Poszukuję ciekawych pisarzy katolickich!!!
| Autor |
Wiadomość |
|
Silva
|
 Re: Poszukuję ciekawych pisarzy katolickich!!!
"Pierwsi świadkowie" - najstarsze teksty chrześcijańskie, m. in. "Didache", "Pasterz" Hermasa, "Homilia Paschalna" Melitona z Sardes.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
| Śr mar 10, 2010 21:08 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Silva napisał(a): Znaczna większość jego twórczości jest po prostu chrześcijańska, w "Listach starego diabła do młodego" chyba tylko z raz czy dwa przewija się nawiązanie do kościoła anglikańskiego a refleksje dotyczące życia chrześcijanina - moim zdaniem - bezcenne  Dla Lewisa, co wprost napisał, nie miało znaczenia do jakiego wyznania chrześcijańskiego ktoś należy, a sam był anglikaninem tylko z racji narodowości. Cytuj: Z innych jego książek czytałam tylko "Rozwód ostateczny" i ta książka niespecjalnie mi się podobała (ogólnie, a pod względem teologicznym zawiera dywagacje niezbyt zgodne z nauką Kościoła), A czemu Ci się nie podobała ? Mi się bardzo podobała.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz mar 11, 2010 7:52 |
|
 |
|
Silva
|
Nie wiem, była jakaś taka... za bardzo surrealistyczna jak dla mnie. Nie bardzo było wiadomo o co chodzi, nie wiadomo było jak się to wszystko skończyło... No i ogólnie sam pomysł na "wakacje od piekła" jest trochę dziwny jak dla mnie. Ale trzeba przyznać, że uwagi dotyczące różnych postaw ludzi za życia były celne. Cóż, de gustibus non est disputandum 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
| Cz mar 11, 2010 20:20 |
|
|
|
 |
|
Vroo
|
Silva napisał(a): Z innych jego książek czytałam tylko "Rozwód ostateczny" i ta książka niespecjalnie mi się podobała (ogólnie, a pod względem teologicznym zawiera dywagacje niezbyt zgodne z nauką Kościoła) Bo to nie traktat teologiczny, ale powieść.  Mi się podobało wkomponowanie w książkę koncepcji czyśćca, co pewnie nie ucieszyło anglikańskich czytelników tej książki. Ale zwróć uwagę na moment, w którym bohater zaczyna dopytywać o terminologię, jego rozmówca mówi mu: to nie jest ważne. Takie też było podejście Lewisa.
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
| Pt mar 12, 2010 8:38 |
|
 |
|
Johnny99
|
Surrealizm wynika może z tego, że, jak Lewis napisał we wstępie, opowiadanie traktuje jako zapis snu, a nie jako coś w stylu wizji "jak to właściwie wygląda".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt mar 12, 2010 9:04 |
|
|
|
 |
|
Silva
|
Rozumiem tę książkę, rozumiem "co autor miał na myśli" itd, ale nie zmienia to faktu że... nie podobała mi się jako utwór literacki i tyle 
|
| Pt mar 12, 2010 9:57 |
|
|
|