|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
1985
|
 Chrzest muzułmanina.
Witam, czy ktoś orientuje się czy przyszła żona może zostać matką chrzestną swojego przyszłego męża?  Chodzi o chrzest dorosłego (ex-muzułmanina, jeśli w ogóle można tak to nazwać  ) w jego kraju, więc i kandydatów na chrzestnych 'jak na lekarstwo'. Z góry dziękuję za odpowiedź
|
| Pt lis 04, 2011 21:14 |
|
|
|
 |
|
szumi
Moderator
|
 Re: Chrzest muzułmanina.
Może. Jeśli tylko spełnia warunki: Cytuj: Kan. 874 -
§ 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:
1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;
2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;
3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić;
4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;
5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Pt lis 04, 2011 21:34 |
|
 |
|
Silva
|
Czyli wygląda na to że może... Trochę to dziwne - mieć żonę jako matkę chrzestną, ale skoro można to czemu nie.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
| So lis 05, 2011 11:59 |
|
|
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Chrzest muzułmanina (byłego) w jego kraju, wydaje mi się przedsięwzięciem ryzykownym i niebezpiecznym, z uwagi na jego (byłych) współwyznawców. Dlaczego tego nie zrobicie w naszym kraju?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| So lis 05, 2011 12:17 |
|
 |
|
1985
|
Chodzi o Turcję, więc nikt go nie zamorduje za zmianę wiary, spokojna głowa  Czyli ważnymi i aktualnymi są tylko warunki zacytowane przez szumi'ego? Jakieś inne, dodatkowe źródła nie wnoszą dodatkowych wymagań? Wolałabym nie zaprzątać głowy księdzu jeszcze pytaniem, które tu zadałam, boję się że wywrze presję czasową, a chciałabym go (kandydata do chrztu) na spokojnie i powoli douczać, pochodzić do kościoła na msze.
|
| Cz mar 08, 2012 14:21 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Prawo kanoniczne mu się cytuje a jemu jeszcze mało! Ach ci katolicy, wszędzie tylko zakazy widzą, smutne życie.
Odpowiem więc i ja : nie, więcej w KRK przeszkód nie ma, są jeszcze pewne wyjątki.
Będzie chrzczony w rycie rzymskim?
|
| Cz mar 08, 2012 15:11 |
|
 |
|
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): Ach ci katolicy, wszędzie tylko zakazy widzą, smutne życie. Każda okazja do nawrzucania katolikom wydaje się tolerancyjnym i bezzakazowych protestantom właściwa. To dopiero musi być smutne życie - w ciągłej frustracji..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz mar 08, 2012 15:14 |
|
 |
|
1985
|
Wolę wiedzieć zawczasu, niż 'ubudzić się z ręką w nocniku'.
|
| Cz mar 08, 2012 15:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
1985 napisał(a): Wolę wiedzieć zawczasu, niż 'ubudzić się z ręką w nocniku'. To zasięgnij informacji u specjalisty. Nawet to wiele wysiłku nie wymaga, w niedzielę jednego co najmniej spotkasz.
|
| Cz mar 08, 2012 15:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Kozioł napisał(a): Ach ci katolicy, wszędzie tylko zakazy widzą, smutne życie. Każda okazja do nawrzucania katolikom wydaje się tolerancyjnym i bezzakazowych protestantom właściwa. To dopiero musi być smutne życie - w ciągłej frustracji.. Fakt, moja uwaga była niepotrzebna. Przepraszam. Twoja uwaga także była niepotrzebna ...
|
| Cz mar 08, 2012 15:25 |
|
 |
|
Johnny99
|
Skoro przyznajesz, że twoja uwaga była niepotrzebna, to znaczy, że moja jednak była potrzebna.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz mar 08, 2012 15:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Skoro przyznajesz, że twoja uwaga była niepotrzebna, to znaczy, że moja jednak była potrzebna. Rozumiem, czyli wg ciebie cel uświęca środki.... No trudno. I tak ci wybaczam.
|
| Cz mar 08, 2012 15:41 |
|
 |
|
jumik
|
Proszę o powrót do tematu podanego przez użytkownika 1985. moderator jumik
_________________ Piotr Milewski
|
| Pt mar 09, 2012 0:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
więź duchowa między rodzicami chrzestnymi a osobą chrzczoną już nie jest przeszkodą do zawarcia małżeństwa?
|
| Pt mar 09, 2012 7:57 |
|
 |
|
jumik
|
Myślę, że warto o tak ważną sprawę zapytać też w innych miejscach - nawet w internecie, np. http://www.katolik.pl/forum/ . A jeśli nie chcesz teraz bezpośrednio pytać o to w jego parafii, to może przejdź się do jakiejś kancelarii parafialnej u nas w Polsce i zadaj to pytanie księdzu.
_________________ Piotr Milewski
|
| Pt mar 09, 2012 11:04 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|