|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Czy moge iść do Komunii Św.???
| Autor |
Wiadomość |
|
mamziuh
|
 Czy moge iść do Komunii Św.???
Mam 17 lat. Witam, wczoraj sie wyspowiadałem dziś zapaliłem jednego papierosa w towarzystwie, źle zrobiłem postanowiłem rzucić, zajmę się szkołą i nie bede do tego wracał. Jak sie zapre to juz do tego nie wróce.
Ale czy moge po głębokim żalu przyjąć Komunie Św jutro? i trwac w łasce??
Co wy o tym sądzicie??
|
| N sie 31, 2008 18:15 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
Ciekawe pytanie i jak się nad tym zastanowić, to można dojśc do wniosku że popełniłeś poważny grzech.
No ale abstachując od powyższego, jeden papieros i chęć poprawy chyba może zostać zmyte przez spowiedz powszechną podczas Mszy.
Choć sam jestem ciekaw co inni napiszą.
Martwi mnie jeśli już to co piszesz o zaparciu się siebie, czy z praktyki wiesz że masz silną wolę, czy to raczej takie "hura, już będzie dobrze", a potem przyjdzie pokusa, znajomi, okazja i bęc...?
|
| N sie 31, 2008 21:50 |
|
 |
|
kastor
|
Sprawa nie jest, aż tak oczywista;
- z jednej strony chodzisz do spowiedzi, więc w jakiejś mierze dbasz o życie duchowe,
- z drugiej pozwalasz sobie zapalić dla towarzystwie choć wiesz, że nie powinieneś.
Nikt nie zna Twojego sumienia. Może po przeczytaniu tych kilku podpunktów łatwiej będzie Ci ocenić ciężar; http://www.teologia.pl/m_k/zag06-4g.htm
pozdrawiam i respect for all 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
| N sie 31, 2008 21:58 |
|
|
|
 |
|
Ludź
|
Ta strona pod linkiem jest debeściarska. Powinno się go zamieszczać pod większością pytań o spowiedź...
|
| Pn gru 22, 2008 1:30 |
|
 |
|
WebCM
|
Zapaliłeś papieros, choć podczas I Komunii Świętej przyrzekłeś przed ołtarzem, że nie będziesz pić alkoholu ani palić papierosów do 18 roku życia. Wiesz, że to poważny grzech. Najlepszym rozwiązaniem jest ponowne przystąpienie do sakramentu pokuty. Zacznij od żalu. Zastanów się, jakie szkody wyrządziłeś sobie i otoczeniu, które przebywało blisko Ciebie, gdy paliłeś. Przypomnij sobie o szkodliwości substancji zawartych w papierosach. Mocno postanów, że już nie zapalisz. Wtedy idź do konfesjonału.
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
| Pn gru 22, 2008 10:01 |
|
|
|
 |
|
szumi
Moderator
|
WebCM napisał(a): Zapaliłeś papieros, choć podczas I Komunii Świętej przyrzekłeś przed ołtarzem, że nie będziesz pić alkoholu ani palić papierosów do 18 roku życia.
Skąd to założenie, że przyrzekł? Być może nie przyrzekł.
Ale jeśli przyrzekł, wówczas niedotrzymanie słowa danego Bogu jest przewinieniem.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Pn gru 22, 2008 10:25 |
|
 |
|
Cyryl
|
Całe szczęście w moich czasach / połowa lat 70-tych/ było inaczej i nikt od nas takich przyrzeczeń nie wymagał i dlatego w tym wieku z kolegami za szkołą mogliśmy sobie zapalić.Co ciekawe obecnie nie palę i nigdy nałogowo nie paliłem.
|
| Pn gru 22, 2008 13:26 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Pn gru 22, 2008 17:46 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|