Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 22:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 O lefebvrystach 
Autor Wiadomość

Do tematu, ciołki jedne.
:o Szanowna pani rozalko, jestem zdumiony, że takie ekscesy pani toleruje na tym forum.

Cz sie 17, 2006 10:54

Jak wiemy, "sekciarstwem" "zaraził się" nawet Jan Paweł II, który w mp Ecclesia Dei zarządził:
Wszędzie należy uszanować nastawienie tych, którzy czują się związani z liturgiczną tradycją łacińską, poprzez szerokie i wielkoduszne zastosowanie wydanych już dawniej przez Stolicę Apostolską zaleceń, co do posługiwania się Mszałem Rzymskim według typicznego wydania z roku 1962

:-)

Papież to papież - w terenie, w diecezjach, decyzje podejmują biskupi. A z nimi jest różnie. Wielu wcale nie chce słyszeć o indultach.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz sie 17, 2006 13:28
Zobacz profil WWW
Leszek, Jan napisał(a):
Do tematu, ciołki jedne.
:o Szanowna pani rozalko, jestem zdumiony, że takie ekscesy pani toleruje na tym forum.

Szanowna pani rozalka z tego co wiem nie jest obecna na forum :idea:

Cz sie 17, 2006 13:56
Papież to papież - w terenie, w diecezjach, decyzje podejmują biskupi. A z nimi jest różnie.

Rosjanie na Syberii zwykli byli mawiać: Bóg wysoko - car daleko :)

A wracając do tematu - naprawdę zachęcam wszystkich zainsteresowanych, aby pisali do Watykanu z prośbą o wyjaśnienie swoich wątpliwości. W większości przypadków otrzymacie odpowiedź. Może nie zawsze rzeczową ;-) ale przynajmniej będziecie mieli niepodważalny argument w rozmowie ze swoim proboszczem czy biskupem.

Proboszcz czy biskup nie jest nieomylny. Jeden i drugi też mają nad sobą zwierzchnika w osobie Ojca Świętego. I zdanie proboszcza czy biskupa nie jest ostateczne. Od ewentualnej krzywdzącej Was decyzji lokalnej hierarchii zawsze możecie się odwołać wyżej. Ojciec święty bł. Jan XXIII mawiał: "Kościół woli raczej sięgać po lekarstwo miłosierdzia, niż grozić bronią surowości."

Cz sie 17, 2006 14:00

Jak nie wiesz, kto to Lefebvre i jego zwolennicy, to się nie odzywaj, ale najpierw dowiedz się tego z dokumentów Kościoła.

Cz sie 17, 2006 14:22

Jak nie wiesz, kto to Lefebvre i jego zwolennicy, to się nie odzywaj, ale najpierw dowiedz się tego z dokumentów Kościoła.

Czy jest na sali moderator?

Może ks. Saxon tak gorliwy w banowaniu zająłby się troskliwie p. Leszkiem, któremu najwyraźniej szkodzi nadmiar forum, bo już nie tylko próbuje obrazić innych uczestników ale zaczyna pisać bez najmniejszego związku z aktualnie toczoną dyskusją, do tego nie prawdopodobnie czytając wczesniejszych postów (łącznie z własnymi)...

Cz sie 17, 2006 14:31

Cały czas piszę na temat i w oparciu o dokumenty Kościoła, które jednoznacznie mówią o schizmie i ekskomunice lefebrystów. To, co twierdzi Kościół nie jest przez ciebie i innych lefebrystów uznawane; występujecie przeciwko Kościołowi.

Cz sie 17, 2006 15:12

To było do mnie? :co:

Cz sie 17, 2006 16:15

Zmarły arcybiskup nie jest TWOIM KUPLEM OD DZIWEK I WÓDKI, żeby tak o nim pisać w ten sposób.

Cz sie 17, 2006 16:38
Abstrahując od zmarłego arcybiskupa - najsmutniejsze jest to, że dzisiejsza hierarchia TĘPI tradycyjnie nastawionych kapłanów za to, że robią TO SAMO, za co jeszcze 50 lat temu byliby przez ówczesnych hierachów WYCHWALANI.

Czyż nie jest tak?

Cz sie 17, 2006 17:21

Leszek, Jan napisał(a):

Owszem.

Cz sie 17, 2006 17:43

Leszek, Jan napisał(a):

Zmarły arcybiskup nie jest TWOIM KUPLEM OD DZIWEK I WÓDKI, żeby tak o nim pisać w ten sposób.

Kumplem moim nie jest, to oczywiste. Jest za to człowiekiem, który tak błędnie rozumiał Kościół, że został z niego wykluczony.

Cz sie 17, 2006 17:44

N.N. napisał(a):
Leszek, Jan napisał(a):

Owszem.
Powiem panu, że nie życzę sobie takich odzywek pod moim adresem. Skoro też pan powołuje się na swoją doskonałą katolickość, to musi pan coś wiedzieć o szacunku do osób duchownych. Nie musi się pan z każdym księdzem we wszystkim się zgadzać, ale szacunek okazać trzeba. Jeśli nikt pana tego jeszcze nie nauczył, to ma pan pierwszą lekcję.
A swoją drogą, to kimże są ci straszni lefebvryści? Tylko niech pan nie zaczyna tej litanii: ekskomunikowani, schizmatycy, wrogowie Kościoła Katolickiego. To że nie są wrogami Kościoła, to udowodniłem na podstawie komunikatu, wydanego przez Stolicę Apostolską po spotkaniu przełożonego FSSPX z papieżem (spotkanie odbyło się w atmosferze miłości do Kościoła). Co do schizmatyckiego ruchu, to wiosną wiele się mówiło o wypowiedzi kard. Hoyos, że jednak nie są, a on w tych sprawach w Watykanie jest osobą najbardziej kompetentną. Ogólnie ich sytuacja kanoniczna, o czył pisałem wyżej, jest bardzo trudna do wyjaśnienia, dlatego tyle sprzecznych informacji płynie na ich temat.
Trzecia sprawa, może najważniejsza, jest taka, że miłość jesteśmy winni nawet wrogom. Z ust pana płynie tylko nienawiść w stosunku do FSSPX, niech się pan nad tym zastanowi. Czy pan się za nich chociaż raz pomodlił? A co do tego, jaka ich czeka przyszłość, to powtarzam za Gamalielem: zostaw ich, jeśli jest to dzieło ludzkie, albo szatańskie, to się rozpadnie...
I na koniec powiem, że mimo iż nie znam osobiście żadnego księdza z FSSPX, to na temat bractwa i ich kontaktów z Stolicą Ap., wiem znacznie więcej niż pan. Nie wiem ile pan ma lat, ale zahowuje się pan jak małolat.

Cz sie 17, 2006 18:31

Żadna nienawiść, ale gołe fakty, których lefebryści uznać nie chcą.
A jeśli już piszesz o życzliwym przyjęciu Fellaya przez Benedykta XVI, to przecież jest oczywiste, że Kościołowi zależy na powrocie lefebrystów, są jednak nieodzowne warunki, które muszą spełnić. Oni jednak twierdzą, że Sobór, Papież i cały Kościół jest w błędzie i że powinien przyjąć poglądy lefebrystów.

Cz sie 17, 2006 18:36
Kościół wcale nie tępi - stawia warunek łączności z Kościołem, przykład Kapłańskie Bractwo Świetego Piotra.
http://www.fssp.org/pl/eccldei.htm

Cz sie 17, 2006 18:36
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona