Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 25, 2025 19:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
 Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ? 

Czy uważasz, że Islam zagraża wolności poństwom zachodu ?
Ankieta wygasła Cz sie 01, 2013 18:00
TAK, ISLAM JEST ZAGROŻENIEM ! 70%  70%  [ 28 ]
NIE, ISLAM NIE JEST ZAGROŻENIEM ! 25%  25%  [ 10 ]
NIE WIEM, NIE MAM ZDANIA ! 5%  5%  [ 2 ]
Liczba głosów : 40

Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Islam zagrożeniem dla wolności zachodu ?
Val napisał(a):
Patrzysz daleko, ale już zdajesz się nie dostrzegać powszechnego problemu z przemocą wobec kobiet w własnym kraju. Mimo wciąż nowych uregulowań prawnych, mentalność pewnych rejonów bierze górę i kobiety są katowane przez swoich partnerów życiowych. Różnica polega jedynie na tym, że przemoc stosowana przez muzułmanów jest medialna, głośna i krzykliwa...

Kompletnie nie rozumiem, dlaczego uważasz, że nie widzę tego problemu? Pochodzę z rodziny, gdzie mój ojciec bił matkę i siostrę więc znam z podwórka te problemy i się ich nie wstydzę. Katowanie kobiet przez ich partnerów (mężów) jest karalne prawnie, więc nie wiem do czego dążysz. Czy mężczyzna w Polsce ma prawo chrześcijańskie bić kobietę, czy sąd w Polsce uzna, że miał prawo ją bić, bo zasłoni się zapisem Biblii?

Val napisał(a):
Do przeforsowania tej idei, niezbędne jest zmobilizowanie tamtejszego społeczeństwa do wprowadzenia zmian. Nie widać na horyzoncie liderów w stylu M.L.Kinga

Dokładnie, ale pamietaj, że rewolucji nie zrobisz i ten proces będzie powolny. Im więcej muzułmanów będzie wyjeżdżać na Zachód i się asymilować to byc może to kiedyś ktoś zmieni.

Val napisał(a):
Wątpię. Mimo kampanii społecznych dotyczących przemocy, skala zjawiska jest mniej więcej taka sama. Billboardy z zupą, co była za słona docierały do szerokiej rzeszy osób. Tutejsze forum może o takim odbiorze jedynie pomarzyć.

Jak chcesz bilbordami zmienić świat to życzę powodzenia. To edukacja zmienia ludzi i ten proces trzeba rozpocząć od najmłodszych lat. Obecnie aby zmienić społeczeństwo afgańskie trzeba 3-4 pokoleń i rozpocząć od edukacji. Sa oni tak przesiąknięci tym co im Talibowie wbili do głów, że w ramach zastraszenia boją sie przyjąć to co Zachodnie. To nie 15 sekundowa reklama zmienić dzieci, czy świat. Twój zapis na forum będzie trwał bardzo długo i nawet jeśli dzięki Twojemu wpisowi opamięta się jedna osoba, to chyba będzie warto.

Val napisał(a):
Są też muzułmanie, którzy osiedlają się w Polsce i wiodą normalne życie w naszym kraju. Oni są swego rodzaju reklamą swojego wyznania, pokazują że można być dobrym człowiekiem i kłaniać się kilka razy dziennie Allahowi.

Wskaż mi moją wypowiedź, gdzie zabraniam osiedlania się komukolwiek w Polsce. Sa granice moja droga. Imam warszawski chce szariatu w Polsce, Pani która wypowiada się w TV jak konwertytka i zachwala islam wskazuje i przyznaje się, że jest salfitką. Dla przypomnienia Talibowie to salafici.

Val napisał(a):
Każdy ma prawo do swoich sympatii i antypatii. Sam piszesz, że nie broni islamu, tylko atakuje Zachód i USA. Wielu atakuje Rosję, zjawisko ateizacji w społeczeństwie, czy właśnie islam. Skoro chcą się poświęcać atakowaniu, to jest to ich osobista sprawa. Każdy się relaksuje na swój sposób

Ja jemu nie bronie atakować ww. elementów. Nie znasz treści całej rozmowy naszej więc nie będę Ci jej streszczał.

