Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 15:10

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
 Nieważne małżeństwo 
Autor Wiadomość

Post Nieważne małżeństwo
Mam ważne pytanie. Powiem prosto z mostu,bo nie chcę się rozgadywać. Czy jeżeli kobieta została zgwałcona czego efektem była ciąża i z tego powodu wzięła ślub to czy małżeństwo jest ważne?

Śr sie 17, 2011 18:19
Moderator

Post Re: Nieważne małżeństwo
Z gwałcicielem ślub? Boże drogi... Przejrzyj w sieci Kodeks Prawa Kanonicznego pod kątem stwierdzania nieważności.

Generalnie, jeśli uzna się, że czyjś osąd nie był zaćmiony i nie było przymusu to małżeństwo jest ważne. W tym przypadku można wskazać argumenty podważające jedno i drugie, więc pewnie nie będzie problemów z unieważnieniem.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sie 17, 2011 18:30

Ja to bym się zastanowiła czy to był gwałt?

Śr sie 17, 2011 18:36
Moderator

A ja bym się nie zastanowił, bo treść postu nie daje ku temu podstaw.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sie 17, 2011 18:46
Gwałt nie powoduje nieważności. Musiałaś przebaczyć, żeby wyjść za niego i wtedy jest ważne. Zostałaś zmuszona do małżeństwa- nieważnie zawarte. Ciąża nie jest tu istotna dla ważności małżeństwa. Nie wiem natomiast jak z Twoją dojrzałością psychiczną. Sprawdź jednak u źródła, w necie znajdziesz odpowiedź.

Śr sie 17, 2011 19:10

Soul33 napisał(a):
Z gwałcicielem ślub? Boże drogi... Przejrzyj w sieci Kodeks Prawa Kanonicznego pod kątem stwierdzania nieważności.

Generalnie, jeśli uzna się, że czyjś osąd nie był zaćmiony i nie było przymusu to małżeństwo jest ważne. W tym przypadku można wskazać argumenty podważające jedno i drugie, więc pewnie nie będzie problemów z unieważnieniem.

No właśnie Boże drogi! Czy my żyjemy w średniowieczu?

Śr sie 17, 2011 19:49
Moderator

Liza, przebaczenie nia ma nic do ślubu. Co to w ogóle za pomysł? Empatii trochę.

Nie ma absolutnie żadnych szczegółów dotyczących sytuacji, a tu jakieś wyssane z palca dywagacje. Nawet nie ma pojęcia, jaką krzywdę można wyrządzić w ten sposób.

Mam znajomą, która przeszła coś takiego ale ostatecznie nie wzięła ślubu. Wygrała też proces. Nie wiem jednak nic poza tym faktem.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sie 17, 2011 20:09
Soul. To prawda, nie ma szczegółów, dlatego pozwoliłam sobie na 2 możliwości. Ja nie rozumiem jak można wyjść za gwałciciela, gwałt rodzi traumę, czasem niechęć do mężczyzn-chyba, że rodzina przymusiła. Inny wariant to przebaczenie.
Niedojrzałość psychiczna może skutkować nieważnością małżeństwa.

Śr sie 17, 2011 20:26
Dostała odpowiedź na katoliku.

Śr sie 17, 2011 20:34
Moderator

Najczęściej gwałcicielem jest znajoma osoba. Często gwałt jest w związku lub w małżeństwie. I często też sprawca stara się stworzyć jak najbardziej niejednoznaczną sytuację, aby uspokoić własne sumienie i "rozmyć" odpowiedzialność. Potem mogą lata minąć, zanim wszystko stanie się jasne, zaakceptuje się i przeżyje swój ból oraz nadejdzie czas na wybaczenie sobie.

I tak, zdarza się, że rodzina naciska na ślub, bo sami woleliby zamieść wszystko pod dywan niż stawić temu czoła.

Nie wiem, co dać do czytania po polsku. Ale jeśli może być po angielsku, to w temacie przemocy seksualnej można poczytać to forum:
http://pandys.org/forums/

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sie 17, 2011 21:05
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 10 ]