Autor |
Wiadomość |
ziobro Adama
|
Agniulka napisał(a): motek napisał(a): Poza tym jak mnie przekonasz, że ktoś kto starannie stosuje NPR (o której nadzwyczajnej skuteczności tak gorliwie przekonujesz) ma zaufanie do Boga? No wiesz? O takie banały pytasz? A kto dał kobiecie dni płodne i niepłodne? Bóg. To komu ufam pokładajac nadzieję w tym planie płodności? Temu który go dał - BOGU
Chyba za bardzi skupiasz sie na kobiecie. Zwróć uwagę na mężczyznę - u niego każdy dzień jest "płodny". Czy zgodnie z twoją logiką, mężczyzna ma prawo unikać płodzenia dzieci ? Jesli przyjąć twoj sposób myślenia, to nie ma takiego prawa i powinien codziennie kopulować.
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Śr maja 25, 2005 13:20 |
|
|
|
 |
motek
|
Agniulka napisał(a): motek napisał(a): OK jeśli prezerwatywa zawiedzie, to mam taka sama odpowiedź - ufam Bogu Ufasz Bogu w ten sposób że łamiesz Jego Prawo ? O tym, czy zakaz antykoncepcji jest Bozym prawem, czy raczej wymyslonym przez ludzi "przepisem mająvym pozór mądrości dzięki kultowi własnego pomysłu, uniżaniu siebie i nieoszczędzaniu ciała"(Kol 2:23) to my dopiero dyskutujemy Agniulka napisał(a): motek napisał(a): Poza tym jak mnie przekonasz, że ktoś kto starannie stosuje NPR (o której nadzwyczajnej skuteczności tak gorliwie przekonujesz) ma zaufanie do Boga? No wiesz? O takie banały pytasz? A kto dał kobiecie dni płodne i niepłodne? Bóg. a kto dał człowiekowi rozum, by mógł dokonywac róznych pozytecznych wynalazków? Cytuj: To komu ufam pokładajac nadzieję w tym planie płodności? Temu który go dał - BOGU
tak, tak
ufacie przez to, że namawiacie ludzi do postępowania dokładnie naprzekór temu planowi płodności...
|
Śr maja 25, 2005 14:34 |
|
 |
Enson Flame
|
Cytuj: ufacie przez to, że namawiacie ludzi do postępowania dokładnie naprzekór temu planowi płodności...
...namawiając ich do współżycia w dni niepłodne. tak, tak, uważajcie bo Bóg was załatwi tak samo jak Onana .on też kombinował żeby sobie załatwić ptrochę przyjemności, zupełnie jak katolicy praktykujący NPR tylko pomysł miał trochę inny. Gdyby nawet stosował NPR Bóg i tak by go załatwił bo załatwił go dlatego że ten miał obowiązek niejako dać dziecko bratu a nie chciał tego zrobić, więc się nie wykręcajcie wy hipokryci.

_________________ Słów parę o religii
|
Śr maja 25, 2005 14:44 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
motek napisał(a): O tym, czy zakaz antykoncepcji jest Bozym prawem, czy raczej wymyslonym przez ludzi "przepisem mająvym pozór mądrości dzięki kultowi własnego pomysłu, uniżaniu siebie i nieoszczędzaniu ciała"(Kol 2:23) to my dopiero dyskutujemy
Ja opieram się na nieomylnym Słowie Chrystusa, który zostawił w Kościele Ducha Świętego - jedynego nieomylnego interpretatora Pisma
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Śr maja 25, 2005 15:30 |
|
 |
Agniulka
|
motek napisał(a): a kto dał człowiekowi rozum, by mógł dokonywac róznych pozytecznych wynalazków?
Pożytecznymi wynalazkami nazywasz sztuczne upośledzanie naturalnej funkcji organizmu i to dla czysto hedonistycznego powodu?
Gratuluję poczucia humoru
|
Śr maja 25, 2005 15:33 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
motek napisał(a): I jeszcze jedno: bierzesz leki, gdy zachorujesz?
