Autor |
Wiadomość |
Hosi
|
 Re: Islam
Tenkred napisał(a): Ale skoro uważasz, że Islamiści są odpowiednimi osobami do podejmowania decyzji, o wysyłaniu do piekła... to niemam więcej pytań. Isamisci wysyłają ludzi do piekła i wiekszość chrzesciajan robi to samo. Cytuj: A więc skoro pamiętasz, dlaczego doszło do najazdu na państwa Islamskie, to dlaczego stawiasz USA w roli agresywnego najeźdźcy ? Nie osłabiaj mnie. Mam w takim razie pytanka. Dlaczego nie skupili sie na terorystach tylko zaatakowali Irak pod fikcyjnym pretekstem? Dlaczego wybili kilkaset tysiecy ludzi?Dlaczego okupuja ten kraj,prowokując w ten sposób inne kraje Islamu? Cytuj: Operuję najprostszą polszczyzną Hosi, więc nie ma czego definiować. Definicje są istotne aby pozbywać sie niejasnosci w dyskusji.To podstawy logiki. Wiekszośc sporów dotyczy nie tyle samych słów co ich znaczenia.Tak podstawowe rzeczy powinieneś wiedziec rozpoczynają dyskusje na forum.
|
Pn maja 06, 2013 21:28 |
|
|
|
 |
akbar
|
Cytuj: Isamisci wysyłają ludzi do piekła i wiekszość chrzesciajan robi to samo Podaj cytat z Koranu, że można pójść do nieba i co trzeba uczynić. Cytuj: Dlaczego nie skupili sie na terorystach tylko zaatakowali Irak pod fikcyjnym pretekstem? Dlaczego wybili kilkaset tysiecy ludzi?Dlaczego okupuja ten kraj,prowokując w ten sposób inne kraje Islamu? Pomimo, że się z Tobą w pewien sposób zgadzam, że USA bardziej myślało o ropie niż o życiu swoich i innych ludzi to reżim Husajna był niemile postrzegany w innych krajach islamskich. Jest wiele państw islamskich, które były albo obojętne albo poprały wojnę. Poniżej masz wytłumaczenie dlaczego: Cytuj: 4 . Arabia SaudyjskaArabia Saudyjska jest krajem, którego stanowisko jest trudne do przewidzenia. Przez szereg lat kraj ten postrzegany był na arenie międzynarodowej jako wierny sprzymierzeniec Waszyngtonu. Swoją lojalność wobec Ameryki potwierdzona została miedzy innymi w roku 1991 (wojna w Zatoce Perskiej). Zdziwiła zatem postawa tego kraju w momencie podejmowania decyzji o wojnie, kiedy przywódcy saudyjscy stwierdzili, że swego poparcia wobec Stanów udzielą wyłącznie wówczas, gdy atak poparty zostanie przez Radę Bezpieczeństwa ONZ. W rezultacie jednak zdanie zmienili i na powrót stali się sojusznikami Busha.6. Kuwejt Ten sąsiedni kraj ma chyba największe powody do tego by popierać obalenie rządów Saddama Husajna bez przebierania w środkach. W nieodległej przeszłości (w roku 1990) Kuwejt stał się celem irackiego ataku. Od tego czasu mieszkańcy Kuwejtu znajdują się w sytuacji ciągłego zagrożenia mając świadomość, że tylko obalenie dyktatora lub jego naturalne odsunięcie się od władzy może podnieść ich poczucie bezpieczeństwa. W związku z tym władze Kuwejtu udzieliły poparcia Stanom Zjednoczonym i stał się miejscem stacjonowania wojsk sprzymierzonych. 7. Katar Podobnie jak Kuwejt państwo to poparło Stany Zjednoczone udzielając im pomocy. Stany Zjednoczone skwapliwie wykorzystały tą postawę Kuwejtu i na terytorium tego kraju zorganizowały kolejne miejsce stacjonowania żołnierzy. Dodatkowo Amerykanie mięli możliwość korzystania z posiadanej w tym kraju bazy lotniczej. 8. Bahrajn Bez wątpienia poparcie ze strony Bahrajnu okazało się bardzo istotne dla przeprowadzenia irackiej wojny. Mimo że rząd tego kraju zgodził się z postawą Waszyngtonu wobec Iraku, to jednak monarcha Bahrajnu był zdania, że najkorzystniej dla wszystkich byłoby rozstrzygnąć konflikt w bardziej humanitarny sposób, na drodze rozmów i negocjacji. Spośród innych znaczących państw azjatyckich sprzeciw wobec wojny w Iraku i krytykę postawy Busha wyraziły między innymi rządy Chin, Japonii i Jordanii. Problem z ustosunkowaniem się wobec amerykańskiej agresji miał sąsiedni Iran. Państwo to nieustannie doświadczało zagrożenia ze strony Saddama Husajna. Już raz te dwa kraje pozostawały ze sobą w stanie wojny, która przyniosła wiele zniszczeń, a niewiele pozytywnych rezultatów. Z drugiej strony przywódcy irańscy mięli świadomość, że dominacja Stanów Zjednoczonych w regionie także nie jest pożądana. Ostatecznie podjęli decyzję o nieangażowaniu się w konflikt iracki, potępiając postawę agresorów. Źródło: http://www.bryk.pl/teksty/liceum/geogra ... wnicy.htmlJak widzisz zdania sa podzielone. Cytuj: Definicje są istotne aby pozbywać sie niejasnosci w dyskusji.To podstawy logiki. Mówisz o logice to wytłumacz mi zasadę oskarżania o cudzołóstwo kobiety zgwałcone. Vicarius Cytuj: Dlatego gdy widzę katolików jak szydzą z islamu to pytam czy oby przypadkiem sami nie mają źdźbła w oku? Nie chodzi o szydzenie, ale o 120 milionów radykałów grożących śmiercią, piekłem, szariatem, działających także na Zachodzie (Choudary). Cytuj: Nie widze tutaj numeracji ani tłumaczenia.Kolejny raz manipulujesz? Sorki za brak źródła - to była wikipedia. Cytuj: Cytuj:
P YTANIE: Jaka jest kara za apostazję w islamie i kiedy apostata powinien zostać zabity?
ODPOWIEDŹ: Nie istnieje nawet jeden werset w Koranie, który określałby ziemską karę za apostazję. Koran mówi jedynie o karze w życiu przyszłym. Natomiast liczne wersety Koranu potwierdzają wolność wyznania i odrzucają przymus w religii, (Koran, 2:256).
W hadisach jednak istnieją pewne teksty sygnalizujące o karze za apostazję, aczkolwiek uczeni różnią się co do interpretacji tych tekstów. Niektórzy dokonują rozróżnienia między apostazją, która występuję w połączeniu z walką z muzułmanami, popełnieniem przestępstwa lub aktu "zdrady" wobec państwa. Zgodnie z tą interpretacją, kara śmierci jest wykonywana, ze względu na popełnione zbrodnie, nie jedynie z powodu pozostawienia islamu. Inni badacze nie dokonują takiego rozróżnienia. Jednakże pierwsza interpretacja wspierana jest przez szereg innych autentycznych hadisów, które pokazują, że kiedy mężczyzna w Medynie odszedł od islamu, Prorok (pokój i błogosławieństwo Allaha niech będą z nim) ani nie nakazał, aby go zabito, ani aby ukarano go w żaden inny sposób i kiedy mężczyzna w końcu opuścił Medynę, Prorok (pokój i błogosławieństwo Allaha niech będą z nim) nie wysłał za nim nikogo, aby go aresztować lub ukarać z powodu jego apostazji. Jeśli rzeczywiście kara dla apostaty byłaby hadd (określona jako obowiązkowa kara) można by oczekiwać, że Prorok (pokój i błogosławieństwo Allaha niech będą z nim) będzie pierwszy w realizowaniu prawa Allaha. Hadisy te są przekazane w Sahih al-Buchariego, najbardziej autentycznym zbiorze hadisów, w księdze Al-Ahkam, która znajduje się w tłumaczeniu na język angielski przez M. Mohsen Khan, tom 9, Hadis numer 316, 318 i 323, stron 241 , 242 i 246. Są one również w Fath al-Bari, tom 13 pod Kitab Al-Ahkam, hadisy numer 7209, 7211 i 7216.
Dr Jamal Badawi
Masz jeszcze coś do dodania? Ten pan doktor to ustala prawa dla wszystkich krajów islamskich czy to tylko jego opinią? Hę? Poniżej masz link do oficjalnej strony islamskiej i masz opis Sahih al-Bukhariego: http://sunnah.com/search/apostateCytuj: Sahih al-Bukhari is a collection of hadith compiled by Imam Muhammad al-Bukhari (d. 256 AH/870 AD) (rahimahullah). His collection is recognized by the overwhelming majority of the Muslim world to be the most authentic collection of reports of the Sunnah of the Prophet Muhammad ( ). It contains over 7500 hadith (with repetitions) in 97 books. The translation provided here is by Dr. M. Muhsin Khan. Jak wynika cały Shaih Al.-Bukhari jest oficjalny, a nie wybrane hadisy. Poza tym jak wpiszesz w szukajkę "apostatę" to pierwszy hadis mówi o zabijaniu. Poza tym masz link do tej strony http://pl.wikipedia.org/wiki/Ridda gdzie opisano jakie szkoły stosują karę śmierci i dlaczego Zachód tak mało o tym wie. Kolejny link do strony islamskiej, gdzie pięknie jest wytłumaczone co grozi za apostazję i bluźnienie - http://www.beautifulislam.net/articles/ ... _islam.htm. Bjutifiulislam Cytuj: Sam zwrot "żyć zgodnie sumieniem"jest hasłem teoretycznym które w żadnym państwie nie może byc zrealizowane w sensie absolutnym.Wszedzie są napiecia,społeczne polityczne,religijne. Jak przyjmiesz, że ma być teoretycznym, jak z resztą wszystko dla Ciebie, tyo tak będziesz żył. Jak Twoje sumienie mówi Ci, że masz odpuścić akbarowi to odpuścisz? 
|
Wt maja 07, 2013 12:50 |
|
 |
Hosi
|
akbar napisał(a): Podaj cytat z Koranu, że można pójść do nieba i co trzeba uczynić.
Koran z tego co wiem nie wymienia nieba.W koranie istnieje "Raj" jako synonim nieba.Tak to tłumacza muzłumanie. A teraz co trzeba robić: 4:57
A tych, którzy uwierzyli i czynili dobro, wprowadzimy do Ogrodów; gdzie w dole płyną strumyki. Będą oni tam przebywać na wieki, nieśmiertelni. Będą tam mieli małżonki bez skazy. I wprowadzimy ich do cienia cienistego.Cytuj: Jak widzisz zdania sa podzielone. Jak zawsze. Cytuj: Mówisz o logice to wytłumacz mi zasadę oskarżania o cudzołóstwo kobiety zgwałcone Przykłady proszę:kto,co,jak. Cytuj: Nie chodzi o szydzenie, ale o 120 milionów radykałów grożących śmiercią, piekłem, szariatem, działających także na Zachodzie Chrzescijanie czyli ok dwóch miliardów ludzi tez grożą piekłem czyli smiercią. Jak widzisz tu mamy tylko 120 mln radykałów muzłumanów a chrzesciajn prawie 20 razy wiecej. Kto stanowi wieksza siłe ,he? Cytuj: Sorki za brak źródła - to była wikipedia Wybaczam Cytuj: Ten pan doktor to ustala prawa dla wszystkich krajów islamskich czy to tylko jego opinią? Pan doktor zadnych praw nie ustala.On tylko komentuje, jak postrzegana jest apostazja wsród egzegetów koranu oraz co na ten temat mówi ta ksiega oraz autentyczne hadisy. Jak zwykle zdania sa podzielone Cytuj: Jak wynika cały Shaih Al.-Bukhari jest oficjalny, a nie wybrane hadisy. Poza tym jak wpiszesz w szukajkę "apostatę" to pierwszy hadis mówi o zabijaniu. Masz jakieś oficjalne strony w jezyku Polskim które potwierdzą te twoje hadisy? Tutaj nie ma nic na temat stosowania tzn wykonywania kary smierci za apostazje.Te szkoły tylko zakładaja taką mozliwość natomiast brak jakichkolwiek dowodów na to aby ktokolwiek został stracony dowodzi ,że to przepis czysto teoretyczny. Cytuj: Jak przyjmiesz, że ma być teoretycznym, jak z resztą wszystko dla Ciebie A gdzieja powiedziałem że "wszystko"?
