Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:19

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 166  Następna strona
 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska 
Autor Wiadomość

Post Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Cóż, żyjemy w kraju, w którym Trybunał Konstytucyjny może orzec, iż niekonstytucyjny przepis ma nadal obowiązywać, bo wymaga tego interes Skarbu Państwa (!!! - jedno takie orzeczenie wystarczyłoby, by stwierdzić, iż dalsze istnienie zarówno Trybunału, jak i Konstytucji traci wszelki sens - ale kto by się takimi drobiazgami przejmował).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 21, 2012 11:06

Johnny99 napisał(a):
Jeżeli państwo uzurpuje sobie rolę "funduszu emerytalnego" dla społeczeństwa, to przynajmniej w tym aspekcie nie da się powiedzieć, że "państwo to my", bowiem właśnie powstały tutaj dwa podmioty: "fundusz emerytalny" (państwo) oraz "klienci funduszu emerytalnego" (społeczeństwo).

W przypadku OFE - zgoda, ale w przypadku ZUS ten pierwszy podmiot to my (wszyscy obywatele) jesteśmy jego właścicielami. Wybieramy radę nadzorczą (parlament i rząd), a rada wybiera prezesa ZUS. Więc wszelkie roszczenia będą zaspakajane z naszego majątku.

Johnny99 napisał(a):
Innymi słowy, państwo spłaca swoje zadłużenie wobec nas, poprzez ściąganie z nas jeszcze większej ilości kasy. A wszystko to korzystając z przymusu.

Bingo. Tak było, jest i będzie na wieki wieków amen. Jedynie skala zmienia się w czasie.

Wt lut 21, 2012 11:26

SweetChild napisał(a):
w przypadku ZUS ten pierwszy podmiot to my (wszyscy obywatele) jesteśmy jego właścicielami.

Jeżeli jesteśmy jego właścicielami, to możemy nim dysponować - np. sprzedać albo zlikwidować. Tak?

Twoje teksty zaczynają mi przypominać filipiki najbardziej zagorzałych antyklerykałów, głoszących, iż skoro jestem katolikiem, to mam płacić za działalność Komisji Majątkowej, bo przecież "Kościół to wszyscy wierni".

Cytuj:
Bingo. Tak było, jest i będzie na wieki wieków amen. Jedynie skala zmienia się w czasie.

Zaczynam odnosić wrażenie, że jedynym, co SweetChilda jest w stanie oburzyć, jest PiS. Wszystko inne "było, jest i będzie na wieki wieków, trudno, trzeba z tym żyć, przepraszać i płacić, a w ogóle to ja nie widzę żadnego problemu".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 21, 2012 11:37
Niestety Johnny uwielbiasz budować domy z piasku -realnie odpowiedzieć skąd wziąć pieniądze na oddanie wszystkim składek nie potrafisz.
Sprzedamy i zlikwidujemy ZUS - zwrócimy skarbowi państwa zadłużenie, wypłacimy wszystkim pracownikom odprawy....i pozostanie siąść i płakać nad pustą kasą.
A oczywiście z Twojej jedynej perspektywy winien tego stanu jest Tusk i PO :D

Wt lut 21, 2012 12:01

Alus napisał(a):
Sprzedamy i zlikwidujemy ZUS - zwrócimy skarbowi państwa zadłużenie

Jakiemu Skarbowi Państwa? Ludziom.

Cytuj:
wypłacimy wszystkim pracownikom odprawy....i pozostanie siąść i płakać nad pustą kasą.

Dlaczego? Pozostanie zdrowe, oczyszczone z długów państwo, którego obywatele mają pieniądze, uprzednio zrabowane im przez państwo chore. Nad czym tu niby płakać?

Cytuj:
A oczywiście z Twojej jedynej perspektywy winien tego stanu jest Tusk i PO :D

Co wynika wprost z tego, co napisałem, iż winne są temu wszystkie rządy.. no cóż, nic nie poradzę na to, że dla fanatyków PO winne wszystkiemu jest PiS i tę drastycznie zawężoną zdolność oceny rzeczywistości przypisują oni wszystkim innym.

Wt lut 21, 2012 12:06

Johnny99 napisał(a):
Jeżeli jesteśmy jego właścicielami, to możemy nim dysponować - np. sprzedać albo zlikwidować. Tak?

Tak, jeśli uzyskamy niezbędną większość.

Johnny99 napisał(a):
Zaczynam odnosić wrażenie, że jedynym, co SweetChilda jest w stanie oburzyć, jest PiS. Wszystko inne "było, jest i będzie na wieki wieków, trudno, trzeba z tym żyć, przepraszać i płacić, a w ogóle to ja nie widzę żadnego problemu".

To się nazywa realizm, z idealizmu (niestety czy stety) się wyrasta.

Wt lut 21, 2012 12:11

SweetChild napisał(a):
To się nazywa realizm, z idealizmu (niestety czy stety) się wyrasta.

Nie - to się nazywa bierność i myślenie z gruntu poddańcze. Idealne do systemu totalitarnego/autorytarnego: gdzie również istnieje jasno zdefiniowany wróg (USA, kapitaliści, kułacy itp.), kanalizujący wszelkie złe emocje, resztą natomiast należy się albo zachwycać, albo tolerować, przyznając, że "trudno, jest jak jest i tak już będzie zawsze, zresztą przecież innej Polski nie mamy" itp.itd. Ciekawe tylko, dlaczego za rządów PiS jakoś nigdzie nie zauważałem takiego podejścia - raczej takie, że trzeba zrobić wszystko, by właśnie "już tak nie było", tylko było inaczej. To kolejny element fermentu umysłowego, jaki obecna władza uskuteczniła w społeczeństwie: bierność, poddaństwo, "jest jak jest", "w końcu mamy kryzys", "zawsze może wrócić PiS" itp.itd. Na szczęście zaczęło się to już zmieniać. Zobaczymy, na jak długo.

Wt lut 21, 2012 12:26

Johnny99 napisał(a):
Nie - to się nazywa bierność i myślenie z gruntu poddańcze. Idealne do systemu totalitarnego/autorytarnego: gdzie również istnieje jasno zdefiniowany wróg (USA, kapitaliści, kułacy itp.), kanalizujący wszelkie złe emocje, (...)

Ja nie widzę takiego wroga, za to Ty tak... Ani ZUS, ani PO, ani PiS, ani III RP ani IV RP nie były i nie są moimi wrogami. Przyznaję, że jest w tym pierwiastek bierności, ale czy rozsądne jest porywanie się z motyką na słońce albo kopanie się z koniem?

Wt lut 21, 2012 12:35

SweetChild napisał(a):
Ja nie widzę takiego wroga, za to Ty tak... Ani ZUS, ani PO, ani PiS, ani III RP ani IV RP nie były i nie są moimi wrogami.

Deklarować możesz wszystko, ja widzę w twoich postach zupełnie co innego. No ale i tak cię nie przekonam.

Cytuj:
Przyznaję, że jest w tym pierwiastek bierności, ale czy rozsądne jest porywanie się z motyką na słońce albo kopanie się z koniem?

Jeszcze w latach 80-tych większość myślała, że co jak co, ale ZSRR jest nie do ruszenia. Na szczęście byli też tacy, co o tym nie wiedzieli i dzięki nim ZSRR upadł. Możesz być bierny, jeśli chcesz, ale nie nazywaj tego "realizmem". I daruj sobie kpiny z "idealistów".

Wt lut 21, 2012 12:47
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):
Sprzedamy i zlikwidujemy ZUS - zwrócimy skarbowi państwa zadłużenie

Jakiemu Skarbowi Państwa? Ludziom.

Od kilku lat corocznie skarb państwa udziela pożyczki ZUS-owi, bo bez tych nie starczyłoby na wypłaty rent/emerytur/zasiłków przedemerytalnych.
Prosta zasada obowiazująca od lat - pożyczone należy oddawać.

Cytuj:
Dlaczego? Pozostanie zdrowe, oczyszczone z długów państwo, którego obywatele mają pieniądze, uprzednio zrabowane im przez państwo chore. Nad czym tu niby płakać?

