Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 18:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
 Kilka nurtujących mnie pytań. 
Autor Wiadomość

Post Kilka nurtujących mnie pytań.
Witam. Jestem osobą (jak twierdzi mój ksiądz z Oazy) poszukującą. Lubię zadawać trudne pytania. Ale księdza denerwuje to, bo nie chce mu się odpowiadać chyba. A forum to miejsce gdzie ludzie chyba lubią na takie odpowiadać więc je zadam i proszę o odpowiedzi.

1. Czy pacyfizm to coś złego i dlaczego?
2. Czy należy bać się diabła? Czy należy bać się piekła?
3. Jak radzić sobie z cierpieniem, czy się go bać, jak radzić sobie ze strachem?
4. Czy powinno się modlić publicznie, aby dać świadectwo wiary, czy może modlić się w samotności?
5. Mój kolega twierdzi, że (on) postępuje źle, bo tak jest prościej i pomimo wyrzutów sumienia, z którymi sobie "radzi", trwa w swym postanowieniu. Jak mu pomóc (nawrócić)?
6. Czy lepiej jest nawracać ludzi fizycznie (poprzez realne działanie - np. rozmową lub świadectwo) czy lepiej przez modlitwę?
7. Czy ksiądz diecezjalny może wstąpić do zakonu?

Można odpowiadać tylko na część pytań. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. :)

Śr lip 28, 2010 22:53

Post Re: Kilka nurtujących mnie pytań.
Cytuj:
Można odpowiadać tylko na część pytań.

Na prawdę? Mogę? Dzięęki :)

1. Nie, chyba że wróg napadł Twój kraj, a Ty nie robisz nic.
2. Jeśli jesteś katolikiem to powinieneś nie lekceważyć zagrożenia. Czy zło nazywasz grzechem czy diabłem, lepiej nie lekceważyć.
3. hm, to zależy o jakim cierpieniu mówisz - jesteś na coś poważnie chory, czy to zwykły Weltschmertz? "trzeba twardym, nie miętkim być"
4. Lepiej w samotności, albo z ludźmi, przed którymi nie musisz niczego udawać, którym ufasz.
6. Wszystkie chwyty dozwolone przez prawo i dobre obyczaje mogą wejść w grę. Jednych przekonuje co innego, drugich co innego.

Śr lip 28, 2010 23:37
Zobacz profil WWW

Chodziło mi, że jak ktoś nie chce na wszystkie, to może na kilka. Ale jak ktoś chce, to może na wszystkie.

Cz lip 29, 2010 6:38

1) pacyfizm to bardzo dobra rzecz , no chyba ze wrog cie zaatakuje wtedy musisz sie bronic
2) piekla nalezy sie bac, z diablem trzeba sobie umiec radzic,
3)na strach i cierpienie najlepsza jest modlitwa od serca do Boga
4)modlitwa w samotnosci jest dobra, publiczna -moze jak ktos cie zobaczy zastanowi sie , ale to trudna rzecz bo wiekszosc ciebie wysmieje
5)rozmawiaj z nim o Bogu
6) obydwa sposoby sa dobre
7) nie wiem

Cz lip 29, 2010 10:23
zbanowana na stałe

Kod:
7. Czy ksiądz diecezjalny może wstąpić do zakonu?

Tak. Jest to stopień wyżej także na Sądzie Ostatecznym i Szczegółowym - dla Powołanych naturalnie

Cz lip 29, 2010 18:18

Według mnie przez takie tematy forum się rozłazi. Bo forum to miejsce dyskusji, a coraz więcej ludzi chce sobie zadać pytanie i dostać odpowiedz. Naprawdę warto zadać sobie trud i samemu nauczyć się odpowiadać, bo tu odpowiedzi nie dostaniesz, tylko opinię.

Cz lip 29, 2010 18:57
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 6 ]