| Autor |
Wiadomość |
|
matrax
|
 Kupowanie nieletnim alkoholu i papierosów
Czy kupowanie nieletnim papierosów i alkoholu jest grzechem ciężkim? Mam tu na myśli sytuację w której nieletni jest moim znajomym i jeżeli ja mu nie kupię to i tak kogoś znajdzie kto to zrobi.
|
| N maja 23, 2010 19:23 |
|
|
|
 |
|
blush
|
 Re: Kupowanie nieletnim alkoholu i papierosów
To tak na katechezie była mowa o tym i jest to grzech lecz nie jestem pewien czy ciężki. Moim zdaniem jeśli chcesz przyjąć komunie to przedtem powinieneś się wyspowiadać bo pomagasz innym w grzechu. Jak pomagasz  Picie alkoholu przez nie pełnoletnich jest grzechem a kupując alkohol nie sobie tylko koledze czy także częstujesz go jest grzechem. Tylko to jest moje zdanie poczekaj niech wypowiedzą się inni 
|
| N maja 23, 2010 23:44 |
|
 |
|
djdomin
|
blush napisał(a): Picie alkoholu przez nie pełnoletnich jest grzechem Tak? A od kiedy niby? Jakim prawem państwo stwarzając magiczną granicę 18 lat - czy np. 21 w USA - ma władzę definiowania grzechu?
_________________ Dominik Jan Domin
|
| Pn maja 24, 2010 7:54 |
|
|
|
 |
|
BladzacyAniolek
|
Przy pierwszej Komunii Świętej składa się obietnice, że do 18 roku życia nie będzie się piło alkoholu i korzystało z jakich kolwiek używek. Picie alkoholu przez nieletnich jest grzechem, a kupując im alkohol przyczyniamy się do grzechu.
Tak więc jest to grzech.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
| Pn maja 24, 2010 8:19 |
|
 |
|
Elbrus
|
BladzacyAniolek napisał(a): Przy pierwszej Komunii Świętej składa się obietnice, że do 18 roku życia nie będzie się piło alkoholu i korzystało z jakich kolwiek używek. Nie w każdej parafii tak jest (lub przynajmniej nie każdy musi tą obietnicę składać). 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Pn maja 24, 2010 8:35 |
|
|
|
 |
|
zagubiona_21
|
a czy łamanie prawa jest grzechem?? czy postępowanie wbrew woli rodziców jest grzechem? czy jestes gotowy ponieść konsekwencje tej sytuacji < w stanie nietrzeźwym mogą się zdarzyć rożne rzeczy>? Pytam w odniesieniu do tej sytuacji. Poza tym może warto to bardziej rozpatrzyć w kwestii odpowiedzialności i miłości do drugiego człowieka...
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
| Pn maja 24, 2010 10:41 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja tam w ogóle nie rozumiem dylematu. Oczywiście że łamanie prawa jest grzechem. Jezus też kazał oddawać cesarzowi co cesarskie. Póki nie mamy do czynienia z nakazami zabijania, gwałtu czy kradzieży - uważam że psim obowiązkiem chrześcijanina jest przestrzeganie prawa kraju, w którym żyje.
Czy to jest grzech ciężki to nie wiem, bo w ogóle nie jestem ekspertem od ciężkości grzechów, ale Elbrus ma rację. I żadne to tłumaczenie że jak ja nie kupię to sobie znajdzie kogoś innego.
|
| Pn maja 24, 2010 12:05 |
|
 |
|
jumik
|
Moim zdaniem nie powinno się kupować nieletnim alkoholu, nawet jeśli mogą go załatwić inaczej.
_________________ Piotr Milewski
|
| Pn maja 24, 2010 12:10 |
|
 |
|
djdomin
|
Jestem przeciwnikiem kupowania alkoholu dzieciom, ale głośno i stanowczo protestuję przeciw nazywaniu tego grzechem. Nie jest to występek przeciw prawom Boskim. Co innego upijanie się na umór, co jest w sprzeczności z "nie zabijaj"
Szybciej bym uznał wymyślanie durnych obietnic abstynencji podczas komunii za grzech, bo takie dziecko nie wie co obiecuje i nie jest w stanie świadomie podjąć tego zobowiązania. Bo to zmuszanie dziecka do obietnicy, o której i tak nie będzie pamiętał, obietnicy, której nie jest świadomy - 8 letnie dziecko nie jest w stanie przewidzieć swego życia za 10 lat! Każdy, kto sądzi inaczej, kto uważa, że dziecko lat 8 jest w stanie przewidzieć swe życie w wieku lat 17 - ma, delikatnie mówiąc, podstawowe braki w wiedzy i zdolnościach logicznego myślenia.
_________________ Dominik Jan Domin
|
| Pn maja 24, 2010 16:30 |
|
 |
|
k-klaudynka
|
ja również jestem przeciw kupowaniu alkoholu nieletnim. Kiedyś poprosiła mnie o to koleżanka ( nie pamiętam czy chodziło o fajki czy piwo) i powiedziałam jej, że jest śmieszna i jej nie kupię. W końcu wyszło na to, że znalazła sobie kogoś kto jej kupił. W każdy bądź razie ja nie mam zamiaru to tego ręki przykładać.
_________________ Lepiej jest słuchać karcenia mędrca niż pochwały ze strony głupców [koh 7,5]
|
| Pn maja 24, 2010 19:00 |
|
 |
|
dirk7
Dołączył(a): Pn lis 16, 2009 20:52 Posty: 152 Lokalizacja: Kraków
|
a jak to jest w ogóle z alkoholem i alkoholizmem, gdzie jest grzech??
jakiś czas temu przeżyłem mocne nawrócenie (związane bezpośrednio z alkoholizmem), później mimo najszczerszych chęci i wysiłków nie udało mi się ograniczyć picia do zera, w tym okresie czułem bardzo silnie bliskość i miłość Boga i nadużywanie mnie od tego nie oddalało (co innego nieczystość która tak i to bardzo) z drugiej strony czuje wyrzuty sumienia pijąc, wiem że nie powinienem a mimo to piję
|
| Pn maja 24, 2010 21:11 |
|
|