Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 14:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Fanatyczni rodzice a moja pasja życiowa. 
Autor Wiadomość

Post Fanatyczni rodzice a moja pasja życiowa.
Zacznę od tego, że mam 17 lat.

Moją życiową pasją są nauki ścisłe a w szczególności chemia, matematyka (analiza, algebra i geometria) oraz fizyka klasyczna, kwantowa i jądrowa. Moje zainteresowanie zrodziło się 2 lata temu i jestem w 100% pewny, że Bóg oświecił mój rozum i dał mi talent naukowy, abym go rozwijał by poznawać Boga i pomagać ludziom (okoliczności jak i w jaki sposób tego doznałem pozostawię w tajemnicy).

Niestety problem polega na tym, że moi rodzice to fanatycy. W rodzinie nie ma nikogo z wyższym wykształceniem (nieliczni mają co najwyżej maturę). Moi rodzice surowo gardzą tym, że interesuje się nauką. Mówią, że mam się bać Boga. Robią mi wyrzuty sumienia, gdy np. rozmawiam z nimi w sprawie moich umiejętności i możliwości ich rozwoju. Śmieją się z mojej pasji szczególnie w wakacje (dla mnie to pasja życiowa, więc tak - uczę się w wakacje). Nie wiem co mam robić bo bądź co bądź chce się rozwijać a to co robią rodzice powoduje, że mimowolnie grozi mi typowe "zacofanie".

Czym jest dla mnie nauka ? Dla mnie nauka i zdolności matematyczno-chemiczno-fizyczne to dar dany mi przez Ducha Świętego, abym mógł poznać świat jako logiczną całość, która została skonstruowana przez Boga. Abym mógł naukę wykorzystać do pomocy bliźniemu.

Proszę was o rady i pomoc.
Bo im bardziej moi rodzice robią na mnie naciski tym bardziej moja wiara zaczyna się chwiać.

So cze 25, 2011 16:00

Post Re: Fanatyczni rodzice a moja pasja życiowa.
przecież nauka nie koliduje z bogiem jest dużo noblistów co wierzą w boga

Pewien student uniwersytetu jadący pociągiem z Dijon do Paryża zajął miejsce obok skromnie ubranego mężczyzny, który odmawiał różaniec, wolno przesuwając paciorki w palcach. „Proszę skorzystać z mojej rady i wyrzucić ten różaniec przez okno i trochę poczytać, co na temat wiary w Boga mówi nauka. Proszę mi dać pański adres a ja prześlę panu literaturę, która panu w tej sprawie pomoże”. Mężczyzna podał młodemu człowiekowi wizytówkę: „Ludwik Pasteur, Dyrektor Instytutu Badań Naukowych, Paryż”. Ludwik Pasteur był jednym z największych naukowców w XX wieku i twórcą nowoczesnej bakteriologii. Kazdego dnia odmawiał różaniec!

* * *

Kamery telewizyjne zarejestrowały, że kiedy senator Robert Kennedy został śmiertelnie raniony przez zamachowca, jego ostatnim ruchem było sięgnięcie do kieszeni, wyjęcie różańca i przytulenie go do swego serca.

So cze 25, 2011 16:37

masz dziwnych rodziców, nie żebym ich obrażała ale są nieco... zacofani w swych poglądach. Zamiast chcieć dla Ciebie jak najlepiej nie każą Ci się uczyć!? dziwne...

powiem im w prost co czujesz, a także to że wiedza nie koliduje z wiarą, chodź czasem im więcej wiemy tym nasza wiara słabnie, BO wiemy że np. niepokalane poczęcie to bzdura, tak samo zmartwychwstanie jest fizycznie nie możliwe, itd, itp.

So cze 25, 2011 18:35
Sac_rum

merkaba dał ci doskonały argument z rozmowie z rodzicami, że naukowiec może być człowiekiem wierzącym.

Znalazłem link, który może ci się przydać:
http://niewiarygodne.pl/gid,10475375,im ... jecie.html

Oczywiście najlepiej byłby gdybyś powołał się na naukowcach z XX w. i dziś żyjących.

Drugi link:

http://www.polityka.pl/nauka/czlowiek/1 ... nauka.read

Warto byłoby porozmawiać z proboszczem twojej parafii. Może pomoże przekonać ci rodziców.

Poszukaj więcej takich przykładów.
Również proponuje ci poszukać wypowiedzi bł. Jana Pawła II na temat nauki i jego stosunek do niej.

So cze 25, 2011 19:47

Dokładnie to samo miałam powiedzieć - przecież np. Jan Paweł II był wykładowcą na uniwersytecie. I to zdaje się że wykładowcą filozofii, więc nawet nie teologii ;P
"Fides et ratio" - jego encyklika (a więc oficjalny dokument Kościoła!) "Wiara i rozum" w której pisze: "wiara i rozum są jak dwa skrzydła unoszące człowieka ku kontemplacji prawdy"

Tak więc uważam, że powinnaś rozwijać swoją pasję, bo na prawdę może z niej wynikną dużo dobrego :)

So cze 25, 2011 20:32

http://potop-exodus.w.interia.pl/stworzenie/mozgi.html
a tu o politykach w kolumbi
http://www.youtube.com/watch?v=LYEXXCr9 ... re=related

So cze 25, 2011 21:37

ZiarnoPiasku napisał(a):
np. niepokalane poczęcie to bzdura.

