Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 7:46

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Droga życia 
Autor Wiadomość

Post Droga życia

Chciałam zapytać jak/czy rozeznawaliście swoją drogę : zakon, małżeństwo, szkoła, i t p

Czytałam sobie temat allii o białym życiu i tak mnie coś zastanowiło.
Przecież nikt za drugiego nie przeżyje jego życia, to jak można do czegokowiek przymuszać.
Człowiek powinien sam wybrać; ewentualnie po konsultacjii z Bogiem z rodziną, przyjacielem...

Ja się kiedyś zastanawiałam czy nie mam pójść do zakonu. Ale w moim wypadku to była wtedy chęć ucieczki. Babcia wtedy stwierdziła że ona też chciała pójść do zakonu. Ale dziadek się pojawił :). A mogło mnie nie być na świecie :rotfl2:

Powiedziałam sobie "Poczekaj trochę, zrób studia i zobaczysz co dalej"

Nie widzę przed sobą szansy na małżeństwo. Widzę przed sobą całe życie w samotnej przepychance ze światem :( Bo mimo rodziny, koleżanek/kolegów część mnie jest samotna :-|

Może Bóg mi kogoś przeznaczył może nie niewiem. Jeśli trafię na kogoś chętnie się dla niego zmienię: te części siebie które pasują do życia pojedyńczego ;) Narazie staram się żyć jak najlepiej i brać to co mi jest dane w określonym momencie :):):)

[size=9]Nie wiem czy jest to zrozumiałe. Ale musiałam to napisać. :zawstydzony:
Odpowiedzcie proszę na pytanie na początku postu. Może coś zrozumiem, może znajdę swoje powolanie po waszych wypowiedziach. :buja:

So maja 21, 2005 8:33
Zobacz profil YIM

Narazie staram się żyć jak najlepiej i brać to co mi jest dane w określonym momencie

I o to wydaje mi się chodzi. Na każdej z tych dróg: małżeństwa, życia zakonnego czy samotności można realizować przykazanie miłości Boga i bliźniego i na każdej z tych dróg można być szczęśliwym.

Zobacz może zainteresuje cię droga życia konsekrowanego pozostając w świecie:
http://www.instytutyswieckie.pl/

So maja 21, 2005 9:09
Nutko, na Forum jest już kilka tematów poświęconych różnym rodzajom powołania :)

O powołaniu do samotności :

viewtopic.php?t=3688&highlight=powo%B3anie

i tutaj:
viewtopic.php?t=156&highlight=powo%B3anie

O powołaniu w ogóle ( tu są świadectwa) - do tej pory wypowiadały się osoby mające powołanie do życia zakonnego

viewtopic.php?t=3534&highlight=powo%B3anie

O darze powołania:

viewtopic.php?t=539&highlight=powo%B3anie

I podobny- jak odkryć swoje powołanie:

viewtopic.php?t=1723&highlight=powo%B3anie

O powołaniu kapłańskim:

viewtopic.php?t=565&highlight=powo%B3anie

So maja 21, 2005 9:36
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]