Val napisał(a):
Hosi pedofilii nie popiera. Pisał już o tym i tłumaczył swoje stanowisko. Nie nudzi Cię wałkowanie tej sprawy??
Nie wiem jaki jest sens dysput o likwidacji pedofilii, skoro jest to niemożliwe, przynajmniej na dzień dzisiejszy.

Nie popiera, ale zgadza się na jej praktykowanie.To tak samo jak ktoś kto stał na czatach podczas kradzieży i twierdził, że nie brał udziału w niej, bo fizycznie nie kradł!
A kto tutaj rozważa likwidacje pedofilii? Macie na forum faceta, który uznaje pedofilie w innych krajach i bornicie go...? Zastanawiające. Niech Hosi powiem wszem i wobec, że nie uzaje pedofilii w innych krajach. Jesli tego nie stwierdzi oznacza to, że jego sumienie jest tyle samo warte co tych prawodawców z krajów islamskich.

Val napisał(a):
Możliwe jest, że jeszcze przed pojawieniem się Mahometa kobiety były tak samo źle traktowane.

Właśnie wychodzi Twoja znajomość islamu. Mahomet był pracownikiem kobiety. Jego pierwsza zona była jego szefem :mrgreen: Dopiero jego bzdurne i szowinistyczne teksty sprowadziły je do ról podrzędnych.

Hosi napisał(a):
I co z tego?
Ta dyskusja dotyczy kontekstu prawnego i klasyfikacji pedofilii w ramach okreslonej legislacji.

Kolego to nie jest forum prawne. Jesli piszesz, że zgadzasz się na seks z dziewczynką bo dane prawo tak stanowi to o którym prawie piszesz, hę? Szariat zezwala na seks z 9 latką, a Ty jak dobrze pamiętam promujesz szariat. Nie wij sie teraz jak piskorz, że nie pochwalasz pedofilii zasłaniając się prawem, bo prawo szariatu mówi jasno co wolno a co nie.

Pozdrawiam

Pn lip 22, 2013 7:45

Cytuj:
Właśnie wychodzi Twoja znajomość islamu. Mahomet był pracownikiem kobiety. Jego pierwsza zona była jego szefem :mrgreen: Dopiero jego bzdurne i szowinistyczne teksty sprowadziły je do ról podrzędnych.

Pierwsze zapisy dotyczące nierówności kobiet i mężczyzn, zasłanianiu twarzy a także nakaz małżeństwa ze zgwałconą kobietą ("ponieważ nie ma już żadnej wartości") znajdziesz u następców Hammurabiego...

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Pn lip 22, 2013 10:27
akbar napisał(a):
Katowanie kobiet przez ich partnerów (mężów) jest karalne prawnie, więc nie wiem do czego dążysz.

Bardzo się przejmujesz tym, co dzieje się w państwach, gdzie dominują muzułmanie i sprawiasz wrażenie, jakby nic innego nie było tak ważne jak to, co się tam dzieje.

akbar napisał(a):
Im więcej muzułmanów będzie wyjeżdżać na Zachód i się asymilować to byc może to kiedyś ktoś zmieni.

Efekty są jakie są: żądają wprowadzenia szariatu, w szkołach, gdzie stanowią większość prześladują wyznawców innych religii, a i nieraz się słyszy o oblewaniu kwasem partnerki życiowej (wyznawcy innych religii rzadziej wybierają taki sposób zemsty). No i często żyją na zasiłkach. Skąd więc Twój optymizm, że emigracja ich w większości ucywilizuje? Ja uważam, że to od edukacji zależy. A edukacja może być prowadzona w ich rodzimym kraju. To praca od podstaw, aby uczyć ich podstawowych wartości szacunku do człowieka. W Afrykańskich wsiach są prowadzone pogadanki nt. HIV i wartości kobiet, dzięki czemu można obserwować poprawę ich warunków życiowych. Nie trzeba do tego przerzucać ich na zachód. Jest to powolna praca na małą skalę, ale kropla drąży skałę. Emigranci swojego kraju nie zmienią tak skutecznie, jak edukacja. I tu się nasze stanowiska różnią, choć może nie tak bardzo, skoro w kolejnej części posta piszesz o edukacji. Ja jedynie nie podzielam hurraoptymizmu z wpływem emigracji na losy ich rodzimego kraju.

akbar napisał(a):
Wskaż mi moją wypowiedź, gdzie zabraniam osiedlania się komukolwiek w Polsce.