Rozwiń, rozwiń. Co mianowicie nauka mówi o niepokalanym poczęciu?
Dzięki temu wykładowi będziemy mieli okazję się przekonac, jakiej to szerokiej i obiektywnej wiedzy o katolicyzmie dostarczysz swemu wychowywanemu neutralnie dziecku...

So cze 25, 2011 23:05
Zobacz profil WWW
ZiarnoPiasku napisał(a):
masz dziwnych rodziców, nie żebym ich obrażała ale są nieco... zacofani w swych poglądach. Zamiast chcieć dla Ciebie jak najlepiej nie każą Ci się uczyć!? dziwne...

powiem im w prost co czujesz, a także to że wiedza nie koliduje z wiarą, chodź czasem im więcej wiemy tym nasza wiara słabnie, BO wiemy że np. niepokalane poczęcie to bzdura, tak samo zmartwychwstanie jest fizycznie nie możliwe, itd, itp.

Wedle możliwości, wiedzy ludzkiej, Zmartwychwstanie jest "fizycznie niemożliwe"....ale nie dla Boga.
Wiele innych wydarzeń - choćby cuda uzdrowień - tez są fizycznie niemożliwe.

N cze 26, 2011 8:03

Cóż, myślę że jak ma się w sobie pasję, to trzeba ją zgłębiać i ją dalej rozwijać w upatrzonych przez siebie dziedzinach. Jeżeli nie formalnie gdzieś w szkółkach czy na studiach, to przynajmniej w takim własnym zakresie, np. jako hobby.

N cze 26, 2011 9:04
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Wedle możliwości, wiedzy ludzkiej, Zmartwychwstanie jest "fizycznie niemożliwe"....ale nie dla Boga.
Wiele innych wydarzeń - choćby cuda uzdrowień - tez są fizycznie niemożliwe.

Według mojej wiedzy, życie ludzkie jest jeszcze mniej prawdopodobne niż zmartwychwstanie.
A jednak życie istnieje i ludzie żyją.

Nasz Bóg jest Bogiem Harmonii i Piękna a nie jest Bogiem chaosu.
Dlatego żyjemy.
Uzdrowienia są naturalna konsekwencją życia, podobnie jak zmartwychwstanie w razie śmierci.
Wszystko to jest oczywiste w Bogu Harmonii, Piękna i Dobra.

N cze 26, 2011 11:25

Cytuj:
Według mojej wiedzy, życie ludzkie jest jeszcze mniej prawdopodobne niż zmartwychwstanie.

Dobrze prawi! :brawo:

(Przynajmniej raz się zgadzam ;) )

N cze 26, 2011 16:32

BlankaA napisał(a):
ZiarnoPiasku napisał(a):
np. niepokalane poczęcie to bzdura.

Rozwiń, rozwiń. Co mianowicie nauka mówi o niepokalanym poczęciu?
Dzięki temu wykładowi będziemy mieli okazję się przekonac, jakiej to szerokiej i obiektywnej wiedzy o katolicyzmie dostarczysz swemu wychowywanemu neutralnie dziecku...

chyba nie muszę rozwijać jeśli wiesz jak dochodzi do zapłodnienia nie tylko u gatunku ludzkiego ale w ogóle..
a to co przekaże swojemu dziecku to już tylko i wyłącznie moja sprawa;-)

N cze 26, 2011 18:32

ZiarnoPiasku napisał(a):
to co przekaże swojemu dziecku to już tylko i wyłącznie moja sprawa;-)
Rodzice przyjmują na siebie odpowiedzialność za wdrażanie dzieci w praktykę wiary
i wychowanie ich do wypełniania Bożych przykazań przez miłość Boga i bliźniego,
tak jak nas tego nauczał Chrystus.
Rodzice wyraźnie wypowiadają to zobowiązanie podczas uroczystego celebrowania chrztu,
kiedy publicznie proszą o chrzest dla swojego dziecka;

http://podwyzrz.rzeszow.opoka.org.pl/informat/1_chrzes.htm

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 26, 2011 18:59
Cytuj:
chyba nie muszę rozwijać jeśli wiesz jak dochodzi do zapłodnienia nie tylko u gatunku ludzkiego ale w ogóle..

Zatem jednak przekażesz - a twierdzisz, że pozostawisz mu zupełnie wolny wybór.

N cze 26, 2011 19:05

Alus napisał(a):
Cytuj:

Zatem jednak przekażesz - a twierdzisz, że pozostawisz mu zupełnie wolny wybór.

przekaże wiedzę na temat różnych wyznać a wybór będzie należał do jego/jej

N cze 26, 2011 20:21
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona