O co chodzi w poście ilościowym? Czy zachowałam post ścisły?
Autor |
Wiadomość |
akacja
|
 O co chodzi w poście ilościowym? Czy zachowałam post ścisły?
To nie jest temat typu grzech-nie grzech, bo w sumieniu jestem przekonana, że nie ma grzechu, a tym bardziej ciężkiego - choć piłam miedzy posiłkami i spożyłam między nimi niewielkie ilości pokarmu- w Wielki Piątek uczyniłam świadomą decyzję by pościć z miłości do Zbawiciela, który za mnie umarł na krzyżu. Ale chciałabym wiedzieć formalnie o co chodzi w poście ilościowym? Bo szukałam w internecie, i znalazłam tylko info, że można spożyć jeden posiłek do syta, i dwa lekkie. W związku z tym pytanie czy napoje są posiłkiem, czy spożycie niewielkiej ilości pokarmu poza posiłkami jest naruszeniem postu? Podejmując post ścisły różniły się moje posiłki od tych co są zwykle. Na śniadanie zjadłam kromkę chleba z masłem, na obiad kaszę ze sledziem, na kolację kromkę chleba ze sledziem a między posiłkami dla zaspokojenia głodu wypiłam 3 herbaty i dwie kawy, a także zjadłam 2 rzodkiewki i orzeszki - z zapomnienia i w ramach kolacji z chlebem. Towarzyszyło mi lekkie uczucie głodu. Czy zachowałam post ścisły? W sumieniu czuje że tak, uczyniłam świadome dzialania by ten post zachować z miłości do Zbawiciela. A zjedzenie między posiłkami co najwyżej było słabością, jeśli już grzechem lekkim, ale na pewno nie ciężkim. Abym wiedziala w przyszłości na czym polega post ścisły, o co chodzi w poście ilościowym pytam o to na czym on formalnie polega, co można wtedy zjeść, by zachować post ścisły?
|
So kwi 07, 2012 4:55 |
|
|
|
 |
szuba
|
 Re: O co chodzi w poście ilościowym? Czy zachowałam post ści
Post ilościowy polega na tym, że jemy TYLKO trzy posiłki. Odpowiem Ci tak: w środę Popielcową podjęłam się postu o chlebie i wodzie. Dzień wcześniej rozmawiałam z moim kierownikiem i pytałam go, czy jeśli chcę podjąć post o chlebie i wodzie, obowiązuje mnie post ilościowy - odpowiedział że TAK, bezdyskusyjnie. Jego odpowiedź wzbudziła we mnie bunt  więc postanowiłam spytać innego kapłana (gdzieś podświadomie łudząc się, że ktoś odpowie mi, że sam chleb i woda jest wystarczającym wyrzeczeniem). Wychodząc rano z Kościoła spotkałam dwóch kapłanów, których spytałam - obaj odpowiedzieli, że nawet jeśli decydujemy się na post o chlebie i wodzie, obowiązują nas trzy posiłki.
|
So kwi 07, 2012 6:33 |
|
 |
akacja
|
Ale czy spożycie niewielkiej ilości pokarmu, nie traktowanych jako posiłek między tymi trzema posiłkami i wypicie napojów, również nie traktowanie tego jako odrębny posiłek jest naruszeniem postu ścisłego?
|
So kwi 07, 2012 6:49 |
|
|
|
 |
hafciarka
|
Witam, W Środę Popielcową miałam podobny problem (post o chlebie i wodzie a post ścisły) wtedy na jakieś katolickiej stronie znalazłam informację, że można zjeść dowolną ilość posiłków. Uzasadnione to było tym, że chlebem nikt się nie "obżera" i służy on tylko do zaspokojenia głodu. Jak widać jednak nie ma w tym względzie jednej opinii.
|
So kwi 07, 2012 8:44 |
|
 |
merkaba
|
o wodzie i chlebie w piątki i środy
można dodać np od kawy lub telewizora np w intencji kapłanów lub pokoju na sw iecie
|
So kwi 07, 2012 9:59 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Podjadanie między posiłkami jest złamaniem postu ilościowego. Picie nie stanowi posiłku.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So kwi 07, 2012 12:25 |
|
 |
szuba
|
to, czy Ty traktujesz podjadanie jako odrębny posiłek, czy nie - jest kwestią formacji Twojego sumienia. Te parę razy w roku powinniśmy być w stanie zjeść TRZY razy, i ani jeden raz więcej nie mieć w ustach pokarmu - stąd jasno określona ilość posiłków. Takie podjadanie jest posiłkiem - małym, ale jest. Ty musisz rozeznać w swoim sumieniu, ile jest w tym próby usprawiedliwienia własnej słabości.
|
So kwi 07, 2012 12:30 |
|
 |
akacja
|
Ale wydaje mi się że liczy się intencja, chciałam zachować post z miłości do Zbawiciela, a nie faryzejskie liczenie ile zjadlo się posiłków. Moglam zjeść na śniadanie dwie kromki z masłem,serem i rzodkiewką i wtedy wytrzymałabym do obiadu, no ale ja dlatego że był post zjadłam małą kromeczkę z masłem, i nie wytrzymałam do obiadu jedząc trochę rzodkiewek i orzeszków. Wydaje mi się, że nie jest to wielkie przewinienie, co najwyżej słabość, ale nie grzech, a pragnienie i intencja zachowania postu było a to się liczy.
|
So kwi 07, 2012 12:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę, że zrobiłaś lepiej niż ci, co z obowiązku zjedli w ciągu dnia dwa lekkie posiłki, a na "obiadokolację" objedli się szczupakami, krewetkami czy choćby i pierogami z kapustą i grzybami popuszczając pasa z przejedzenia, a cały czas literalnie "post" zachowując. Nie masz sobie nic do zarzucenia.
|
So kwi 07, 2012 13:20 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Kozioł myślę, że jednak ma (a przynajmniej powinna mieć) sobie coś do zarzucenia. Akacjo, ja rozumiem, że było Tobie ciężko wytrzymać do obiadu, ale właśnie o to chodzi! Zrozum, że na tym to polega, byś czuła głód i wytrzymała go 'z miłości do Zbawiciela'. I nie chodzi tu o faryzeizm, ale o to na ile nas stać. Owszem, ktoś nie będzie miał z tym problemu i zje trzy razy po jednej kromeczce i będzie mu dobrze. Ktoś inny jednak będzie bardzo cierpiał z powodu głodu. Jednak czym jest ten głód wobec tego, co cierpiał Jezus. Notabene, Jezus od czwartkowego wieczoru już nic nie jadł, więc fakt odczuwania głodu ma tu szczególne znaczenie. Czy masz zatem iść dziś do spowiedzi? Nie. Nie jest to materia ciężka, więc akt pokutny Mszy świętej gładzi ten grzech. Nie mniej warto się zastanowić, co jestem w stanie wytrzymać 'z miłości do Zbawiciela'. P.S. "czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci? (J 21, 15)". Radosnego świętowania 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So kwi 07, 2012 14:03 |
|
 |
akacja
|
Szumi, a powiedz czy liczy się intencja zachowania postu z potrzeby serca, nawet jeśli była jakaś słabość, czy tylko formalne jego zachowanie? Przecież mogłam zjeść na śniadanie tyle, by wytrzymać do obiadu, ale ja celowo zjadlam o wiele mniej, powiedzialam mamie ze nie będziemy otwierać ryby w puszce bo jest post ... za mało zjadłam na śniadanie i nie wytrzymałam przekąsając między posiłkami rzodkiewki i orzeszki. Choć była słabość, ofiarowałam z serca ten post.
|
N kwi 08, 2012 9:24 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Liczy się i jedno, i drugie. Czy zjedzenie schabowego na obiad w Wielki Piątek mimo intencji w sercu zachowania postu, jest złamaniem postu? No bo ktoś powie, że chciał zachować post, ale schab w lodówce tak go kusił i nie wytrzymał... Ze słabościami trzeba walczyć. Owszem, może zdarzyć się upaść i nie wytrzymać, ale nie można wówczas szukać próby usprawiedliwienia. Lepiej stanąć w prawdzie i na przyszły raz pamiętając o tym, jak jest to duży wysiłek jeszcze bardziej się zmobilizować. Ale dziś to już tylko jedno można napisać: Jezus Zmartwychwstał, Alleluja! 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N kwi 08, 2012 9:38 |
|
 |
szuba
|
Akacjo, to aż dziwne jak szukasz usprawiedliwienia. W środę popielcową zjadłam trzy razy chleb i piłam wodę. TEŻ byłam głodna, ale to właśnie o to chodzi, by się nie usprawiedliwiać - a, zjadłam tylko chleb, to teraz wsunę orzeszki... chodzi o to by ten JEDEN dzień wytrzymać dla Jezusa... a powiem ci, że ciężko mi było, bo mam fizyczną pracę. Ale dałam radę - a Bóg obsypał łaskami... Jezus prawdziwie Zmartwychwstał!!!  Pięknych świąt
|
N kwi 08, 2012 9:43 |
|
 |
akacja
|
A w takim razie wiedząc że między posiłkami nie można nic zjeść może lepiej zjeść więcej na śniadanie by wytrzymać do obiadu zamiast bardzo skąpego śniadania i potem podjadania? Jak sądzicie abym wiedziala na przyszłość. Nie szukam usprawiedliwienia, ale to są skrupuły. Dlaczego skrupuły przeszkadzać mają w przeżyciu Zmartwychwstania? Skoro chciałam zachować post. Jezus prawdziwie Zmartwychwstał. Alleluja 
|
N kwi 08, 2012 9:58 |
|
 |
szuba
|
Ale właśnie w poście ilościowym chodzi o to BY BYĆ GŁODNYM! By zjeść mało, i tylko trzy razy. Nie by się nażreć, nie by podjadać, a własnie po to by być głodnym
|
N kwi 08, 2012 11:03 |
|
|
|