Nie mam po co wskazywać, skoro takiego zarzutu Ci nie postawiłam. Czasem w takim stylu wkładasz Hosiemu w usta zarzuty, które same względem siebie wymyśliłeś i...z nimi walczysz.
A później się nakręcasz i wychodzą takie kwiatki, jak ten do którego wciąż wracasz i zarzucasz Hosiemu (o pedofilii). A on nie musi podporządkowywać się Twoim żądaniom, jak ma pisać. Pisze po swojemu, a skoro Ty nie rozumiesz, to już nie jego wina.

akbar napisał(a):
Nie popiera, ale zgadza się na jej praktykowanie.To tak samo jak ktoś kto stał na czatach podczas kradzieży i twierdził, że nie brał udziału w niej, bo fizycznie nie kradł!

Gdyby miał wpływ na losy tego kraju, to by się nie zgodził. Bardzo jasno wynika to z jego postów. Ja nie akceptuję pewnych zachowań innych ludzi, ale je toleruję. Nie oznacza to mojego poparcia. Np. toleruję dyscyplinę sportu, jaką jest boks, jednakże nie oznacza to, że popieram takie rozgrywki sportowe.
Wedle Twojej logiki: tolerancja=poparcie. Tak samo mogę tolerować, że mój sąsiad ma mały harem, ale nie oznacza to, że ja popieram takie związki. Czy teraz rozumiesz?

Cytuj:
A kto tutaj rozważa likwidacje pedofilii? Macie na forum faceta, który uznaje pedofilie w innych krajach i bornicie go...? Zastanawiające. Niech Hosi powiem wszem i wobec, że nie uzaje pedofilii w innych krajach. Jesli tego nie stwierdzi oznacza to, że jego sumienie jest tyle samo warte co tych prawodawców z krajów islamskich.

Mamy tu osobę, która nie rozumie o co chodzi jego oponentowi i walczy ze swoim wyobrażeniem Hosiego. Tą osobą jest @akbar. Jeżeli jesteś jedyną osobą, która w taki sposób interpretuje jego słowa o pedofilii, a pozostałe niczego takiego nie dostrzegają, warto się zastanowić, czy na pewno warto się upierać, ze tylko Ty dokonujesz właściwej jedynie słusznej interpretacji, a wszyscy inni muszą się mylić. Aż tak jesteś zapatrzony w siebie?

akbar napisał(a):

Ale ja nie piszę o Mahomecie, ale o sytuacji kobiet przed pojawieniem się Mahometa. W necie każdy tekst jest równie smutny i opisuje w czarnych barwach życie kobiet. Jeżeli dysponujesz źródłami, które opisują piękne życie kobiet w krajach arabskich przed pojawieniem się Mahometa- proszę o przytoczenie ich. Na dzień dzisiejszych nie ma dowodów, że było lepiej, a Mahomet ich poziom życiowy znacznie pogorszył.

Pn lip 22, 2013 10:37

Val napisał(a):
Bardzo się przejmujesz tym, co dzieje się w państwach, gdzie dominują muzułmanie i sprawiasz wrażenie, jakby nic innego nie było tak ważne jak to, co się tam dzieje.

Nie wiem, czy zauważyłaś, ale to jest temat dotyczący islamu i krajów islamskich więc nie widzę powodu, aby rozmawiać o Grenlandii czy Danii, chociaż w Danii już jedna muzułmańska rada miasta zakazała stawiania choinki w czasie świąt Bożego Narodzenia :mrgreen:
Poza tym islam znam z życia, bywam w tych krajach i wiem co piszę, w przeciwieństwie do teoretyków pokroju Hosiego czy jak widze i Twojego.

Val napisał(a):
Nie trzeba do tego przerzucać ich na zachód.

