Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 11:40

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1 ] 
 Grób w ziemi, bez sarkofagu. 
Autor Wiadomość

Post Grób w ziemi, bez sarkofagu.
W jednej z audycji telewizyjnych w tvp usłyszałem słowa mówiące, że Polacy wzięli swój zwyczaj chowania zmarłych od Żydów.
Tłumaczył to rozmówca tym , że papież traktował Żydów jako braci w wierze i to spowodowało u niego taką chęć pochówku .

Podobała mi się wypowiedź księdza będącego w tym studio który stwierdził , że to jest rzeczywiście symbol i w moim odczuciu zasugerował tutaj typowo słowiański zwyczaj mówiąc ,że niewszędzie chowają tak samo i są różne rodzaje pochówków.

Powiem dla zapoczątkowania tego tematu , iż ja słyszałem , że Żydzi byli chowani twarzą zwróconą w kierunku Jerozolimy(świątyni) . Niektórzy nawet chcieli być chowani na siedząco by w czasie zmartwychwstania być pierwszymi którzy wstają...

jaki tutaj związek ma pochówek Żydowski z naszym i dlaczego niby mielibyśmy od nich brać sposób pochowania zmarłych ?
A i niezawsze Żydzi chowali w ziemi a kuli w jaskiniach o ile wiem groby.

W Polsce Żydzi niebyli pierwsi i niemogli nauczyć Polaków tego.
Czyżby Polacy rzucali ciała zmarłych do błota albo porzucali ?

sarkofag (gr.) :
«grobowiec w kształcie ozdobnej trumny wykonanej z kamienia, z drewna lub z metalu»

sarkofag (ozdobna, rzeźbiona) trumna kamienna (w kościołach, kryptach itd.).

SARK-, SARKO- w złożeniach: mięso; ciało.
FAG-, FAGO- w złożeniach: pożeracz; żerny, pochłaniający; -żerca, -jad; fagocyt.

ot, co dlaczego nie sarkofag bo to niejest nasz zwyczaj słowiański w cywilizacji łacińskiej, w kulturze Polskiej
każdy naród ma swoje zwyczaje poprzez które wyraża miłość i pamięć dla zmarłych przyjaciół , krewnych , znajomych , trochę dalszych osób ...

wikingowie palili ciała dziś Niemcy poddają kremacji
niektórzy indianie na rozciągniętych skórach wiszących na palach zostawiali
na któreś z wysp chyba Wielkanocnej chowali w pozycji embrionalnej
w Egipcie mumifikowano ciała zmarłych
bardzo często zdarzają się wspólne groby rodzinne u ludów pierwotnych gdzie chowano zmarłych w np jaskiniach na odludziu, lub w górnych częściach wykutej w skale niszy

my mamy nagrobki w miejscach umieszczone pochowanych w ziemi zmarłych

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pt kwi 08, 2005 1:10
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1 ]