Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 16:44

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Plus, minus, czy kółko ?? 
Autor Wiadomość

Post Plus, minus, czy kółko ??
Temat jak najbardziej jak mi się wydaje na czasie. We wczorajszej "Interwencji" (TV POLSAT godz.16:10) poruszono dość drażliwy temat. Otóż pewnie też o tym słyszeliście w pewnej parafii w Polsce jest zwyczaj, że przed kolędą ministranci idą do danego bloku i znaczą na drzwiach mieszkań"+";"-" lub "o"

Ja osobiście już wiedziałem o tym wcześniej z prasy ale po wczorajszym programi zaintrygowała mnie ta sytuacja jeszcze bardziej. Dlaczego bowiem tak jest?? Przyjęcie Kapłana do domu jest przecież każdego indywidualną sprawą i ja przyjmując Księdza nie robię tego na pokaz i żeby się sąsiadom przypodobać.Przecież równie dobrze ministranci mogliby w tym samym czasie co Kapłan pytać czy dana rodzina przyjmuje Księdza i już!!Przecież jak ktoś nie chce przyjąć to tym minusem się nie przestraszy??Zawsze można drzwi nie otworzyć!!

A tak w moim odczuciu wygląda to tak jakby Kapłan wpraszał się sam do danego domu...

A jakie jest Wasze odczucie w tej kwestii??

Pt sty 14, 2005 22:21
Moje jest takie, że drzwi kupowali nie rodzice owych ministrantów i nie ów ksiądz, tylko właściciel drzwi i w związku z tym ktoś powinien odpowiedzieć za niszczenie mienia.
Co prawda ja o tym nie słyszałem, ale nic dziwnego, bo ostatnio tylko Fakty wieczorne oglądam.
Ponadto porównuję zadany temat z sytuacją na studiach: można wywiesić listę studentów z ocenami czy nie? Ustawa chroni takie dane osobowe. Podobnie i tutaj. Jeśli chcę przyjąć kolędę, to jest to moja sprawa i niekoniecznie jestem zachwycony, że wszyscy na około to wiedzą. I odwrotnie. Jeśli nie chcę przyjąć księdza, to jest to moja sprawa i nikomu nic do tego.

Pt sty 14, 2005 22:31
Jak słusznie zwrócił mi uwagę baranek ten wątek już jest w tym dziale. Nie zauważyłem. Przez ostatnie dni jestem tylko co jakiś czas na forum i wtedy moderują inni moderatorzy.
Już się poprawiam i ten wątek blokuję.
Pozdrawiam

Pt sty 14, 2005 22:38
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]