Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 16:57

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Rozgrzeszenie warunkowe 
Autor Wiadomość
Post Re: Rozgrzeszenie warunkowe
@Maly_kwiatek

1.Nie moge wypowiadac sie na temat tresci tego mp3 gdyz nie mam pojecia co tam jest. Jesli jest tam mowa o nocowaniu w domu narzeczonego i kaznodzieja mowi w tym aspekcie o grzechu ciezkim lub mozliwosci popelnienia grzechu ciezkiego to trzeba mu przyznac racje.
Nie badzmy naiwni. Jesli dwoje ludzi spi razem to nie po to aby wspolnie odmawiac rozaniec. Choc nie moge tego calkowicie wykluczyc.

2.Nie moge wykluczyc rowniez tego, ze moga zdarzac sie ksieza zbytnio przeczuleni na tym punkcie. Tylko widzisz, kazde uogolnianie jest krzywdzace. Z Twojej wypowiedzi wynika, jakby to zjawisko bylo dosc czesto wystepujace a wiec wielu lub bardzo wielu ksiezy dopytuje sie o te grzechy w konfesjonale spowiadajac dzieci, mlodziez lub narzeczonych gorszac ich w ten sposob, zwlaszcza dotyczy to dzieci, ktore, Twoim zdaniem, sa w nieodpowiedni sposob uswiadamiane.
Zeby moc mowic o jakiejs powszechnosci danego zjawiska trzeba by zrobic badania statystyczne, jakies ankiety itp. na jakiejs reprezentatywnej grupie osob i wtedy moglbys mowic, ze takowe zjawisko istnieje i nalezy sie temu przyjrzec.
W tym wypadku opierajac sie na wypowiedziach tylko paru osob lub jakichs zaslyszanych przypadkach mozna krzywdzic i oczerniac spowiednikow, ktorzy nie moga sie bronic gdyz musza zachowac tajemnice spowiedzi.

3.Jak nie wiesz kim jestem to mozesz to sprawdzic na moim profilu.

4.Ja wiem czym powinien kierowac sie spowiednik, zapytalem Ciebie bo pisales o jakichs innych wytycznych i chorej wyobrazni.

5.Znam rowniez polska specyfike ale jesli chodzi o sprawy koscielne to takie samo prawo koscielne obowiazuje w Niemczech.

N lut 27, 2011 22:53
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2