Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 0:33

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Pytania 
Autor Wiadomość
OWMR (IGMR):

Cytuj:
299. Ołtarz winien być zbudowany w oddaleniu od ściany, aby łatwo można było obchodzić go dookoła i celebrować przy nim w stronę ludu. Wypada go tak umieścić wszędzie, gdzie to jest możliwe. Ołtarz powinien być ustawiony w takim miejscu, by rzeczywiście stanowił ośrodek, ku któremu spontanicznie zwracać się będzie uwaga całego zgromadzenia wiernych. Z zasady winien to być ołtarz stały i poświęcony.

Dla uzupełnienia, żeby kanciarzom uniemożliwić dalsze mataczenia.

Nasz Leszek Janek "zapomniał" o przypisie do powyższego artykułu:

115: Por. Św. Kongregacja Obrzędów, Instrukcja Inter Oecumenici, 26 września 1964, nr 91: AAS 56 (1964) 898

Cytuj:
INSTRUKCJA O NALEŻYTYM WYKONYWANIU KONSTYTUCJI O LITURGII ŚWIĘTEJ - INTER OECUMENICI

ROZDZIAŁ V
BUDOWA KOŚCIOŁÓW I OŁTARZY W SPOSÓB UŁATWIAJĄCY CZYNNE UCZESTNICTWO WIERNYCH

(...)

II. Ołtarz wielki.

91. Pożądane jest wystawienie ołtarza wielkiego w takim oddaleniu od ściany, aby go łatwo można obejść i aby celebra mogła się odbywać twarzą do ludu; w świątyni zaś ołtarz powinien zająć takie miejsce, aby rzeczywiście stanowił ośrodek, na którym samorzutnie skupia się uwaga całego zgromadzenia wiernych. W wyborze materiału, z którego ma być zbudowany ołtarz i jego wyposażenie, należy zachować przepisy prawne. Prezbiterium wokół ołtarza powinno być tak obszerne, aby obrzędy święte łatwo można spełniać.

Śr maja 17, 2006 20:40

Dextimus, czy ty na prawde nie potrafisz przyznać sie do błędu? dyktowano ci już kilka razy dokumenty, w których jest mowa jak ma być ołtarz a ty dalej nie popuścisz! MIMO ŻE MASZ EWIDENTNE DOWODY, ŻE NIE MASZ RACJI

Śr maja 17, 2006 20:40

Mam jeszcze jedną zagadkę dla Leszka Jana. Najpierw cytat z IGMR:

157. Po odmówieniu modlitwy kapłan przyklęka, bierze Hostię konsekrowaną w tej Mszy świętej i trzymając ją uniesioną nieco nad pateną lub nad kielichem, zwrócony do ludu (versus ad populum) mówi: Oto Baranek Boży i wspólnie z ludem dodaje: Panie, nie jestem godzien.

158. Potem, zwrócony do ołtarza (ad altare conversus), kapłan mówi cicho: Ciało Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne i ze czcią spożywa Ciało Chrystusa. Następnie bierze kielich i mówi: Krew Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne, po czym ze czcią przyjmuje Krew Chrystusa.

źródło: http://www.kkbids.episkopat.pl/wprowadz ... popr/4.htm

i teraz zagadka: PO CO to rozróżnienie, skoro mamy niby obowiązkowe "ołtarze ludowe" i niby obowiązkową "Mszę świętą przodem do ludu"? Jaka jest różnica między "zwróceniem się do ludu" a "zwróceniem do ołtarza", skoro to niby w tym samym kierunku? A MUSI być różnica, skoro rubryki to tak WYRAŹNIE rozróżniają.

Śr maja 17, 2006 20:50

Czy ty widziałeś mszę rzymsko katolicką??

Kapłan po odmówieniu z ludem Panie nie jestem godzien... POCHYLA SIĘ NAD OŁTARZEM, czyli innymi słowy ZWRÓCONY W STRONĘ OŁTARZA pożywa Ciało Pańskie.

Już naprawde szukasz dziury w całym i nie chcesz przyjąć do wiadomości że nie masz racji

Śr maja 17, 2006 21:03
Już naprawde szukasz dziury w całym i nie chcesz przyjąć do wiadomości że nie masz racji

Ależ on ma rację. JEST rozróżnienie, które nie miałoby sensu, gdyby celebracja versus populum była obowiązkowa.

Śr maja 17, 2006 21:25
Kapłan po odmówieniu z ludem Panie nie jestem godzien... POCHYLA SIĘ NAD OŁTARZEM, czyli innymi słowy ZWRÓCONY W STRONĘ OŁTARZA pożywa Ciało Pańskie.

Innymi słowy, powiadasz...

Gdyby miał się pochylić nad ołtarzem, to by to napisali, tak jak w np.:
132. (...) Po czym pochylony przed ołtarzem i mając ręce złożone, mówi cicho (...)
135. (...) kapłan nakłada i błogosławi kadzidło oraz głęboko pochylony, modli się cicho (...)
143. Gdy kapłan postawi kielich na ołtarzu, pochyla się i mówi cicho (...)
262. (...) kapłan, pochyliwszy się głęboko, odmawia modlitwę (...)