Zgadzam się. Powiem więcej, przerzucanie ich jak do tej pory nie wskazuje na poprawę, czyli emigracja nic nie daje oprócz obciążania budżetu danego kraju.
Pytanie: kto ma ich edukować w krajach islamu? Nauczycielki europejskie? Zgodzisz się tam pojechać nauczać jako kobieta?

Val napisał(a):
Czasem w takim stylu wkładasz Hosiemu w usta zarzuty, które same względem siebie wymyśliłeś i...z nimi walczysz

Szufladkujesz ludzi moja droga. Poczytaj dobrze jakie sidełka Hosi zastawia na swoich rozmówców.

Val napisał(a):
A później się nakręcasz i wychodzą takie kwiatki, jak ten do którego wciąż wracasz i zarzucasz Hosiemu (o pedofilii). A on nie musi podporządkowywać się Twoim żądaniom, jak ma pisać. Pisze po swojemu, a skoro Ty nie rozumiesz, to już nie jego wina.

Do nakręcania mi daleko. Nic nie sprawiało mi większej przyjemności jak wskazywanie islamu jako religii pokoju na aktualnych przykładach. Jedyny element jaki Hosi wskazywał jest pedofilia wśród księży i aborcja w USA. Tyle... Nie jest nawet świadomy ogormu pedofilii w islamie i samych aborcji.

Val napisał(a):
Ja nie akceptuję pewnych zachowań innych ludzi, ale je toleruję.

Ja uważam, że masz poważny problem, bo jak można nazwać osobę która jawnie pisze, że zgadza się na seks z 9 latką? Tym bardziej Ty jako kobieta mająca wrodzony instynkt macierzyński bronisz kogoś kto pisze i daje do zrozumienia, że w imie danego zapisu prawa zgodziłby się na to, aby np. potencjalnie Twoja córka uprawiała seks w wieku 9 lat?! Sorry Val, ale jak dla mnie zatraciłaś wartości matczyne, a może jeszcze do nich nie dorosłaś.

Val napisał(a):
Wedle Twojej logiki: tolerancja=poparcie. Tak samo mogę tolerować, że mój sąsiad ma mały harem, ale nie oznacza to, że ja popieram takie związki. Czy teraz rozumiesz?

Wybacz, ale popadasz ze skrajności w skrajność:
Cytuj:
Tolerancja (łac. tolerantia – „cierpliwa wytrwałość”; od łac. czasownika tolerare – „wytrzymywać”, „znosić”, „przecierpieć”) – w mowie potocznej i naukach społecznych postawa społeczna i osobista odznaczająca się poszanowaniem poglądów, zachowań i cech innych ludzi, a także ich samych.

W ogólnym znaczeniu tolerancja to otwarte, obiektywne i szanujące podejście wobec odmiennych od własnych postaw, zachowań i cech drugiego człowieka. W społecznym, kulturowym i religijnym znaczeniu tolerancja i tolerowanie są słowami używanymi do opisu postaw które są „tolerancyjne” (czy też szanujące) wobec praktyk czy przynależności grupowych, które mogą być dezaprobowane przez tych, co są w większości.

W praktyce „tolerancja” wskazuje na poparcie dla postaw, które są przeciwne dyskryminacji etnicznej, rasowej czy religijnej. Natomiast słowo „nietolerancja” może być używane w celu opisu zachowań czy praktyk dyskryminacyjnych. Mimo że słowo tolerancja powstało jako słowo odnoszące się do tolerancji religijnej dla mniejszości religijnych powstałych w wyniku reformacji. To słowo do dziś jest powszechnie używane dla opisu znacznie większej ilości zjawisk dotyczących otwartości czy szacunku dla istnienia innych postaw, grup czy poglądów mogących nie być zgodnymi z poglądami większości.

Tolerancja nie oznacza akceptacji (por. łac. acceptatio – przyjmować, sprzyjać) czyjegoś zachowania czy poglądów. Wręcz przeciwnie, tolerancja to poszanowanie czyichś zachowań lub poglądów, mimo że nam się one nie podobają.

