Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 3:12

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 95  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6 
Autor Wiadomość
Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
SweetChild napisał(a):
Może jakiś czas temu, gdy GW miała niemal monopolistyczną pozycję na rynku, można było mówić o istotnej roli mediów niechętnych PiSowi. Obecnie wpływ Rzepy, GP czy ND z powodzeniem równoważy siły Wyborczej.
Nie wiem jak ND (dawno nie czytałem), ale ani Rzepa ani GP nie są "chętne PiS-owi". Rzepa jest co najwyżej obojętna - i za PiSowską uchodzi jedynie na tle innych, fanatycznie niemal proPOwskich mediów, Gazeta Polska zaś jest antyPOwska,ale bynajmniej nie PiSowskia - raczej cholernie niezależna, i mocno pluralistyczna. Grupuje zarówno zwolenników PiSu, jak i ostrych krytyków Kaczyńskiego - tyle że nie znajdziesz tam zwolenników PO (choć wywiady z PO-wcami mimo tego są zamieszczane).

Niezależnie od ocen tych gazet o równowadze nie może być mowy. Wpływ TVN, Polsat jest przemożny. Jeszcze do niedawna TVP była w miarę wyważona (co oczywiście wywoływało krzyki że jest proPisowska), ale właśnie trwa w niej czystka.

Cytuj:
Pozostaje jeszcze kwestia, którą nazwałbym "globalną obciachowością" programów partii zbliżonych do PiS. Poprzez "globalną" rozumiem obciachowość występującą w całym kręgu euro-atlantyckim. Czyli niechęć mediów w USA do Busha, niechęć mediów do Berlusconiego (który przecież sam jest magnatem medialnym), niechęć mediów do konserwatystów w GB. W mojej ocenie takie są też korzenie niechęci mediów do PiSu w Polsce (z wyłączeniem GW, w przypadku której korzenie zdają się sięgać głębiej). Wynika to z faktu, że media promują pewien styl życia, na którym zarabiają, a który jest w dużej mierze sprzeczny z wartościami konserwatywnymi, dlatego konflikt mediów i konserwatystów określiłbym jako strukturalny.
Tak, to Prawda, trafiłeś tu w cel.
Tyle że ja nazwałbym to prościej - globalną lewackością mediów.

Wt paź 12, 2010 9:29
osiris napisał(a):
Istotą rzeczy jest kwestia które media piszą prawdę a które ogłupiają a nie równowaga na rynku medialnym.
Moralnie tak. Ale utylitarnie jest tak że jak nie ma równowagi to i Prawdy nie ma.

Wt paź 12, 2010 9:30
Marek MRB napisał(a):
osiris napisał(a):
Istotą rzeczy jest kwestia które media piszą prawdę a które ogłupiają a nie równowaga na rynku medialnym.
Moralnie tak. Ale utylitarnie jest tak że jak nie ma równowagi to i Prawdy nie ma.

I cóż z tego że jest jako taka równowaga skoro do prawdy nie idzie dojść.
Jeżeli złodziej krzyczy "łapać złodzieja" to wiadomo że tego prawdziwego nikt nie złapie.
I to samo jest z prawdą materialną.
Są w Polsce media którym przyświeca jedyna idea tworzenie zgiełku informacyjnego gdzie prawda utonie.
Przeciętny obywatel zaczyna się w tym wszystkim gubić i o to chodzi.

I jeszcze raz się pytam.
Nie wiem jak to drzewiej bywało, ale wydaje mi się, że na obszarze danego województwa, kiedy mieliśmy do czynienia z lokalną tragedią, żałobę ogłaszał wojewoda, prezydent miasta..........etc. nie oglądając się na Prezydenta Polski.
Teraz za każdym razem słyszę że żałobę ogłasza dana osoba na wniosek Prezydenta Polski.
Czyżby wojewodowie są tak ułomni i nieautonomiczni że bez przyzwolenia Prezydenta Polski nie mogą ogłosić z własnej nieprzymuszonej woli żałobę na danym terenie?
Czy przy każdej tragedii trzeba koniecznie wymieniać wszystkich z najwyższego świecznika bo inaczej "nie nada"?
Czy każda tragedia ludzka ma być okazją do lansu i politycznego marketingu?

Wt paź 12, 2010 9:42

osiris napisał(a):

I tu zdania byłyby podzielone ;) A poważniej, prawdę można różnie przedstawić, jakieś elementy uwypuklić, inne wspomnieć na marginesie czy wręcz przemilczeć, przypomnieć określone wydarzenia z przeszłości, dodać odpowiednie tło historyczne i komentarz redakcyjny.

Marek MRB napisał(a):
Nie wiem jak ND (dawno nie czytałem), ale ani Rzepa ani GP nie są "chętne PiS-owi". Rzepa jest co najwyżej obojętna - i za PiSowską uchodzi jedynie na tle innych, fanatycznie niemal proPOwskich mediów, Gazeta Polska zaś jest antyPOwska,ale bynajmniej nie PiSowskia - raczej cholernie niezależna, i mocno pluralistyczna. Grupuje zarówno zwolenników PiSu, jak i ostrych krytyków Kaczyńskiego - tyle że nie znajdziesz tam zwolenników PO (choć wywiady z PO-wcami mimo tego są zamieszczane).

Przyznaję, że tylko pobieżnie przeglądam prasę, więc nie mogę się autorytarnie wypowiadać. Moje wrażenia są takie, że GW jest mocno antyPiSowska i głównie na tym polega jej proPeOwskość. Z drugiej strony mamy mocno antyPeOwską GP i ND, w czym analogicznie można upatrywać ich proPiSowskości. Wszelkie silenie się na obiektywizm tych gazet wygląda (na moje oko) wręcz groteskowo. Rzepa faktycznie stara się być politycznie niezależna, ale ma profil wyraźnie konserwatywny.

Ale mniejsza o szczegóły, chodziło mi głównie o to, że na rynku prasowym monopol wydawnictw niechętnych PiS jest już od pewnego czasu przełamany.

Marek MRB napisał(a):
Niezależnie od ocen tych gazet o równowadze nie może być mowy. Wpływ TVN, Polsat jest przemożny. Jeszcze do niedawna TVP była w miarę wyważona (co oczywiście wywoływało krzyki że jest proPisowska), ale właśnie trwa w niej czystka.

Zgoda, ale tak jak pisałem, nie wiązałbym tego z naszą polityką, Okrągłym Stołem ale z:

Marek MRB napisał(a):
Tak, to Prawda, trafiłeś tu w cel.
Tyle że ja nazwałbym to prościej - globalną lewackością mediów.

Telewizja jest bliska show-biznesu, a tu już więcej niż polityka, to określony styl życia, można powiedzieć, że cały system wartości. W dużej mierze już u fundamentów anty-konserwatywny i przez to pośrednio antyPiSowski.

Wt paź 12, 2010 10:38

http://finanse.wp.pl/kat,111116,title,V ... &_ticrsn=5

Dalej dalej kłamstwa Gadżeta.

A nie, to nie Gadżet, to Platforma. ;]

Wt paź 12, 2010 11:38
Cytuj:
Zgodnie z nimi, w sytuacji, gdy dług publiczny w relacji do PKB przekroczy 55 proc., przez trzy kolejne lata podatnicy nie będą mogli korzystać z 50 proc. i 20 proc. kosztów uzyskania przychodu, ulgi internetowej oraz ulgi prorodzinnej.

No to mi TUSK zabierze 2500 PLN z kieszeni. BRAWO!!!
Ile jeszcze społeczeństwo wytrzyma te pomysły?
A w tym samym czasie będzie przybywać stołków urzędniczych dla swoich i będą rozdawać sobie premie.

Wt paź 12, 2010 12:03
Jak rząd schrzani (pow. 55%) to zostaną ukarani obywatele...
A "pożyteczni idioci" nadal będą bredzić o "zielonej wyspie" i "rządzie fachowców" oraz "krytyce opozycji wynikłej z zazdrości że tak dobrze sobie radzimy".

Wt paź 12, 2010 12:07

Johnny99 napisał(a):
Nawiasem mówiąc - już mówi się, sprawa dopalaczy może się okazać przełomowa. GW niedawno posunęła się nawet nie tylko do porównania Tuska z Ziobrą, ale nawet przyznania, że gdyby to był Ziobro, media atakowałyby go znacznie bardziej. Jest to pierwszy znany mi przypadek po "tej stronie" przyznania, że stosowano i nadal stosuje się podwójne standardy.

Nie widziałam artykułu, ale pozwolę sobie nie zgodzić się z GW. Oczywiście, uważam sposób walki z dopalaczami, jaki wybrał Tusk za niewłaściwy, do tego widząc jego konferencję przypomniałam sobie podobne wystąpienia Ziobry, więc analogia i mnie się nasunłęł od razu. Sądzę jednak, ze gdyby z dopalaczami walczył Ziobro, spotkałby się z aprobatą społeczeństwa porównywalną do tej, z jaką spotkała się inicjatywa Tuska. Z mediami byłoby, oczywiście, gorzej, jednak poseł PiS i tutaj nie spotkałby sie z taką krytyką jak podczas swoich rządów. Na czym polega róznica? O, jest ogromna. Tusk pozwolił sobie na populistyczną. "twardą" retorykę wobec środków powszechnie uważanych za nie tylko zbędne, ale przede wszystkim bardzo szkodliwe oraz ludzi, którzy się na nich niegodnie wzbogacają. Wyborcom to się podoba tak jak podoba się każde działanie w samoobronie, zwłaszcza kiedy chodzi o obronę dzieci i młodzieży. Tutaj jesteśmy w stanie przełknąć każde "na granicy prawa", bo sprawa dotyka bezpośrednio nas i nasze pociechy. Sprytny ten Tusk. Który rodzic przy zdrowych zmysłach będzie chciał widzieć swoje dziecko w takim sklepie? Nawet jesli zakwestionujemy sposoby, to cel sam w sobie uznamy za słuszny i ważny.
Cele Ziobry także były słuszne. Tylko że w jego przypadku kiedy dochodziło do konkretów zaczynay się wątpliwości i kontrowersje. Weźmy sprawę doktora G. i walki z korupcją w szpitalu + oskarżenie o morderstwo. Nawet jesli spoleczenstwo z pracy sluzby zdrowia zadowolone nie jest to poszczególni lekarze nadal obdarzani są sympatią. Warto podkreslić tę róznice. Do tego w calej sprawie doszło nieszczęsne oskarżenie, a właściwie wydanie wyroku, na doktora i wątki osobiste (sprawa smierci ojca Ziobry). Afera okazała się "kapiszonem", człowieka wypuszczono, zaś w szpitalu MSWiA zamkni eto cały oddział transplantologii a jeden ze specjalistów zarabia odbierając w recepcji telefony. Cała sprawa od początku nie była "moralnie" oczywista dla większości społeczeństwa - odwrotnie jak sprawa dopalaczy. Podobnie było z awanturami o Blidę (tez nie było wiadomo - winna, niewinna, honorowa, przerażona, niestabilna psychicznie) czy w sprawie Kaczmarka.
Decyzja Tuska, co trzeba zauważyć, nie spotkała sie z krytyką lub aprobatą wynikająca, jak to zwykle w takich sytuacjach bywa, z okreslonymi barwami politycznymi. Koniecznośc likwidacji trującego rynku dostrzegli ludzie ze wszystkich partii - ze sporym naciskiem na konserwatystów. W przypadku wojenek Ziobry podziały polityczne były o wiele bardziej widoczne.
Cała sprawa dopalaczy to "szeryfostwo" obliczone na przypodobanie się wyborcom - o wiele sprawniej przeprowadzone niż podobne próby Ziobry. Nie mam dzieci więc mozę do sprawy podchodzę za mało emocjonalnie, ejdnak uważam, że sposoby wybrane rpzez Tuska więcej przyniosą szkody niż zysku. No, ale moze jakbym miała w domu nastoletniego syna dwa razy bym się zastanowiła.

Wt paź 12, 2010 12:58
Ukyo napisał(a):
Afera okazała się "kapiszonem", człowieka wypuszczono, zaś w szpitalu MSWiA zamkni eto cały oddział transplantologii a jeden ze specjalistów zarabia odbierając w recepcji telefony.
Afera nie "okazała" się kapiszonem (wszyscy widzieliśmy wręczanie łapówki), sprawie po prostu ukręcono łeb by pogrążyć Ziobrę.
Sądzę że w tym samym celu zamknięto oddział transplantologii (bo niby po co ?)
Cytuj:
Cała sprawa od początku nie była "moralnie" oczywista dla większości społeczeństwa
Tylko ze względu na zmasowane uderzenie propagandowe.
Cytuj:
Podobnie było z awanturami o Blidę (tez nie było wiadomo - winna, niewinna, honorowa, przerażona, niestabilna psychicznie) czy w sprawie Kaczmarka.
Ano podobnie. Czyste zwycięstwo propagandy (zresztą tak samo jak z płaczącą posłanką biorącą łapówki za działki na Helu).

Róznica pomiedzy Tuskiem a Ziobrą jest jak pomiędzy "starym" Bushem a Reaganem - obaj walczyli z komuną, ale tylko ten drugi robił to z powodów moralnych i naprawdę nienawidził "imperium zła".

Wt paź 12, 2010 13:08

Ukyo napisał(a):
Nie mam dzieci więc mozę do sprawy podchodzę za mało emocjonalnie, ejdnak uważam, że sposoby wybrane rpzez Tuska więcej przyniosą szkody niż zysku. No, ale moze jakbym miała w domu nastoletniego syna dwa razy bym się zastanowiła.

Mając nastoletnią córkę pewnie też ;)

A poważniej, uważam, że jest dokładnie tak jak piszesz. Moje uznanie dla Ciebie za dalekowzroczność.

Wt paź 12, 2010 13:16
Czasami polska rzeczywistość mnie zaskakuje:
Cytuj:
Według Figasa, wszystko wskazuje na to, że kierowcą volkswagena był 42-letni mężczyzna i to do niego prawdopodobnie należało auto. Prokurator zaznaczył, że nie udało się jeszcze odnaleźć dowodu rejestracyjnego samochodu, ponieważ przód pojazdu jest zmiażdżony.

Po diabła szukać dowodu rejestracji skoro tablica rejestracyjna nie uszkodzona jest na tyle samochodu a resztę można sprawdzić w wydziale drogowym.
Czyżby u nas nie istniał żaden komputerowy rejestr pojazdów.
W jakim kraju ja żyję?

Wt paź 12, 2010 13:22
Mroczny Pasażer napisał(a):
http://finanse.wp.pl/kat,111116,title,VAT-bedzie-rosl-jesli-dlug-publiczny-przekroczy-55-proc-PKB,wid,12747469,wiadomosc.html?ticaid=1b0c4&_ticrsn=5

Dalej dalej kłamstwa Gadżeta.

A nie, to nie Gadżet, to Platforma. ;]

Nie słyszałeś wczesniej o tym projekcie?....przecież to było wielokrotnie mówione.
Cytuj:
Wyborcom to się podoba tak jak podoba się każde działanie w samoobronie, zwłaszcza kiedy chodzi o obronę dzieci i młodzieży. Tutaj jesteśmy w stanie przełknąć każde "na granicy prawa", bo sprawa dotyka bezpośrednio nas i nasze pociechy. Sprytny ten Tusk. Który rodzic przy zdrowych zmysłach będzie chciał widzieć swoje dziecko w takim sklepie? Nawet jesli zakwestionujemy sposoby, to cel sam w sobie uznamy za słuszny i ważny.

Podoba się niezaleznie kto by podjął tego typu kroki..Ziobro, Tusk, Napieralski czy nawet Palikot.....
Za własne pieniadze pacjent na wizytę u lekarza specjalisty czeka 2-3 miesiące, na zabieg minimum rok, a ofiary mafii nakotykowej ratuje się kosztem chorych.
Ich się uratuje, a niejeden, który latami płacił składki nie doczeka zabiegu lub lekarstwa ratującego życie.

Wt paź 12, 2010 14:29
ZGoda Alu, ale przecież sprawa nie jest od dziś - a parę miesięcy temu PO przygotowywała projekt ustawy idącej dokładnie w przeciwnym kierunku.
Dlatego trudno nie rozpatrywać tego jako kolejnej pokazówki mającej przykryć to co się dzieje - kompromitacja smoleńska + kompromitacja ekonomiczna.

Niektórzy mówią jeszcze - nie potrafię tego zweryfikować - o naruszeniu przez dopalacze interesów lobby narkotykowego w Polsce (zdaje się że ta działka leży w gestii dawnej WSI, ale moge się mylić).

A skutek będzie taki że za jakiś czas po cichu umorzy się sprawę i w dodatku trzeba będzie zapłacić odszkodowanie. Trzeba było zacząć od ustawy a nie najpierw aresztowac ludzi i zamykac sklepy a potem szukac paragrafu.

A jesli ktos mówi że prawo jest wystarczające do zamknięcia nawet bez nowej ustawy - no to już byłoby poważne oskarżenie pod adresem rządu że tyle czasu dopuszczał bezprawie.

Wt paź 12, 2010 14:50

Cytuj:
A skutek będzie taki że za jakiś czas po cichu umorzy się sprawę i w dodatku trzeba będzie zapłacić odszkodowanie. Trzeba było zacząć od ustawy a nie najpierw aresztowac ludzi i zamykac sklepy a potem szukac paragrafu.

po tym co zrobił p. Tusk i inni nie sposób nie nazwać ich neofaszystami, którzy okazują pogardę dla prawa, a lud im przyklaskuje. to pierwszy krok do państwa totalitarnego, gdzie rządzący zaczynają łamać prawo.

Wt paź 12, 2010 17:37
No nie, nie przesadzajmy z tymi etykietkami.
Tusk to wytwór naszych czasów : polityk zdalnie sterowany sondażami, bez poglądów (co ma się za zaletę - łatwiej takiego sprzedać wyborcom bo każdemu powie co ten ktoś lubi).

Wt paź 12, 2010 19:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 95  Następna strona