Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 18:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
 Kupowanie nieletnim alkoholu i papierosów 
Autor Wiadomość

Post Kupowanie nieletnim alkoholu i papierosów
Czy kupowanie nieletnim papierosów i alkoholu jest grzechem ciężkim? Mam tu na myśli sytuację w której nieletni jest moim znajomym i jeżeli ja mu nie kupię to i tak kogoś znajdzie kto to zrobi.

N maja 23, 2010 19:23

Post Re: Kupowanie nieletnim alkoholu i papierosów
To tak na katechezie była mowa o tym i jest to grzech lecz nie jestem pewien czy ciężki.
Moim zdaniem jeśli chcesz przyjąć komunie to przedtem powinieneś się wyspowiadać bo pomagasz innym w grzechu.Jak pomagasz ?? Picie alkoholu przez nie pełnoletnich jest grzechem a kupując alkohol nie sobie tylko koledze czy także częstujesz go jest grzechem.

Tylko to jest moje zdanie poczekaj niech wypowiedzą się inni :)

N maja 23, 2010 23:44

blush napisał(a):
Picie alkoholu przez nie pełnoletnich jest grzechem
Tak? A od kiedy niby? Jakim prawem państwo stwarzając magiczną granicę 18 lat - czy np. 21 w USA - ma władzę definiowania grzechu?

Pn maja 24, 2010 7:54

Przy pierwszej Komunii Świętej składa się obietnice, że do 18 roku życia nie będzie się piło alkoholu i korzystało z jakich kolwiek używek. Picie alkoholu przez nieletnich jest grzechem, a kupując im alkohol przyczyniamy się do grzechu.

Tak więc jest to grzech.

Pn maja 24, 2010 8:19

BladzacyAniolek napisał(a):
Przy pierwszej Komunii Świętej składa się obietnice, że do 18 roku życia
nie będzie się piło alkoholu i korzystało z jakich kolwiek używek.
Nie w każdej parafii tak jest (lub przynajmniej nie każdy musi tą obietnicę składać). ;)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn maja 24, 2010 8:35

a czy łamanie prawa jest grzechem?? czy postępowanie wbrew woli rodziców jest grzechem? czy jestes gotowy ponieść konsekwencje tej sytuacji < w stanie nietrzeźwym mogą się zdarzyć rożne rzeczy>? Pytam w odniesieniu do tej sytuacji.
Poza tym może warto to bardziej rozpatrzyć w kwestii odpowiedzialności i miłości do drugiego człowieka...

Pn maja 24, 2010 10:41
Ja tam w ogóle nie rozumiem dylematu. Oczywiście że łamanie prawa jest grzechem. Jezus też kazał oddawać cesarzowi co cesarskie. Póki nie mamy do czynienia z nakazami zabijania, gwałtu czy kradzieży - uważam że psim obowiązkiem chrześcijanina jest przestrzeganie prawa kraju, w którym żyje.

Czy to jest grzech ciężki to nie wiem, bo w ogóle nie jestem ekspertem od ciężkości grzechów, ale Elbrus ma rację. I żadne to tłumaczenie że jak ja nie kupię to sobie znajdzie kogoś innego.

Pn maja 24, 2010 12:05

Moim zdaniem nie powinno się kupować nieletnim alkoholu, nawet jeśli mogą go załatwić inaczej.

Pn maja 24, 2010 12:10
Zobacz profil WWW

Jestem przeciwnikiem kupowania alkoholu dzieciom, ale głośno i stanowczo protestuję przeciw nazywaniu tego grzechem. Nie jest to występek przeciw prawom Boskim. Co innego upijanie się na umór, co jest w sprzeczności z "nie zabijaj"

Szybciej bym uznał wymyślanie durnych obietnic abstynencji podczas komunii za grzech, bo takie dziecko nie wie co obiecuje i nie jest w stanie świadomie podjąć tego zobowiązania. Bo to zmuszanie dziecka do obietnicy, o której i tak nie będzie pamiętał, obietnicy, której nie jest świadomy - 8 letnie dziecko nie jest w stanie przewidzieć swego życia za 10 lat! Każdy, kto sądzi inaczej, kto uważa, że dziecko lat 8 jest w stanie przewidzieć swe życie w wieku lat 17 - ma, delikatnie mówiąc, podstawowe braki w wiedzy i zdolnościach logicznego myślenia.

Pn maja 24, 2010 16:30

ja również jestem przeciw kupowaniu alkoholu nieletnim. Kiedyś poprosiła mnie o to koleżanka ( nie pamiętam czy chodziło o fajki czy piwo) i powiedziałam jej, że jest śmieszna i jej nie kupię. W końcu wyszło na to, że znalazła sobie kogoś kto jej kupił.
W każdy bądź razie ja nie mam zamiaru to tego ręki przykładać.

Pn maja 24, 2010 19:00

a jak to jest w ogóle z alkoholem i alkoholizmem, gdzie jest grzech??

jakiś czas temu przeżyłem mocne nawrócenie (związane bezpośrednio z alkoholizmem), później mimo najszczerszych chęci i wysiłków nie udało mi się ograniczyć picia do zera, w tym okresie czułem bardzo silnie bliskość i miłość Boga i nadużywanie mnie od tego nie oddalało (co innego nieczystość która tak i to bardzo)
z drugiej strony czuje wyrzuty sumienia pijąc, wiem że nie powinienem a mimo to piję

Pn maja 24, 2010 21:11
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 11 ]