nie zawiódł.

A nie pomyslalys, ze to TY nie dajesz jej szansy, a nie ona Tobie? Wiem, ze trudny jest ten pierwszy krok, ale jesli go nie zrobisz, to tak naprawde TY nie dasz wam szansy, a nie ona.

So maja 03, 2008 22:36
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3