Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
pilaster
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Johnny99 napisał(a): Pilaster napisał(a): Abstrahowanie od takiego porównania prowadzi własnie do tego w co niedawno wpadł Johnny 99 wprowadzając kryteria według których najlepszym polskim rządem był rząd ...SLD O ile pamiętam, to Pilaster wprowadził takie kryteria Johnny 99 źle pamięta.  To J99 pierwszy stwierdził, że w czasach Pisowskiej okupacji był wyższy wzrost PKB niż za PO. No to jeszcze wyższy był za SLD Cytuj: Cytuj: W końcu nieprzypadkowo PiS w swoim programie zawsze twierdził, że deficyt, dług i inflacja są dla niego jak najbardziej korzystne i nie zamierza ich redukować.
No tak tak, jeśli za PiS dług wzrasta (nawet jeśli tylko "w wartościach bezwzględnych") to dlatego, że PiS tak chce. Jeżeli natomiast wzrasta za PO (już realnie), to dlatego, że Europa.. oh, hang on.. No, Europa. W relacji do innych krajów europejskich PiS zwiększał zadłuzenie (przecież zawsze byliście tacy dumni z wypełniania obietnic wyborczych), a PO zmniejsza. Pozostaje zagadką, dlaczego fanatycy PiS tak furiacko ataują PO za zwiększanie zadłużenia, skoro według ich własnego programu jest to pożyteczne zjawisko Cytuj: Cytuj: Tymczasem kraje, które w tym samym czasie zadłużyły się znacznie bardziej, nie miały nawet ułamka tego wzrostu co Polska
Jak rozumiem, Pilaster podziela zatem opinię Witolda Gadomskiego z Gazety Wyborczej, Pilaster nie podziela  Zresztą na dalsze zwiększanie długu nie pozwala na szczęście konstytucja Cytuj: Cytuj: Oczywiście, typowo dla pisowskich fanatyków, Johnny 99 absolutnie nie poda żadnych konkretnych mierzalnych danych. Za to Pilaster na wszystko, co pisze, podaje dokładne dane. Np. PKB - Pilaster dokładnie wyliczył, kto wypracował, ile wypracował, na co wypracował itp.itd. Nie mówiąc już o rankingach IEF Jeżeli pilaster coś podaje, np PKB, dług, czy IEF, to zawsze pisze dokładnie ile to coś wzrosło, czy spadło i według jakiego źródła. Tymczasem fanatycy PiS, jak Johnny99 zawsze posługują się pojęciami z zakresu logiki rozmytej (np lawinowy wzrost), nigdy nie podajac zadnych konkretów. Taki Kuźmiuk, naczelny pisowski "ykonomysta" wręcz łże w żywe oczy. Bo wie, że i tak żaden pisowski fanatyk niczego sprawdzał nie będzie Cytuj: Cytuj: Jakoś tak dziwnie sie składa, że pogorszenie swojej sytuacji deklarują wszędzie wyłacznie fanatycy PiSu. Ależ oczywiście. Przyczyna jest bardzo prosta: jeśli komuś nie podoba się sytuacja w kraju i protestuje przeciwko obecnej władzy - to jest "fanatykiem PiS". Taka jest po prostu definicja "fanatyka PiS" dla Pilastra i innych fanatyków PO. Co najlepiej widać na przykładzie J99 - J99 jest "fanatykiem PiS" tylko i wyłącznie dlatego, że nie podoba mu się PO. A Johnny99 deklaruje pogorszenie swojej sytuacji, czy nie?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lut 02, 2012 15:24 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): ostatnio pod kategorię "PiS" podchodzi także np. Orban - robi to samo, co PO, ale PO się to wszystko wybacza Uwaga, uwaga! Bardzo istotna zmiana. Fanatycy PiSu, jak Johnny99 przestają już wielbić Orbana i stał się on dla nich takim samym potworem i zbrodniarzem jak Tusk. Skąd się wzieła ta raptowna zmiana? Wrócimy do tego jeszcze.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lut 02, 2012 15:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): gita napisał(a): Pilaster! Gdy brak argumentów, to najlepiej wyprowadzić dyskusję na manowce. Platforma swymy ustawami i tzwn."reformą" doprowadza do eutanazji i to jest PRAWDA! Merytorycznie udawadnia ci to Johnny. Witold! Oczywiście, że na mnie i na emerytach mających poniżej 1 tys. zł emerytury świat się nie kończy i dlatego w/g Ciebie oraz w/g Platformy należy te osoby unicestwić i po problemie. Gita - do tej przebrzydłej PO dołącza jeszcze GazPol http://glosrydzyka.blox.pl/2012/02/Wojn ... ykuje.htmlOczywiście to nie zmienia faktu, że ta przebrzydła GP jest bardziej krytyczna w stosunku do Platformy niz media o.Rydzyka. http://www.gazetapolska.pl/9946-rzady-p ... dla-polski
|
Cz lut 02, 2012 15:42 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Pilaster napisał(a): Johnny 99 źle pamięta.  Jednak chyba dobrze, na pewno nie J99 zaczął się fascynować IEFem, odkąd się okazało, że jakiś wykres stamtąd można wykorzystać do zachwalenia PO  No, Europa uważa, że deficyt, dług i inflacja są dla niej korzystne? To Pilaster chciał powiedzieć?  Cytuj: W relacji do innych krajów europejskich PiS zwiększał zadłuzenie (przecież zawsze byliście tacy dumni z wypełniania obietnic wyborczych), a PO zmniejsza.  Pozostaje zagadką, dlaczego fanatycy PiS tak furiacko ataują PO za zwiększanie zadłużenia, skoro według ich własnego programu jest to pożyteczne zjawisko Tak tak, zwłaszcza na stronie 98 piszą, że jest to pożyteczne zjawisko No to świetnie, że dzięki PO zbankrutujemy dopiero kilkanaście lat później niż Grecja  O wiele lepiej niż z rządów PiS, kiedy to, przeciwnie, zmierzaliśmy do dobrobytu na miarę Niemiec, tyle, że o wiele za wolno, co jest ohydnym skandalem! Viva PO! Cytuj: Zresztą na dalsze zwiększanie długu nie pozwala na szczęście konstytucja Cóż, PO usilnie pracuje nad uzyskaniem większości konstytucyjnej.. ale ja również się cieszę, że Konstytucja jeszcze nas przed działalnością PO broni  Cytuj: Tymczasem fanatycy PiS, jak Johnny99 zawsze posługują się pojęciami z zakresu logiki rozmytej (np lawinowy wzrost), nigdy nie podajac zadnych konkretów. Oczywiście J99 nigdy nie podał żadnych konkretów. Co każdy czytelnik forum może sobie sam sprawdzić (podobnie, jak np. zajrzeć do programu PiS), więc nie będę się więcej nad tym bredzeniem rozwodził  Cytuj: A Johnny99 deklaruje pogorszenie swojej sytuacji, czy nie? Tak, deklaruje pogorszenie swojej sytuacji. Ale, jak wielokrotnie wspominałem, nie to jest dla mnie największym problemem (choć nie odczuwam, jak fanatycy PO w rodzaju Pilastra, nienawiści do tych, którzy są zmuszeni do tego, by stawiać finanse na pierwszym miejscu - zresztą fanatycy PO nienawidzą właściwie wszystkich poza sobą, jak już mówiłem nienawiść jest ściśle powiązana z ideologią PO, która bez niej prawdopodobnie dawno już by się rozpadła). Cytuj: Uwaga, uwaga! Bardzo istotna zmiana. Fanatycy PiSu, jak Johnny99 przestają już wielbić Orbana i stał się on dla nich takim samym potworem i zbrodniarzem jak Tusk. Pilaster znowu bredzi jak w malignie. Nikt nie zmienił zdania nt. Orbana - ani ja, ani fanatycy PiSu (oczywiście, Pilaster zaraz zacznie tu wypisywać, jak to znalazł w Gazecie Polskiej artykuł demaskujący Orbana jako zbrodniarza - rzecz jasna, później się okaże, jak zawsze, że to nie było wcale o Orbanie i nie było tam ani słowa o żadnej zbrodni, ale przecież Pilaster wie swoje!). Dla fanatyków PiS Orban nadal jest zbawcą Europy - ja natomiast nie mam sprecyzowanego zdania na jego temat i nigdy nie miałem, sądzę, że prawda leży pośrodku, tj. nie jest on ani zbawcą, ani zbrodniarzem. Nie chce mi się już takoż prosić Pilastra, by pokazał choć jeden mój post, w którym jakoby "wielbię" Orbana. Zapewne z "wielbieniem Orbana" jest tak samo, jak z "fanatyzmem PiS" - "wielbieniem Orbana" nazywa on po prostu krytykowanie PO 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 02, 2012 15:50 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Witold nadal nie zauważył, że J99 chwilę wcześniej napisał, iż PiS "coś robi nie tak". I nie zauważy, bo to Witoldowi do paradygmatu nie pasuje. To nie pasuje do postępowania Johnnego wobec tego kiedy ktoś inny pisze, że PiS robi coś nie tak. Johnny może pisać, że PiS robi coś nie tak. Ale jeśli zrobi to ktoś inny, to ma mózg wyprany przez mechanizmy propagandy. Cytuj: O, a ja myślałem, że Kaczyński przegrał 6 wybory z rzędu i nie ma już żadnych szans na zwycięstwo, więc nie ma sensu nadal nazywać go "pretendentem do sprawowania władzy" - jest nim już co najwyżej w swoich nierealnych marzeniach. Potem myślałem, że staje się nim ponownie tylko na czas wyborów - by uzasadnić absolutną konieczność głosowania na PO. Teraz okazuje się, że powraca do bycia nim na każdą okoliczność, kiedy PO robi coś nie tak - by uzasadnić przynajmniej konieczność "równego traktowania" PO i PiS (bo PO to wprawdzie Władza, ale PiS to PRETENDENCI!), a w istocie niekonieczność jakiejkolwiek krytyki PO Niewiele mnie obchodzi, co sobie myślałeś. Dyskutować mamy o rzeczywistości, a nie o tym co się wydaje Johnnemu i o tym co Johnny sobie uroił. Cytuj: Uzasadnienie poproszę. Bo ja uzasadnienie swojej tezy już dawno podałem (mogę przypomnieć, w razie potrzeby - i tak cały czas muszę pisać to samo). Podaję je praktycznie za każdym razem, kiedy potwarzamy tą bezsensowną dyskusję, tylko że Johnny, wielki filozof, nie rozumie banałów. PiS nie rządzi - tylko co z tego? To może być argument w stosunku do Polskiej Partii Pracy, która nie tylko nie rządzi, ale też nie ma najmniejszych szans na to żeby rządzić. A PiS to druga partia na scenie, z poparciem 30% wyborców, a więc poważna siła, której program i metody działania należy traktować bardzo poważnie. Równie poważnie jak program i metody działania rządu, bo po kolejnych wyborach to program PiSu może zostać programem rządu. Ten ostatni fakt w konecepcji Johnnego nie istnieje. A właśnie dlatego dyskutujemy w ogóle o PiSie i PO, a nie np. o PO i SLD, albo PO i Partii Emerytów i Rencistów. Cała ta koncepcja ulgowego oceniania opozycji jest po prostu absurdalna, nieżyciowa, ignorancka, skupia się na chwili obecnej, a lekceważy przyszłe konsekwencje i prowadzi do niedorzecznych wniosków.
|
Cz lut 02, 2012 15:51 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Witold napisał(a): To nie pasuje do postępowania Johnnego wobec tego kiedy ktoś inny pisze, że PiS robi coś nie tak. Johnny może pisać, że PiS robi coś nie tak. Ale jeśli zrobi to ktoś inny, to ma mózg wyprany przez mechanizmy propagandy. J99 nic nie ma do tego, że ktoś pisze, iż PiS robi coś nie tak. J99 ma coś do sytuacji, kiedy ktoś np. za każdym razem, kiedy PO zrobi coś źle, usilnie stara się znaleźć w tym winę PiS i na niej się skupić, ignorując tym samym władzę. Cytuj: PiS nie rządzi - tylko co z tego? To może być argument w stosunku do Polskiej Partii Pracy, która nie tylko nie rządzi, ale też nie ma najmniejszych szans na to żeby rządzić. A PiS to druga partia na scenie, z poparciem 30% wyborców, a więc poważna siła, której program i metody działania należy traktować bardzo poważnie. Równie poważnie jak program i metody działania rządu, bo po kolejnych wyborach to program PiSu może zostać programem rządu. Ten ostatni fakt w konecepcji Johnnego nie istnieje. Czyli Kaczyński może wrócić do władzy, tak? Jak znam Witolda, to za 5 postów zacznie pisać, że wróci na pewno Oczywiście, równe traktowanie polega tu na tym, że jak PiS robi coś źle, to robi źle, a jak PO robi to samo, to robi dobrze - tak? Cytuj: Cała ta koncepcja ulgowego oceniania opozycji jest po prostu absurdalna, nieżyciowa, ignorancka, skupia się na chwili obecnej, a lekceważy przyszłe konsekwencje i prowadzi do niedorzecznych wniosków. Nie. Ona jest po prostu logicznym wnioskiem z faktu, że Władza jest.. władzą, a opozycja nie. Mam kolejny raz rozwinąć? To koncepcja "równego traktowania" jest absurdalna, nieżyciowa i ignorancka, gdyż z niezrozumiałych powodów całkowicie pomija fakt, iż Władza ma.. władzę - tj. PRZEWAGĘ nad konkurencją, wobec czego sytuacja władzy i opozycji jest NIERÓWNA - Władza ma władzę również nad opozycją (co ładnie widać choćby przy majstrowaniu nad ordynacją wyborczą przed każdymi wyborami). Jest to dla Witolda zbyt trudne do pojęcia?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lut 02, 2012 15:59 |
|
 |
Witold
|
Johnny99 napisał(a): Kaczyński może wrócić do władzy, tak? Jak znam Witolda, to za 5 postów zacznie pisać, że wróci na pewno Z urojeniami polemizował nie będę. Cytuj: Oczywiście, równe traktowanie polega tu na tym, że jak PiS robi coś źle, to robi źle, a jak PO robi to samo, to robi dobrze - tak? Nie mierz mnie swoją miarą. Przecież to jest dokładnie twoja teza, której cały czas bronisz. Cytuj: Nie. Ona jest po prostu logicznym wnioskiem z faktu, że Władza jest.. władzą, a opozycja nie. Mam kolejny raz rozwinąć? Mam kolejny raz tłumaczyć, że to nie ma nic do rzeczy? Cytuj: To koncepcja "równego traktowania" jest absurdalna, nieżyciowa i ignorancka, gdyż z niezrozumiałych powodów całkowicie pomija fakt, iż Władza ma.. władzę Nic do rzeczy. Cytuj: tj. PRZEWAGĘ nad konkurencją, wobec czego sytuacja władzy i opozycji jest NIERÓWNA - Władza ma władzę również nad opozycją (co ładnie widać choćby przy majstrowaniu nad ordynacją wyborczą przed każdymi wyborami). Jest to dla Witolda zbyt trudne do pojęcia?
Opozycja nie ma władzy, ale ma na celu jej zdobycie. I wtedy program i postępowanie obecnej opozycji będzie programem i postępowaniem władzy. Więc dla oceny postępowania partii politycznej nie ma znaczenia, czy partia jest u władzy czy nie. Ocenia się ją w kontekście jej celu jakim jest bycie u władzy i tego co zrobi, jak do niej dojdzie. W przeciwnym razie dokonywanie w ogóle jakichkolwiek ocen działalaności opozycji jest bez sensu (jak mniemam o to chodzi Johnnemu, PiSu nie wolno oceniać), bo jej działanie nie ma żadnego realnego znaczenia. Skoro odrzucimy perspektywę przejęcia przez nią władzy, to kogo obchodzi co robi?
|
Cz lut 02, 2012 19:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pilaster, niezaleznie od tego jakie wigibasy będziesz robił z procentami,PKB i innymi danymi, przyjmij do wiadomości:Tusk i Platforma, jej fanatycy, a więc i ty, macie u młodych przchlapane, którzy juz dziewiąty dzień demonstrują w różnych miastach Polski wyrażając swą niechęć do Donalda Tuska i nic tu już nie pomoże. Tusk z młodymi przegrał i przegrała z nimi cała zakłamana Platforma oraz jej fanatycy i wielbiciele.
|
Cz lut 02, 2012 19:40 |
|
 |
SweetChild
|
gita napisał(a): Tusk z młodymi przegrał i przegrała z nimi cała zakłamana Platforma oraz jej fanatycy i wielbiciele. To straszne  Chyba się potnę z rozpaczy 
|
Cz lut 02, 2012 21:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): gita napisał(a): Tusk z młodymi przegrał i przegrała z nimi cała zakłamana Platforma oraz jej fanatycy i wielbiciele. To straszne  Chyba się potnę z rozpaczy  Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni.
|
Cz lut 02, 2012 22:07 |
|
 |
SweetChild
|
Przecież ja się nie śmieję, a jestem zrozpaczony 
|
Cz lut 02, 2012 22:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Przecież ja się nie śmieję, a jestem zrozpaczony  Jeśli tak, to zwracam honor.
|
Cz lut 02, 2012 22:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bez pracy jest w Polsce już ponad 400 tys. młodych ludzi, którzy nie ukończyli 24 lat. Tyle według GUS zarejestrowało się w urzędach pracy. Jeszcze bardziej alarmujące są dane Międzynarodowej Organizacji Pracy - pracy nie może znaleźć aż 1,3 mln młodych ludzi w Polsce. Jak pisaliśmy już wczoraj, bezrobocie wśród młodych ludzi to plaga w całej Europie. Są kraje (np. Hiszpania), gdzie sięga ono 48,7 proc. - To u nas najpilniejszy problem do rozwiązania - mówi "Gazecie" minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz. Jego resort przygotował program "Twoja kariera - Twój wybór" mający pomóc młodym w znalezieniu pierwszej pracy. Na pilotaż, który wystartuje jeszcze w tym roku, ministerstwo przeznaczyło ok. 120 mln zł. Na razie nie wiadomo, na ile osób to wystarczy. Jeśli pilotaż się powiedzie, Ministerstwo Pracy chce objąć programem wszystkich młodych bezrobotnych. Więcej... http://wyborcza.pl/1,75248,11073938,Min ... z1lGp4Wv6BZ programu będą mogły skorzystać osoby, które nie ukończyły 30 lat, zarejestrują się w urzędzie pracy po raz pierwszy, a szkołę ukończyły najwyżej dwa lata wcześniej. Już przy rejestracji dostaną doradcę zawodowego, który będzie się nimi zajmował aż do znalezienia pracy. Doradca po rozmowie z bezrobotnym przygotuje dla niego plan działania. Nie będzie mógł go wysłać na roboty publiczne czy prace interwencyjne, tak jak najchętniej robiły urzędy pracy. Bezrobotny dostawał przez kilka dni pieniądze, np. za sprzątanie miasta i wracał do pośredniaka. Teraz ma być inaczej. Oprócz dotychczasowych szkoleń i staży młody bezrobotny będzie miał do wyboru: • Bon szkoleniowy - 3416 zł (czyli przeciętne wynagrodzenia) do wydania na kursy i warsztaty podnoszące kwalifikacje. Będzie mógł je wybrać z dostępnych na rynku. Z bonu pokryje też koszty ewentualnego dojazdu, noclegu czy badań lekarskich. Pieniędzy nie będzie dostawał do ręki. Urząd przeleje je bezpośrednio na konto firmy prowadzącej szkolenie czy hotelu. • Bon stażowy - przez 6 miesięcy stażu u pracodawcy urząd będzie wypłacał bezrobotnemu stypendium. Po tym czasie firma będzie miała obowiązek zatrzymania go na kolejne 6 miesięcy. Dostanie za to premię w wysokości 1,5 tys. zł. Urząd opłaci bezrobotnemu też koszty ewentualnego dojazdu, noclegu i badań lekarskich. • Bon na kształcenie zawodowe i policealne - dla osób słabiej wykształconych, które wcześnie porzuciły szkołę. Nie pracują i nie uczą się. Wydać będą mogły 6832 zł w ciągu roku na podręczniki (zwrot po pokazaniu faktury), dojazdy do szkoły i noclegi. O wyborze szkoły będzie decydował bezrobotny z doradcą zawodowym. Oprócz tego bezrobotny, który znajdzie pracę poza miejscem zamieszkania, może liczyć na dotację na zasiedlenie. Na wynajęcie mieszkania będzie mógł wydać nawet 5 tys. zł (to jednorazowa suma na start). Ma to ułatwić młodym ludziom z miasteczek przenoszenie się do większych miast, gdzie jest więcej ofert pracy. - Brzmi obiecująco, ale diabeł tkwi w szczegółach - ocenia dr Piotr Lewandowski, główny ekonomista Instytutu Badań Strukturalnych. Jego zdaniem wszystko zależy od tego, kto będzie realizował pilotaż. - Jeśli tylko urzędy pracy, to będzie trudno o sukces. Powinny w nim wziąć udział także organizacje pozarządowe i prywatne firmy pośrednictwa pracy. Widzi też inne zagrożenie: - Do pilotażu mogą być wybrane tylko osoby, którym łatwo będzie pomóc. Urzędy pracy wolą z nimi pracować, bo mogą pochwalić się efektami. Dlatego ważne, żeby wzięli w nim udział też młodzi, którzy sobie nie radzą. Wtedy będziemy mogli ocenić, czy program zadziałał. Więcej... http://wyborcza.pl/1,75248,11073938,Min ... z1lGp0VwvD
|
Pt lut 03, 2012 0:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Pilaster, niezaleznie od tego jakie wigibasy będziesz robił z procentami,PKB i innymi danymi, przyjmij do wiadomości:Tusk i Platforma, jej fanatycy, a więc i ty, macie u młodych przchlapane, którzy juz dziewiąty dzień demonstrują w różnych miastach Polski wyrażając swą niechęć do Donalda Tuska i nic tu już nie pomoże. Tusk z młodymi przegrał i przegrała z nimi cała zakłamana Platforma oraz jej fanatycy i wielbiciele. Jestem pewna na 1000%, że gdyby w tym światowym kryzysie władzę sprawował w Polsce PiS, bezrobocie mielibyśmy najwyższe w Europie.
|
Pt lut 03, 2012 8:41 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: To u nas najpilniejszy problem do rozwiązania - mówi "Gazecie" minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz. Jego resort przygotował program "Twoja kariera - Twój wybór" mający pomóc młodym w znalezieniu pierwszej pracy. Już nie mogę się doczekać tłumaczenia Pilastra, dlaczego te rozwiązania to najczystszy wolny rynek, jaki można sobie wyobrazić  Witold napisał(a): Nie mierz mnie swoją miarą.
Przecież to jest dokładnie twoja teza, której cały czas bronisz.
No to ujmijmy to inaczej: PiS rządzi - mówimy o PiS. PO rządzi - nadal mówimy o PiS. To jest równe traktowanie? Cytuj: Mam kolejny raz tłumaczyć, że to nie ma nic do rzeczy? Nie ma nic do rzeczy to, że ktoś rządzi krajem?? Granice absurdu coraz bliżej.. Cytuj: Opozycja nie ma władzy, ale ma na celu jej zdobycie. I wtedy program i postępowanie obecnej opozycji będzie programem i postępowaniem władzy. Więc dla oceny postępowania partii politycznej nie ma znaczenia, czy partia jest u władzy czy nie. Ocenia się ją w kontekście jej celu jakim jest bycie u władzy i tego co zrobi, jak do niej dojdzie. Po pierwsze: bycie u władzy i bycie w opozycji to są fundamentalnie różne warunki obiektywne, które wymuszają różne sposoby zachowania. Po drugie: władza, ze względu na swoją.. władzę posiada środki wpływu zarówno na opozycję jako taką, jak i na opinię publiczną - zatem fakt, że je posiada i może wykorzystywać należy brać pod uwagę przy ocenie opozycji ( władza ma oczywisty interes w tym, byśmy źle myśleli o opozycji i posiada o wiele większe niż opozycja środki do realizacji tego celu, z których nie musi, ale może korzystać). Wynika z tego, że dokonanie obiektywnej oceny władzy jest łatwiejsze i wiarygodniejsze, niż w przypadku opozycji - bowiem władza rządzi, a więc zmienia rzeczywistość, można ją poznać po owocach, natomiast działalność opozycji w większości polega na słowie: krytyce, analizie, uzasadnianiu sprzeciwu, prezentowaniu swojego programu jako lepszego itp. co daje znacznie większe pole do oszukiwania i manipulowania obrazem opozycji w społeczeństwie przez władzę. Stąd mój postulat nierównego traktowania: w przypadku władzy należy przesadzać z nieufnością, zakładać zawsze złą wolę (aż do dowodów przeciwnych), słowem: parzyć jej na ręce. Gdy natomiast chodzi o opozycję, należy przy krytyce opierać się wyłącznie na twardych dowodach - takich, co do których jest pewne, że nie zostały zmanipulowane przez władzę.
|
Pt lut 03, 2012 9:45 |
|
|
|