Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nowe dokumenty TW Bolek
|
Śr lut 01, 2017 19:34 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
- Dziwię się zdziwieniu - przynajmniej od czasów książki Gontarczyka i Cenckiewicza sprawa była jasna
- dziś ma to niewielkie znaczenie jeśli idzie o wpływ Wałęsy - natomiast dla niektórych może mieć znaczenie w dwu aspektach
- wizji tego, co działo się w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat - myślę, że wiedza o tym że wszyscy trzej podpisujący porozumienia w '80 w Gdańsku, Szczecinie i Jastrzębiu byli ludźmi komuny, podobnie jak trzej pierwsi prezydenci (TW Wolski, TW Bolek i TW Alek) daje jednak inną perspektywę
- wiedzy o tym, jak dalece niektórzy politycy są skłonni kłamać w żywe oczy, mimo, że doskonale wiedzą że Wałęsa był "Bolkiem". W niektórych przypadkach (środowisko Gazet Wyborczej) dotyczy to ludzi, którzy robili aluzję do agenturalności Wałęsy kiedy im zawadzał (walka a Mazowieckim) a kiedy stał się sojusznikiem przekonują że jest niewinny
- To czy Wałęsa ma zasługi, czy nie ma, czy to dobrze czy był delatorem o zdrajcą donoszących na kolegów (nie żartuję - czasem zdrada obraca sie na korzyść, co zresztą nijak nie usprawiedliwia zdrajcy), to sprawa do dalszych badań, a może i sporów (jesli kogoś interesują - mnie nie za bardzo, bo w końcu kim jest dziś Wałęsa?)
Może ciekawsze będzie zbadanie, jak te haki z Kiszczakowej szafy wpłynęły na jego prezydenturę (a przecież niewątpliwie najlepsze haki - nie tylko zresztą na Wałęsę - są w Moskwie). - Zupełnie nie rozumiem podejścia "nie szkodzi, bo choć zdradził, miał zasługi" itp. Tak by było, gdyby się przyznał we właściwym czasie, gdyby nie próbował mataczyć kradnąc teczki za czasów swojej prezydentury, gdyby (dosłownie) nie gnoił ludzi, którzy śmieli o nim powiedzieć prawdę śmiejąc się im w oczy i kpiąc że on się dorobił a oni nie. Tak by wreszcie było, gdyby w swoim czasie omal nie zniweczył możliwości wejścia Polski do NATO, a potem gdyby nie próbował osadzić rosyjskiej agentury w byłych miejscach stacjonowania rosyjskiego wojska w Polsce.
- Można by nawet rozpocząć proces "zapominania" Wałęsie zdrady, gdyby choć dziś, w obliczu niepodważalnych dowodów w końcu przyznał, że jest co wybaczać. Niestety, dalej nie tylko się wypiera, ale lży ludzi uczciwych, którzy na "Solidarności" się nie dorobili i umarli praktycznie w nędzy (jak choćby śp. Anna Walentynowicz) a którzy nie donosili na kolegów.
- Nie za bardzo wiem, co w dyskusji o Wałęsie robi temat Kaczyńskiego. Cokolwiek kto o nim myśli, nie ma z tą sprawą nic wspólnego, a oskarżenia jakoby chciano "w miejsce Wałęsy w historii włożyć Kaczyńskiego" są przeraźliwie głupie.
Kaczyński zajmie swoje miejsce w historii - i to głównie w historii ostatnich 28 lat. Niektórzy sądzą że chwalebne, inni że haniebne - nie miejsce tu na dyskusję tych stanowisk. Na pewno jednak nie jest to rola zamienna z rolą Wałęsy - bo ten był bohaterem lub nikczemnikiem (a może i bohaterem i nikczemnikiem) w zupełnie innych czasach. Czasach w których Kaczyński odgrywał inną rolę - zapewne większą niż sądzą jego wrogowie i mniejszą niż uważają jego zwolennicy. Jednak przypadek Kaczyńskiego i Wałęsy jest zupełnie inny od "montażu" w którym bohaterkę Solidarności "Annę Solidarność" usiłowano zastąpić w historii łamistrajkiem Henryką Krzywonos
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Śr lut 01, 2017 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): http://www.laboratorium.wiez.pl/2017/02/01/teczka-bolka-jako-narzedzie/ Nie ma to jak solidna teoria spiskowa na zakończenie dnia. 
|
Śr lut 01, 2017 19:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sytuacja dla obrońców Bolka jest trudna. Wałęsa sam chciał sprawdzenia grafologicznego i jest wynik. To trochę stawia całe środowisko popierające Lecha w nieciekawym świetle. W tej chwili zauważam czarowanie i manipulacje, żeby zminimalizować skutki. Niestety mleko się rozlało. I za późno żeby je do butelki próbować przelać. Wałęsa miał wielokrotnie szansę, żeby się zmierzyć ze swoją przeszłością ale jednak wolał iść na całość. Dla mnie nie jest najgorsze to, że Wałęsa współpracował, bo o tym w pewnych kręgach się mówiło od dawna. Najgorsze było to, że będąc Prezydentem RP próbował oczyścić się z zarzutów próbując zniszczyć dowody na swoją agenturalną przeszłość.
|
Śr lut 01, 2017 21:30 |
|
 |
Johnny99
|
Coś na temat kwalifikacji badaczy, którzy przygotowali opinię (przynajmniej tych, których da się wskazać) - a raczej ich braku: http://pl.blastingnews.com/felietony/20 ... 1.amp.html. A skoro już mowa o teoriach spiskowych, to zupełnym przypadkiem 11 stycznia 2017 r. Zbigniew Ziobro, jako MS, nadał instytutowi Sehna nowy statut, na podstawie znowelizowanej na kadłubowym posiedzeniu Sejmu w Sali Kolumnowej 16 grudnia (tak, tym od "nielegalnego budżetu"), a wcześniej przeprowadzonej (jak zwykle nie wiadomo dlaczego) w ekspresowym tempie, ustawy o instytutach badawczych, której głównym celem było ich całkowite podporządkowanie PiS. "Rezultaty" tego "badania" zostały zaś szumnie ogłoszone dokładnie wtedy, kiedy GUS ogłaszał nader kiepskie wyniki gospodarcze za poprzedni rok, a Sasin wrzucał cichaczem do Sejmu ustawę o PiSyzacji Warszawy. "Opinia" nie została do tej pory dostarczona pełnomocnikom Wałęsy, którzy na razie zostali zbyci żądaniem złożenia pisemnego wniosku (które wcześniej nie były potrzebne). Inaczej mówiąc - nie ma tutaj na razie niczego wartego uwagi, za wyjątkiem ordynarnej, pisowskiej polityki. Po prostu kolejne przejęte przez PiS organy i instytucje państwa zaczęły wykonywać polityczne zlecenia PiS. Im bardziej PiS będzie zagarniał nasze państwo, tym więcej będzie takich sytuacji.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 02, 2017 0:13 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Daj spokój, Johny. Mleko się wylało. Zresztą mleko, które kisło już dość dawno.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Cz lut 02, 2017 0:44 |
|
 |
kosiarz1
|
Cytuj: Inaczej mówiąc - nie ma tutaj na razie niczego wartego uwagi, za wyjątkiem ordynarnej, pisowskiej polityki. Po prostu kolejne przejęte przez PiS organy i instytucje państwa zaczęły wykonywać polityczne zlecenia PiS. Im bardziej PiS będzie zagarniał nasze państwo, tym więcej będzie takich sytuacji. Nie wierzę...  i ty to wszystko piszesz na podstawie jakiegoś bzdurnego artykuliku ideologa lewackiego z szkoły manipulacji Sorosa? Nie wierze.. Stawiasz teze ze kilka polskich uczelni, sadowi biegli, instytuty polskie, ktore swe badania musza opierac na swiatowych standardach klamia, a jakis dziennikarzyna wychowany i wyuczont gdzie w Norwegii za pieniadze Sorosa pisze prawde? Jaja sibie robisz. Nie wierze. Swiat ci sie zawalil czy jak?
|
Cz lut 02, 2017 6:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Alus napisał(a): http://www.laboratorium.wiez.pl/2017/02/01/teczka-bolka-jako-narzedzie/ Nie ma to jak solidna teoria spiskowa na zakończenie dnia.  Friszke to przecież cieć, wiec i teorie do d**y....lepsze te o Piotrowiczu. Coroner napisał(a): Sytuacja dla obrońców Bolka jest trudna. Wałęsa sam chciał sprawdzenia grafologicznego i jest wynik. To trochę stawia całe środowisko popierające Lecha w nieciekawym świetle. W tej chwili zauważam czarowanie i manipulacje, żeby zminimalizować skutki. Niestety mleko się rozlało. I za późno żeby je do butelki próbować przelać. Wałęsa miał wielokrotnie szansę, żeby się zmierzyć ze swoją przeszłością ale jednak wolał iść na całość. Dla mnie nie jest najgorsze to, że Wałęsa współpracował, bo o tym w pewnych kręgach się mówiło od dawna. Najgorsze było to, że będąc Prezydentem RP próbował oczyścić się z zarzutów próbując zniszczyć dowody na swoją agenturalną przeszłość. Wałęsa kilkakrotnie powtarzał, że coś tam podpisał, gdy 23 letni facet bez wykształcenia, mieszkający w wynajętym pokoju, ojciec dwójki dzieci, gdy został aresztowany po grudniu 1970r. Ciekawa inna kwestia - ilu bohaterów piszących na tym forum, wielu znający te czasy jedynie z książek i filmów, i tak non stop ubolewających jak to III RP ich pominęła, w podobnej sytuacji "z podniesionym czołem" wyszłaby z komendy MO i z łap SB. Ciekawe będzie jak kiedyś Wałęsa i jego opluwacze staną przed obliczem Prawdy.....a wszystkich nas to czeka W kwestii badania - sprawdzenie grafologiczne wykonane być winno w instytucje wskazanym przez IPN i w instytucie wskazanym przez obrońców Wałęsy. Jedno tylko badanie to tylko opinia. A jeszcze inna kwestia - po jaką cholerę komuniści wyprodukowali fałszywki i wysłali je do Komitetu Noblowskiego, skoro byli w posiadaniu autentycznych dowodów współpracy Wałęsy......wyjaśni ktoś???
|
Cz lut 02, 2017 7:46 |
|
 |
Johnny99
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Daj spokój, Johny. Mleko się wylało. Bo PiS tak twierdzi? No, ale ja PiS, niestety, nie wierzę. kosiarz1 napisał(a): Stawiasz teze ze kilka polskich uczelni, sadowi biegli, instytuty polskie, ktore swe badania musza opierac na swiatowych standardach klamia, a jakis dziennikarzyna wychowany i wyuczont gdzie w Norwegii za pieniadze Sorosa pisze prawde? To już nie są "instytuty polskie", tylko instytuty pisowskie. Kto im każe opierać się na światowych standardach? Kaczyński? Chyba ty sobie jaja robisz  Nie wiem, czy ten dziennikarzyna pisze prawdę, ale jeśli uważasz, że kłamie, to wskaż, w którym miejscu. Cytuj: Nie wierze. Swiat ci sie zawalil czy jak? A dlaczego miałby mi się zawalić? Od dawna jestem pewny, że Wałęsa był "Bolkiem".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 02, 2017 8:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A dlaczego miałby mi się zawalić? Od dawna jestem pewny, że Wałęsa był "Bolkiem". Co trafnie skwitował o. Mądel - Bohater ze skazą jest dwa razy lepszy od bohatera bez skazy, bo dwa razy dłuższą drogę pokonał. 
|
Cz lut 02, 2017 8:41 |
|
 |
Johnny99
|
Głupia, nieprzemyślana wypowiedź, która obraża dziesiątki bohaterów, którzy się nie "złamali" i zapłacili za to cenę, często najwyższą. Jest w niej trochę racji, ale nie aż tyle, by ją to usprawiedliwiało, zwłaszcza w takiej formie.
|
Cz lut 02, 2017 8:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Głupia, nieprzemyślana wypowiedź, która obraża dziesiątki bohaterów, którzy się nie "złamali" i zapłacili za to cenę, często najwyższą. Jest w niej trochę racji, ale nie aż tyle, by ją to usprawiedliwiało, zwłaszcza w takiej formie. Według mnie racjonalna, nie tylko w odniesieniu do bohaterów, ale wobec życia każdego człowieka.....znacznie łatwiej żyje sie ludziom, którzy nie niosą ze sobą garbu grzechów przeszłości - nawet wybaczonych, ale nie usuniętych z pamięci. Wystarczy poczytać jak wiele miejsca w listach poświęca św Paweł grzechowi, Bóg go wybrał, odpuścił, ale znamię dokonanego grzechu w sumieniu apostoła narodów pozostało.
|
Cz lut 02, 2017 8:59 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Według mnie racjonalna, nie tylko w odniesieniu do bohaterów, ale wobec życia każdego człowieka.....znacznie łatwiej żyje sie ludziom, którzy nie niosą ze sobą garbu grzechów przeszłości - nawet wybaczonych, ale nie usuniętych z pamięci. Może i łatwiej, ale to wszak ich zasługa, skoro nie grzeszyli. Owszem, w niebie większa jest radość z jednego grzesznika, który się nawraca, niż z 99 sprawiedliwych nie potrzebujących nawrócenia, ale samo to jeszcze nie czyni tego grzesznika "dwa razy większym bohaterem". Już pomijając to, że Wałęsa nigdy się nie "nawrócił" w zwykłym znaczeniu tego słowa.
|
Cz lut 02, 2017 9:02 |
|
 |
SweetChild
|
Alus napisał(a): Wystarczy poczytać jak wiele miejsca w listach poświęca św Paweł grzechowi, Bóg go wybrał, odpuścił, ale znamię dokonanego grzechu w sumieniu apostoła narodów pozostało. Ale nigdzie nie twierdził, że Piotr jest dwa razy lepszy od Jezusa 
|
Cz lut 02, 2017 9:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie zamierzam bronić Wałęsy, ma bardzo dobrego prawnika, niech on to robi. Ja tylko mam dylemat - czemu komuniści posiadając dowody współpracy Wałęsy z SB, produkowali fałszywki dla Komitetu Noblowskiego. Cytuj: Wystarczy poczytać jak wiele miejsca w listach poświęca św Paweł grzechowi, Bóg go wybrał, odpuścił, ale znamię dokonanego grzechu w sumieniu apostoła narodów pozostało. Cytuj: Ale nigdzie nie twierdził, że Piotr jest dwa razy lepszy od Jezusa  Pycha to cecha rozpoznawcza Wałęsy.
|
Cz lut 02, 2017 9:10 |
|
|
|