|
Wt maja 07, 2013 14:12 |
|
|
|
 |
akbar
|
Jak przeanalizujemy poniższe cytaty z Koranu to wyjdzie, że niebo (Raj) jest w sumie tylko dla mężczyzn, a kobiety będą pełnić rolę hmmm... żon, kochanek itp. Ale musza być to dziewice! Żadna ruszona  . Czyli w sumie takie jak lubił Mahomet. W sumie ich rola nie zmienia się z tą na ziemi. Gdybym był kobietą to chyba raczej nie chciałbym mieć nic wspólnego z Bogiem, który wykorzystuje mnie tylko do niecnych planów. Jak widzisz trzeba czynić dobro, ale co dla muzułmanina oznacza dobro to z Koranu słabo wynika. Ba! Nawet nie ma w Koranie opisane, że mają się modlić 5 razy. Więc cóż jest to dobro? Jak na Pismo Święte Islamu to Bóg jakoś się słabo postarał o określenie czego wymaga od wiernych. Cytuj: „To jest to, co otrzymywaliśmy kiedyś!”, albowiem to, co otrzymują, jest bardzo podobne. Będą tam mieli małżonki czyste, będą tam przebywać na wieki.2:25.
A tych, którzy uwierzyli i czynili dobro, wprowadzimy do Ogrodów; gdzie w dole płyną strumyki. Będą oni tam przebywać na wieki, nieśmiertelni. Będą tam mieli małżonki bez skazy. I wprowadzimy ich do cienia cienistego. 4:57.
W Ogrodach szczęśliwości, 37:43.
Spoczywając na łożach, zwróceni twarzami ku sobie. 37:44.
Będą wokół nich krążyć z pucharem napoju ze źródła 37:45.
Czystego - rozkoszy dla pijących. 37:46.
Nie powoduje on zamroczenia ani nie doznają od niego znużenia. 37:47.
I przy nich będą dziewice skromnie patrzące, o dużych oczach, 37:48.
To jest napomnienie. I, zaprawdę, bogobojnych czeka piękna przystań. 38:49.
Ogrody Edenu z otwartymi dla nich bramami. 38:50.
Leżąc tam wygodnie, proszą oni o owoce obfite i napój. 38:51.
I będą mieli dziewczęta o skromnym spojrzeniu, jednakowego wieku. 38:52. Zaprawdę, bogobojni będą przebywać w miejscu bezpiecznym. 44:51.
Wśród ogrodów i źródeł, 44:52.
Ubrani w atłas i brokat, zwróceni do siebie twarzami. 44:53.
Tak będzie! I połączymy ich w pary z hurysami o wielkich oczach. 44:54.
Zaprawdę, ci, którzy się boją Boga, będą w Ogrodach i szczęśliwości. 52:17.
Cieszyć się tym, co dał im ich Pan. Ustrzegł ich Pan od kary ognia piekielnego. 52:18.
„Jedzcie i pijcie w pokoju za to, co czyniliście, 52:19.
Wypoczywając wyciągnięci na łożach, ustawionych rzędami!” My damy im za żony hurysy o wielkich oczach. 52:20.
Będą tam dziewice o skromnym spojrzeniu, których nie dotknął przed nimi ani żaden człowiek, ani dżin. 55:56. W nich będą dziewice dobre i piękne.55:70.
Hurysy strzeżone w namiotach. 55:72.
Nie dotknął ich przed nimi ani żaden człowiek, ani dżin. 55:74. Z czaszami, dzbanami i kielichami, napełnionymi napojem z płynącego źródła, 56:18.
Od którego nie cierpią na ból głowy ani nie doznają upojenia, 56:19.
Z owocami, dowolnie wybieranymi,56:20.
I z mięsem ptaków, jakiego zapragną.56:21.
Będą tam hurysy o wielkich oczach,56:22. Podobne do perły ukrytej.56:23.
I spoczywać będą na podwyższonych łożach.56:34.
I uczyniliśmy je dziewicami, 56:36.
Kochającymi, jednakowego wieku. 56:37. I wynagrodził ich za to, że byli cierpliwi - Ogrodem i jedwabiem. 76:12.
Będą oni tam przebywać wyciągnięci wygodnie na sofach; nie będą tam widzieć słońca ani zimna.76:13.
Blisko nad nimi będą ich cienie i pochylą się do nich nisko grona owoców.76:14.
I będą krążyć pośród nich naczynia ze srebra i puchary z kryształu; 76:15.
Z kryształu i srebra dokładnie wymierzonego. 76:16.
Napoją ich tam z pucharu napojem z domieszką imbiru; 76:17.
Ze źródła zwanego Salsabil, które się tam znajduje.76:18.
A kiedy popatrzysz, zobaczysz tam szczęśliwość i wielkie królestwo. 76:20.
Będą odziani w szaty zielone z atłasu i brokatu; będą strojni w bransolety ze srebra. Napoi ich Pan napojem czystym. 76:21.
Zaprawdę, dla bogobojnych - miejsce szczęśliwości: 78:31.
Sady i winnice,78:32.
I dziewczęta o zaokrąglonych piersiach - jednakowej młodości,78:33.
Cytuj: Cytuj:
Jak widzisz zdania sa podzielone.
Jak zawsze. Dokładnie, ale nie wielu wie, że państwa islamskie sprzyjały USA i je wspierały. Tak więc wina musi być rozdzielona na chrześcijan i muzułmanów. Co do gwałtu i cudzołóstwa: Cytuj: Zjednoczone Emiraty Arabskie: Ofiara gwałtu skazana za cudzołóstwo 30 marca 2011 Alicia Gail, 29, obywatelka Australii spędziła 8 miesięcy w więzieniu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich… za to, że była ofiarą gwałtu. Gail pracowała w pięciogwiazdkowym międzynarodowym hotelu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Tamtego feralnego wieczoru korzystała z baru dla pracowników, w którym jak ją poinformowano mogła legalnie pić alkohol. Inny pracownik dodał lód do jej drinka. To ostatnia rzecz jaką pamięta. „Nie wiedziałam co się stało. Byłam w szoku, czułam się chora. Nie pamiętałam jak się tam dostałam i co się wydarzyło”, mówi Gail. Jak się później dowiedziała, usłyszano jej krzyk, do pokoju wkroczyła ochrona i znalazła ukrywających się tam mężczyzn, ona była całkowicie naga i nieświadoma. Udała się do szpitala na badania, a stamtąd przewieziono ją policyjnym samochodem na komisariat, w celu złożenia skargi. Niestety nie miała ze sobą czterech świadków wymaganych przez prawo. Wobec tego została oskarżona o cudzołóstwo i nielegalne picie alkoholu. Trzech oskarżonych przez Gail mężczyzn również zostało skazanych, lecz nie za gwałt, ale za cudzołóstwo jak ich ofiara. alicia-gali Gail spędziła 8 miesięcy w zatłoczonym więzieniu z 30 innymi kobietami. Nikt poza jej rodziną nie wiedział o jej losie, ponieważ ambasada australijska odradziła rodzinie informowanie mediów. „Jesteś całkowicie samotny w obcym kraju, bez pomocy ze strony pracodawcy czy ambasady”, wspomina dzisiaj Gail. Po odsiedzeniu 8 z 12 miesięcy kary, Gail została wypuszczona na wolność i przeproszona. Obecnie trwa proces sądowy wobec jej pracodawcy, który zdaniem prawników powinien był ostrzec panią Gail przed ryzykiem podania pigułek gwałtu oraz przed konsekwencjami związanymi z wnoszeniem skargi. Dzisiaj ostrzega kobiety przed udawaniem się do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. „Te kraje nie mają takich samych praw co my. Możecie wpaść w poważne kłopoty”. (jk) AX na podst. news.com.au http://www.news.com.au/travel/news/quee ... 6028892697 O ile dobrze, że tych kutafonów skazali to jakim prawem ją? Kolejna ofiara: http://amnesty.org.pl/no_cache/aktualno ... /7833.htmlKolejna ofiara: http://piasecki.blox.pl/2008/10/Ofiara- ... ostwo.htmlMimo, że gwałcicieli w Islamie powinno się sądzić to z niewiadomych powodów tego się nie robi. Cytuj: Chrzescijanie czyli ok dwóch miliardów ludzi tez grożą piekłem czyli smiercią. Jak widzisz tu mamy tylko 120 mln radykałów muzłumanów a chrzesciajn prawie 20 razy wiecej. Kto stanowi wieksza siłe ,he? Nie uogólniaj. Masz chyba na myśli kler, bo ja nie znam żadnego chrześcijanina, który by mnie straszył piekłem czy śmiercią. Nie wiem skąd masz informacje, że wszyscy chrześcijanie tak robią. Jakieś źródło? Cytuj: Pan doktor zadnych praw nie ustala.On tylko komentuje, jak postrzegana jest apostazja wsród egzegetów koranu oraz co na ten temat mówi ta ksiega oraz autentyczne hadisy. Jak zwykle zdania sa podzielone Jak zawsze. Nie mniej to chyba zdrowy rozsądek powinien rozstrzygnąć czy warto kogoś zabijać za zmianę wiary. Czy muzułmanin-radykał zabił by się jeśli dowiedziałby się, że uratował go apostata? Czekam kiedy w końcu zaczną myśleć jak muzułmanie XXI a nie VII wieku. Cytuj: Masz jakieś oficjalne strony w jezyku Polskim które potwierdzą te twoje hadisy? Niestety muzułmanie w Polsce się dopiero rozwijają Wiem, że wiki jest mało wiarygodna, ale ja widze dokłądny zapis: Cytuj: Zgodnie z nauką 3 szkół sunnickich (hanbalickiej, malikickiej i szafi’ickiej) murtadd powinien być ukarany śmiercią. Cytuj: A gdzieja powiedziałem że "wszystko"? Wcześniej przyznałeś się, że z wiedzą praktyczną jest kiepsko 
|
Wt maja 07, 2013 16:36 |
|
 |
Hosi
|
akbar napisał(a): Jak przeanalizujemy poniższe cytaty z Koranu to wyjdzie, że niebo (Raj) jest w sumie tylko dla mężczyzn, a kobiety będą pełnić rolę hmmm... żon, kochanek .
