Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
link, który podała gita to te niby "tajemnice" ujawnione przez Anonimowych. Niestety brak źródła nie daje możliwości zweryfikowania ich. Za to gita za kłamstwa uważa fakty podawane jej z bezstronnych publikacji... pacz  -> info o PKB. Gita odpowiedzią na Twoj zarzut jest m.in. inflacja.
|
Cz lut 02, 2012 10:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): gita napisał(a): g....mnie obchodzą jakieś wskaźniki, kiedy z każdą kolejną wizytą w sklepie za zakupione podstawowe towary płace coraz więcej. W takim razie możłiwe są trzy rozwiazania. Można zmienić sklep na tańszy Można postarać się o lepsze zarobki. Można ograniczyć rozpasanie konsumpcyjne Ewentualnie kombinacja tych trzech w różnych proporcjach.  1.Wskaż mi tańszy sklep od Biedronki 2. Spraw, aby moja emerytura była większa niż 1tysiąc zł Co do prowokacyjnego pkt3, to powiem:dopóty dzban wodę nosi, dopóki się ucho nie urwie i nareszcie kłamstwa rządu Platformy docierają równiez do świadomości młodych, szkoda, że tak późno, ale lepiej późno niz wcale.
|
Cz lut 02, 2012 11:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Margaret_ka napisał(a): link, który podała gita to te niby "tajemnice" ujawnione przez Anonimowych. Niestety brak źródła nie daje możliwości zweryfikowania ich. Za to gita za kłamstwa uważa fakty podawane jej z bezstronnych publikacji... pacz  -> info o PKB. Gita odpowiedzią na Twoj zarzut jest m.in. inflacja. Nie powiedziałam, że uważam je za kłamstwa, ale że g.... mnie obchodzą, jeśli przy każdych kolejnych zakupach za podstawowe produkty płacę coraz więcej. P.S Jeśli idzie o nazwę:PZPO, to nie ja wymyśliłam tę nazwę i już na dzień dzisiejszy rządząca partia, nie zasługuje nawet na taką nazwę,o czym piszę w mojej notce: http://gita.salon24.pl/
|
Cz lut 02, 2012 11:36 |
|
|
|
 |
pilaster
|
gita napisał(a): pilaster napisał(a): gita napisał(a): g....mnie obchodzą jakieś wskaźniki, kiedy z każdą kolejną wizytą w sklepie za zakupione podstawowe towary płace coraz więcej. W takim razie możłiwe są trzy rozwiazania. Można zmienić sklep na tańszy Można postarać się o lepsze zarobki. Można ograniczyć rozpasanie konsumpcyjne Ewentualnie kombinacja tych trzech w różnych proporcjach.  1.Wskaż mi tańszy sklep od Biedronki A co to pilaster, doradca handlowy? Niech sobie gita sama znajdzie A w ogóle przecież Biedronka to niepolski, wrogi kapitał. Gita wspomaga zagraniczne niepolskie koncerny? Cytuj: 2. Spraw, aby moja emerytura była większa niż 1tysiąc zł No to trzeba było sięlepiej starać, kiedy sie emeryturę wypracowywało, a nie potem zgłaszać pretensyję. A dorobić do emerytury, to nie łaska? Cytuj: Co do prowokacyjnego pkt3, to powiem:dopóty dzban wodę nosi, dopóki się ucho nie urwie Coś się gicie urwało? Ucho? 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lut 02, 2012 11:54 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Projekt został przyjęty przez sejm, nie wzbudził sprzeciwu posłów - to opozycja śpi? Albo śpi, albo ma to gdzieś. Nie pierwszy raz zresztą. Witold napisał(a): Istotnie, ciekawe, dlaczego Johnny, żeby nas o tym poinformować, musi się powoływać na artykuł w internetowej wersji... Gazety Wyborczej. Zwykle nie muszę, a powołuję się dlatego, że źródłom przeciwnym GW itp. większość antypisowców i fanów PO nie wierzy z założenia, więc nie ma to sensu. Cytuj: Czyżby PiS, tarcza niepodległości, suwerenności i wolności przed totalitarnymi zapędami rządu Tuska i wspierające go media, w ogóle sprawy nie zauważyły? PiS nie zauważył i nie zauważa wielu rzeczy, niestety. A nigdy go żadną "tarczą" nie nazywałem. Cytuj: Aha, Johnny, zanim zaczniesz swoją tradycyjną mantrę - to JEST istotne, co sądzi PiS w tej sprawie.