A w IGMR 158 (szczególnie w wersji łacińskiej) jest wyraźnie napisane: ad altare conversus czyli odwraca się. Autorowi przepisu chodziło o OBRÓT, ROTACJĘ a nie o POCHYLENIE SIĘ (łac. inclinatus) !!!

Chciałem się jeszcze zapytać, jak w pozycji pochylonej można wypić cokolwiek z kielicha, ale chyba sobie podaruję.

Śr maja 17, 2006 21:29

158. Potem, zwrócony do ołtarza, kapłan mówi cicho: Ciało Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne i ze czcią spożywa Ciało Chrystusa. Następnie bierze kielich i mówi: Krew Chrystusa niech mnie strzeże na życie wieczne, po czym ze czcią przyjmuje Krew Chrystusa.

Nie ma mowy o żadnej rotacji, obrocie czy czymś podobnym, ale jedynie o zwróceniu się do ołtarza.
Swoją drogą proponuję, żeby Dextimus został papieżem, gdyż jest ze wszystkich najlepiej na świecie poinformowany, nawet lepiej niż papież oraz wszyscy razem wzięci kardynałowie, biskupi, prezbiterzy, liturgiści, teologowie, jak należy celebrować Mszę świętą według posoborowej, odnowionej liturgii.

Cz maja 18, 2006 10:10
Nie ma mowy o żadnej rotacji, obrocie czy czymś podobnym, ale jedynie o zwróceniu się do ołtarza.

W łacińskim oryginale jest zwrot "ad altare conversus" czyli "obrócony do ołtarza". Jak nie znasz łaciny, to nie zabieraj głosu.

Czasownik "converto" mówi właśnie o obrocie. Stąd zresztą pochodzi wyraz konwersja, czyli nawrócenie - tu chodzi wyraźnie o ZMIANĘ KIERUNKU.

Cz maja 18, 2006 10:23
gdyż jest ze wszystkich najlepiej na świecie poinformowany, nawet lepiej niż papież oraz wszyscy razem wzięci kardynałowie, biskupi, prezbiterzy, liturgiści, teologowie, jak należy celebrować Mszę świętą według posoborowej, odnowionej liturgii.

Ja tylko chciałbym znać przepis, który JEDNOZNACZNIE NAKAZUJE odprawianie "do ludu". I jakoś nie potraficie mi takowego nakazu podać, tylko miotacie się, jak żyd po pustym sklepie... A znam z tuzin wikarych, którzy chcieliby odprawiać "w drugą stronę", ale proboszcz im tego ZABRANIA, a zapytany o powód NIE POTRAFI tego uzasadnić.

Cz maja 18, 2006 10:43
W łacińskim oryginale jest zwrot "ad altare conversus" czyli "obrócony do ołtarza".

Daj spokój, Kaziu. Ten matołek i tak nie zrozumie.

Cz maja 18, 2006 10:45

Obrócony, czyli zwrócony do ołtarza. Powtarzam raz jeszcze: w swej niechęci do Kościoła podkopujecie chętnie autorytet najwyższej kościelnej hierarchii. Jeśli specjalista od łaciny przetłumaczył to jako zwrócenie, oznacza to także zmianę kierunku.

Cz maja 18, 2006 10:47

Tomek Torquemada napisał(a):
W łacińskim oryginale jest zwrot "ad altare conversus" czyli "obrócony do ołtarza".

Daj spokój, Kaziu. Ten matołek i tak nie zrozumie.

Ten epitet jest dla mnie bardzo zaszczytny, gdyż tym samym do grona "matołków" zaliczyłeś Jana Pawła II i Benedykta XVI.

Cz maja 18, 2006 10:48
No to może kolejna zagadka kierunkowa - ale zanim ją zadam, chciałbym się dowiedzieć, czy podczas celebracji Mszy świętej (dla ułatwienia: twarzą do ludu, w kościele wybudowanym po reformie 1969):

1) kapłan znajduje się
a) przed ołtarzem
b) za ołtarzem

2) wierni znajdują się
a) przed ołtarzem
b) za ołtarzem

Jak sobie ustalimy pojęcia podstawowe, to zadam zagadkę :)

Cz maja 18, 2006 10:49
Ten epitet jest dla mnie bardzo zaszczytny, gdyż tym samym do grona "matołków" zaliczyłeś Jana Pawła II i Benedykta XVI.

Mylisz się. Zarówno Jan Paweł rozumiał jak i Benedykt rozumie znaczenie przepisu w IGMR 158 i po modlitwie "Domine non sum dignus..." wypowiedzianej W KIERUNKU LUDU, ODWRACA się do ołtarza, aby spożyć Ciało i Krew. Szczególnie jest to widoczne, gdy Msza święta jest celebrowana w kaplicy papieskiej na Watykanie, gdzie NIE MA stołu i gdzie NIE celebruje się "twarzą do ludu".

Cz maja 18, 2006 10:56

Kłamcie, kłamcie, zawsze coś z tego zostanie. Oto wasza dewiza.

Cz maja 18, 2006 11:13
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona