Czy ofiara Pana Jezusa to Eucharystia?
Autor |
Wiadomość |
krzysiekniepieklo
|
 Re: Czy ofiara Pana Jezusa to Eucharystia?
Powiedz mi Sapper co składasz Bogu w ofierze podczas Mszy? Czy składasz w ofierze Ciało i Krew Chrystusa - czy tylko Jego Ciało?
|
Pt gru 16, 2016 15:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Znowu tworzysz własne nauczanie? Złożenie ofiary następuje na ołtarzu, a nie przez przyjęcie Komunii Świętej.
|
Pt gru 16, 2016 15:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Powiedz mi Sapper co składasz Bogu w ofierze podczas Mszy? Czy składasz w ofierze Ciało i Krew Chrystusa - czy tylko Jego Ciało? Skladam w ofierze-oddaje sie Bogu , przyjmujac i potwierdzajac Krwawa Ofiare Jezusa, ktora mnie oczyszcza z grzechu, za ktory zaluje i ktory wyjawilem-przyznalem sie na spowiedzi.
|
Pt gru 16, 2016 15:44 |
|
|
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Po raz kolejny nie odpowiadacie na pytanie.
|
Pt gru 16, 2016 15:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odpowiadamy na Twoje pytania, ale zgodnie z nauczaniem Kościoła, a nie tym, co sobie wymyśliłeś.
|
Pt gru 16, 2016 15:55 |
|
|
|
 |
Andy72
|
A Ty próbujesz zrobić problem z niczego?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt gru 16, 2016 15:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Po raz kolejny nie odpowiadacie na pytanie. Czy ty aby nie przyklejasz jakichs magicznych dzialan do Eucharystii jak to pisal Ocimum, w temacie "nasze zbawienie"?
|
Pt gru 16, 2016 16:01 |
|
 |
Andy72
|
Wygląda że Krzysiek ma syndrom świeżo nawróconego, który uważa że wie lepiej niż cały Kościół
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt gru 16, 2016 16:02 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Jeśli składamy Bogu w ofierze Ciało i Krew Chrystusa to nie może być mowy o bezkrwawej ofierze. Bezkrwawa znaczy tyle co ,, bez krwi". Jeśli Krew Chrystusa jest na ołtarzu to ofiara jest krwawa.
|
Pt gru 16, 2016 16:24 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Bezkrwawa w kontekście mszy znaczy to, że nie ma postaci (akcydensów) krwi, ale krew jest (substancjalnie) tyle, że pod postacią wina.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt gru 16, 2016 16:27 |
|
 |
Andy72
|
24 Chrystus bowiem wszedł nie do świątyni, zbudowanej rękami ludzkimi, będącej odbiciem prawdziwej [świątyni], ale do samego nieba, aby teraz wstawiać się za nami przed obliczem Boga, 25 nie po to, aby się często miał ofiarować jak arcykapłan, który co roku wchodzi do świątyni z krwią cudzą. 26 Inaczej musiałby cierpieć wiele razy od stworzenia świata. A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków13 na zgładzenie grzechów przez ofiarę z samego siebie. 27 A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd, 28 tak Chrystus raz jeden był ofiarowany dla zgładzenia14 grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują.
|
Pt gru 16, 2016 16:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Jeśli składamy Bogu w ofierze Ciało i Krew Chrystusa to nie może być mowy o bezkrwawej ofierze. Bezkrwawa znaczy tyle co ,, bez krwi". Jeśli Krew Chrystusa jest na ołtarzu to ofiara jest krwawa. Znowu jesteś mądrzejszy od Kościoła, papieży i biskupów?
|
Pt gru 16, 2016 16:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy zdajesz sobie sprawe z tego ze ta Ofiara Jezusa trwa nadal, do konca swiata? On nadal cierpi gdy grzeszymy. Kazdy z tych grzechow jest jak ta lanca wbijana w bok Jezusa, juz po Jego smierci.
|
Pt gru 16, 2016 16:31 |
|
 |
Andy72
|
A jak to się ma co mówisz do "Inaczej musiałby cierpieć wiele razy od stworzenia świata. A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków"
|
Pt gru 16, 2016 16:32 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
To jest prosty logiczny wywód. Bóg jest logiczny. To niektórym nauczycielom logika się rozjechalła.
|
Pt gru 16, 2016 16:35 |
|
|
|