|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Plus, minus, czy kółko ??
| Autor |
Wiadomość |
|
Bartekk
|
 Plus, minus, czy kółko ??
Temat jak najbardziej jak mi się wydaje na czasie. We wczorajszej "Interwencji" (TV POLSAT godz.16:10) poruszono dość drażliwy temat. Otóż pewnie też o tym słyszeliście w pewnej parafii w Polsce jest zwyczaj, że przed kolędą ministranci idą do danego bloku i znaczą na drzwiach mieszkań"+";"-" lub "o"
Ja osobiście już wiedziałem o tym wcześniej z prasy ale po wczorajszym programi zaintrygowała mnie ta sytuacja jeszcze bardziej. Dlaczego bowiem tak jest?? Przyjęcie Kapłana do domu jest przecież każdego indywidualną sprawą i ja przyjmując Księdza nie robię tego na pokaz i żeby się sąsiadom przypodobać.Przecież równie dobrze ministranci mogliby w tym samym czasie co Kapłan pytać czy dana rodzina przyjmuje Księdza i już!!Przecież jak ktoś nie chce przyjąć to tym minusem się nie przestraszy??Zawsze można drzwi nie otworzyć!!
A tak w moim odczuciu wygląda to tak jakby Kapłan wpraszał się sam do danego domu...
A jakie jest Wasze odczucie w tej kwestii??
_________________ Wróciłem
|
| Pt sty 14, 2005 22:21 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moje jest takie, że drzwi kupowali nie rodzice owych ministrantów i nie ów ksiądz, tylko właściciel drzwi i w związku z tym ktoś powinien odpowiedzieć za niszczenie mienia. Co prawda ja o tym nie słyszałem, ale nic dziwnego, bo ostatnio tylko Fakty wieczorne oglądam. Ponadto porównuję zadany temat z sytuacją na studiach: można wywiesić listę studentów z ocenami czy nie? Ustawa chroni takie dane osobowe. Podobnie i tutaj. Jeśli chcę przyjąć kolędę, to jest to moja sprawa i niekoniecznie jestem zachwycony, że wszyscy na około to wiedzą. I odwrotnie. Jeśli nie chcę przyjąć księdza, to jest to moja sprawa i nikomu nic do tego.
|
| Pt sty 14, 2005 22:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jak słusznie zwrócił mi uwagę baranek ten wątek już jest w tym dziale. Nie zauważyłem. Przez ostatnie dni jestem tylko co jakiś czas na forum i wtedy moderują inni moderatorzy. Już się poprawiam i ten wątek blokuję. Pozdrawiam
|
| Pt sty 14, 2005 22:38 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
|