Wiadomo, kiedy PO forsuje coś dobrego, to ważne jest to, że PO forsuje coś dobrego. Kiedy natomiast PO forsuje coś złego, to ważne jest tylko i wyłącznie to, by znaleźć w tej sprawie jakąś winę PiS. To automatyczny mechanizm myślowy, wdrukowany wam do głów przez propagandę. Ostatnio tak samo było z ACTA - zaczęły się masowe protesty, więc od razu zaczęto lansować informację, że "PiS też był za ACTA" (akurat w tym wypadku efektów na razie nie widać - ale poczekajmy do wyborów..).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 02, 2012 12:13 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Oczywiście, wskaźnik wzrostu PKB każe Pilaster widzieć w kontekście innych krajów, ale już nie w żadnym innym. Tymczasem gdy spojrzymy na relację między PKB a długiem publicznym, to okaże się, że za rządów PO stosunkowo liczony dług systematycznie wzrastał, by w 2010r. osiągnąć poziom rekordowy ( http://www.google.pl/publicdata/explore ... l=pl&dl=pl). Ostatni jego spadek miał miejsce.. w ostatnim roku rządów PiS. Widać zatem jak na dłoni, skąd się biorą "sukcesy" PO - z pożyczek. Których spłata będzie coraz trudniejsza ( http://forsal.pl/artykuly/512441,dlug_p ... ld_zl.html). Skądinąd czytamy, że za "doskonałe" wyniki gospodarki odpowiada głównie sektor prywatny. Jak to się dzieje, skoro realny wzrost płac (w odniesieniu do inflacji) był w 2011 r. najniższy od.. 1992r. (najwyższy relatywny wzrost wynagrodzeń - czyli realny wzrost zasobności Polaków - to.. tak, tak, ostatni rok rządów PiS - http://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i- ... 0_lat.html)? Cóż, przyczyna jest zapewne ta sama, a widać ją dzisiaj na każdym kroku na ulicach czy w telewizji: kredyty, kredyty i jeszcze raz kredyty (kiedyś słyszałem anegdotę - jak można się najłatwiej zorientować, że zbliża się poważny kryzys? to proste: niepostrzeżenie ulice zaczynają opanowywać banki. No i spójrzmy teraz na co bardziej reprezentacyjne ulice naszych miast - bank na banku bankiem pogania..). Polacy pożyczają na potęgę, nakręcając wprawdzie wzrost, ale jednocześnie pompują namiętnie bańkę, która jest coraz bliższa pęknięcia. Ale cóż kogo taki "kontekst" obchodzi - ważny jest tylko taki kontekst, który pozwoli zachwalać nasz wspaniały Rząd. Co, komuś jest źle? Ktoś ma coraz mniej pieniędzy i żyje mu się coraz gorzej? No to niech się bardziej stara! Za PRL też wystarczyło się "bardziej starać" i też można było zdobyć czekoladę czy szynkę na niedzielę. Jeszcze parę lat pod władzą PO i poczujemy ten klimat znowu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 02, 2012 12:47 |
|
 |
Witold
|
gita napisał(a): g....mnie obchodzą jakieś wskaźniki, kiedy z każdą kolejną wizytą w sklepie za zakupione podstawowe towary płace coraz więcej. Na tobie się świat nie kończy. Typowe dla wszelkiej maści roszczeniowców, że globalną politykę i ekonomię potrafią oceniać wyłącznie przez pryzmat własnych czterech liter. Johnny99 napisał(a): Wiadomo, kiedy PO forsuje coś dobrego, to ważne jest to, że PO forsuje coś dobrego. Kiedy natomiast PO forsuje coś złego, to ważne jest tylko i wyłącznie to, by znaleźć w tej sprawie jakąś winę PiS. To automatyczny mechanizm myślowy, wdrukowany wam do głów przez propagandę. Wiedziałem, wiedziałem na 100%, że Johnny coś takiego napisze. Bo jak każdy fanatyk PiSu, Johnny po prostu MUSI nieustannie forsować dogmat o nietykalności PiSu i jakąkolwiek ocenę postępowania PiSu uważa za "mechanizm myślowy wdrukowany do głów przez propagandę". PiSu oceniać nie wolno, to przecież PiS jest wzorcem do oceny innych. Jeżeli ktoś natomiast myśli jasno, a nie jest jak Johnny, fanatykiem święcie przekonanym że wszyscy myślący inaczej niż on mają wyprane mózgi, to rzeczywistość wygląda tak: stosunek PiSu do szkodliwych projektów rządu świadczy o jego jakości jako opozycji. Jeżeli PiS nie ma nic przeciwko szkodliwym projektom PO, to jest to kolejny argument za tym, że w najlepszym wypadku, PiS się niczym od PO nie różni i nie stanowi żadnej sensownej alternatywy. Cytuj: Ostatnio tak samo było z ACTA - zaczęły się masowe protesty, więc od razu zaczęto lansować informację, że "PiS też był za ACTA" (akurat w tym wypadku efektów na razie nie widać - ale poczekajmy do wyborów..). Dodałbym też: zaczęły się masowe protesy, więc od razu PiS zaczął się lansować na przeciwnika ACTA.
Ostatnio edytowano Cz lut 02, 2012 13:04 przez Witold, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lut 02, 2012 12:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pilaster! Gdy brak argumentów, to najlepiej wyprowadzić dyskusję na manowce. Platforma swymy ustawami i tzwn."reformą" doprowadza do eutanazji i to jest PRAWDA! Merytorycznie udawadnia ci to Johnny. Witold! Oczywiście, że na mnie i na emerytach mających poniżej 1 tys. zł emerytury świat się nie kończy i dlatego w/g Ciebie oraz w/g Platformy należy te osoby unicestwić i po problemie.
|
Cz lut 02, 2012 13:02 |
|
 |
Witold
|
Tak, tak, mam tyle argumentów, jestem taka mądra, że aż napiszę słowo PRAWDA wielkimi literami i wtedy na pewno wszyscy będą musieli uznać moje rację, przecież nie mogą pozostać tak ślepi na moje argumenty, nie mogą, nie mogą, nie mogą, nie mogą!!!
Tupnij jeszcze nogą i zaklnij mówiąc np. "motyla noga" to na pewno wzmocnisz swoją argumentację.
|
Cz lut 02, 2012 13:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Pilaster! Gdy brak argumentów, to najlepiej wyprowadzić dyskusję na manowce. Platforma swymy ustawami i tzwn."reformą" doprowadza do eutanazji i to jest PRAWDA! Merytorycznie udawadnia ci to Johnny. Witold! Oczywiście, że na mnie i na emerytach mających poniżej 1 tys. zł emerytury świat się nie kończy i dlatego w/g Ciebie oraz w/g Platformy należy te osoby unicestwić i po problemie. Gita - do tej przebrzydłej PO dołącza jeszcze GazPol http://glosrydzyka.blox.pl/2012/02/Wojn ... ykuje.html
|
Cz lut 02, 2012 13:46 |
|
 |
Johnny99
|
Dalej, teraz chociażby, czy oni kiwnęli palcem w bucie żeby nas wesprzeć w tej walce o miejsce na multipleksie? Nic z tego! A co dalej ... Następna sprawa - rocznica nasza, to wystarczy taka mała rzecz - ani słowa, że coś takiego było! - oburzał się szef toruńskiej stacji. - Także ja myślę, że „Gazeta Polska” ma jakąś szczególną niechęć do Kościoła katolickiego generalnie.O. Rydzyk jest naprawdę rozczulający w tym utożsamianiu "Kościoła katolickiego generalnie" ze swoją skromną osobą. Cytuj: Wiedziałem, wiedziałem na 100%, że Johnny coś takiego napisze. Bo jak każdy fanatyk PiSu, Johnny po prostu MUSI nieustannie forsować dogmat o nietykalności PiSu i jakąkolwiek ocenę postępowania PiSu uważa za "mechanizm myślowy wdrukowany do głów przez propagandę". PiSu oceniać nie wolno, to przecież PiS jest wzorcem do oceny innych. Bzdura. Po pierwsze, J99 nie jest fanatykiem PiS. Po drugie, J99 nie pisze o samym "ocenianiu PiS". Sam J99 przed chwilą krytycznie ocenił PiS, na co Witold, rzecz jasna, żadnej uwagi nie zwrócił. J99 pisze o mechanizmach propagandowych, które zostały wepchnięte Polakom do głów. Nie chodzi więc o "krytykowanie PiS" samo w sobie, tylko np. o to, że kiedy PO robi coś złego, to wszyscy natychmiast rzucają się do sprawdzania, czy przypadkiem PiS nie jest tu winne/umoczone/a może przynajmniej samo zrobiło coś podobnego. Tak, jakby nie było ważne to, że Władza nam szkodzi, tylko to, by możliwie maksymalnie obwinić za to opozycję. Co, oczywiście, SPRZYJA WŁADZY. Więc do tego Władza dąży. Tyle. Cytuj: stosunek PiSu do szkodliwych projektów rządu świadczy o jego jakości jako opozycji. Jeżeli PiS nie ma nic przeciwko szkodliwym projektom PO, to jest to kolejny argument za tym, że w najlepszym wypadku, PiS się niczym od PO nie różni i nie stanowi żadnej sensownej alternatywy.
Ja nigdzie nie napisałem, że PiS jest znakomitą opozycją. A to, by obecni antypisowcy i fanatycy PO zdołali przyznać przynajmniej tyle że "PiS się niczym od PO nie różni" to dosłownie szczyt moich marzeń, niczego więcej nawet nie śmiem oczekiwać, choć i tak nawet to jest kompletnie nierealne. Nie zmienię jednak zdania w kwestii podstawowej - dla kraju najważniejsze jest to, co robi Władza, bo Władza krajem rządzi i za jego los odpowiada. Jest to tak oczywiste, że fakt, iż za rządów PO nagle trzeba to ludziom tłumaczyć, a oni się na dodatek z tym nie chcą zgodzić (!) dowodzi najlepiej tego, jakie szkody w ludzkich umysłach ta Władza poczyniła. Jak już wiele razy pisałem, jest to dla mnie zjawisko nawet groźniejsze niż dług publiczny czy przekręty przy stanowieniu prawa.
|
Cz lut 02, 2012 13:57 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Oczywiście, wskaźnik wzrostu PKB każe Pilaster widzieć w kontekście innych krajów, ale już nie w żadnym innym. Oczywiscie każdą rzecz oceniamy w porównaniu z inną, podobną rzeczą. Jabłka z jabłkami, gruszki, z gruszkami, arbuzy z arbuzami. Abstrahowanie od takiego porównania prowadzi własnie do tego w co niedawno wpadł Johnny 99 wprowadzając kryteria według których najlepszym polskim rządem był rząd ...SLD Cytuj: Tymczasem gdy spojrzymy na relację między PKB a długiem publicznym, to okaże się..., Podobnie jak PKB, również dług powinien być liczony w kontekście innych krajów europejskich, o czym dalej Cytuj: że za rządów PO stosunkowo liczony dług systematycznie wzrastał, by w 2010r. osiągnąć poziom rekordowy Od razu można powiedzieć, ze w 2011 ów rekord (krajowy) został prawdopodobnie pobity  (a przynajmniej tak estymuje CIA World factbook) Cytuj: Ostatni jego spadek miał miejsce.. w ostatnim roku rządów PiS. I znów abstrahowanie Johnnego 99 wychodzi na jaw. W czasach pisowskiej okupacji Polski, dług malał w całej Europie (UE+Chorwacja, Szwajcaria, Turcja, Norwegia, Islandia). W 2005 wynosił 62,39% PKB, w 2007 57,19% PKB, czyli nastąpił spadek o 5,2 pkt. Tymczasem w tym samym czasie w pisowskiej Polsce ten spadek był mniejszy i wynosił 4,6 pkt mierzony w wartościach bezwzględnych dług Polski za pisowskiej okupacji nawet wzrósł. W końcu nieprzypadkowo PiS w swoim programie zawsze twierdził, że deficyt, dług i inflacja są dla niego jak najbardziej korzystne i nie zamierza ich redukować. Cytuj: Widać zatem jak na dłoni, skąd się biorą "sukcesy" PO - z pożyczek. Za PO dług Polski wzrósł z 43,1% do 56,7% (najprawdopodobniej), czyli o 13,6 pkt. Tymczasem kraje, które w tym samym czasie zadłużyły się znacznie bardziej, nie miały nawet ułamka tego wzrostu co Polska Czechy, Luksemburg, Belgia, Włochy, Niemcy, Holandia, Litwa, Dania, Rumunia, Francja, Słowenia, Hiszpania, Wlk Brytania, Łotwa, Portugalia, Malta, Grecja, Irlandia i Islandia W dodatku dług w całej Europie (UE +5) wzrósł w latach 2007-2011 o 20,16 pkt, czyli znacznie szybciej niż dług Polski. Widac więc, że w pożyczaniu PO zachowała tym samym znaczny umiar. W roku 2007 polski PKB stanowił 3,61% PKB Europy, a dług 2,72% dlugu Europy W roku 2011 było to odpowiednio 4,15% dla PKB i 3,04% dla długu. Czyli ta relacja jest teraz dla Polski znacznie korzystniejsza. Cytuj: Skądinąd czytamy, że za "doskonałe" wyniki gospodarki odpowiada głównie sektor prywatny. A kto ma odpowiadać? Urzędy państwowe?  To tylko w PiSie tak myślą Cytuj: kiedyś słyszałem anegdotę - jak można się najłatwiej zorientować, że zbliża się poważny kryzys? to proste: niepostrzeżenie ulice zaczynają opanowywać banki . Eeech, te pisowskie anegdoty... Cytuj: Polacy pożyczają na potęgę, Oczywiście, typowo dla pisowskich fanatyków, Johnny 99 absolutnie nie poda żadnych konkretnych mierzalnych danych. Kto pożycza, ile pożycza, na co pożycza, jak to się ma w porównaniu z latami ubiegłymi, jak to się ma w porównaniu z innymi krajami, etc. Ile napożyczał Johnny? Ile inni fanatycy PiSu? Nie, tego się nie dowiemy. Fanatyk PiS ma wierzyć w podawane dogmaty, a nie je weryfikowac. Cytuj: Co, komuś jest źle? Ktoś ma coraz mniej pieniędzy i żyje mu się coraz gorzej? No to niech się bardziej stara! Jakoś tak dziwnie sie składa, że pogorszenie swojej sytuacji deklarują wszędzie wyłacznie fanatycy PiSu. Cóż, może i coś w tym być.  Zostali odcięci od koryta z forsą podatnika, a do normalnej pracy na normalnym rynku mało który z nich się nadaje. O ile Johnny99 ma teraz mniej pieniedzy?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lut 02, 2012 14:16 |
|
 |
Johnny99
|
Pilaster napisał(a): Abstrahowanie od takiego porównania prowadzi własnie do tego w co niedawno wpadł Johnny 99 wprowadzając kryteria według których najlepszym polskim rządem był rząd ...SLD O ile pamiętam, to Pilaster wprowadził takie kryteria - w końcu gdyby brać pod uwagę ranking IEF, Polska była najwyżej sklasyfikowana (od 1995) na 51. miejscu (dziś 64) w.. 2002 r. - za rządów koalicji SLD-UP. Spadek nastąpił dopiero po aferze Rywina, która rozpoczęła gnicie i powolny upadek tej tak zasłużonej dla polskiej gospodarki (wciąż bardziej niż PO!) wg Pilastra partii  Cytuj: W końcu nieprzypadkowo PiS w swoim programie zawsze twierdził, że deficyt, dług i inflacja są dla niego jak najbardziej korzystne i nie zamierza ich redukować.
