Autor |
Wiadomość |
kawa
|
Tomku, a gdzie ty widzisz w tych tekstach tryb warunkowy? Bo ja widzę tylko oznajmujący podparty słowem "należy". W tekstach normatywnych takie wyrażenie oznacza konieczność, a nie możliwość.
|
Śr maja 17, 2006 19:36 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
|
Śr maja 17, 2006 19:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kawa napisał(a): Tomku, a gdzie ty widzisz w tych tekstach tryb warunkowy? Bo ja widzę tylko oznajmujący podparty słowem "należy". W tekstach normatywnych takie wyrażenie oznacza konieczność, a nie możliwość.
"Gdy zaś" (TUTAJ WARUNEK) ----> "należy" (TUTAJ TO, CO ROBIMY GDY WARUNEK JEST SPEŁNIONY)
|
Śr maja 17, 2006 19:43 |
|
|
|
 |
kawa
|
Cytuj: Gdy zaś w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki, należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem.
no dobra, łopatologicznie:
hipoteza:
"w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki". Nie jest to warunek, ale hipoteza, jeden ze składników normy!!!
Dyspozycja:
"należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem"
Sankcja:
niezgodność z przepisami liturgicznymi i co tam jeszcze...
Nie ma tu żadnego trybu warunkowego, jeśli zostanie spełniona hipoteza musinastąpić wykonanie dyspozycji.
Bardziej łopatologicznie się już tego wyjaśnić nie da. A wydawałoby sie to takie oczywiste...
|
Śr maja 17, 2006 19:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kawa napisał(a): Cytuj: Gdy zaś w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki, należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem. no dobra, łopatologicznie: hipoteza: "w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki". Nie jest to warunek, ale hipoteza, jeden ze składników normy!!! Dyspozycja: "należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem" Sankcja: niezgodność z przepisami liturgicznymi i co tam jeszcze... Nie ma tu żadnego trybu warunkowego, jeśli zostanie spełniona hipoteza musinastąpić wykonanie dyspozycji. Bardziej łopatologicznie się już tego wyjaśnić nie da. A wydawałoby sie to takie oczywiste...
Wykonanie dyspozycji MUSI nastąpić JEŻELI dawny ołtarz utrudnia uczestnictwo wiernym ORAZ nie da się go przenieść
Bardziej łopatologicznie nie potrafię. A wydaje się to takie proste...
|
Śr maja 17, 2006 19:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek Torquemada napisał(a): Wykonanie dyspozycji MUSI nastąpić JEŻELI dawny ołtarz utrudnia uczestnictwo wiernym ORAZ nie da się go przenieść
Bardziej łopatologicznie nie potrafię. A wydaje się to takie proste...
A po zaprzeczeniu mamy:
Wykonanie dyspozycji NIE MUSI nastąpić JEŻELI dawny ołtarz nie utrudnia LUB da się go przenieść
|
Śr maja 17, 2006 19:55 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Jeżeli ołtarz jest ustawiony tak, że nie da się go obchodzić i celebrować twarzą do ludu, wtedy należy.......
|
Śr maja 17, 2006 19:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Jeżeli ołtarz jest ustawiony tak, że nie da się go obchodzić i celebrować twarzą do ludu, wtedy należy.......
Zacytuj proszę przepis, gdzie jest tak napisane.
|
Śr maja 17, 2006 19:58 |
|
 |
kawa
|
Cytuj: Gdy zaś w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki, należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem.
no dobra, łopatologicznie:
hipoteza:
"w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki". Nie jest to warunek, ale hipoteza, jeden ze składników normy!!!
Dyspozycja:
"należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem"
Sankcja:
niezgodność z przepisami liturgicznymi i co tam jeszcze...
Nie ma tu żadnego trybu warunkowego, jeśli zostanie spełniona hipoteza musinastąpić wykonanie dyspozycji.
Bardziej łopatologicznie się już tego wyjaśnić nie da. A wydawałoby sie to takie oczywiste...
|
Śr maja 17, 2006 20:04 |
|
 |
kawa
|
nie wiem, czemu to się znowu wkleiło
przepraszam, proszę moderatora o usunięcie tych postów! 
|
Śr maja 17, 2006 20:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Przepis, na który się powołujesz już nie obowiązuje
Co nie obowiązuje? IGMR 299 oparty na IOe 91? Jak najbardziej obowiązuje!
Nadal czekam na Twoją odpowiedź na moje pytanie dotyczące IGMR 157-158. I nie popuszczę
|
Śr maja 17, 2006 20:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kawa napisał(a): Cytuj: Gdy zaś w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki, należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem. no dobra, łopatologicznie: hipoteza: "w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki". Nie jest to warunek, ale hipoteza, jeden ze składników normy!!! Dyspozycja: "należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem" Sankcja: niezgodność z przepisami liturgicznymi i co tam jeszcze... Nie ma tu żadnego trybu warunkowego, jeśli zostanie spełniona hipoteza musinastąpić wykonanie dyspozycji. Bardziej łopatologicznie się już tego wyjaśnić nie da. A wydawałoby sie to takie oczywiste...
GDY odbiornik radiowy w domu nie odbiera Radia Maryja ORAZ nie da się go przestroić NALEŻY pójść do media marktu i kupić nowy odbiornik
GDY stary ołtarz utrudnia uczestnictwo wiernym ORAZ nie da się go przenieść NALEŻY postawić nowy ołtarz
oba zdania są analogicznie zbudowane
|
Śr maja 17, 2006 20:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Jeżeli ołtarz jest ustawiony tak, że nie da się go obchodzić i celebrować twarzą do ludu, wtedy należy.......
Gdzie tak jest napisane??? Swoje włąsne przepisy wymyślasz? Warunek w IGMR303 brzmi: "jeśli utrudnia uczestnictwo wiernych", a nie "jeśli nie da się go obchodzić i celebrować twarzą do ludu".
Coś ściemniasz
Nadal czekam na odpowiedź na moje pytanie o IGMR 157-158 !!!
|
Śr maja 17, 2006 20:15 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Po raz ostatni zamieszczam jeden i ten sam artykuł 303 z IMGR (OWMR) i więcej na zaczepki odpowiadać nie będę.
Cytuj: 303. W nowo budowanych kościołach winien być wzniesiony był tylko jeden ołtarz, który w zgromadzeniu wiernych będzie oznaczał jednego Chrystusa i jedną Eucharystię Kościoła. Gdy zaś w kościołach już istniejących dawny ołtarz jest tak ustawiony, że utrudnia uczestnictwo wiernych a nie może być przeniesiony bez naruszenia wartości dzieła sztuki, należy zbudować inny ołtarz stały, artystycznie wykonany i poświęcić go zgodnie z Pontyfikałem. Przy tym tylko ołtarzu należy odtąd sprawować święte obrzędy. Aby zaś uwaga wiernych nie odrywała się od nowego ołtarza, dawny ołtarz nie powinien być specjalnie przyozdabiany.
|
Śr maja 17, 2006 20:28 |
|
 |
Leszek, Jan
|
OWMR (IGMR):
Cytuj: 299. Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu. Wypada go tak umieścić wszędzie, gdzie to jest możliwe. Ołtarz powinien być ustawiony w takim miejscu, by rzeczywiście stanowił ośrodek, ku któremu spontanicznie zwracać się będzie uwaga całego zgromadzenia wiernych. Z zasady winien to być ołtarz stały i poświęcony.
Dla uzupełnienia, żeby kanciarzom uniemożliwić dalsze mataczenia.
|
Śr maja 17, 2006 20:31 |
|
|
|