South Park - Jezus i kumple
Autor |
Wiadomość |
Erel
|
Cytuj: Pewnie , ze mamy inne zdanie i to jest calkowicie normalne ,ze tak jest. Ale nie potrafię zrozumiec jak mozna nie zauwazyc naduzycia wizerunku Jezusa , ktory zabija Irakijczykow , a w tym momencie jego kumplowi Mikojajowi raża prądem jądra i doszukiwac się jeszcze w tym jakis wartosci :/ Błagam cie- Nie każ mi 5 raz pisać tego samego! To nie miało na celu ukazania jakiś wartości ! Jezus w SP występuje rzadko, a od któregoś sezonu (chyba 6) wcale. Cytuj: Najpierw mi udowodnij ową głupotę, a potem się wypowiadaj bo sie gosciu kompromitujesz. Kompromitacja, to wypowiadanie sie na temat, na który ma sie nikłe pojęcie, no ale co tam :
Starvin Marvin - biedny Etipoczyk, którego chłopcy polubili i mają na równi z sobą, mimo licznych odmienności.
Ike- adoptowany brak Kyle'a. W jednym odcinku Kyle dowiedział sie o tym, że Ike nie jest jego prawdziwym bratem i odrzucił go. Jednak zrozumiał, że nie narodowość, lub pochodzeni czyni ludzi bliskimi
Odcinek "Cartman's Silly Hate Crime 2000" wyśmiewa odmienne traktowanie afroamerykanów
Odcinek "Quintuplets" - pokazuje, że można kochać swój kraj, mimo że jest ubogi i ciężko sie w nim żyje
Odcinek "The Death Camp of Tolerance" - rozgranicza tolerancje od głupiego akceptowania rzeczy chorych
Odcinek "Krazy Kripples" - ukazuje bezcelowość w "wojnach" pomiędzy gangami/dzielnicami
Pouczenia Chef'a np. gdy w autobusi tłumaczył dziecią kiedy śmianie sie z ktoś dlatego że jest z innego kraju jest dobra, a kiedy nie.
Sama postać Kyle'a - Żyd łamiący stereotypy.
|
Pn wrz 20, 2004 14:39 |
|
|
|
 |
Spoonman
|
"To nie miało na celu ukazania jakiś wartości ! "
Erel, a więc co to miało na celu wg Ciebie ?
Bo efekt komediowy żaden (a SP to komedia jak mówisz) .
pzdr 
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Pn wrz 20, 2004 14:43 |
|
 |
Erel
|
Elka -->
Cytuj: wykorzystując osobę Jezusa i cały bagaż skojarzen i odniesien, jakie sie wiąże z Jego osobą, można nawet w szczytnych celach umieścic w serialu pełnym wulgaryzmów i skojarzen często na niewysokim poziomie kulturalnym? Jezus nie głosi w SP kazań. Nie jest też bohaterem, który wprowadza szczytne idee. On jest 3/4 planową postacią, więc jego wpływ na SP jest niewielki. Cytuj: czy oglądałbys ten serial, erel, i tak samo byłbys jego fanem, gdyby nagle zniknłęy z niego wszelkie wulgaryzmy? Sporo jest odcinków, w których nie ma wulgaryzmów, lub jest ich malutko. Ich braku nawet nie zauważam - odcinki mi sie podobają. Cytuj: czemu podoba ci sie to, ze ginie ona w kazdym odcinku? Kenny to on  ale to nie istotne. Napisałem już gdzieć, dlaczego nie odrzucam tego, a dlaczego mnie to bawi? hmmmm bo to sały motyw, a takie są zawsze zabawne, bo jego śmierć jest cie wykonywana. Cytuj: jesli ten serial ma na celu krzewienie szlachetnych idei Jeszcze raz - ten serial ma na celu bawić Cytuj: czyż nie powinni realizatorzy programu posłuchac słów ludzi oburzonych np ukazaniem postaci Jezusa?
Zapytam na forum, czy ktoś wie, dlaczego postać Jezusa nie jest już obecna w SP. Może właśnie dlatego ?
|
Pn wrz 20, 2004 14:54 |
|
|
|
 |
Wizard
|
Cytuj: To nie miało na celu ukazania jakiś wartości ! Teraz piszesz , ze niby to nie miało na celu ukazanie wartości . A wczesniej pisales: " Odcinek ten jeste pokazem przyjaźni i ośmiesza zachałanne działania" Zdecyduje się w koncu bo widzę , że powoli sam się gubisz . Cytuj: Kompromitacja, to wypowiadanie sie na temat, na który ma sie nikłe pojęcie,
Uważasz , ze mam nikłe pojęcie bo onaczej odbieram ten serial niż Ty  Widzę , że rzeczywiście nie ma co kontynuowac dyskusji z takim fachowcem jak Ty 
_________________ Każdy jest czarodziejem własnego życia !
|
Pn wrz 20, 2004 14:56 |
|
 |
Erel
|
Skoro tak jasno, czarno na biały i wiel razy było pokazane że SP propaguje tolerancje, to chyba znaczy, że nie znasz dobrze SP.
Nie miałem na myśli twojego podejścia do serialu.
Cytuj: Teraz piszesz , ze niby to nie miało na celu ukazanie wartości . A wczesniej pisales:... Tak napisałem i tego sie trzymie. Ten odcinek nie niesie z sobą wielkich ideałów, ale ukazuje pewne wzorce. Tak napisałem kilka postw wcześniej: Cytuj: Chcaiłem tym powiedzieć, ze nie należy sie wszędzie doszukiwać wzniosłych wartości i że ten odcinek ich nie posiada, aczkolwiek niesie on za sobą pewne prawdy. Jakimi słowami ma ci to jeszcze powiedzieć ?
|
Pn wrz 20, 2004 15:04 |
|
|
|
 |
elka
|
kenny - to on, ale ta osoba, to ona  a ja pisalam o osobie 
|
Pn wrz 20, 2004 15:05 |
|
 |
Wizard
|
Jeśli ty czerpiesz wzorce z serialu w ktorym Jezus rozwala Irakijczykow (bawiąc się przy tym świetnie ) a Mikolaja goscie rażą prądem po jajach to tylko mogę ci pogratulować znakomitych wzorców moralnych :/
Ja nie twierdzę , ze SP nie propaguję tolerancji. Uwazam jedynie , ze propagowanie wartosci moralnych w taki sposob jest dla mnie nie do przyjęcia. Napisalem dalej , ze jesli Ty uczysz się tolerancji poprzez takie seriale to ja juz naprawdę nie wiem co powiedziec ...zgasiles mnie 
|
Pn wrz 20, 2004 15:09 |
|
 |
Erel
|
Cytuj: sam jestes jeszcze człowiekiem młodym, nieprawdaz ? zaliczam sie jeszcze do nastotatków... gdyby to miało jakieś znaczenie Cytuj: Jeśli ty czerpiesz wzorce z serialu a to skąd ci sie zwieło? w SP bywają teksty nad którymi można pomyśleć, ale wzorce osobowe, to raczej nie  główni bohaterowie to 8/9 latki. Cytuj: Ja nie twierdzę , ze SP nie propaguję tolerancji. tak ? Cytuj: Jesli SP uczy cię tolerancji to ja juz naprawdę nie mam wiecej pytań
To znaczy, że niepodważalne wartości takie jak tolerancja, nie mogą być przyjmowane wtedy, gdy ich otoczka nie jest w 100% zgodna z wyznacznikami etyki ? Ja to tak widze, a oznacza to, że człowiek człowiekowi nic nie może przekazać dobrego.
|
Pn wrz 20, 2004 15:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiecie co
Chyba będę mieć nowe powiedzonko:
- "szukanie wyższych wartości w serialu "south park "  :P:P  :D:D:D:D:D
A tak a' propos literatury:
W tym dziale przeprowadziłem kiedyś dyskusję na temat
"Czy literatura SF jest literaturą gorszej kategorii"
viewtopic.php?t=202&highlight=literatura
proszę zobaczyć ...
2.Nie wiem, czy zauważyliście w jakisposób dobrałem pozycje:
- "8 obcy pasażer Nostromo (Obcy I) - dreszczowiec psychologiczny - trzeba troszkę wysiłku intelektualnego, by to dobrze zrozumieć ...
- "Władca Pierścieni - jedna z najpiękniejszych książek w historii literatury mówiąca o relacjach pomiędzy Dobrem i Złem
- "Mechaniczna pomarańcza" - nowe sposoby resocjalizacji młodocianych przestępców ...
Wymieniać dalej ?[/list]
|
Pn wrz 20, 2004 16:47 |
|
 |
Wizard
|
Cytuj: a to skąd ci sie zwieło? w SP bywają teksty nad którymi można pomyśleć, ale wzorce osobowe, to raczej nie główni bohaterowie to 8/9 latki. Skąd mi się to wzieło ? Przeciez jedną z głownych linii waszej obrony jest to iż serial ten niesie wiele wartosci moralnych , ktore ucza min. tolerancji. Przeciez sam stwierdziles , ze dzieki temu serialowi zmienilo się twoje nastawienie do Zydow. Poza tym nie mowie o wzorcach osobowych tylko moralnych. Cytuj: To znaczy, że niepodważalne wartości takie jak tolerancja, nie mogą być przyjmowane wtedy, gdy ich otoczka nie jest w 100% zgodna z wyznacznikami etyki ? Ja to tak widze, a oznacza to, że człowiek człowiekowi nic nie może przekazać dobrego.
Pewnie , że mogą w dzisiejszym świecie prawie wszystko można. Tylko ja uważam , że nie wszystko co można jest dobre i wartosciowe. Otoczka tego serialu to wulgaryzmy , obrazliwe sformulowania i sceny jeśli w taki sposob ludzie chcą przekazywac jakieś wartosci to po prostu jest dowod na to ze tworcy tego serialu nie liczą się z nikim tylko po to aby przekazac światu swoje mądrosci i zarobic na tym kase . Stwierdzasz , ze to fajna komedia i cię to bawi. Uważam , że zabawa cudzym kosztem nie jest postawą godną chrzescijanina. Ciekawe czy byś też się tak śmiał gdyby tak twego tatusia w serialu goscie razili po jądrach prądem pewnie też byś pękał ze śmiechu .
|
Pn wrz 20, 2004 17:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ku*wa kolesie nie czje was... nie wiem po co wypowiadacie sie na temat SP jak wogole go nie ogladaliscie  .. no zastanowcie sie troszeczke
|
Pn wrz 20, 2004 17:29 |
|
 |
Wizard
|
Ja też nie czaję jak mozna cos stwierdzac nie mając wiedzy :/
Dla twojej wiadomosci ogladalem SP .
|
Pn wrz 20, 2004 17:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak ogladales to spojrz inaczej an ta bajke
Cytuj: Ciekawe czy byś też się tak śmiał gdyby tak twego tatusia w serialu goscie razili po jądrach prądem pewnie też byś pękał ze śmiechu  hehe... troche to brzmi inaczej... tak apropo to tam sa postacie rysowanie nie aktorzy [/quote]
|
Pn wrz 20, 2004 17:36 |
|
 |
Erel
|
Cytuj: Jeśli ty czerpiesz wzorce z serialu w ktorym Jezus rozwala Irakijczykow (bawiąc się przy tym świetnie ) a Mikolaja goscie rażą prądem po jajach to tylko mogę ci pogratulować znakomitych wzorców moralnych :/ Więc jeśli powiedziałem, że z SP można wiele czerpać, to znaczy cały serial i wszystko co w nim sie dzieje jest godne naśladowania ?! Żeby pokazać ci o ci mi chodzi, dam ci przykład, który powinien ci być bliski. Powinniśmy czerpać wartości moralne z Bibli ? Ja jestem za, ale idąc twym sposobem myślenia oznacza to że powinniśmy naśladować wszystko co tam sie dzieje - Zdrada Boga, prześladowanie wyznawców Jezusa, bogacić sie w nieuczciwy sposób, mordowanie dzieci itp. Ty zrobiłeś z Sp to samo, co przed chwilą ja z Biblią !
Wyobraź sobie że w tej bajce są poprostu źli ludzie
|
Pn wrz 20, 2004 18:03 |
|
 |
Wizard
|
Cytuj: Więc jeśli powiedziałem, że z SP można wiele czerpać, to znaczy cały serial i wszystko co w nim sie dzieje jest godne naśladowania ?! Żeby pokazać ci o ci mi chodzi, dam ci przykład, który powinien ci być bliski. Powinniśmy czerpać wartości moralne z Bibli ? Ja jestem za, ale idąc twym sposobem myślenia oznacza to że powinniśmy naśladować wszystko co tam sie dzieje - Zdrada Boga, prześladowanie wyznawców Jezusa, bogacić sie w nieuczciwy sposób, mordowanie dzieci itp. Ty zrobiłeś z Sp to samo, co przed chwilą ja z Biblią ! Wyobraź sobie że w tej bajce są poprostu źli ludzie
Nie będe komentował tych bzdur sorry ale nie jestem idiotą .
|
Pn wrz 20, 2004 18:21 |
|
|
|