No tak tak, jeśli za PiS dług wzrasta (nawet jeśli tylko "w wartościach bezwzględnych") to dlatego, że PiS tak chce. Jeżeli natomiast wzrasta za PO (już realnie), to dlatego, że Europa.. oh, hang on.. Cytuj: Tymczasem kraje, które w tym samym czasie zadłużyły się znacznie bardziej, nie miały nawet ułamka tego wzrostu co Polska
Jak rozumiem, Pilaster podziela zatem opinię Witolda Gadomskiego z Gazety Wyborczej, który napisał, że spokojnie możemy się zadłużać dalej, bo w sytuacji Grecji będziemy dopiero za 20 lat  Tyle, że Grecja (zostańmy przy niej) już od 1995r. rzadko schodziła poniżej 100% długu, a nawet jeśli, to niewiele. Po prostu sytuacja wyjściowa Polski jest zupełnie inna (nie mówiąc już o np. Niemczech, które są rozwiniętą, a przy tym starą, socjalistyczną gospodarką, w której nie ma co liczyć na wzrost na poziomie krajów rozwijających się). Ale to się już zmienia  Cytuj: W roku 2011 było to odpowiednio 4,15% dla PKB i 3,04% dla długu. Czyli ta relacja jest teraz dla Polski znacznie korzystniejsza.  Znacznie tj. o całe 0,22 pkt procentowego  Tylko efekt Euro 2012, czy jeszcze coś? Może kasa z emigracji (dwa miliony Polaków)?  Cytuj: A kto ma odpowiadać? Urzędy państwowe?  To tylko w PiSie tak myślą A w PO, że "narodowe czempiony" (czy jakoś tak)  Cytuj: Oczywiście, typowo dla pisowskich fanatyków, Johnny 99 absolutnie nie poda żadnych konkretnych mierzalnych danych. Za to Pilaster na wszystko, co pisze, podaje dokładne dane. Np. PKB - Pilaster dokładnie wyliczył, kto wypracował, ile wypracował, na co wypracował itp.itd. Nie mówiąc już o rankingach IEF - Pilaster konkretnie za każdym razem pokazywał np. w których miejscach kto zwiększył w Polsce "fiscal freedom". No nie? Przecież nie było tak, że na każde konkretne pytanie Pilaster za każdym razem odpowiadał: "kto nie ufa IEF jest pisowcem, bo przecież nie potrafi pokazać żadnego lepszego wskaźnika!" (czy jakoś tak). To niemożliwe, bo przecież Pilaster pisowcem nie jest. Cytuj: Jakoś tak dziwnie sie składa, że pogorszenie swojej sytuacji deklarują wszędzie wyłacznie fanatycy PiSu. Ależ oczywiście. Przyczyna jest bardzo prosta: jeśli komuś nie podoba się sytuacja w kraju i protestuje przeciwko obecnej władzy - to jest "fanatykiem PiS". Taka jest po prostu definicja "fanatyka PiS" dla Pilastra i innych fanatyków PO. Co najlepiej widać na przykładzie J99 - J99 jest "fanatykiem PiS" tylko i wyłącznie dlatego, że nie podoba mu się PO. Cytuj: a do normalnej pracy na normalnym rynku mało który z nich się nadaje. A w Polsce, oczywiście, od 1989 r. mamy "normalny rynek". No, z krótką przerwą na IV RP, ale jednak. A już najnormalniejszy mieliśmy za SLD-UP (patrz akapit pierwszy) 
|
Cz lut 02, 2012 14:52 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Bzdura. Po pierwsze, J99 nie jest fanatykiem PiS. A Witold jest Imperatorem Wszechświata Cytuj: J99 pisze o mechanizmach propagandowych, które zostały wepchnięte Polakom do głów. Głównie Johnnemu, cały czas o nich gada. Cytuj: Nie chodzi więc o "krytykowanie PiS" samo w sobie, tylko np. o to, że kiedy PO robi coś złego, to wszyscy natychmiast rzucają się do sprawdzania, czy przypadkiem PiS nie jest tu winne Ależ chodzi o krytykowanie PiS samo w sobie. Sama sugestia, że PiS może coś zrobić nie tak, powoduje natychmiast u ciebie reakcję objawiającą się w bełkocie na temat mechanizmów propagandowych. Cytuj: Nie zmienię jednak zdania w kwestii podstawowej - dla kraju najważniejsze jest to, co robi Władza, bo Władza krajem rządzi i za jego los odpowiada. Tylko że Johnny nadal nie rozumie, choć tysiąc razy już mu to tłumaczyłem, że ocenianie władzy się nie ogranicza ogranicza do partii, która akurat ma większość. W demokracji, w której władze teoretycznie może się zmieniać co 4 lata, należy oceniać według tych samych kryteriów wszystkich pretendentów do jej sprawowania (włącznie z partią rządzącą), a zwłaszcza największą partię opozycyjną, która mieni się alternatywą dla obecnej władzy. Inaczej dochodzimy do takiego właśnie absurdu, jaki reprezneutuje Johnny - opozycji można wybaczyć wszystko, rządowi nie można wybaczyć nic, nawet jeśli robią dokładnie to samo. Chociaż za trzy lata mogą się zamienić miejscami. Niedorzeczne, niepraktyczne, nieżyciowe i ignoranckie. Jak już to ktoś kiedyś Johnnemu wytknął, jego filozofia nakazywała by w Niemiczech w 1930 wszystko wybaczać nazistom, tylko dlatego że socjaldemokraci źle rządzili. Pretendentów do władzy należy oceniać według tych samych kryteriów co i samą władzę i żadne ulgi im się nie należą, tylko dlatego że są opozycją. Dopóki tego Johnny nie zrozumie, dopóty będzie się błąkał we własnych urojeniach.
|
Cz lut 02, 2012 14:56 |
|
 |
Johnny99
|
Witold napisał(a): Ależ chodzi o krytykowanie PiS samo w sobie. Sama sugestia, że PiS może coś zrobić nie tak, powoduje natychmiast u ciebie reakcję objawiającą się w bełkocie na temat mechanizmów propagandowych. Witold nadal nie zauważył, że J99 chwilę wcześniej napisał, iż PiS "coś robi nie tak". I nie zauważy, bo to Witoldowi do paradygmatu nie pasuje. Cytuj: Tylko że Johnny nadal nie rozumie, choć tysiąc razy już mu to tłumaczyłem, że ocenianie władzy się nie ogranicza ogranicza do partii, która akurat ma większość. J99 doskonale to rozumie. Problem w tym, że antypisowcy i fanatycy PO cierpią na przypadłość przeciwną - nie rozumieją, iż ocenianie władzy nie ogranicza się do partii, która akurat ma mniejszość Cytuj: W demokracji, w której władze teoretycznie może się zmieniać co 4 lata, należy oceniać według tych samych kryteriów wszystkich pretendentów do jej sprawowania O, a ja myślałem, że Kaczyński przegrał 6 wybory z rzędu i nie ma już żadnych szans na zwycięstwo, więc nie ma sensu nadal nazywać go "pretendentem do sprawowania władzy" - jest nim już co najwyżej w swoich nierealnych marzeniach. Potem myślałem, że staje się nim ponownie tylko na czas wyborów - by uzasadnić absolutną konieczność głosowania na PO. Teraz okazuje się, że powraca do bycia nim na każdą okoliczność, kiedy PO robi coś nie tak - by uzasadnić przynajmniej konieczność "równego traktowania" PO i PiS (bo PO to wprawdzie Władza, ale PiS to PRETENDENCI!), a w istocie niekonieczność jakiejkolwiek krytyki PO Cytuj: Inaczej dochodzimy do takiego właśnie absurdu, jaki reprezneutuje Johnny - opozycji można wybaczyć wszystko, rządowi nie można wybaczyć nic, nawet jeśli robią dokładnie to samo. J99 nigdy nie pisał, że opozycji należy wybaczyć wszystko. Natomiast tak, Władzy nie należy wybaczać niczego - pod żadnym pozorem. Władza nie podlega wybaczeniu - co najwyżej tolerancji. Na przykład, stan wojenny można Jaruzelskiemu wybaczyć jako człowiekowi, ale nigdy nie wolno mu go wybaczyć jako przedstawicielowi Władzy - do końca świata/życia ma być pozbawiony możliwości jej odzyskania za to, co zrobił. I ponownie, problem mają tu raczej antypisowcy i fanatycy PO, tyle, że przeciwny: PO można wybaczyć wszystko, a PiSowi nic, nawet jeśli robią dokładnie to samo. To przecież bodaj najczęstszy motyw moich politycznych wpisów (ostatnio pod kategorię "PiS" podchodzi także np. Orban - robi to samo, co PO, ale PO się to wszystko wybacza). Cytuj: Pretendentów do władzy należy oceniać według dokładnie tych samych kryteriów co i samą władzę i żadne ulgi im się nie należą, tylko dlatego że są opozycją. Uzasadnienie poproszę. Bo ja uzasadnienie swojej tezy już dawno podałem (mogę przypomnieć, w razie potrzeby - i tak cały czas muszę pisać to samo).
|
Cz lut 02, 2012 15:15 |
|
|
|