eucharystia a związki niesakramentalne
Autor |
Wiadomość |
Marek_Piotrowski
|
 Re: eucharystia a związki niesakramentalne
krzysiekniepieklo napisał(a): Do Marka : To może wiesz dlaczego Eucharystię ustanowił przed męką i zmartwychwstaniem, a nie po zmartwychwstaniu co byłoby dla nich dużo łatwiejsze do zrozumienia? To akurat oczywiste, dla każdego kto sięgnie do źródeł wieczerzy sederowej w Księdze Wyjscia. Jezus musiał być tym Barankiem, który Izraelici spożywali - tym samym musiał być zabity 14 Nisan (i, siłą rzeczy, nie mógłby jednocześnie przewodniczyć Sederowi. Cytuj: Co do Rozpustników z Sodomy to nie masz racji. Zniszczenie miasta oznaczało również zniszczenie ich, a to byłaby ich osobista kara więc skoro obiecał nie zniszczyć miasta to tym samym darowałby im ich osobistą karę. Nie mów więc ,że chodziło tylko o miejsce bo chodziło również o ludzi. Nie w sensie odpuszczenia grzechów, co najwyżej w sensie uchronienia od natychmiastowej doczesnej kary poniesionej wraz z miastem. Cytuj: Co do dalszych wywodów to jeszcze czytelniej by było Jakby chciał przebaczyć dla jednego sprawiedliwego ale zgadzam się, że chodzi tutaj o ofiarę Jezusa, tylko w dalszym ciągu od Grzeszników nic nie wymaga. To po prostu nieprawda. Polecam kazanie Piotra Dziejach Apostolskich.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Pt sie 26, 2016 23:13 |
|
|
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Do sapper:Te nowe tematy dodałem, jak zauważyłem ,że bardziej Was zajmuje badanie czy mam równo pod sufitem jak rzeczowa dyskusja.
|
So sie 27, 2016 7:22 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Do Marka : Z tego co wiem to Jezus ostatnią wieczerzę zrobił dzień wcześniej więc trochę nagiął, a jak nagiął to również mógł nagiąć w drugą stronę.
|
So sie 27, 2016 7:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
So sie 27, 2016 7:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Do Yarpen : Skoro odpowiedziałeś na moje cztery pytania to ja odpowiadam na twoje: 1. o prawdę Jaką prawdę?
|
So sie 27, 2016 8:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): Częściowo odpowiedział Ci już sapper. Różnica między opowiadaniem o kobiecie cudzołożnej a przypowieścią o synu marnotrawnym jest taka, że ta pierwsza historia jest faktem, a druga ... przypowieścią. Przypowieść ma za zadanie opowiedzieć o Bogu, jaki jest Bóg, na przykładzie ludzkiego życia. I tak przypowieść o synu marnotrawnym kończy się jego powrotem do ojca. Człowiek żałuje, przyznaje się do winy, Bóg wybacza. Nie ma "dalej". Może być powtórka tej sytuacji, ale nie dalej. Bóg zawsze wybaczy. O tym piszę. Kiedy może być "powtórka sytuacji"? Gdy znowu odejdę. I wrócę. Czyli jest "dalej". Ale nie liniowo, tylko cyklicznie, a właściwie spiralnie. Bo takie jest życie. Upadki i powroty. Z czym mam przyjść do Jezusa? Mam tylko puste ręce. Jak celnik. Pismo Święte jest Księgą Życia. Jest opowieścią o Twoim życiu, moim życiu, każdego człowieka. I stąd jest takie wieloznaczne - czasem skandaliczne, czasem paradoksalne, czasem radosne. Takie jak nasze poplątane życie. By każdy odnalazł w niej swoje losy. Ale by tak je przyjąć trzeba wyjść poza gorset gatunków literackich. Poza "szkiełko i oko". Żeby było jasne - nie uważam, że teologia jest nie potrzebna. Jest. Ale na niej życie nie kończy się.
|
So sie 27, 2016 8:50 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Do Yatpen : Trochę przeginasz Jedna sprawa : odniosłeś się nie do moich pytań, ale do moich odpowiedzi . poza tym twoja odpowiedź nie jest odpowiedzią tylko kolejnym pytaniem odnoszącym się do moich odpowiedzi więc na przyszłość formułuj swoje wypowiedzi w logiczny sposób.
|
So sie 27, 2016 9:02 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Do Yarpen  rzepraszam za te logiczne odniesienie. Z logiką jest w porządku tylko spodziewając się ,że najpierw odpowiesz na moje pytania nie zwróciłem uwagi ,że po prostu je olałeś. i traktowałem twoje pytanie jako odpowiedź na moje pytania.
|
So sie 27, 2016 9:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): poza tym twoja odpowiedź nie jest odpowiedzią tylko kolejnym pytaniem odnoszącym się do moich odpowiedzi więc na przyszłość formułuj swoje wypowiedzi w logiczny sposób. Doprecyzowuję Twoją odpowiedź, bo stwierdzenie "o prawdę" to hasło, które nic nie mówi (może równie dobrze chodzić o to, że 2+2=4 (co jest prawdą z punktu widzenia matematyki), jak i 2+2 =/=4 (co jest prawdą z punktu widzenia fizyki jądrowej), a może o to, że Bóg jest miłością czy też, że E=mc^2).
|
So sie 27, 2016 9:16 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Do Yarpen: Ja Jestem Drogą Prawdą i Życiem. O taką prawdę mi chodzi czyli o Boga. Myślałem ,że to znasz i o tym rozmawiamy.
|
So sie 27, 2016 9:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Większość tej rozmowy dotyczyła Twojej prawdy, więc wolę się upewnić. 
|
So sie 27, 2016 9:59 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Do Marka : Z tego co wiem to Jezus ostatnią wieczerzę zrobił dzień wcześniej więc trochę nagiął, a jak nagiął to również mógł nagiąć w drugą stronę. Po pierwsze - musiała być wcześniej, bo inaczej nie mógłby jej odprawiać. Po drugie - wówczas były używane dwa kalendarze i stąd dopuszczalna rozbieżność. Po trzecie - nie ma to najmniejszego wpływu na nasze rozważania.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
So sie 27, 2016 10:23 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Do tych ,którzy uważają, że Judasz popełnił świętokradztwo: Kto osądza co jest grzechem? Oskarżacie Boga o to, że najpierw dał Judaszowi w prezencie Eucharystię a potem twierdzi ,że Judasz Mu tę Eucharystię ukradł.
|
So sie 27, 2016 10:56 |
|
 |
Andy72
|
Nikt nie oskarża Boga, ale Judasz będąc w stanie grzechu przyjął Eucharystię. Oprócz wydania Pana Jezusa, Judasz dopuszczał się okradania współbraci,
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So sie 27, 2016 11:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Nikt nie oskarża Boga, ale Judasz będąc w stanie grzechu przyjął Eucharystię. Oprócz wydania Pana Jezusa, Judasz dopuszczał się okradania współbraci, Żaden teolog czy biblista nie stwierdza jednoznacznie czy Judasz przyjął Komunię św, bo Pismo św tego nie precyzuje.
|
So sie 27, 2016 11:31 |
|
|
|