Po raz enty pytam skąd owe pieniądze???
Likwidując ZUS postępowanie będzie jak w przypadku wszystkich upadłości/likwidacji - w pierwszej kolejności zaspakają się wierzytelności wobec pracowników, w drugiej należności wobec urzędów państwowych, a więc oddanie pożyczki ze skarbu państwa, którą stanowiły nasze podatki.
Pozostanie mizerota dla milionów.
Inna sprawa - jakim kluczem wyliczyć każdemy należną kwotę?? - w PRL składki nie były odprowadzane indywidualnie.
Po upadłościach, likwidacjach zakładów pracy mnóstwo ludzi nie mogło wykazać sie zarobkami (Rp7), bo pomimo obowiązku archiwizowania kartotek płacowych, mnóstwo zakładów tego nie czyniło.
Mnóstwo dokumentów uległo przypadkowemu lub świadomemu zniszczeniu.
Rzesze ludzi uzyskuje mniejsze emerytury, nieadekwatne do uzyskiwanych zarobków z braku możliwosci ich udokumentowania.
Lata takie były wpisywane do stażu na podstawie świadectw pracy, ale do wyliczenia emerytury wpisywano zarobki "O".
Dopiero w 2009r lub 2010r uchwalono ustawę, że przypadku niemozności uzyskania RP7, ZUS wpisuje za te lata najniższą krajową w danym roku.
Moja sąsiadka przebywała na zasiłku przedemerytalnym, gdy osiągnęła 55 lat, przyszła do mnie po informacje czy powinna wystepowac o wyliczenie wczesniejszej emerytury.
I...problem - z 2 zakładów w których pracowała po ukończeniu szkoły nie było możliwości uzyskać RP7 (w książeczce zdrowia też nie miała wpisane).
Urodziła 6 dzieci, więc miała luki na urlopy wychowacze.
Nie dało rady wyliczyć jej emerytury ani z kolejnych 10 lat z ostatnich 20, ani z 20 z całego okresu pracy.
Poradziłam jej aby pozostała na zasiłku, który wtedy był wyższy niż najniższa emerytura, którą by otrzymała.
Gdy doszła do ustawowych 60 lat weszło w życie prawo o wpisywania w brakujące lata najniższych zarobków, dzieki temu otrzymuje aktualnie emeryturę o 480 zł wyższą od najniższej.

Cytuj:
Co wynika wprost z tego, co napisałem, iż winne są temu wszystkie rządy.. no cóż, nic nie poradzę na to, że dla fanatyków PO winne wszystkiemu jest PiS i tę drastycznie zawężoną zdolność oceny rzeczywistości przypisują oni wszystkim innym.

I vice versa - moja sąsiadka fanatyczna słuchaczka RM, potwornie nie lubi PO, pomimo że właśnie rząd PO spowodował, że nie otrzymuje najniższej emerytury.

Wt lut 21, 2012 13:21

Alus napisał(a):
Od kilku lat corocznie skarb państwa udziela pożyczki ZUS-owi, bo bez tych nie starczyłoby na wypłaty rent/emerytur/zasiłków przedemerytalnych.

Jaką "pożyczkę" masz na myśli? Z tego co wiem, to nie jest pożyczka, tylko dotacja. Zresztą ZUS jest instytucją państwową - wewnętrzne rozrachunki między różnymi jednostkami dłużnika to już jego sprawa.

Cytuj:
w pierwszej kolejności zaspakają się wierzytelności wobec pracowników

Jakie? ZUS nie płaci pracownikom?

Cytuj:
Pozostanie mizerota dla milionów.

To, że dłużnik nie ma z czego spłacić długu, to zasadniczo problem dłużnika, a nie wierzyciela. Już pisałem: jeżeli nadal pieniędzy nie starczy, należy je 1) wziąć skądinąd, 2) wnieść o rozłożenie długu na raty, 3) zaproponować ekwiwalent, 4) itd.itp.

Cytuj:
Inna sprawa - jakim kluczem wyliczyć każdemy należną kwotę??

Każdy, kto coś twierdzi albo czegoś się domaga, jest obowiązany przedstawić przed sądem dowód na swoje twierdzenie albo na swoje prawo do otrzymania tego, czego się domaga.

Cytuj:
Dopiero w 2009r lub 2010r uchwalono ustawę, że przypadku niemozności uzyskania RP7, ZUS wpisuje za te lata najniższą krajową w danym roku.

Więc zastosowano by tę ustawę. Liczy się to, do czego ZUS jest zobowiązany w momencie otwarcia likwidacji. Przyjęto by zatem domniemanie, że za te lata na poczet umowy emerytalnej otrzymał właśnie tyle.

Wt lut 21, 2012 13:40
Johnny99 napisał(a):
Alus napisał(a):

Jaką "pożyczkę" masz na myśli? Z tego co wiem, to nie jest pożyczka, tylko dotacja. Zresztą ZUS jest instytucją państwową - wewnętrzne rozrachunki między różnymi jednostkami dłużnika to już jego sprawa.

