Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:47

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 166  Następna strona
 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska 
Autor Wiadomość

Post Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Johnny99 napisał(a):
Jeszcze w latach 80-tych większość myślała, że co jak co, ale ZSRR jest nie do ruszenia. Na szczęście byli też tacy, co o tym nie wiedzieli i dzięki nim ZSRR upadł. Możesz być bierny, jeśli chcesz, ale nie nazywaj tego "realizmem". I daruj sobie kpiny z "idealistów".

Nie kpię z idealistów, uważam, że każdy ma prawo do własnych poglądów i przekonań. Ja też :) A nie chce mi się wszystkiego owijać w polityczną poprawność. Dlatego czasami nazwę garbatego garbatym (bo tak to widzę), ale w żadnym razie nie mam zamiaru kpić z jego garba.

Johnny99 napisał(a):
W tym wypadku jednak dłużnikiem jest państwo, które ma mnóstwo sposobów uregulowania należności.

:D Niby jakie sposoby? Podwyższyć VAT albo podatki? Dodrukować pieniądze? Państwo jest zadłużone na setki miliardów złotych, cały czas ma dziurę budżetową i dług rośnie.

Wt lut 21, 2012 16:09

SweetChild napisał(a):
Niby jakie sposoby? Podwyższyć VAT albo podatki? Dodrukować pieniądze? Państwo jest zadłużone na setki miliardów złotych, cały czas ma dziurę budżetową i dług rośnie.

Nie można spłacać zadłużenia z majątku wierzyciela :D więc nie ma opcji "podwyższania podatków", drukowania pieniędzy ani żadnej tego typu. Co najwyżej wchodzi w grę np. masowe zwolnienie z podatków - na zasadzie swego rodzaju potrącenia należności państwa przez podatników (nawiasem mówiąc, już dzisiaj ludzie starsi są zwolnieni z różnych opłat, od abonamentu po bilety komunikacji publicznej, chodzi właśnie o coś takiego). Poza tym nie żyjemy w wolnym rynku, gdzie, co do zasady, państwo albo nie posiada własności, albo posiada ją w bardzo niewielkim stopniu. Państwo polskie ma olbrzymi majątek, z którego należy po prostu przeprowadzić egzekucję długu (BTW w programie UPR był zapis, że emerytury aż do rozwiązania ZUS należy finansować z prywatyzacji). Może to mieć formę licytacji, może mieć formę darowizn itp. są opcje do wyboru. W dalszej kolejności należy wszcząć postępowanie karne, znaleźć winnych obecnej sytuacji, a następnie przeprowadzić egzekucję także z ich majątków. W drodze postępowania egzekucyjnego należy także państwu uniemożliwić wyzbywanie się majątku poprzez np. nieuzasadnione i nadmierne wydatki budżetowe - zredukować je do niezbędnego minimum. Jeśli to wszystko nie wystarczy, należy, w drugiej kolejności, rozpocząć normalne negocjacje z wierzycielami: w kwestii rozłożenia długu na raty (nawet na 100 i więcej lat - po prostu wierzytelność przechodziłaby na spadkobierców), ekwiwalentu (jak wspomniane potrącenie z podatków, darowizny nieruchomości itp.), być może nawet, w ostateczności, częściowego jego umorzenia.

Oczywiście, ja wiem, że to wszystko się nie wydarzy i oznaczałoby rewolucję. Ale to nie znaczy, że "nie ma rozwiązania". Jest rozwiązanie, a to, że nikt go nie przeprowadzi, to jest inna sprawa.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 21, 2012 16:30

Johnny99 napisał(a):
Co najwyżej wchodzi w grę np. masowe zwolnienie z podatków - na zasadzie swego rodzaju potrącenia należności państwa przez podatników (nawiasem mówiąc, już dzisiaj ludzie starsi są zwolnieni z różnych opłat, od abonamentu po bilety komunikacji publicznej, chodzi właśnie o coś takiego).

Do tych biletów dopłaca państwo. Z czego? Z podatków. Aby komuś dać, najpierw trzeba komuś zabrać.

Johnny99 napisał(a):
Poza tym nie żyjemy w wolnym rynku, gdzie, co do zasady, państwo albo nie posiada własności, albo posiada ją w bardzo niewielkim stopniu. Państwo polskie ma olbrzymi majątek,

Jaki to majątek? Resztówki w spółkach z udziałem Skarbu Państwa. To nie są wielkie pieniądze, a zmasowana sprzedaż wszystkiego spowodowałaby załamanie cen. Obecnie prywatyzację przeprowadza się stopniowo, a i tak oferty SP z reguły powodują tąpnięcia w wycenach spółek.

