Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 0:25

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 Rozpocząć coś dobrego na NK...próbowałam 
Autor Wiadomość

Post Rozpocząć coś dobrego na NK...próbowałam
Witam wszystkich. Ostatnio zaczęłam myśleć o założeniu na NK forum na którym będzie można rozmawiać na temat wiary. Szczególnie znaleść odpowiedzi. Wysłałam zaproszenia do współtworzenia tego forum do 2 znajomych księży nie wiem dlaczego ale coś ich powstrzymuje do rozpoczęcia tego dziełka :-| mam wiele pomysłów jak prowadzić to forum ale stosunek tych księży kompletnie podcina mi skrzydła. A taka akcja wśród szczególnie znajomych których gromadzi NK napewno dałaby wiele owoców. Ale cóż... . Nie wiem co w takiej sytuacji robić. Marzena

N mar 20, 2011 2:03

Post Re: Rozpocząć coś dobrego na NK...próbowałam
Księżom z reguły nie wystarcza czasu na prowadzenie takich rzeczy. Po drugie forum nie jest tak skutecznym narzedziem, jak kontakt bezpośredni. Przez internet można prowadzić jedynie dyskusję światopoglądową, wymienić pewne doświadczenia...

N mar 20, 2011 7:01

Post Rozpocząć coś dobrego na NK...próbowałam
Tak racja jest w Twojej wypowiedzi. Ale nie chodziło mi o duże zaangażowanie księży bardziej ''pilnowanie'' by odpowiedzi na forum były zgodne z nauką Kościoła.
Taki post dlatego też dodałam bo trochę się zdziwiłam takim nastawieniem. Raczej na nie. Fakt rozmowa w cztery oczy jest dobra ale w małych miejscowościach w których Ci księża służą raczej ludzie nie rozmawiają w taki sposób. Bo są różni ludzie i różne dziwne domysły na temat rozmów w księżmi. Wiem to, bo pochodzę z takiej małej miejscowości. A forum dałoby szansę na rozmowę osobistą z czasem. Trzeba przecież od czegoś zacząć.

N mar 20, 2011 10:21

Takie "pilnowanie" zajmowałoby im bardzo dużo czasu, bo pewnie musieliby śledzić kilka wątków w dyskusji jednocześnie, więc się im nie dziwię że nie podjęli się takich zadań.

Ale sam pomysł jest dobry. Może faktycznie "skuteczniejsza" jest rozmowa twarzą w twarz, ale w czasach kiedy znaczna część komunikacji między ludźmi odbywa się przez internet jest ważne, żeby wierzący ludzie byli także widoczni w sieci i żeby były miejsca w których można porozmawiać o wierze.
Cytuj:
A forum dałoby szansę na rozmowę osobistą z czasem. Trzeba przecież od czegoś zacząć.

Racja. Byłam przez rok moderatorką niedużego forum katolickiego, które działa już 4 lata. Na początku wszyscy użytkownicy znali się tylko z internetu, ale po roku zaczęliśmy robić spotkania w realu - rozwinęły się z tego ciekawe i owocne znajomości a nawet przyjaźnie. Więc uważam, że zawsze warto podejmować takie inicjatywy.

N mar 20, 2011 11:38

Załóż to konto na nk, odpowiadaj na te pytania których jesteś pewna, a co do pozostałych możesz zawsze zapytać się swojemu duszpasterzowi ;)

So kwi 09, 2011 15:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]