Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 3:20

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 córka marnotrawna... 
Autor Wiadomość

To może jednak, Rahhel, zostań w domu załóżmy na rok, jak wszystko będzie ok, pojedziesz, jak się zepsuje... cóż, wtedy może całe szczescie, że zostałas. Oczywiście to ogromne uproszczenie, to schemat ogólny, szczegoly przemyśl sama, bo sama znasz je najlepiej.

Moim zdaniem ten schemat i jemu podobne mają jeden słaby punkt, a mianowicie dlaczego akurat rok? Dlaczego nie tydzień, miesiąc, 3 miesiące, 2 lata czy 10 lat?

Wt maja 05, 2009 9:07

Moim zdaniem ten schemat i jemu podobne mają jeden słaby punkt, a mianowicie dlaczego akurat rok? Dlaczego nie tydzień, miesiąc, 3 miesiące, 2 lata czy 10 lat?

Rok, to na pewno nie zaden idealny czas. Tydzień czy miesiąc to stanowczo za mało, czasem rok może się okazać za krótkim czasem, ale na ogół jest on już na tyle długi, że cokolwiek ma szanse sie okazać. Nie ma gwarancji, fakt, bo jak wiadomo czasem ludzie są ze sobą 10 lat i sie okazuje, że nie zna jeden drugiego tak do końca i może się spotkać z zaskakującym zachowaniem, poza tym jakby nie było potrafimy się czasem zmienic.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Wt maja 05, 2009 13:39

jakby nie było potrafimy się czasem zmienic.

ale do tego po pierwsze trzeba umieć dostrzec te rzeczy które robi się źle ( gdy ich nie dostrzegam to jak niby mam to zmienić?) a po drugie to muszę chcieć zmienić, aby mogła zaistnieć zmiana.

u mojego ojca wyszło dopiero po iluś latach małżeństwa jego zachowanie a teraz już od wielu lat nie są razem.
Chyba okres poznawania nie jest ważny, bo chyba nie można orzec, że się zna drugą osobę wystarczająco... Ważne co się czuje i czy chce się związać z drugą osobą w celu założenia rodziny... a potem to już tylko jedna wielka praca nad sobą, nad związkiem... wiele kompromisów i wiele rozmów...
tak myślę ;)

Wt maja 05, 2009 14:52

Nie ma gwarancji, fakt, bo jak wiadomo czasem ludzie są ze sobą 10 lat i sie okazuje, że nie zna jeden drugiego tak do końca i może się spotkać z zaskakującym zachowaniem, poza tym jakby nie było potrafimy się czasem zmienic.

Właśnie, można by więc czekać 10 lat i stwierdzić, że "jak wszystko będzie ok, pojadę, jak się zepsuje... cóż, wtedy może całe szczęście, że zostałem". Tyle że na przykładzie 10 lat myślę, że sama nasuwa się też możliwość "jak się zepsuje... cóż, wtedy może szkoda, że zostałem i nawet poważnie nie spróbowałem".

Generalnie uważam, że testy wytrzymałościowe związku są wskazane, ale należy je stosować rozsądnie i ze świadomością ewentualnej przegranej.

Wt maja 05, 2009 15:27

Generalnie uważam, że testy wytrzymałościowe związku są wskazane, ale należy je stosować rozsądnie i ze świadomością ewentualnej przegranej.

Gdybym miała wieeeelką wątpliwość, to może nawet znak, że już nie ma co testować.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Wt maja 05, 2009 21:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3