Na te dotacje wydawane były obligacje skarbowe, które w określonym terminie podlegają wykupowi - nie odda ZUS, to oddamy wszyscy.
Nadto ZUS na wypłaty świadczeń zaciągna kredyty komercyjene w bankach - w 2009r było to kwota ok 4 miliardów, dziś zapewne większa.
Wszystkie te długi znacznie zmniejszą majątek trwały ZUSu

Cytuj:
Jakie? ZUS nie płaci pracownikom?

W przypadku likwidacji wszyscy pracownicy otrzymują odprawy 3- 6 miesieczne, zależy od stażu pracy.

Cytuj:
To, że dłużnik nie ma z czego spłacić długu, to zasadniczo problem dłużnika, a nie wierzyciela. Już pisałem: jeżeli nadal pieniędzy nie starczy, należy je 1) wziąć skądinąd, 2) wnieść o rozłożenie długu na raty, 3) zaproponować ekwiwalent, 4) itd.itp.

Tylko teoretycznie problem dłużnika - w przypadku likwidacji to wierzyciel ma problem, bo nie otrzymuje zwrotu długu.
Przeczytaj sobie cokolwiek p prawie likwidacyjno-upadłościowym

Cytuj:
Każdy, kto coś twierdzi albo czegoś się domaga, jest obowiązany przedstawić przed sądem dowód na swoje twierdzenie albo na swoje prawo do otrzymania tego, czego się domaga.

Praktycznie rzesze ludzi, którzy NIGDY nie otrzymają potwierdzenia od upadłych/zlikwidowanych zakładów, nie dostaną nic - to ma niby być ta sprawiedliwośc dziejowa?
A co weteranami wojennymi - jak im przeliczyć należność?, albo
osobami chorymi otrzymującymi renty socjalne, którzy nie przepracowali nawet 1 dnia?
Cytuj:
Więc zastosowano by tę ustawę. Liczy się to, do czego ZUS jest zobowiązany w momencie otwarcia likwidacji. Przyjęto by zatem domniemanie, że za te lata na poczet umowy emerytalnej otrzymał właśnie tyle.

Tworzenie kolejnych poszkodowanych.

Wt lut 21, 2012 14:05

Alus napisał(a):
Na te dotacje wydawane były obligacje skarbowe, które w określonym terminie podlegają wykupowi - nie odda ZUS, to oddamy wszyscy.

Ale co ma ZUS oddawać, skoro to nie były pożyczki? Obligacje powiększają dług Skarbu Państwa, który ten oczywiście też musi spłacić.

Cytuj:
Nadto ZUS na wypłaty świadczeń zaciągna kredyty komercyjene w bankach - w 2009r było to kwota ok 4 miliardów, dziś zapewne większa.
Wszystkie te długi znacznie zmniejszą majątek trwały ZUSu

I jeżeli zmniejszą na tyle, że nie będzie on w stanie regulować zobowiązań, to należy go zlikwidować.

Cytuj:
Tylko teoretycznie problem dłużnika - w przypadku likwidacji to wierzyciel ma problem, bo nie otrzymuje zwrotu długu.

Likwidację otwiera się właśnie dlatego, że wierzyciel nie otrzymuje zwrotu długu.

Cytuj:
Praktycznie rzesze ludzi, którzy NIGDY nie otrzymają potwierdzenia od upadłych/zlikwidowanych zakładów, nie dostaną nic - to ma niby być ta sprawiedliwośc dziejowa?

A kto mówi o jakichś sprawiedliwościach dziejowych? To język socjalistów. My mówimy o zwrocie należnego długu. W tym wypadku długiem ma być wartość świadczeń jednej ze stron (społeczeństwa) wobec drugiej (państwa), które podlegają zwrotowi w związku z niewywiązaniem się tej drugiej strony ze zobowiązania. Strona domagająca się zwrotu musi udowodnić, że zwrot jej się należy - to oczywiste. Może to zrobić w każdy prawem dozwolony sposób - także na podstawie tej ustawy, którą przytoczyłaś. A nawet zeznań świadków itp.

Cytuj:
A co weteranami wojennymi - jak im przeliczyć należność?, albo
osobami chorymi otrzymującymi renty socjalne, którzy nie przepracowali nawet 1 dnia?

Tak samo, jak im się je liczy dzisiaj.

Cytuj:
Tworzenie kolejnych poszkodowanych

Przez co poszkodowanych??

Wt lut 21, 2012 14:17
Cytuj:
I jeżeli zmniejszą na tyle, że nie będzie on w stanie regulować zobowiązań, to należy go zlikwidować.

Co zapewne przymnoży majątku ZUS :D ....podział majątku w procesie likwidacji/upadłosci jest taki, że w pierwszej kolejności zabezpieczane jest
wynagrodzenie syndyka/likwidatora, kolejno wypłaty i odprawy pracownicze, następnie zobowiazania wobec US.....z tego co pozostanie wierzycieli.
Cytuj:
Likwidację otwiera się właśnie dlatego, że wierzyciel nie otrzymuje zwrotu długu.

I w 95% likwidacji/upadłości wierzyciele otrzymują max 5-10% należności.
Korzyść jaką uzyskują z procesu, to możliwość wpisania wierzytelności w straty zakładu/spółki.

Cytuj:
A kto mówi o jakichś sprawiedliwościach dziejowych? To język socjalistów. My mówimy o zwrocie należnego długu. W tym wypadku długiem ma być wartość świadczeń jednej ze stron (społeczeństwa) wobec drugiej (państwa), które podlegają zwrotowi w związku z niewywiązaniem się tej drugiej strony ze zobowiązania. Strona domagająca się zwrotu musi udowodnić, że zwrot jej się należy - to oczywiste. Może to zrobić w każdy prawem dozwolony sposób - także na podstawie tej ustawy, którą przytoczyłaś. A nawet zeznań świadków itp.

Nigdy nikt nie wyliczy adekwatnie tych świadczeń, bo nie ma możliwości odtworzenia wartości odprowadzanych składek.
Świadkowie nie stanowią dowodu w kwestii zarobków, które nigdy nie były jawne.

Cytuj:
Tak samo, jak im się je liczy dzisiaj.

Czyli dodatek komatancki w przeliczeniu na długość trwania życia?
A renty socjalne?

Cytuj:
Przez co poszkodowanych??

Przez system PRL i bałagan w wolnej Polsce dokonany na skutek zmiany ustawy emerytalnej, która zaskutkowała poszerzeniem biedy przez brak możliwości udokumentowania zarobków przed 1998r.
Jestem przekonana, że tysiace starych ludzi, którzy nie czytają prasy, nie śledzą zmian ustawowych, nadal pobiera emerytury wyliczone na bazie wyzerowanych zarobków.
ZUS przecież nie przeliczy im "z automatu" nowej, wyższej kwoty.

Wt lut 21, 2012 15:05

Alus napisał(a):
Co zapewne przymnoży majątku ZUS :D

Nie. Przymnoży majątek tym, których ZUS okradł.

Cytuj:
I w 95% likwidacji/upadłości wierzyciele otrzymują max 5-10% należności.

Likwidację przeprowadza się dlatego, że dłużnik nie jest w stanie spłacić długu. To oznacza, że gdyby jej nie przeprowadzono, wierzyciel odzyskałby nie 5-10% należności, tylko nic. Wg sporej części komentatorów, z ZUS-em będzie tak za jakieś 20-30 lat. W tym wypadku jednak dłużnikiem jest państwo, które ma mnóstwo sposobów uregulowania należności. Tyle, że nie widzi obecnie takiej potrzeby, no i musi utrzymywać tysiące darmozjadów.

Cytuj:
Nigdy nikt nie wyliczy adekwatnie tych świadczeń, bo nie ma możliwości odtworzenia wartości odprowadzanych składek.

Więc przyjęto np. domniemanie, że w przypadkach nieweryfikowalnych odprowadzana była, na przykład, składka od najniższej krajowej. Więc w czym problem?

Cytuj:
Świadkowie nie stanowią dowodu w kwestii zarobków, które nigdy nie były jawne.

W postępowaniu cywilnym dowodem może być cokolwiek.

Cytuj:
Czyli dodatek komatancki w przeliczeniu na długość trwania życia?
A renty socjalne?

Tak samo, jak się je liczy dzisiaj.

Cytuj:
Przez system PRL i bałagan w wolnej Polsce

No i to właśnie należy naprawić.

Cytuj:
Jestem przekonana, że tysiace starych ludzi, którzy nie czytają prasy, nie śledzą zmian ustawowych, nadal pobiera emerytury wyliczone na bazie wyzerowanych zarobków.
ZUS przecież nie przeliczy im "z automatu" nowej, wyższej kwoty.

Dzięki likwidacji ZUS ci ludzie mieliby szansę nareszcie to zauważyć i zawalczyć o swoje.

Wt lut 21, 2012 15:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 166  Następna strona