Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 15:50

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
 Grzech ciężki czy lekki 
Autor Wiadomość

Post Grzech ciężki czy lekki
Sytuacja wygląda tak, że w sobote mam ważny sakrament (mniejsza jaki) no i nie mogę zgrzeszyć ciężko do soboty bo już spowiedź przed nim zrobiłem. Tak wiem, że zawsze trzeba się starać nie grzeszyć, no ale teraz szczególnie. Narazie z tego co zauważyłem dopuściłem się tylko przeklinania (ale nie w sensie kogoś tylko poprostu wypowiadania wulgaryzmów), i chwilowego rozgniewania no to są raczej grzechy powszednie, no ale teraz się co innego pojawiło i mam wątpliwości. Chodzi o to, że moje matka zrobiła coś bardzo niedorzecznego, a ja w porywie zaczęłem od słow "Mamo ale ty głupia jesteś" i kontynuowałem no tak mi się wypsneło odrazu się zorientowałem i przeprosiłem matke i Boga. No, ale teraz kwestia czy dopuściłem się grzechu ciężkiego? Mama mówi, że nic się nie stało nawet nie zauważyła :) no ale co na to Bóg.

— Ps56, 4-5

N lut 14, 2010 19:59
Moderator

Post Re: Grzech ciężki czy lekki
Nie odpowiadamy za emocje. One nie podlegają ocenie moralnej. Zaś reakcja z tego, co piszesz była dyktowana przez emocje.
Dlatego raczej uznać to należy za grzech powszedni.

(J 8, 32b)

N lut 14, 2010 20:58
Cytuj:
Sytuacja wygląda tak, że w sobote mam ważny sakrament (mniejsza jaki) no i nie mogę zgrzeszyć ciężko do soboty bo już spowiedź przed nim zrobiłem.

Ja tylko dodam, że spowiedź nie jest "limitowana i w razie konieczności bez problemu możesz się wyspowiadać dzień przed- lub nawet w dniu przyjęcia sakramentu.

N lut 14, 2010 22:15

Dodam: chyba masz księdza w okolicy? Mimo spowiedzi, zawsze możesz się wyspowiadać jeszcze raz. Pamiętaj o tym, bo diabeł będzie cię teraz kusił "zrobiłeś grzech ciężki, a już po spowiedzi".

N lut 14, 2010 22:31

djdomin napisał(a):
Dodam: chyba masz księdza w okolicy? Mimo spowiedzi, zawsze możesz się wyspowiadać jeszcze raz. Pamiętaj o tym, bo diabeł będzie cię teraz kusił "zrobiłeś grzech ciężki, a już po spowiedzi".

Natomiast ja zostałem kiedyś pouczony przez spowiednika, że przystępowanie do Sakramentu Pokuty nie może być czymś "na wszelki wypadek". Należy w swym sercu uczciwie odpowiedzieć sobie na pytanie, czy zrobiłem to z pełną świadomością i determinacją. W Twoim przypadku przychyliłbym się do opinii szumiego.

Pn lut 15, 2010 15:41

Natomiast ja wiem, że można przystąpić do konfesjonału i powiedzieć: Zrobiłem to to i to, w taki i takich okolicznościach. Nie wiem, czy to jest grzech.

Myślę, że każdy ksiądz z chęcią udzieli nauki.

Pn lut 15, 2010 16:32

Żeby zrobić grzech ciężki to nie jest taka prosta sprawa. To jest grzech śmiertelny, który jest świadomym odejściem od Boga.

Porównując, gdyby Bóg był Twoją mamą, to musiałbyś np. wyrzucić ją z domu. A mówienie... Bóg różne rzeczy słyszał. Twoja mama też.

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Pn lut 15, 2010 22:18

Vroobelek napisał(a):
Porównując, gdyby Bóg był Twoją mamą, to musiałbyś np. wyrzucić ją z domu.
To się nazywa "zanik poczucia grzechu śmiertelnego".

Wt lut 16, 2010 12:07

Vroobelek napisał(a):
Żeby zrobić grzech ciężki to nie jest taka prosta sprawa. To jest grzech śmiertelny, który jest świadomym odejściem od Boga.

Ta wypowiedź jest dla mnie nieco niejasna. Wybór nie musi być opcją fundamentalną, żeby to był grzech ciężki:

Encyklika Veritatis Splendor, punkt 70:
Cytuj:
Z drugiej strony jednak „powinno się unikać sprowadzania grzechu śmiertelnego do aktu «opcji fundamentalnej» — jak się dzisiaj zwykło mówić — przeciwko Bogu”, rozumiejąc przez to wyraźne i formalne wzgardzenie Bogiem i bliźnim, czy też pośrednie i nieświadome odrzucenie miłości. „Mamy bowiem do czynienia z grzechem śmiertelnym także wtedy, gdy człowiek świadomie i dobrowolnie, dla jakiejkolwiek przyczyny, wybiera coś, co jest poważnym nieporządkiem.

[Krzysiek] napisał(a):
No, ale teraz kwestia czy dopuściłem się grzechu ciężkiego?

Jeżeli to było spowodowane emocjami (w przypływie emocji), a więc bez pełnej wewnętrznej zgody na tyle, aby mogło to być wyborem osobistym, to nie był to raczej grzech ciężki. Cytat z Katechizmu:
Cytuj:
KKK 1857 Aby grzech był śmiertelny, są konieczne jednocześnie trzy warunki: "Grzechem śmiertelnym jest ten, który dotyczy materii poważnej i który nadto został popełniony z pełną świadomością i całkowitą zgodą" (Jan Paweł II, adhort. apost. Reconciliatio et paenitentia, 17).

KKK 1858 Materię ciężką uściśla dziesięć przykazań zgodnie z odpowiedzią, jakiej Jezus udzielił bogatemu młodzieńcowi: "Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę" (Mk 10, 19). Ciężar grzechów jest większy lub mniejszy: zabójstwo jest czymś poważniejszym niż kradzież. Należy uwzględnić także pozycję osób poszkodowanych: czymś poważniejszym jest przemoc wobec rodziców aniżeli wobec kogoś obcego.

KKK 1859 Grzech śmiertelny wymaga pełnego poznania i całkowitej zgody. Zakłada wiedzę o grzesznym charakterze czynu, o jego sprzeczności z prawem Bożym. Zakłada także zgodę na tyle dobrowolną, by stanowił on wybór osobisty. Ignorancja zawiniona i zatwardziałość serca (Por. Mk 3, 5-6; Łk 16,19-31. nie pomniejszają, lecz zwiększają dobrowolny charakter grzechu.

Wt lut 16, 2010 13:36
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 9 ]