Źródło: wiki.
Val napisał(a):
Tak samo mogę tolerować, że mój sąsiad ma mały harem, ale nie oznacza to, że ja popieram takie związki. Czy teraz rozumiesz?
Względem powyższej definicji to chyba Ty nie rozumiesz co piszesz. Toleruje seks z 9 latka, ale nie popieram pedofilii... Wybacz, ale ... :3majsie:

Val napisał(a):
Jeżeli jesteś jedyną osobą, która w taki sposób interpretuje jego słowa o pedofilii, a pozostałe niczego takiego nie dostrzegają, warto się zastanowić, czy na pewno warto się upierać, ze tylko Ty dokonujesz właściwej jedynie słusznej interpretacji, a wszyscy inni muszą się mylić

Moja droga po pierwsze to od poczatku Hosi walczył z innymi i był osamotniony więc Twoj opis powyższy nadaje się do niego jak ulał. Teraz przerzucasz to jakby na mnie. Zdecyduj się w końcu, kto komu co narzuca i kto ma sie mylic. Po drugi moja postawę wspiera Tenkred, Lurker, Humolog i z pewnością inni userzy wypowiadający sę dość sporadycznie. Więc nie pisz kolejnym razem dyrdymałów tylko pofatyguj się w głąb wątków i popatrz na treśc rozmowy.
Pozdrawiam

Pn lip 22, 2013 12:05

Val
Zapytaj akbara czy zna definicję pedofilii która zawiera poniższe kryteria:

Legalnego seksu w małzeństwie.
Zgody którą wyznaje małżonka.
Dojrzałosci płciowej i psychicznej małzonki (podawałem linki).
Akceptacji rodziców.
Sankcji karnych za tego typu związki (Islam).

Jeżeli nie znajdzie takiej definicji,to oczywiscie nie ma mowy o pedofilii :)
A jezeli dalej będzie rzucał oszczerstwami,bedę jego posty na mój temat zgłaszał moderacji aż do skutku.

Pn lip 22, 2013 13:09
@Hosi, ale o co ci chodzi? Ze jezeli prawo dopuszcza zwiazek malzenski z 12-letnim dzieckiem i to dziecko wyraza na ten zwiazek zgode (a moze nie wyrazac???) to dla ciebie jest wszystko ok i nie wolno nikomu tego nazwac pedofilia?
No ale jest to gwalt na dziecku. Czy takie 10-12 letnie dziecko moze skutecznie zaprotestowac i nie wyjsc za maz za 30-40, czy starszego mezczyzne, ktoremu czesto ja sprzedano za posag?

Ale dla ciebie to ok, bo mezczyzni w danym kraju tak sobie dla wlasnej wygody i przyjemnosci i specyficznie pojetego "dobra" malych dziewczynek postanowili?

Myslisz, ze te dzieci sa absolutnie swiadome tego co je czeka i wyrazaja na to radosna zgode?

http://derhonigmannsagt.files.wordpress ... utpaar.jpg
http://www.zukunftskinder.org/wp-conten ... zeit17.jpg
http://www.pi-news.net/2008/12/kindereh ... -maedchen/
http://www.pi-news.net/2009/06/12-jaehr ... gezwungen/

A ten ostatni artykul jest o 12-letniej chrzescijance, porwanej przez ach, jakze szlachetnych, muzulmanow, zmuszonej do konwersji i do slubu. To, oczywiscie dla ciebie tez ok, bo tradycje tak przewiduja a prawo, mowiac oglednie jest po stronie muzulmanow i nie karze takich "drobiazgow".

Pn lip 22, 2013 13:30
Kael - szlachetni chrześcijanie też przez wieki wydawali swoje córki za mąż w wieku poniżej 15 lat.

Pn lip 22, 2013 13:35

Cóż, Hosi wywodził już tu kiedyś, że gwałt to nie gwałt, gdy chodziło o sprawę podobną do tej historii tej Norweżki oskarżonej i skazanej za stosunki pozamałżeńskie, w rzeczywistości zgwałconej, czego zatem można oczekiwać....

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn lip 22, 2013 13:38
No tak, czyli Hosi ma racje. Wszystko jest ok, bo kiedys tak bylo, a islam zawsze tak mial, wiec o co ten raban???