Płodność uważasz za chorobę... no to rzeczywiście gadamy kompletnie różnymi językami.
|
Śr maja 25, 2005 15:34 |
|
 |
Enson Flame
|
nieomylna Agniulka napisał(a): Ja opieram się na nieomylnym Słowie Chrystusa, który zostawił w Kościele Ducha Świętego - jedynego nieomylnego interpretatora Pisma
kolejne wartościowe spostrzezenia i uwagi...
|
Cz maja 26, 2005 0:00 |
|
 |
Enson Flame
|
cały czas unikasz udzielenia odpowiedzi na jakiekolwiek zarzuty jakie się tu stawia i tylkozasłanisz się nieomylnością nieomylnego Kościoła.
|
Cz maja 26, 2005 0:02 |
|
 |
motek
|
Agniulka napisał(a): Ja opieram się na nieomylnym Słowie Chrystusa, który zostawił w Kościele Ducha Świętego - jedynego nieomylnego interpretatora Pisma DŚw. nie jest przypisany do Koscioła Rzymskiego - każdy kto choćby pobieżnie zna jego historię uzna taką myśl za szyderstwo Agniulka napisał(a): Pożytecznymi wynalazkami nazywasz sztuczne upośledzanie naturalnej funkcji organizmu i to dla czysto hedonistycznego powodu?
hedonistycznego? Rola seksu w małżeństwie jest nie do przecenienie - jest Bożym darem dla małżonków i Twoja pogarda dla Bożych darów jest zatrważająca. To jakaś irracjonalna fobia wobec seksu, która KRz-K niestety podsyca. a tak a'propos - czy żyjesz w małżeństwie? Agniulka napisał(a): Płodność uważasz za chorobę... no to rzeczywiście gadamy kompletnie różnymi językami.
przede wszystkim myślimy różnymi kategoriami, a raczej to ja myśle, a ty tylko ślepo podaższ za nakazami Rzymu. Poza tym Ty w zasadzie nie czytasz, tego co pisze - gdzie ja napisaem, że płodnośc to choroba?
Wyobraźnia cię ponosi jak znarowiony ogier
strach (przed seksem) ma wielkie oczy 
|
Cz maja 26, 2005 7:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ziobro Adama napisał(a): Chyba za bardzi skupiasz sie na kobiecie. Zwróć uwagę na mężczyznę - u niego każdy dzień jest "płodny". Czy zgodnie z twoją logiką, mężczyzna ma prawo unikać płodzenia dzieci ? Jesli przyjąć twoj sposób myślenia, to nie ma takiego prawa i powinien codziennie kopulować. Ziobro ! Ależ - zgodnie z Pismem: Cytuj: "i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało."
Zatem - decyzję podejmują oboje - i oboje za decyzję są odpowiedzialni ...
|
Cz maja 26, 2005 12:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
motek napisał(a): O tym, czy zakaz antykoncepcji jest Bozym prawem, czy raczej wymyslonym przez ludzi "przepisem mająvym pozór mądrości dzięki kultowi własnego pomysłu, uniżaniu siebie i nieoszczędzaniu ciała"(Kol 2:23) to my dopiero dyskutujemy
Proponuję zatem przestudiować "Evangelium Vitae" i "Humanum Vitae" po to, by prześledzić podstawy prawne na jakich zakaz antykoncepcji został dokonany.
Tymczasem - przez pare dni mogę nie mieć czasu na internet 
|
Cz maja 26, 2005 12:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
motek napisał(a): DŚw. nie jest przypisany do Koscioła Rzymskiego - każdy kto choćby pobieżnie zna jego historię uzna taką myśl za szyderstwo
Czyżbyś zapomniał: Cytuj: "Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą." I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.
Mt 16: 18 -19 BT
Zatem - ja się zastanawiam jakie prawo mają do interpretacji słów Pisma osoby, które nie mieszczą sie w ramach Kościoła ...
A już zupełnie nie mam zielonego pojęcia na jakiej podstawie czynią Kościołowi o to jakiekolwiek zarzuty
Przecież - to Kościól powołany został do głoszenia nauki Chrystusa - i to przez samego Chrystusa ...
|
Cz maja 26, 2005 12:44 |
|
 |
Agniulka
|
motek napisał(a): DŚw. nie jest przypisany do Koscioła Rzymskiego - każdy kto choćby pobieżnie zna jego historię uzna taką myśl za szyderstwo Słowo Chrystusa jest dla ciebie szyderstwem ? Cytuj: hedonistycznego? Rola seksu w małżeństwie jest nie do przecenienie - jest Bożym darem dla małżonków i Twoja pogarda dla Bożych darów jest zatrważająca. To jakaś irracjonalna fobia wobec seksu, która KRz-K niestety podsyca
Nie mam żadnej fobi wobec współżycia płciowego, nie gardzę nim - wypraszam sobie takie insynuacje.
Natomiast tam gdzie człowiek musi spełnić swoją potrzebę w tym momencie i nie potrafi zachować wstrzemięźliwości wynikającej np. z czasu płodnego i zamiaru niepoczęcia dziecka w danym momencie, to to jest nie tylko hedonizm ale konkretnie gaciosterowność.
|
Cz maja 26, 2005 20:41 |
|
 |
Enson Flame
|
Cytuj: Natomiast tam gdzie człowiek musi spełnić swoją potrzebę w tym momencie i nie potrafi zachować wstrzemięźliwości wynikającej np. z czasu płodnego i zamiaru niepoczęcia dziecka w danym momencie, to to jest nie tylko hedonizm ale konkretnie gaciosterowność.
gdyby naprawdę ufał Bogu to nie ustalał by sobie kiedy chce spłodzić dziecko a kiedy nie - uznałby że Bóg obdarzy go nim w odpiowiednim momencie, a nie kombinowałby. Poza tym w ten sposób też się sprzeciwia Bożemu planowi i robi po swojemu. ale nie ma to jak hipokryzja, hipokryzja i jeszcze raz hipokryzja.
|
Pt maja 27, 2005 10:49 |
|
 |
motek
|
ddv163 napisał(a): motek napisał(a): DŚw. nie jest przypisany do Koscioła Rzymskiego - każdy kto choćby pobieżnie zna jego historię uzna taką myśl za szyderstwo
Czyżbyś zapomniał: Cytuj: "Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą." I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. Mt 16: 18 -19 BT doskonale pamiętam ten fragment i w przeciwieństwie do Ciebie pamiętam nawet, że nie ma w nim żadnej wzmianki o Rzymie... z jakiej więc racji mam byc posłuszny jakiemuś biskupowi z tego akutat miasta, a nie np. z Amsterdamu albo z Bostonu? Cytuj: Zatem - ja się zastanawiam jakie prawo mają do interpretacji słów Pisma osoby, które nie mieszczą sie w ramach Kościoła ... A jakie Ty człowieku masz prawo osądzać kto jest w Kościele a kto nie jest!? Nie decyduj za Boga, kogo uznaje za swoje dziecko! Samo Pismo pochwala tych, którzy w Słowie Bozym "trwaję dniem i noca", i żaden urzędnik kościelny nie zmieni tego w przywilej dla uprzywilejowanej kasty! Cytuj: A już zupełnie nie mam zielonego pojęcia na jakiej podstawie czynią Kościołowi o to jakiekolwiek zarzuty na podstawie znajomości faktów historycznych - nie mówimy przecież o drobnych jednostkowych niedociągnięciach, tylko o poważnych i trwałych patologiach. Cytuj: Przecież - to Kościól powołany został do głoszenia nauki Chrystusa - i to przez samego Chrystusa ...
zgadza się, tylko czym jest Kościół?
przeciez chyba nie jakąś zorganizowaną grupą chrześcijan, która w sporach teologicznych opowiada się zwykle za poglądami biskupa z dawnej stolicy Imperium?
|
Pt maja 27, 2005 12:34 |
|
|
|