Męzczyzni będa pełnic rolę mężów,kochanków a kobiety żon i kochanek.Tak wygląda rola obu tych podmiotów używając oczywiscie tej konkretniej kategorii. Cytuj: Ale musza być to dziewice! A ty co,wolałbys taką po przejsciach? Cytuj: Gdybym był kobietą to chyba raczej nie chciałbym mieć nic wspólnego z Bogiem, który wykorzystuje mnie tylko do niecnych planów. Czy tylko?I dlaczego od razu niecne? Ale: Nie ma rozwiązań,sa tylko kompromisy  Wszedzie Cytuj: O ile dobrze, że tych kutafonów skazali to jakim prawem ją? Skazano ją za cudzołóstwo którego faktycznie sie dopusciła.Może to dziwnie brzmi, no ale takie są fakty.Procedura prawna przewiduje w takim wypadku 4 świadków no i niestety ten warunek nie został spełniony więc sąd skazał wszystkich za to samo.Takie niestety sa procedury sadowe. Generalnie jest tak że sąd nie docieka prawdy materialnej ,a tylko prawdy proceduralnej,czyli de facto to co można empirycznie zobserwować,co można ułożyc w ciąg przyczynowo skutkowy i udokumentowac,Tak to działa na całym swiecie. Cytuj: Mimo, że gwałcicieli w Islamie powinno się sądzić to z niewiadomych powodów tego się nie robi. Nie generalizuj. Cytuj: Nie uogólniaj. Masz chyba na myśli kler, bo ja nie znam żadnego chrześcijanina, który by mnie straszył piekłem czy śmiercią. Oczywiscie posłużyłem sie hiperbolą. Nie tylko kler głosi. Robia to Świadkowie Jehowy,Protestanci (Ok 800 mln)i wiele innych.Bedzie ich ponad miliard. Wszyscy oni są aktywni w głoszeniu i straszeniu piekłem Cytuj: Nie mniej to chyba zdrowy rozsądek powinien rozstrzygnąć czy warto kogoś zabijać za zmianę wiary. Nie jest to takie proste.Sa różnie ukształtowane "rozsądki"i sumienia.Dwóch ludzi wdanej kulturze moze różnic sie zasadniczo co do tej kwestii ,nie mówiąc już o osobach z innych kultur. Zwolennicy Ojca Rydzyka powiedza ze jest Ok,a przeciwnicy że to radykał.Kązdy ma racje ze swojego punktu widzenia. Cytuj: Niestety muzułmanie w Polsce się dopiero rozwijają Jest mnóstwo stron muzłumanskich.a ja niestety nie znalazłem twoich hadisów. Cytuj: Cytuj: Zgodnie z nauką 3 szkół sunnickich (hanbalickiej, malikickiej i szafi’ickiej) murtadd powinien być ukarany śmiercią. Powinien. A kto faktycznie kara? Cytuj: Wcześniej przyznałeś się, że z wiedzą praktyczną jest kiepsko Gdzie?I z jaką?
|
Wt maja 07, 2013 17:27 |
|
|
|
 |
Tenkred
|
Hosi napisał(a): Isamisci wysyłają ludzi do piekła i wiekszość chrzesciajan robi to samo.  Mówiąc "większość" Hosi, masz zapewne na myśli ponad 50% Chrześcijań, a to oznacza, że co drugi Chrześcijanin, to fanatyczny morderca... Hosi napisał(a): Dlaczego okupuja ten kraj, prowokując w ten sposób inne kraje Islamu ? Wygląda na to, że nie wszystkie kraje Islamu są tak bardzo prowokowane, skoro dały na to własne przyzwolenie. Widać coś faktycznie jest na rzeczy. Hosi napisał(a): Chrzescijanie czyli ok dwóch miliardów ludzi tez grożą piekłem czyli smiercią. Jak widzisz tu mamy tylko 120 mln radykałów muzłumanów a chrzesciajn prawie 20 razy wiecej. Kto stanowi wieksza siłe ,he?  Hosi, jak zwykle odwracasz kota ogonem. My mówimy o "fizycznym" wysyłaniu do piekła, a nie o dogmatach i religijnej gadaninie, czy tak ? To jest właśnie ta Twoja "merytoryka", o której mówiłem. Dlatego uważam, że te 120mln radykałów muzułmańskich, stanowi wystarczający argument, dla działań militarnych w krajach Islamskich, o których była mowa.
|
Śr maja 08, 2013 12:18 |
|
 |
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Generalnie jest tak że sąd nie docieka prawdy materialnej ,a tylko prawdy proceduralnej Wstawiasz farmazony. Cytuj: Polski kodeks postępowania karnego w art. 2 § 2 formułuje zasadę prawdy materialnej:
Art. 2 § 2 Podstawę wszelkich rozstrzygnięć powinny stanowić prawdziwe ustalenia faktyczne.
— Kodeks postępowania karnego z 6 czerwca 1997, Dz. U. z 1997 r. Nr 89, poz. 555
W kodeksie postępowania administracyjnego zasada ta nosi nazwę zasady prawdy obiektywnej: „
Art. 7 W toku postępowania organy administracji publicznej stoją na straży praworządności i podejmują wszelkie kroki niezbędne do dokładnego wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy, mając na względzie interes społeczny i słuszny interes obywateli. — Kodeks postępowania administracyjnego z 14 czerwca 1960, Dz. U. z 1960 r. Nr 30, poz. 168 Tak jest u nas. To, że w wielu krajach islamskich sądy realizują prawo stanowiace ponury kabaret to insza inszość.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr maja 08, 2013 12:49 |
|
 |
Tenkred
|
konradgorski napisał(a): "Przecież muzułmanie i chrześcijanie to monoteistyczne religie. Czy wierzą w innego Boga ? Nazywają Pana inaczej ale czy to ma znaczenie jak ?..." Tak właśnie myślą ludzie, którzy nie znają Islamu, i wydaje im się, że Islam jest religią o takim samym znaczeniu, jak Chrześcijaństwo. A to nie jest prawda ! Bóg ukazany w Koranie, nie jest tym samym Bogiem, którego znamy ze Starego Testamentu ! Nawet Jezus Chrystus ukazany w Islamie, nie jest "naszym" Jezusem Chrystusem ! ISLAM I CHRZEŚCIJAŃSTWO NIE WYZNAJE JEDNEGO I TEGO SAMEGO BOGA ! konradgorski napisał(a): Terroryzm tak jak wyprawy krzyżowe zrodziły się z interpretowania Słowa Bożego w sposób wygodny człowiekowi z podszeptami złego. Absolutny brak znajomości historii ! Cesarz Aleksy I Komnen, władca Cesarstwa Bizantyńskiego poprosił papieża Urbana II o pomoc, mimo tego, że ze sobą konkurowali. A krucjaty miały charakter defensywny, i były odpowiedzią na agresywną i bardzo krwawą politykę prowadzoną przez Islam. Krucjaty miały na celu ODBICIE i OCHRONĘ ziemi Chrześcijańskiej. Islam od swoich pierwszych dni, prowadził ekspansję siejąc śmierć ! I tak pozostało do dziś ! Jeśli ktoś myśli, że krucjaty były czymś podobnym do dzisiejszego terroryzmu, to jest w ogromnym błędzie... okrutnym błędzie, można by rzec.
|
Śr maja 08, 2013 20:17 |
|
 |
Hosi
|
Tenkred napisał(a): Mówiąc "większość" Hosi, masz zapewne na myśli ponad 50% Chrześcijań, a to oznacza, że co drugi Chrześcijanin, to fanatyczny morderca... A ja se mówie o religijnej gadaninie. Nie zdefiniowałeś co to znaczy "wysyłać ludzi do piekła",to co taka zdziwiona? Cytuj: Wygląda na to, że nie wszystkie kraje Islamu są tak bardzo prowokowane, skoro dały na to własne przyzwolenie. Widać coś faktycznie jest na rzeczy. A ja twierdziłem że wszystkie? Cytuj: Hosi, jak zwykle odwracasz kota ogonem. My mówimy o "fizycznym" wysyłaniu do piekła, a nie o dogmatach i religijnej gadaninie, czy tak ? Wy? To znaczy kto? Cytuj: To jest właśnie ta Twoja "merytoryka", o której mówiłem. To jest te twoje unikanie definiowania.A nie mówiłem,he? Jak chcesz być dobrze zrozumiany to pisz jasno i zrozumialeJ asne? Cytuj: Dlatego uważam, że te 120mln radykałów muzułmańskich, stanowi wystarczający argument, dla działań militarnych w krajach Islamskich, o których była mowa. Wystarczający argument? A to dobre. Za radykałów mają ginąc niewinni ludzie,tak?Odpowiedzialność zbiorowa,he? Jak dla mnie zabici powinni zostać ludzie, tylko bezposrednio związani z przygotowaniem zamachu.Nikt więcej.Nie zgadzasz się z tym? Cytuj: Bóg ukazany w Koranie, nie jest tym samym Bogiem, którego znamy ze Starego Testamentu To ten sam Bóg,tylko ukazany z innej perspektywy Cytuj: Jeśli ktoś myśli, że krucjaty były czymś podobnym do dzisiejszego terroryzmu, to jest w ogromnym błędzie... okrutnym błędzie, można by rzec. Jest podobny. Tam teroryzowali "prawdą" i tu. tak samo Cytuj: Nawet Jezus Chrystus ukazany w Islamie, nie jest "naszym" Jezusem Chrystusem Waszym,czyli czyim? Jeden Post Cytuj: Polski kodeks postępowania karnego w art. 2 § 2 formułuje zasadę prawdy materialnej:
Art. 2 § 2 Podstawę wszelkich rozstrzygnięć powinny stanowić prawdziwe ustalenia faktyczne. Prawda materialna to sąd zgodny z rzeczywistoscią.(Proces karny-część ogólna http://books.google.pl/books?id=9PLWi43 ... Ce0yMEPOx& pkt 4 Natomiast prawda procedurana to sąd zgodny z rzeczywistocą proceduralną i dowodową na podstawie której kązdy sąd na swiecie wydaje wyrok.Taka jest moja definicja i w takim znaczeniu uzyłem tego zwrotu Pierwsza rozumienie odnosi się do teoretycznej filozofivcznej koncepcji arystotelesa,druga to definicja praktyczna.
|
Cz maja 09, 2013 4:34 |
|
 |
akbar
|
Cytuj: A ja se mówie o religijnej gadaninie No właśnie. Jeśli porównamy 2mld gadających o piekle chrześcijan i 120 milionów wysyłających do piekła (fizycznie przez zabójstwa) to chyba nie mówimy o tym samym Cytuj: Cytuj: Wygląda na to, że nie wszystkie kraje Islamu są tak bardzo prowokowane, skoro dały na to własne przyzwolenie. Widać coś faktycznie jest na rzeczy.
A ja twierdziłem że wszystkie? Francja i Niemcy także stanowczo sprzeciwiły się obecności USA w Iraku. Jest wiele państw chrześcijańskich, które nie były ZA. Dlaczego? Bo to nie była wojna religijna tylko zarobkowa dla USA. Cytuj: To jest te twoje unikanie definiowania.A nie mówiłem,he? Jak chcesz być dobrze zrozumiany to pisz jasno i zrozumialeJ asne? Definicje nic nie dadzą, bo jak sam wiesz dla jednych ideologia to zbiór poglądów a religia to zbiór wierzeń, a dla drugich to wszystko to to samo  Jak ktoś pisze, że Islam to ideologia to am na myśli szariat, w każdym bądź razie ja tak uważam. Teokrację masz w Iranie i jakoś nie widzę, a by to był wzór państwa (bo sam uważasz, że teo to najlepsze rozwiązanie). Cytuj: Za radykałów mają ginąc niewinni ludzie,tak?Odpowiedzialność zbiorowa,he? Jak dla mnie zabici powinni zostać ludzie, tylko bezposrednio związani z przygotowaniem zamachu.Nikt więcej.Nie zgadzasz się z tym? KOmpletnie się z tym nie zgadzam. Dlaczego masz poniżej cytat: Cytuj: Średnio ok. 20-30 Polaków wypowiada co miesiąc szahadę czyli islamskie wyznanie wiary. Paradoksalnie coraz więcej konwertytów narzuca sobie skrajny rygor religijny. Agnieszka została muzułmanką trzy lata temu i dziś uważa się za salafitkę czy też, używając bardziej kolokwialnego określenia naszej bohaterki – moherowy welon. Uważa na przykład, że homoseksualistów należy traktować z całą surowością, bo z Koranem się nie dyskutuje. Podobnie ortodoksyjnie rozumie nauki proroka Mahometa o małżeństwie. Na pierwszym miejscu w życiu człowieka jest zawsze Bóg, potem mężczyzna, a dopiero w dalszej kolejności kobieta Ta pani jest salfitką, Usama także nim był i w sumie on stworzył ten ruch. Te 120mln to są aktywni radykałowie, ale ilu jest ukrytych to się dowiesz jak któryś radykał prowadzi strajki, wiece itp. Głównie radykałowie islamscy to miastowi, na terenach wiejskich ludzie nie mają dostępu do mediów, co ich hamuje w swoich poczynaniach. Takich jak ta pani radykałów jest mnóstwo, ale nie każdy muzułmanin to radykał Cytuj: To ten sam Bóg,tylko ukazany z innej perspektywy Bóg Koranu nie może się zdecydować kiedy i kto dał Mahometowi objawienie. 4 razy są różne opcje w Koranie. To nie ten sam Bóg Cytuj: Jest podobny. Tam teroryzowali "prawdą" i tu. tak samo Nie pamiętam teraz dokładnie liczb, ale chrześcijanie wszczęli w trakcie krucjat i stoczyli ok 50-90 bitew (rozrzut bo te dwie liczby mi świtają), natomiast muzułmanie podczas swoich podbojów ok 550. Cytuj: Męzczyzni będa pełnic rolę mężów,kochanków a kobiety żon i kochanek.Tak wygląda rola obu tych podmiotów używając oczywiscie tej konkretniej kategorii. Rzeczywiście Bóg jest sprawiedliwy i litościwy  Ale nie zauważyłęś, że tylko Panowie mogą się rozłożyć na sofach i leżeć, kobiety będą im służyć  Zaiste wspaniałe niebo dla kobiet Cytuj: A ty co,wolałbys taką po przejsciach Miłość nie zna granic  Generalnie Mahomet w hadisach dziwił się dlaczego ktoś wziął sobie matronę, a nie dziewicę. Stąd tylko ten rodzaj kobiet pojawia się w Koranie. Cytuj: Nie ma rozwiązań,sa tylko kompromisy  Wszedzie czy Bóg ja tworzył dusze to rozdzielał ją na męską i żeńską? Cytuj: Oczywiscie posłużyłem sie hiperbolą. Nie tylko kler głosi. Robia to Świadkowie Jehowy, Hmmm nie wiem na ile, ale chyba oni nie są chrześcijanami. MOgę się mylić, bo zawsze mnie przekonują, że Jezus to zwykły człowiek. Cytuj: Wszyscy oni są aktywni w głoszeniu i straszeniu piekłem Islam nie móiw co trzeba robić aby się zbawić. Za wyjątkiem czynienia dobra co jest szeroko rozumiane Cytuj: Nie jest to takie proste.Sa różnie ukształtowane "rozsądki"i sumienia.Dwóch ludzi wdanej kulturze moze różnic sie zasadniczo co do tej kwestii ,nie mówiąc już o osobach z innych kultur. Odwołaj się do swojego rozsądku przy ocenie tych ludzi. Jeśli ktoś kto zmienił religię uratował 1000 istnień ludzkich (przykład) to chyba warto się zastanowić czy nie dac komuś szansy. Oni tego nie rozumieją, bo od urodzenia uczy ich się inaczej. Oni nie mają skali porównawczej. Ludzie Afganistanu już i tak się bardzo zmienili. Stali się bardziej postępowi, kobiety zaczęły chodzić do szkół itd. Ich rozsądek stanie się zdrowszy za pare pokoleń, ale lepsze to niż nic. Cytuj: Jest mnóstwo stron muzłumanskich.a ja niestety nie znalazłem twoich hadisów. niestety tylko angielskie pozostają. Cytuj: Powinien. A kto faktycznie kara? Kat? Cytuj: Wcześniej przyznałeś się, że z wiedzą praktyczną jest kiepsko
Gdzie?I z jaką? Nie chcę szukać pół dnia wątku. Generalnie sam stwierdziłeś, że mimo kiepskiej wiedzy teoria także odgrywa ważną rolę. Coś w ten deseń. ja wolę praktykę, bo ona determinuje teorię, która często ma się nijak do niej 
|
Cz maja 09, 2013 11:14 |
|
 |
Hosi
|
akbar napisał(a): No właśnie. Jeśli porównamy 2mld gadających o piekle chrześcijan i 120 milionów wysyłających do piekła (fizycznie przez zabójstwa) to chyba nie mówimy o tym samym A ty znowu bujasz w obłokach. Na jakiej podstawie szacujesz te 120 mln zabójców?Masz jakieś dane statystyczne? Cytuj: Bo to nie była wojna religijna tylko zarobkowa dla USA. Powiedz to muzłumanom którzy zostali zaatakowani. Cytuj: Definicje nic nie dadzą, bo jak sam wiesz dla jednych ideologia to zbiór poglądów a religia to zbiór wierzeń Nie rozmawiamy o jakiś "jednych".To Ty jako mój adersarz jestes zobligowany do podawania definicji,oczywiscie jezeli chcesz byc zrozumiany. Cytuj: Jak ktoś pisze, że Islam to ideologia to am na myśli szariat, w każdym bądź razie ja tak uważam. Sa rózne odmiany szariatu.Z która odmianą masz najwiekszy problem? Cytuj: KOmpletnie się z tym nie zgadzam. Czyli Amerykanie powinni wyciąć 120 mln radykałów bez względu na to czy kogoś zabili czy nie,tak?Powinni wjezdzac do każdego kraju gdzie są Isalmisci i przy okazji wycinać nie radykałów,tak? Cytuj: Takich jak ta pani radykałów jest mnóstwo, ale nie każdy muzułmanin to radykał A radykał radykłowi nie równy.Ci najradykalniejsi to mordercy.Czyz nie? Ilu ich jest? Cytuj: Bóg Koranu nie może się zdecydować kiedy i kto dał Mahometowi objawienie. 4 razy są różne opcje w Koranie. To nie ten sam Bóg To nic nowego.Bóg daje wiele mozliwosci.Jak ktoś chce zostać chrzescijaninem ma do wyboru 3000 wyznań generalnie rzecz biorąc sprzecznych ze sobą. A Jezus to ile róznosci wygadywał,ho ho A tak przy okazji. Który obraz Jezusa i z jakiej ewangelii najbardziej ci odpowiada? Cytuj: Nie pamiętam teraz dokładnie liczb, ale chrześcijanie wszczęli w trakcie krucjat i stoczyli ok 50-90 bitew (rozrzut bo te dwie liczby mi świtają), natomiast muzułmanie podczas swoich podbojów ok 550. Phi,tez mi coś.A Jezus prowadził krucjaty i wycinał w ST niewiernych jak leci. Cytuj: Rzeczywiście Bóg jest sprawiedliwy i litościwy  Ale nie zauważyłęś, że tylko Panowie mogą się rozłożyć na sofach i leżeć, kobiety będą im służyć Tyrali na swe panny na ziemi,to se tera odpoczną w raju.Sprawiedliwość musi być Cytuj: Hmmm nie wiem na ile, ale chyba oni nie są chrześcijanami. A to dlaczego? Cytuj: Islam nie móiw co trzeba robić aby się zbawić. Za wyjątkiem czynienia dobra co jest szeroko rozumian Podawałem ci juz kiedys link na ten temat. Cytuj: Odwołaj się do swojego rozsądku przy ocenie tych ludzi. Cały czas sie odwołuje do swojego rozsądku i staram sie nie oceniać tych ludzi przez pryzmat kryteriów nieadekwatnych. Cytuj: niestety tylko angielskie pozostają. Tylko szkoda że sa niewiarygodne Podaj jego nazwisko i i ilośc ofiar na koncie Cytuj: Nie chcę szukać pół dnia wątku. Boś leniuch 
|
Cz maja 09, 2013 17:58 |
|
 |
Tenkred
|
Hosi napisał(a): Czyli Amerykanie powinni wyciąć 120 mln radykałów bez względu na to czy kogoś zabili czy nie, tak ? Powinni wjezdzac do każdego kraju gdzie są Isalmisci i przy okazji wycinać nie radykałów,tak ? Dlaczego tak Cię to bulwersuje Hosi, skoro Dla "Twojego" cudownego Islamu takie działanie, to chleb powszechny ? Islam przez 1400 lat, właśnie w ten sposób praktykował swoje podboje, nie przebierająć, czy Hindus, Żyd, Maur... czy ktokolwiek inny. Historia Islamu, to jedna wielka rzeźnia Hosi... A Proroka Mahometa winno się ukazywać raczej w zestawieniu z Kaligulą, czy Władem Palownikiem (dracula), a nie Jezusem Chrystusem. Na większość Twoich postów, nie odpisuję z tego względu, że odpowiedzi których udzielasz Hosi, mówią wystarczająco wiele. Myślę, że ludzie czytający ten temat, wyciągną odpowiednie wnioski. Dobrze, że jesteś z nami Hosi, bo potrafisz w pełni ukazać prawdziwe "piękno" Islamu... Ironia, ot i tyle 
|
Cz maja 09, 2013 19:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tenkred napisał(a): Na większość Twoich postów, nie odpisuję z tego względu, że odpowiedzi których udzielasz Hosi, mówią wystarczająco wiele. Myślę, że ludzie czytający ten temat, wyciągną odpowiednie wnioski. Dobrze, że jesteś z nami Hosi, bo potrafisz w pełni ukazać prawdziwe "piękno" Islamu...
Potwierdzam. Nawet islamscy terroryści nie zmienili mojego spostrzegania tej religii jak to zrobił hosi.
|
Cz maja 09, 2013 20:01 |
|
 |
Hosi
|
Tenkred napisał(a): Dlaczego tak Cię to bulwersuje Hosi, skoro Dla "Twojego" cudownego Islamu takie działanie, to chleb powszechny ?
Klasyka bezradnosci. To brak argumentów cie dopadł. Ale. Czy dla Twojego Jezusa to równiez nie chleb powszedni wycinanie całych narodów,he? Cytuj: Historia Islamu, to jedna wielka rzeźnia Hosi. Historia katolicyzmu również,tylko że defensywna co nie,hahahaha Cytuj: Na większość Twoich postów, nie odpisuję z tego względu, że odpowiedzi których udzielasz Hosi, mówią wystarczająco wiele. Myślę, że ludzie czytający ten temat, wyciągną odpowiednie wnioski. Nie odpowiadasz,nie definiujesz.Mówiąc wprost:tchórzysz 
|
Pt maja 10, 2013 4:46 |
|
 |
akbar
|
Tak się tylko wtrącę. Dla Hosiego ma się rozumieć Poniżej jest link do filmu nagranego przez muzułmanina, więc wiarygodny. Tylko powiedz mi do jakiego gatunku zaliczysz tych ludzi? Radykałowie, zwykli muzułmanie? http://www.youtube.com/verify_controver ... 1368179359Pozdrawiam
|
Pt maja 10, 2013 13:13 |
|
|
|