Johnny99 napisał(a):
(BTW w programie UPR był zapis, że emerytury aż do rozwiązania ZUS należy finansować z prywatyzacji).

Obawiam się, że byłyby to mniej niż głodowe emerytury. Wystarczy porównać roczne dochody z prywatyzacji z wydatkami ZUS na emerytury. O ile pamiętam, różnica jest znacząca.

Johnny99 napisał(a):
W drodze postępowania egzekucyjnego należy także państwu uniemożliwić wyzbywanie się majątku poprzez np. nieuzasadnione i nadmierne wydatki budżetowe - zredukować je do niezbędnego minimum.

Mniej więcej taki wariant przerabiają ocenie Grecy. Ale po pierwsze: musi być ktoś, kto to zrobi (co oznacza utratę suwerenności państwa) a po drugie, zobaczymy jak to się skończy.

Johnny99 napisał(a):
Oczywiście, ja wiem, że to wszystko się nie wydarzy i oznaczałoby rewolucję. Ale to nie znaczy, że "nie ma rozwiązania". Jest rozwiązanie, a to, że nikt go nie przeprowadzi, to jest inna sprawa.

Realizm przez Ciebie przemawia... Starzejesz się ;)

Wt lut 21, 2012 16:59
Cytuj:
Przymnoży majątek tym, których ZUS okradł.

Z pustego to i Salomon nie naleje...

Cytuj:
Likwidację przeprowadza się dlatego, że dłużnik nie jest w stanie spłacić długu. To oznacza, że gdyby jej nie przeprowadzono, wierzyciel odzyskałby nie 5-10% należności, tylko nic. Wg sporej części komentatorów, z ZUS-em będzie tak za jakieś 20-30 lat. W tym wypadku jednak dłużnikiem jest państwo, które ma mnóstwo sposobów uregulowania należności. Tyle, że nie widzi obecnie takiej potrzeby, no i musi utrzymywać tysiące darmozjadów.

Żaden rząd nie otworzy tej puszki Pandory

Cytuj:
Więc przyjęto np. domniemanie, że w przypadkach nieweryfikowalnych odprowadzana była, na przykład, składka od najniższej krajowej. Więc w czym problem?

W tym, że te osoby zawsze są poszkodowane.

Cytuj:
W postępowaniu cywilnym dowodem może być cokolwiek.

A jak znaleźć świadków zarobków, które nigdy nie stanowiły publicznej informacji?

Cytuj:
Tak samo, jak się je liczy dzisiaj.

Ale ci ludzie de facto nie odprowadzali składek - czyli należy uszczknąć innym.

Cytuj:
No i to właśnie należy naprawić.

O ile istnieje realna możliwość naprawy.

Cytuj:
Dzięki likwidacji ZUS ci ludzie mieliby szansę nareszcie to zauważyć i zawalczyć o swoje.

Utopia - chaos związany z rozwalaniem ZUS spowodowałby kolejne tysiace poszkodowanych.

Wt lut 21, 2012 17:19

Alus napisał(a):
W partiach działają ludzie należacy do Czechosłowackiej Partii Czech - ba zostają nawet premierami, jak J. Paroubek.
Legalnie działa Komunistyczna Partia Czech i Moraw z przewodniczącym F. Wojtech - komunistyczny działacz młodzieżówek, członek Czeskiej Partii Czech.
Skutecznośc Czechów w dekomunizacji jak widać jest adekwatnie podobna jak w Polsce.
Były jednak zasadnicze różnice.
Po pierwsze, Czechy i NRD były jedynymi państwami w których upadek komunizmu wymknął się spod kontroli komunistycznych służb, wiemy to z badań kremlowskich archiwów. Nie udała się tam opcja kontrolowanego przekazania władzy, "okrągłego stołu" i grubej kreski, wręcz przeciwnie - kiedy wyszło na jaw, że aksamitna rewolucja była sterowana przez tamtejsze służby, Czesi doprowadzili do wyboru na prezydenta Vaclava Havla. Jego konkurent typowany przez komunistów zwolennik Gorbaczowa i "socjalizmu z ludzką twarzą" Zdenek Mlynarz został po prostu wygwizdany i wyjechał do Austrii. Było to w czasie, gdy Polacy zmuszeni zostali do wyboru kontraktowego Sejmu, a następnie prezydentem został generał Jaruzelski.

Po drugie- efektem tej utraty kontroli było szybkie przeforsowanie ustawy dekomunizacyjnej odsuwającej na 10 lat komunistycznych funkcjonariuszy od wpływowych stanowisk w państwie, systemie sądowniczym, mediach i państwowej gospodarce. Protestowała przeciwko temu część mediów, ale udało się ich w prosty sposób zneutralizować: w maju 1992 roku dwa konserwatywne dzienniki: "Telegraf" i "Metropolitan" opublikowały dowody na czynną współpracę z tamtejszą bezpieką 400 dziennikarzy...

W przeciwieństwie do polskiej lewicy, która jest w prostej linii kontynuatorką PZPR, a szef SLD Leszek Miller był członkiem Biura Politycznego komunistycznej partii, czeska socjaldemokracja nie ma prostego powiązania z komunistyczną nomenklaturą. Wspomniany premier Paroubek był szeregowym członkiem partii (takim jak np jeden z założycieli PO Andrzej Olechowski, czy lider Unii Wolności Leszek Balcerowicz)

Czy fakt czasowego odsunięcia komunistów od dominującego wpływu w mediach, posad w państwowych urzędach i spółkach gospodarczych, a co za tym idzie mniejszy udział patologii i afer jakie obserwowaliśmy w tym samym okresie czasu w Polsce dał jakieś wymierne efekty? W 1994 roku pod względem PKB na głowę mieszkańca Czesi wyprzedzali Polaków o 12.5 %, dziś ta różnica wynosi już ponad 30 procent. Gdyby ten dystans między Czechami, a Polską nie zwiększył się, to mielibyśmy rocznie 3000 dolarow więcej na głowę obywatela, czyli 10000 USD rocznie na przeciętną rodzinę...

Wt lut 21, 2012 19:42
Wskaźniki PKB Międzynarodowego Funduszu Walutowego z 2010r wskazują:
- Czesi na 36 miejscu - 24,869.
- Polacy na 44 miejscu - 18,936
Ekonomiści tą różnicę upatrują w historii, ale nie tylko ostatnich 20 lat
http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/arty ... acja-wegry

Wt lut 21, 2012 21:41

SweetChild napisał(a):
Do tych biletów dopłaca państwo. Z czego? Z podatków. Aby komuś dać, najpierw trzeba komuś zabrać.

Ale my nie mówimy o daniu, tylko o ODdaniu.

Cytuj:
Jaki to majątek? Resztówki w spółkach z udziałem Skarbu Państwa. To nie są wielkie pieniądze, a zmasowana sprzedaż wszystkiego spowodowałaby załamanie cen. Obecnie prywatyzację przeprowadza się stopniowo, a i tak oferty SP z reguły powodują tąpnięcia w wycenach spółek.

A kto mówi, że zmasowana? Zresztą, są też inne opcje (zapewne będę to musiał jeszcze 10 razy powtórzyć).

A własnością państwa są nie tylko "resztówki w spółkach z udziałem", tylko wiele więcej.

Cytuj:
Obawiam się, że byłyby to mniej niż głodowe emerytury. Wystarczy porównać roczne dochody z prywatyzacji z wydatkami ZUS na emerytury. O ile pamiętam, różnica jest znacząca.

Roczne dochody z OBECNEJ prywatyzacji? Przeprowadzanej przez rządy "centrolewicowe"? Och, no tak to fakt..

Cytuj:
Mniej więcej taki wariant przerabiają ocenie Grecy. Ale po pierwsze: musi być ktoś, kto to zrobi (co oznacza utratę suwerenności państwa) a po drugie, zobaczymy jak to się skończy.

Jaką znowu utratę suwerenności?? Zrobi to komornik na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przez sąd - jak z każdą egzekucją. Grecy protestują, bo rząd im zabiera, nie dając nic w zamian. Chyba nie muszę mówić, jaka jest różnica.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lut 22, 2012 9:02
Cytuj:
A własnością państwa są nie tylko "resztówki w spółkach z udziałem", tylko wiele więcej

Johnny proponuje totalną wyprzedaż państwa :D
A jaką masz receptę na utrzymanie rzeszy niefrasobliwych staruszków, którzy uzyskane pieniądze przejedza, przepiją, nie zostawiając ani grosza na zabezpieczenie bytu????
Gdyby zastosowano propozycję Johnnego, to jedynymi autentycznymi beneficjentami byliby syndycy lub komornicy.

Śr lut 22, 2012 9:29

Cytuj:
Johnny proponuje totalną wyprzedaż państwa :D

Trudno. Długi trzeba spłacać i dotyczy to także państw. Następnym razem państwo będzie ostrożniejsze ;)

Cytuj:
A jaką masz receptę na utrzymanie rzeszy niefrasobliwych staruszków, którzy uzyskane pieniądze przejedza, przepiją, nie zostawiając ani grosza na zabezpieczenie bytu????

Żadnej. Każdy musi sam zdecydować, czy chce sobie zabezpieczyć byt, czy woli wszystko przepić i zostać bez grosza. W każdym razie, jak się właśnie okazuje, państwa coraz mniej stać na utrzymywanie takich ludzi.

Cytuj:
Gdyby zastosowano propozycję Johnnego, to jedynymi autentycznymi beneficjentami byliby syndycy lub komornicy.

Bo wszyscy inni by swoje pieniądze przepili? :D No ale czy to moja wina?

Śr lut 22, 2012 10:31

Tymczasem już widać początki tego, co zapowiadałem. Ledwie Tusk zaczął się zajmować "poważnymi" sprawami (a gołym okiem widać, że kwestia emerytur jest dla niego sprawą nieledwie życia i śmierci) - i od razu Palikot zadeklarował swoje poparcie dla rządu. I to akurat wtedy, kiedy pojawiło się zagrożenie sprzeciwu ze strony PSL, który wypowiada się na ten temat coraz ostrzej, prawie już grożąc zerwaniem koalicji. Póki chodziło o jakieś pierdoły, Palikot sobie pokrzykiwał, udając "konstruktywną opozycję". Teraz już wyraźnie widać, że Tusk i Palikot przygotowują wariant na wypadek, gdyby PSL rzeczywiście postanowił wystąpić z rządu. Cóż, Ruch Poparcia dostał w wyborach lepszy wynik niż PSL.. koalicja PO-RPP byłaby więc jeszcze silniejsza niż PO-PSL, a dodatkowo RPP nie jest tak strukturalnie uwikłany, jak Partia Krewnych i Znajomych Królika (która popiera każdą władzę do momentu, gdy ta nie zagraża jej stołkom), więc może skoncentrować się na tworzeniu medialnych wrzutek i ratowaniu Tuska z tarapatów.

Śr lut 22, 2012 11:09
Cytuj:
Trudno. Długi trzeba spłacać i dotyczy to także państw. Następnym razem państwo będzie ostrożniejsze ;)

Które państwo - to rozparcelowane?

Cytuj:
Żadnej. Każdy musi sam zdecydować, czy chce sobie zabezpieczyć byt, czy woli wszystko przepić i zostać bez grosza. W każdym razie, jak się właśnie okazuje, państwa coraz mniej stać na utrzymywanie takich ludzi.

Cytuj:
Bo wszyscy inni by swoje pieniądze przepili? :D No ale czy to moja wina?

Nie Twoja wina, nie moja, państwa nie stać - niech z****ją pod mostami.

Śr lut 22, 2012 12:06

Cytuj:
Które państwo - to rozparcelowane?

Tak.

Cytuj:
Nie Twoja wina, nie moja, państwa nie stać - niech z****ją pod mostami.

Ale czego Alus oczekujesz? Państwo już nie ma pieniędzy na utrzymanie wszystkich. Człowiek dostaje pieniądze, które państwo mu ukradło. Jeśli je przepija - to co poradzisz? Ma wolną wolę.. zresztą, może rodzina mu pomoże?

Śr lut 22, 2012 12:14

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):

Ale my nie mówimy o daniu, tylko o ODdaniu.

W przypadku tzw. "umowy pokoleniowej" nie ma czego ODdawać, bo ze składek wypłacane są emerytury. Przy czym bilans i tak jest ujemny, tzn. sumaryczna kwota wypłat emerytur jest wyższa niż zebrane składki. Różnicę dokłada państwo... czyli my, z podatków, akcyzy itp.

ODdać musiałby więc dzisiejszy emeryt. Tyle, że on również płacił składki, nawet jeśli za PRL nie-wprost. Z tych składek były finansowane wcześniejsze emerytury.

Johnny99 napisał(a):
A kto mówi, że zmasowana? Zresztą, są też inne opcje (zapewne będę to musiał jeszcze 10 razy powtórzyć).

Jakie inne opcje?

Johnny99 napisał(a):
A własnością państwa są nie tylko "resztówki w spółkach z udziałem", tylko wiele więcej.

Możliwe, ale chodzi nie o ilość, a jakość (w tym wypadku wartość).

Johnny99 napisał(a):
Roczne dochody z OBECNEJ prywatyzacji? Przeprowadzanej przez rządy "centrolewicowe"? Och, no tak to fakt..

Liczę to, na co istnieją konkretne liczby. Zresztą za rządów PiS-SO-LPR dochody z prywatyzacji były jeszcze niże niż z obecnej "centrolewicowej".

Johnny99 napisał(a):
Jaką znowu utratę suwerenności?? Zrobi to komornik na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przez sąd - jak z każdą egzekucją.

Za komornikiem musi stać aparat przymusu, inaczej jest on bezradny, gdy dłużnik nie chce oddać należności. A gdy dłużnik sam chce oddać, to z reguły nie trzeba komornika.
Jaki aparat przymusu miałby stać za egzekucją długu od państwo? To samo państwo, czyli sam dłużnik? To nierealne. Musiałyby stać za tym inne państwa czy instytucje międzynarodowe, tak jak ma to miejsce w przypadku Grecji.

Johnny99 napisał(a):
Grecy protestują, bo rząd im zabiera, nie dając nic w zamian. Chyba nie muszę mówić, jaka jest różnica.

Różnica jest czysto hipotetyczna. W praktyce za długi państwa płacą jego obywatele.

Cz lut 23, 2012 10:45

micked napisał(a):
Czy fakt czasowego odsunięcia komunistów od dominującego wpływu w mediach, posad w państwowych urzędach i spółkach gospodarczych, a co za tym idzie mniejszy udział patologii i afer jakie obserwowaliśmy w tym samym okresie czasu w Polsce dał jakieś wymierne efekty? W 1994 roku pod względem PKB na głowę mieszkańca Czesi wyprzedzali Polaków o 12.5 %, dziś ta różnica wynosi już ponad 30 procent. Gdyby ten dystans między Czechami, a Polską nie zwiększył się, to mielibyśmy rocznie 3000 dolarow więcej na głowę obywatela, czyli 10000 USD rocznie na przeciętną rodzinę...

Skąd masz te dane? Według TradingEconomics mamy:
1. dla Czech:
- ok. 4800 USD na głowę w 1994
- mniej niż 7500 USD na głowę w 2011
2. dla Polski:
- ok. 3200 USD na głowę w 1994
- ponad 6500 USD na głowę w 2011

Czyli różnica w to ok. 50% w 1995 ((4800-3200)/3200) i ok. 15% obecnie ((7500-6500)/6500). Dane wręcz symetryczne do Twoich :-D

Cz lut 23, 2012 11:08

SweetChild napisał(a):
W przypadku tzw. "umowy pokoleniowej" nie ma czego ODdawać, bo ze składek wypłacane są emerytury.

A jakie to ma znaczenie?

Cytuj:
ODdać musiałby więc dzisiejszy emeryt. Tyle, że on również płacił składki, nawet jeśli za PRL nie-wprost. Z tych składek były finansowane wcześniejsze emerytury.

Nie - państwo ma oddać. Emeryt już oddał to, do czego się zobowiązał - składki, które zabierano mu z pensji przez lata pracy. On swoje świadczenie spełnił i na tym kończy się jego rola. To państwo teraz, ustami Pawlaka, oznajmia, że nie ma co liczyć na to, by ono spełniło swoją część zobowiązania. Co powinno skutkować jednostronnym zerwaniem umowy przez emeryta i żądaniem zwrotu tego, co w jej wykonaniu świadczył. I nie ma żadnego znaczenia, na co jedna ze stron umowy przeznaczyła świadczenie drugiej.

Cytuj:
Jakie inne opcje?

Ja p****..to już są jakieś jaja.

Cytuj:
Możliwe, ale chodzi nie o ilość, a jakość (w tym wypadku wartość).

Ile w sumie warte są wszystkie nieruchomości będące własnością Skarbu Państwa?

Cytuj:
Za komornikiem musi stać aparat przymusu

I stoi - władza sądownicza, niezależna (przynajmniej w teorii - którą oczywiście należałoby przekształcić w praktykę) od ustawodawczej i wykonawczej.

Cytuj:
Różnica jest czysto hipotetyczna. W praktyce za długi państwa płacą jego obywatele.

Różnica jest najrealniejsza z możliwych i nie ma to nic wspólnego z żadnym "w praktyce za długi państwa płacą jego obywatele".

Cz lut 23, 2012 12:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 166  Następna strona