|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
To co ważne odchodzi powoli
| Autor |
Wiadomość |
|
femme
|
 To co ważne odchodzi powoli
Piszę najprawdopodobniej z potrzeby uzyskania swoistego zbioru odpowiedzi,które zaprezentują odmienne (częściowo przynajmniej) zdania w mojej sprawie.W perspektywie chyba jest jasność, której mi brakuje po tylu latach emocjonalnego zaangażowania,choć to raczej mało odpowiednie słowo. Proszę Was o odpowiedzi-z boku,z dystansu niekiedy,brak mi punktu odniesienia i choć zawsze wierzyłam i badałam to,co empirycznie zbadać się da,tak teraz znika cała logika i spójność.
Na koniec studiów poznałam mężczyznę,w którym się zakochałam.Nie chcę używać mocnych słów,ale miłością niekiedy ośmielam się nazwać te procesy.Po dłuższym czasie jednak popełniłam błąd-z obawy przed jego reakcją okłamałam go w bardzo ważnej sprawie-fundamentalnej dla naszego związku,narzeczeństwa.Nie umiał mi tego wybaczyć i nigdy nie wybaczył.
Od tamtego czasu minęło ponad 5 lat.Wyjechałam z tamtego miasta,jestem naukowcem i nauczyłam się żyć pracą,wolontariatem.Jednak nie potrafiłam spotykać się czy związać z kimś innym(pomijając propozycje romansów od szanowanych profesorów,po szczere propozycje od zakochanych mężczyzn). Czasem gdy odwiedzam rodziców to dowiaduję się "przypadkiem",że i on nie ułożył sobie życia-od czasu naszego rozstania stale jest sam,oddał się też pracy,ma grono przyjaciół i znajomych. Na szczęście to duże miasto,osiedle mojej rodziny jest odległe od jego-nie widziałam go od 2 lat,a ostatnie spojrzenie-tylko z taksówki przy dworcu,gdy przechodził jak zwykle zamyślony,poważny i taki odległy.
Sporo jeżdżę po świecie,myślałam nawet że to ze mną jest coś nie tak-bo emocje nadal są silne, każde wspomnienie przeraźliwie boli,a nie potrafię zakochać się w innym mężczyźnie,krzywdzić kogoś też-nie zamierzam nigdy.Szamaństwo,ale może psycholog,psychiatra?
By miłość leczyć rozumem i lekami...Jeszcze do tego nie doszłam,ale straciłam jasność spojrzenia.W tej jednej jedynej sprawie tracę zawodowy sceptycyzm,logikę i chłodny dystans.Podobnie jak mój dawny narzeczony jestem osobą wierzącą i uznającą wartości,zasady katolickiego życia.Tym bardziej pytam niekiedy co dalej i ile jeszcze tego czasu ma upłynąć,jaki w tym sens.
Czy potrzeba więcej czasu?Z naukowego punktu widzenia wiem,że taka żałoba po nieudanym związku trwa rok, do 3 lat.U mnie to już 6 rok. Próbować na siłę spotykać się z kimś innym? Bo pamięć jest potęgą.I miłość-nie kontaktuję się z nim od tamtego czasu,przecież kochać to też pozwolić odejść i być szczęśliwym drugiej osobie.
|
| So sty 02, 2010 14:17 |
|
|
|
 |
|
Amarantus
|
 Re: To co ważne odchodzi powoli
Witaj Wszelakie rany najlepiej oddawac Panu Jezusowi w Spowiedzi Sw. On jest najlepszym lekarzem Pisze to z wlasnego doswiadczenia, moj problem byl inny, ktory mnie bardzo dreczyl, ale gdy w koncu porozmawialam o tym z moim kierownikiem duchownym, poczulam, jakby skorupa ze mnie odpadla.
_________________ Bo Jego łaskawość nad nami potężna,
a wiernośc Pańska trwa na wieki !
|
| So sty 02, 2010 20:05 |
|
 |
|
julita
|
Czasami spotykają nas takie sytuacje życiowe, że niestety trudno nam podjąć jakąkolwiek słuszną decyzję czy oszukać bądź stłumić to co mówi nam zranione serce...
W Twoim przypadku, femme, tak właśnie jest. Minęło tyle czasu, 6 lat, a Ty niestety cierpisz. W takiej sytuacji najlepiej powierzyć wszystko Panu, złożyć Mu na ołtarz swój ból, uczucia, wszystko co nosisz w sercu oddać Mu w opiekę. Myślę, że pomocny okaże się tu święty Józef. Jako patron miedzy innymi tez i rodzin na pewno nie pozostanie bierny na Twoje modlitwy przez Jego wstawiennictwo. Moja przyjaciółka modliła się do świętego Józefa o dobrego męża. Została wysłuchana..
Spróbuj tez wołać o pomoc świętą Ritę, Ona również wspiera w sytuacjach trudnych i beznadziejnych.
|
| So sty 02, 2010 20:22 |
|
|
|
 |
|
poppy
|
Pani Femme.
Jest pani rozsadną osobą, ale uczucia czasem rozsadek tłumią. Rzeczywiscie bardzo długo u pani trwa ten stan. Byc moze zdieje się tak dlatego, że ma pani silne poczucie winy co do rozpadu państwa związku. Idealizuje pani byego narzeczonego i datego nie jest w stanie zainteresować się nikim innym. Wszystko to wzmaga fakt, iz ma pani o nim informacje, ze nie załozył rodziny. Moze więc pani przypuszczać, że to z powodu niewygasłego uczucia do pani, albo z powodu urazu, jakiego doznał poprzez pani nieszczerosc.
Modlitwa zapewne nie zaszkodzi, ale tak poludzku radziłby pani po prostu rozrachunek z przeszłoscią, bo mam wrazenie, zescie sie państwo z nią chyba oboje nie rozliczyli. skoro pani były narzerczony nie jest w zadnym związku, nie załozył rodziny, nic złego pani nie zrobi, jesli zwyczajnie, po kolezeńsku się pani do niego odezwie. Broń Boze nie mówie o narzucaniu się, ale o zwyczajnym kontakcie dawnych znajomych. Proszę sobie niczego po tym nie obiecywac, raczej potraktowac to jako wlasnie próbe rozrachunku z przeszłoscią. Na razie bowiem ma pani w głowie i sercu obraz tego człowieka sprzed 6 lat. Możliwe, ze kocha pani nadal wspomnienie, kogoś kto juz realnie nie istnieje, bo stal sie inny.
Nie wiem co pani uczyniła, ale wiem, ze czas leczy rany, a ludzie zapominają i wybaczają najorsze rzezcy innym. Jest wiec spora szansa, ze były narzeczony nie odrzuci możliwosci kontaktu z panią. Proszę po prostu spróbowac. Jest szansa, ze uwolni sie pani od tego uczucia, a moze też wyjasnicie sobie państwo sprawy sprzed lat. Powodzenia
|
| N sty 03, 2010 15:04 |
|
 |
|
Silva
|
A może... może warto byłoby jednak spróbować jeszcze raz? Skontaktować się z nim, zapytać co u niego. A nuż przebaczył ci kłamstwo i też cały czas cię kocha?
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
| N sty 03, 2010 20:05 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
femme napisał(a): Czy potrzeba więcej czasu?Z naukowego punktu widzenia wiem,że taka żałoba po nieudanym związku trwa rok, do 3 lat.U mnie to już 6 rok. Może w rok do trzech lat goi się rana, która została do końca oczyszczona? Twoja chyba nie została i ciągle ropieje nadziejami. Dlatego też starałbym się spotkać z byłym narzeczonym i ostatecznie wszystko wyjaśnić, bez dwuznaczności czy niedomówień, które mogłyby pozostawić jakieś złudzenia.
|
| Pn sty 04, 2010 11:52 |
|
 |
|
femme
|
Dziękuję wszystkim Państwu za odpowiedzi.Zdecydowanie inna perspektywa,ale wniosła nowe spojrzenie na moją sytuację,pewnie bardziej obiektywne.Czasem trzeba posłuchać głosu obok,nawet dobrze że nieznajomego.
Obiecałam nigdy więcej się nie kontaktować z moim dawnym narzeczonym,na jego prośbę, nie chcę łamać tej obietnicy-szczególnie,że w przypadku chęci nawet koleżeńskiego kontaktu szybko mógłby mnie odnaleźć.A ja muszę dotrzymać słowa-zniknęłam z jego życia zupełnie,tylko tyle mogłam wtedy zrobić.Nie mam złudzeń,za wiele złego niegdyś uczyniłam - może teraz Bóg wskazuje drogę,jaką mogę to naprawić- hospicjum, akcje na rzecz chorych dzieci.
Dziękuję za polecenie św.Rity,muszę wyleczyć się i wyrwać wspomnienia.
Szczęść Boże wszystkim na ten nowy rok!
|
| Pn sty 04, 2010 18:50 |
|
 |
|
SweetChild
|
femme napisał(a): Nie mam złudzeń,za wiele złego niegdyś uczyniłam - może teraz Bóg wskazuje drogę,jaką mogę to naprawić- hospicjum, akcje na rzecz chorych dzieci. Dodam jeszcze jedno: chyba każdemu zdarza się uczynić coś złego. Niedobrze jest to bagatelizować, ale uważam, że wyolbrzymianie własnych błędów też jest szkodliwe. Może korzystne byłoby porozmawianie z kimś, komu możesz dokładniej przedstawić sytuację? Może zbytnio zadręczasz się złem, które wyrządziłaś?
|
| Wt sty 05, 2010 10:35 |
|
 |
|
julita
|
femme napisał(a): za wiele złego niegdyś uczyniłam - Dziękuję za polecenie św.Rity,muszę wyleczyć się i wyrwać wspomnienia. Pamiętaj, że Pan jest miłosierny a święta Rita na pewno nie zawiedzie. Wytrwałości życzę femme i ujrzenia Twojego problemu w nowym świetle....
|
| Wt sty 05, 2010 10:47 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|