Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 17:03

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 South Park - Jezus i kumple 
Autor Wiadomość

A dodatkowo: "...począł się z Ducha Świętego, narodził z Maryi Panny..."

Duch Święty jest osobą Trójcy Świętej, a więc Boga...
Idąc tym tropem poczęty z Ducha Świętego jest również Bogiem :)

Czy gdzieś się pomyliłem?

Pt sie 27, 2004 12:49

według mojej wiedzy na temat teologii dogmatycznej, a dokladniej trynitologii wynika, ze wszystkie trzy osoby są Bogie, a nie 1/3 Boga.
nie wiem moze mam jakies niedokladne informacje, a moze sa one przestarzale?

Pt sie 27, 2004 13:48
Czekam na dowody, ktore prztoczy "NN" (Nieznany i Niezalogowany).

Bo jak na razie to "gosciu" peka.....
Z kim wiec tutaj dyskutowac?

pozdrowka

Pt sie 27, 2004 13:50
A ja jestem ciekaw skąd takich "rewelacji" dowiedział się "NN" ...
To, że pisze bez nicka - nie zwalnia go od odpowiedzialności za to, że pisze GŁUPOTY :oops:

Pt sie 27, 2004 16:27

Post Re: South Park - Jezus i kumple
Phantom napisał(a):
W tym temacie zajmuję się zagadnieniem obecności Jezusa Chrystusa w serialu South Park.

A ja pozwolę sobie nawiązać do głównego tematu :)
Obejrzałam dziesiątki odcinków "Miasteczka South Park" , nawiasem mówiąc serial jest genialnie zabawny :biggrin: i mogę powiedzieć, że postać Jezusa jest tam zawsze przedstawiana w sposób pozytywny, więc gdzie tu problem?

Owszem, jest przedstawiany zwykle z dozą humoru, ale humor nikomu jeszcze nie zaszkodził--zresztą wierzę, że Bóg też lubi się pośmiać :-) :-) :-)

życie nic nie zmienia, boję się..."

---"Dzisiaj Płaczę"---CREW

Pt sie 27, 2004 18:14
Pod warunkiem, ze komuś to nie przeszkadza.
A ja osobiście nie lubię, jak ktoś próbuje wyśmiewać się z tego, co stanowi dla mnie ogromną wartość.
Uważam to - delikatnie mówiąc - co najmniej jako oznakę złego wychowania.

Pt sie 27, 2004 18:28

A ja osobiście nie lubię, jak ktoś próbuje wyśmiewać się z tego, co stanowi dla mnie ogromną wartość.

Czy przedstawienie czegoś w sposób humorystyczny jest równoznaczne z wyśmiewaniem się z tego???? Nie wydaje mi się.... Ale jeżeli tak uważasz, to po prostu nie oglądaj tego serialu:) Przecież nikt nie zmusza :)

Pt sie 27, 2004 18:58

Espejo , ale pewnie jest tak , że wielu katolikow uwaza wlasnie iz serial ten osmiesza Jezusa . Czy uwazasz , ze ludzie mogą wykorzystywać ważne dla innych rzeczy aby nabić sobie portfele? Ciekawe co byś powiedziala gdyby ktoś wykorzystał w takim serialu twoją rodzinkę ośmieszając ją przy tym. Też byś dawala wtedy takie super rady czyli jak ci się nie podoba to nie patrz ?

Pt sie 27, 2004 20:23

Czy uwazasz , ze ludzie mogą wykorzystywać ważne dla innych rzeczy aby nabić sobie portfele?

Wizard, wcale tak nie uważam! Zresztą w tym konkretnym serialu Jezus "pojawia się" raczej rzadko i na pewno nie za jego sprawą nabijają się portwele twórców...

Wizard napisał(a):
Ciekawe co byś powiedziala gdyby ktoś wykorzystał w takim serialu twoją rodzinkę ośmieszając ją przy tym.

Nie widzę związku z tematem, przecież chyba wyraźnie pisałam, że w serialu South Park Jezus nie jest ośmieszany!

Co do odczuć "wielu katolików", to nie umiem polemizować z faktem, że dla pewnych ludzi samo pojawienie się osoby Jezusa w czymś tak "niepoważnym" jak serial animowany jest już bluźnierstwem i obrazą majestatu :zniesmaczony:

Pozdrawiam :-)

Pt sie 27, 2004 20:39
A pomyśl, że ja nie mam najmniejszej ochoty na to, by wystawiano na pośmiewisko Chrystusa - i to w jakikolwiek sposób.
Wyobraź sobie, że On zginął męczeńską śmiercią - dla naszego ( w tym również i Twojego) dobra.
Co więc Cię śmieszy w tym "dziełku" ??

Pt sie 27, 2004 20:45

Nie widzę związku z tematem, przecież chyba wyraźnie pisałam, że w serialu South Park Jezus nie jest ośmieszany!

Tylko widzisz espejo to ty twierdzisz , ze Jezus nie jest w tym serialu ośmieszany ,a to chyba nie oznacza , że masz rację ? Ja twierdzę , że jest ośmieszany i ja jako katolik nie zycze sobie aby w taki sposób przedstawiano Jezusa. Wracając do owej rodzinki to ja jeśli bym stwierdził , że nie jest ośmieszana to znaczy , że rzeczywiście nie jest czy to by było tylko moje odczucie. Wg. twojego odczucia ten serial nie osmiesza Jezusa wg. mojego jako katolika osmiesza i uwazam iz takie seriale nie powinny wykorzystywac tej postaci.
Cytuj:
Co do odczuć "wielu katolików", to nie umiem polemizować z faktem, że dla pewnych ludzi samo pojawienie się osoby Jezusa w czymś tak "niepoważnym" jak serial animowany jest już bluźnierstwem i obrazą majestatu

A kto tak twierdzi ? Czytając od pewnego czasu twoje teksty to stwierdzam , ze albo perfidnie klamiesz albo nie myslisz nad tym co piszesz.
Cytuj:
Wizard, wcale tak nie uważam! Zresztą w tym konkretnym serialu Jezus "pojawia się" raczej rzadko i na pewno nie za jego sprawą nabijają się portwele twórców...

A po co niby ci tworcy tego serialu umiescili tam postac Jezusa jak nie po to by zwiekszyc popularnosc serialu i nabic sobie przy tym portfle i to nie na znaczenia czy Jezus pojawia sie tam czasami czy zawsze.

Pt sie 27, 2004 21:00

Na jakiej podstawie zarzucasz mi kłamstwo? Napisałam, że MOIM ZDANIEM ten serial Jezusa nie ośmiesza, a zatem- (również MOIM ZDANIEM) "wielu katolików" może być urażonych jedynie samym pojawieniem się Jezusa w nim, bo ośmieszenie wykluczyłam, a innych powodów nie widzę.

Kochany Wizardzie, idąc tropem Twojego myślenia, podobnie jak Ty mogliby się poczuć urażeni np. sataniści,gdyż również postać Szatana pojawia się w serialu (na marginesie- w tym przypadku przyznałabym, że jest on ośmieszany, bo przypisuje mu się np. homoseksualny związek z Saddamem Husseinem;),ale to już całkiem inna historia). Mogliby się oburzyć też fani wielu znanych "gwiazd", bo również one są tam przedstawiane. Pomyśl też, jak obrażeni musieliby się czuć mieszkańcy miasta South Park, które przecież naprawdę istnieje (USA, Colorado)!

Żeby dalsza dyskusja miała jakikolwiek sens,proponuję zdefiniować słowo "ośmieszanie", bo może właśnie stąd się bierze nieporozumienie? Dla mnie ośmieszanie jest jednoznacznie negatywne, pokazuje kogoś w złym świetle, wyolbrzymiając jego wady, po to, by podważyć jego prestiż...Wybacz, ale w tym przypadku niczego takiego nie zauważyłam...

Rozumiem,że dla Ciebie osoba Jezusa ma wielkie znaczenie, budzi szacunek itd. Ale powiedz proszę, poprzyj wreszcie jakimś konkretem, czemu uważasz, że ten serial Jezusa ośmiesza? Jeżeli się okaże, że to ja przeoczyłam w tym serialu jakiś wątek, ktory rzeczywiście robi z Jezusa pośmiewisko, to wtedy przeproszę, obiecuję:) Potrafię przyznać się do błędu:)

Pt sie 27, 2004 21:29
Odpowiedz Espejo na pytanie z tego postu ...
viewtopic.php?p=25202#25202

Pt sie 27, 2004 22:11
A pomyśl, że ja nie mam najmniejszej ochoty na to, by wystawiano na pośmiewisko Chrystusa - i to w jakikolwiek sposób.
Wyobraź sobie, że On zginął męczeńską śmiercią - dla naszego ( w tym również i Twojego) dobra.
Co więc Cię śmieszy w tym "dziełku" ??

PROSZĘ O ODPOWIEDŹ na pytanie z tego postu ...

Pt sie 27, 2004 22:13

Cytuj:
Co do odczuć "wielu katolików", to nie umiem polemizować z faktem, że dla pewnych ludzi samo pojawienie się osoby Jezusa w czymś tak "niepoważnym" jak serial animowany jest już bluźnierstwem i obrazą majestatu

Stwierdzasz espejo , że nie potrafisz polemizować z faktem , że dla pewnej ludzi samo pojawienie się osoby Jezusa w czymś tak "niepowaznym" jak serial animowany jest już błuźnierstwem i obrazą majestatu. Ja twierdzę , że katolicy nie protestują przeciwko temu iż Jezus pojawia sie w filmie czy serialu animowanym ( jest wiele filmow i seriali animowanych w ktorych Jezus się pojawia ) ale prostestują przeciwko temu jak jest przedstawiany. W poprzednim poście napisalas , że dla pewnych ludzi samo pojawienie się osoby Jezusa w serialu animowanym jest bluźnierstwem, a teraz już dodałaś iż wielu katolikow moze być urażonych albo więc myslisz , ze wielu katolikow moze byc urazonych albo wiesz, ze wielu katolikow bedzie urażonych. W poprzednim poscie napisalas tak jakby wiedzialas ze wielu katolikow jest tym urażona ja twierdze ,ze nie wiesz dlatego zarzucilem ci klamstwo. Ja nadal się będe upieral , ze zaden katolik nie bedzie sie czuc urazony faktem , ze Jezus pojawi sie w jakims filmie animowanym jednak bedzie sie czul urazony jesli w owym filmie przedstawi się Jezusa niegodnie bez szacunku dla tego kim On jest dla milionow ludzi na tym swiecie .

Cytuj:
Kochany Wizardzie, idąc tropem Twojego myślenia, podobnie jak Ty mogliby się poczuć urażeni np. sataniści,gdyż również postać Szatana pojawia się w serialu (na marginesie- w tym przypadku przyznałabym, że jest on ośmieszany, bo przypisuje mu się np. homoseksualny związek z Saddamem Husseinem;),ale to już całkiem inna historia). Mogliby się oburzyć też fani wielu znanych "gwiazd", bo również one są tam przedstawiane. Pomyśl też, jak obrażeni musieliby się czuć mieszkańcy miasta South Park, które przecież naprawdę istnieje (USA, Colorado)!

Pewnie by mogli czuć się urażeni i pewnie są satanisci czy mieszkancy South Park , ktorzy czują sie urazeni tym w jaki sposob przedstawia sie szatana czy miasto South Park. Tylko za bardzo nie wiem co to ma do rzeczy? Uważasz, ze mam się nie czuć urażony tym jak przedstawia się Jezusa bo satanisci podobnie jak ja mogliby sie poczuc urazeni tym jak zostal przedstawiony tam szatan? Czy uwazasz , ze nie mam prawa sie oburzac jesli ważną dla mnie osobę w moim odczuciu się ośmiesza ?
Teraz przedstawie wątki , ktore wg. mnie osmieszają Jezusa :
1. W przedświątecznej zimowej scenerii grupce dzieci ukazuje się Jezus Chrystus, obwieszczając dobrą nowinę: Boże Narodzenie to moje urodziny, jestem ważniejszy od Świętego Mikołaja. - Nie pierdol - konstatuje jeden z malców, który wnet zostaje skarcony przez kolegę: Nie klnij, (censored), przy Jezusie!!! Aby sprawdzić, czy Jezus mówi prawdę, dzieci konfrontują go z Mikołajem, który z kolei utrzymuje, że dla człowieka XXI wieku to on jest uosobieniem świąt, bo przynosi prezenty. No i komu tu wierzyć? Każdy dzieciak woli prezenty od nowin. Pretendenci do miana władcy ludzkich serc postanawiają rozstrzygnąć sprawę po męsku. Rozpoczyna się walka w stylu Bruce Lee kontra Jean Claude van Damme, a jak wiemy z mitologii, na wojnie bogów najgorzej wychodzą ludzie. Dochodzi do krwawej jatki, w wyniku której ginie mnóstwo postronnych widzów - głównie małolatów, które zleciały się na hasło "Rozróba". Nagle ktoś z tłumu krzyczy, że przecież święta są czasem miłości i zrozumienia. Mikołaj z Jezusem opamiętują się i padają sobie w ramiona .

2. Przeczytane na pewnym forum :
hehe
a ogladaliscie odcinek jak Jesus pojechal do Iraku odbijac Swietego Mikolaja bo ten lezal zesterzelony przez Irakijczykow w centrum Bagdadu z polamanymi nogami?
Jezus zabral ze soba giwery("potrzebujemy cudu") i pukal Irakijczykow robiac numery jak z Matrixa albo Equilibrium . W miedzyczasie Irakijczycy walili pradem Mikolaja po jajach HEHEHEHEH

3. Odcinek o bokserskim pojedynku Chrystusa z Szatanem, przy czym na zwycięstwo Szatana stawia cała publiczność ( w tym biskupi katoliccy ), a na zwycięstwo Chrystusa postawił tylko Szatan, który dał się pobić, za to zgarnął cały szmal od bukmacherów.

A poza tym posluze się jak to ujeli producenci filmu manifestem skierowanym do Kosciola :
Z wulgarnych słów twórcy serialu zrobili rodzaj manifestu: nic tak bowiem nie (censored) ciemnogród, jak (censored) rzucony przez ośmiolatka w kierunku nauczyciela. Plus wyliż mi jaja, pojebańcu. No comments

Ps. Mam nadzieję , ze nie wytniecie tego :?

Pt sie 27, 2004 22:24
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona