Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Johnny99 napisał(a): Cytuj: A ty juz zapomniales co bylo przez dwa lata IV RP, kiedy to PiS mial wladze "absolutna". I co ? Demokracja sie zawalila? PiS nigdy nie miał takiej szansy, jak PO. Raz dlatego, że rządził krócej, dwa dlatego, że miał przeciwko sobie spory i głośny front społeczno-medialny, który był natychmiast gotowy zrobić wielką aferę z każdej - rzeczywistej i wyimaginowanej - wpadki. Obecnie większość rzeczywistych wpadek czy wręcz przestępstw rządu może liczyć na zbagatelizowanie, gdyż nawet jawna krytyka nigdy nie przybiera postaci frontu społeczno-medialnego, w związku z czym mija niezauważona szerzej. Czyli pierwsze dwa lata komfortowych rzadow PiS u z wlasnym prezydentem, ktory publicznie przyznawal, ze wykonywal rozkazy prezesa PiSu, to nie byla tak komfortowa sytuacja, jak 2 miesiace PO z Komorowskim  ? Moze powtorzysz to za 2 lata? Chetnie przeczytam to wtedy, jeszcze raz, bo przynajmniej bedzie to uzasadnione, a nie jak zwykle, czarnowidztwo, "na zas".
|
N wrz 19, 2010 15:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Anna Walentynowicz, Alina Pieńkowska i Ewa Ossowska- tak podaje Encyklopedia Solidarności i te trzy kobiety wymienił Jerzy Borowczak... Tiaaa http://www.se.pl/wydarzenia/opinie/jerz ... 52496.htmlWybacz, ale wierzę Borowczakowi, nie bajkopisarzom z IPN Cytuj: Czyżbyś zaliczała się do "sprawiedliwych"? A gdzie tam do takich tuzów usiłujących na oczach jeszcze żyjących uczestników tamtych wydarzeń wmiawiac im, że ich tam nie było Cytuj: Więc sama widzisz, że nie da się z historii Sierpnia 1980 stworzyć politycznie poprawnej legendy. Z jednej strony mamy stronnicze media i polityków, którzy wybierają z tej historii tylko to, co im wygodne, z drugiej coraz więcej dzieł historyków (np niedawno wydana biografia Anny Walentynowicz) które pokazują na podstawie dokumentów jak było naprawdę. Cenckiewicza legendy nie da się zrobić przy obecności w zyciu sygnatariuszy porozumień sierpniowych Cytuj: Ja wolę fakty historyczne od legend. Te ostatnie ładnie się opowiada, ale te pierwsze dają nam więcej wiedzy na temat zarówno historii jak i teraźniejszości. Tak - nawet Encyklopedia Solidarnoći pisze jedynie o JK "wspomagał straja we Wrocławiu" a o Frasyniuku nie może ukryć "uczestnik strajku, współtwórca MKS, członek ogólnopolskiego KOWzP....takie sa fakty wspomagał kontra tworzył.
|
N wrz 19, 2010 16:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tyle że te wszystkie legendy stoją - teraz - tyłem do części narodu.
|
N wrz 19, 2010 16:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Cenckiewicza legendy nie da się zrobić przy obecności w zyciu sygnatariuszy porozumień sierpniowych Muszę przeprosić Cenckiewicza  ....w książce "Anna Solidrnośc" uczciwie opisuje rolę Krzywonos. - "W tym czasie Henryka Krzywonos krzyczała do Wałęsy: "Sprzedaliście nas! Teraz wszystkie małe zakłady jak pluskwy wyduszą" (str 121).
|
N wrz 19, 2010 17:24 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Czyli pierwsze dwa lata komfortowych rzadow PiS u z wlasnym prezydentem
Przeczytaj jeszcze raz, bo nie zrozumiałaś. Cytuj: Wybacz, ale wierzę Borowczakowi, nie bajkopisarzom z IPN Alus jest doktorem historii, wie i sprawdziła, że w IPN pracują "bajkopisarze" i nie ma to absolutnie nic wspólnego z jej poglądami politycznymi. Co za żenada. Cytuj: Tak - nawet Encyklopedia Solidarnoći pisze jedynie o JK "wspomagał straja we Wrocławiu" Czytałaś ją w ogóle?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N wrz 19, 2010 17:32 |
|
|
|
 |
martinh
|
Pozdrawiam OTO FELIETON JAK OBECNA WLADZA ROZWIÄZUJE PROBLEMY NIE SLUZBY ZDROWIA LUB INNE , NAPRZYKLAD KRZYZA , ZAPROSZONYCH GOSCI , MAJÄCYM WIZE I ZEZWOLENIE NA ODWIEDZINY POLSKIhttp://niezalezna.pl/article/show/id/39131A opozycja nie dosc ze jest slaba to zajmuje sie sobä, w taki sposöb niczego sie nie osiägnie A kolesie z cmentarza wracajä do polityki, i mali aferzysci sä witani przez mafiozo tandetnego filmiku ganksterskiego AFERZYŚCI WRACAJĄ DO POLITYKI fot. chlebowski.ng.pl , 18-09-2010 12:27 POWRÓT fot. chlebowski.ng.plMirosław Drzewiecki, Zbigniew Chlebowski i Tomasz Misiak chcą wrócić do polityki - informuje tygodnik "Wprost". Politycy Platformy odsunięci od polityki za udział w aferze hazardowej są gotowi do powrotu. Czekają tylko na pozwolenie Donalda Tuska. Pierwszy w kolejności jest Mirosław Drzewiecki, który coraz częściej bywa u Donalda Tuska. Do tego przyjmuje go Grzegorz Schetyna na koniak i cygaro, a nawet reprezentuje Platformę w komisji sportu. Premier Tusk w jednym z wywiadów dla "Wprost" oficjalnie przyznał, że Drzewiecki mógłby wrócić do gry, gdyby oczyścił się z zarzutów. Wygląda na to, że powrót Drzewieckiego do polityki to tylko kwestia czasu. – Mirek jest jak stary kot. W polityce działa tyle lat, że krzywda stać mu się nie powinna - mówi Andrzej Biernat. "normalnosc " jest w drodze w raz z popluczynami pezedperowskiej 3 kategori
_________________ [b]"BÖG CZSTO PUKA DO NASZYCH DRZWI , LECZ MY NIE CHCEMY OTWORZYC"[/b]
Ostatnio edytowano N wrz 19, 2010 17:41 przez martinh, łącznie edytowano 1 raz
|
N wrz 19, 2010 17:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Czyli pierwsze dwa lata komfortowych rzadow PiS u z wlasnym prezydentem, ktory publicznie przyznawal, ze wykonywal rozkazy prezesa PiSu, to nie byla tak komfortowa sytuacja, jak 2 miesiace PO z Komorowskim  ? Przeczytaj jeszcze raz, bo nie zrozumiałaś. Johnny99 napisał(a): Cytuj: A ty juz zapomniales co bylo przez dwa lata IV RP, kiedy to PiS mial wladze "absolutna". I co ? Demokracja sie zawalila? PiS nigdy nie miał takiej szansy, jak PO. Raz dlatego, że rządził krócej, dwa dlatego, że miał przeciwko sobie spory i głośny front społeczno-medialny, który był natychmiast gotowy zrobić wielką aferę z każdej - rzeczywistej i wyimaginowanej - wpadki. Obecnie większość rzeczywistych wpadek czy wręcz przestępstw rządu może liczyć na zbagatelizowanie, gdyż nawet jawna krytyka nigdy nie przybiera postaci frontu społeczno-medialnego, w związku z czym mija niezauważona szerzej. Moze ty przeczytaj, co piszesz? Czy moze sam siebie nie rozumiesz? Od kiedy PO ma "monopol wladzy"? No od kiedy? A ile czasu mial prawdziwy monopol PiS? A jesli chodzi o media, to jak powinienes wiedziec, poza TVN i GW, sa jeszcze inne, ktore sam sie nazywaja : niezalezne, polskie i co tam jeszcze sobie wymysla. Czyli wg niektorych: nie POwskie.
|
N wrz 19, 2010 17:39 |
|
 |
Johnny99
|
Wiesz co oznacza słowo "szansa"?
Owszem, są. Ale nie mają żadnego oddziaływania społecznego. Przy czym oddziaływania społecznego nie mierzy się poczytnością.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N wrz 19, 2010 17:44 |
|
 |
martinh
|
POZDRAWIAM "A ty juz zapomniales co bylo przez dwa lata IV RP, kiedy to PiS mial wladze "absolutna". I co ? Demokracja sie zawalila?"
PROSZE NAPISAC CO TAKIEGO ZLEGO PRZEZ DWA LATA ZROBIL PiS TYLKO PRAWDE
_________________ [b]"BÖG CZSTO PUKA DO NASZYCH DRZWI , LECZ MY NIE CHCEMY OTWORZYC"[/b]
|
N wrz 19, 2010 17:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szanse, to PO ma, ale nie wiem, czy wieksza. Jak sie rozmiary szansy ocenia?
A mozesz mnie oswiecic, czym sie oddzialywanie spoleczne mediow mierzy, jezeli poczytnosc nie ma na to wplywu?
@martinh A co dobrego zrobil PiS, majac monopol wladzy (bo my tu o pozytywach piszemy)? Te 3 miliony mieszkan, czy tysiace kilometrow autostrad? No, jakies przyklady?
|
N wrz 19, 2010 17:51 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Szanse, to PO ma, ale nie wiem, czy wieksza. Jak sie rozmiary szansy ocenia? Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem, tam jest odpowiedź. Cytuj: A mozesz mnie oswiecic, czym sie oddzialywanie spoleczne mediow mierzy, jezeli poczytnosc nie ma na to wplywu? Nie napisałem że nie ma wpływu, tylko że nie powinno się nią mierzyć, bo może to być zwodnicze (gdyby ktoś wyciągał wnioski co do społeczeństwa na podstawie poczytności Gościa Niedzielnego, to nieźle by się naciął).
|
N wrz 19, 2010 18:00 |
|
 |
martinh
|
Pozdrawiam
Oczywiscie przez dwa lata nie wiele mozna zrobic lecz z tego co wiem byly przygotowane ustawy chocby sluzby zdrowia , a PO miala miec pelne szuflady lecz jak do tej pory szuka klucza do swoich szuflad po do dzisiaj jest nic nie zrobione A oto jeszcze jeden z "uzdrowicieli "POLSKI http://vimeo.com/14987931http://tomasz.handzel.salon24.pl/229524 ... na-salonie
|
N wrz 19, 2010 18:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Alus jest doktorem historii, wie i sprawdziła, że w IPN pracują "bajkopisarze" i nie ma to absolutnie nic wspólnego z jej poglądami politycznymi. Co za żenada. Nie trzeba być doktorem historii, aby czytając o 8 letnim Wałęsie sikającym do chrzcielnicy, uznać takie opowiastki za bajki...a napisał to historyk IPN Cytuj: Czytałaś ją w ogóle? W necie jest mnóstwo stron, m.in. wykaz ludzi "S", ich dokonania, działalność. A nie dziwi Cię, że Borowczak, Cenckiewicz na podstawie świadectwa A. Walentynowicz, pisze o Krzywonos zatrzymującej strajkujących, a w encyklopedii nie wymieniono jej nazwiska??? martinh - przez dwa lata niewiele można zrobić, ale przez 3 lata powinna być stworzona druga Irlandia? 
|
N wrz 19, 2010 19:18 |
|
 |
piok333
|
Kamala napisał(a): poza TVN i GW, sa jeszcze inne Na temat owych "poza" polecam niezłą książkę, którą właśnie kończę czytać: "Dolina nicości" Bronisława Wildsteina. Fragment recenzji:
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
N wrz 19, 2010 20:18 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Ja nie wiem, co jest prościej. Ja wiem, że "każda władza korumpuje, zaś władza absolutna korumpuje absolutnie". Dlatego władzę można chwalić, można ganić, ale obowiązuje zawsze zasada (bardzo) ograniczonego zaufania. Bo władza ma tendencję, by poszerzać swój zakres - nawet bez wiedzy i woli jej dzierżycieli. Ile razy się okazywało, że wszystko wydawało się być w porządku, aż tu nagle wszyscy się orientowali, że władza jest wszędzie. Moim zdaniem do tego właśnie zmierzamy obecnie. Tylko że wzniecany przez Was jazgot paradoksalnie napędza wyborców w sieci PO. Szaleństwo w oczach i piana na ustach nie wzbudza zaufania do opozycji, a jedynie umacnia obawy przed IV RP. Nie zasłaniajcie się GW czy TVN, wystarczy poczytać Waszą chorobliwie antytuskową twórczość na Forum, aby głosować na Tuska, zgodnie z zasadą mniejszego zła.
|
Pn wrz 20, 2010 12:06 |
|
|
|