Dziewczynki 9-12 letnie sa szczesliwe, ze moga miec seks z 40-letnim dziadkiem. I nie moga sie doczekac nocy poslubnej. Szkod zadnych nie ponosza, ani fizycznie, ani psychicznie, bo ktos tak postanowil, ze to dzieciom (przepraszam, doroslym kobietom - dla mnie jednak optycznie juz sie od kobiet 20-30 letnich te dzieci roznia) nie szkodzi.
Mezczyzni, zeby bylo jasne, bo... lubia male dziewczynki. No, ale to nie pedofilia. Skad!

Pn lip 22, 2013 13:39
Hosi napisał(a):
Kael napisał(a):

Ta wypowiedz Hosiego pokazuje, jak Hosi pedofilie rozumie

Ja nie sformułowałem swojej definicji "pedofilii",tak więc Twój wywód jest całkowicie nie na miejscu.
Podałem jedynie kryteria małżęństwa w Islamie,które akbar i spółka definiuje jako pedofilie.
Bezzasadnie zresztą.

To teraz dwa pytania do Hosiego:
- co to jest pedofilia?
- czy malzenstwo legalne z dziewczynka ponizej 15 roku zycia, bez jej wyrazniej i nieprzymuszonej zgody jest w porzadku, bo prawo tak stanowi?

Prosze o jasna odpowiedz, zeby bylo wiadomo jaka jest twoja opinia w tej dyskusji.

Pn lip 22, 2013 14:08

JedenPost napisał(a):
Cóż, Hosi wywodził już tu kiedyś, że gwałt to nie gwałt, gdy chodziło o sprawę podobną do tej historii tej Norweżki oskarżonej i skazanej za stosunki pozamałżeńskie, w rzeczywistości zgwałconej, czego zatem można oczekiwać....

Jeden Post kłamie.
Nigdy nie twierdziłęm że gwałt to nie gwałt.

Pn lip 22, 2013 14:13
Kael napisał(a):
No tak, czyli Hosi ma racje. Wszystko jest ok, bo kiedys tak bylo, a islam zawsze tak mial, wiec o co ten raban???

Dziewczynki 9-12 letnie sa szczesliwe, ze moga miec seks z 40-letnim dziadkiem. I nie moga sie doczekac nocy poslubnej. Szkod zadnych nie ponosza, ani fizycznie, ani psychicznie, bo ktos tak postanowil, ze to dzieciom (przepraszam, doroslym kobietom - dla mnie jednak optycznie juz sie od kobiet 20-30 letnich te dzieci roznia) nie szkodzi.
Mezczyzni, zeby bylo jasne, bo... lubia male dziewczynki. No, ale to nie pedofilia. Skad!

Sprawa względna....rzesze galerianek to dziewczynki poniżej 15 roku życia.

Pn lip 22, 2013 14:20
Ja widze tu drobna roznice: one chca to robic. Z glupoty, naiwnosci, pedu do "lepszego" zycia? Nie wiem. Ale malo kiedy stoi za nimi streczyciel.
Dziecko 8,9, 12 letnie, z okolic, gdzie o seksie sie w ogole nie mowi, oddane nagle do obcych ludzi i gwalcone (bo przeciez nie mozna powiedziec, ze wiec co sie z nia stanie i tego chce) nie ma zadnego wyboru. Bo ktos postanowil za nia, ze takie jest prawo i wszystko jest dozwolone.

Pn lip 22, 2013 14:40
Dla nas, z innej kultury i cywilizacji jest to pedofilia, a dziewczynki muzułmańskie traktują zapewne jako normalność. Tak żyły ich babki, matki, tak żyją i one.

Pn lip 22, 2013 14:59
Czyli jezeli matke zgwalcono i corke gwalca, to "normalnosc" i takie dziecko nie potrzebuje zadnej ochrony? A jak jej matke i babke obrzezano, to przeciez jej tez bedzie wszystko jedno, bo to "normalne"...
Alus, rece mi opadly...

Pn lip 22, 2013 15:05
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona