Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
 Prorok Mahomet- słowa i czyny (Sunna) 
Autor Wiadomość

W takim razie mój najlepszy przyjaciel jest diabłem,czy jest w południowej Polsce jakiś meczet,koło którego ,mógłbym się z tym diabłem przespacerować?

W Krakowie i Katowicach co najmniej, o ile mi wiadomo.
Przy czym meczetami na warunki polskie nie są nazywane te takie typowe budynki z półksiężycami i wieżyczkami służącymi do wydzierania się, tylko są to zwykłe pomieszczenia (zazwyczaj w polibliżu uczelni) zaadaptowane (tymczasowo?) na cele religijne, raczej niczym specjalnym nie różniące się od zwykłych auli...

Masz Nowofunlanda? :) Obawiam się że diabeł mniejszych rozmiarów może nie zrobić wrażenia...

Pt maja 01, 2009 21:44

Mój diabeł jest średnich rozmiarów,ale nie jest trudny do zauważenia,chyba,że ktoś nie będzie go chciał zauwazyć.
Strona podana przez Ciebie dotycząca"religii pokoju" bardzo mnie zainteresowała.

Wt maja 05, 2009 13:07

Wt maja 05, 2009 13:33
@Ahawo wątek nazywa sie czyny i słowa...z racji swojej szczupłości obejmuje na razie słowa...

wracając do PSÓW- bo widzę, że się spodobały święte nakazy islamu...

Sunan Abu Dawud ks.1, numer 66

Abu Said Al-Khudri: Ludzie zapytali Wysłannika Allaha:" Czy mozemy używać do ablucji wody ze studni w Budah, gdzie ludzie wrzucają ubrania z krwia menstruacyjną, martwe psy oraz ekskrementy ?" wysłannik Allaha odpowiedział: " Zaprawdę woda jest czysta i nie może zostać zanieczyszczona.

Cz cze 11, 2009 23:29
Post Re: Prorok Mahomet- słowa i czyny (Sunna)
Jeden z moich faworytów:

Sahih Bukhari Tom 1,księga 5, Nr 277

Prorok powiedział: Żydzi kąpali się wszyscy razem patrząc na siebie. Prorok Musa (Mojżesz) kąpał się oddzielnie. Oni powiedzieli: Nic nie powstrzymuje Mojżesza przed kąpielą z nami jak tylko to, że ma przepuklinę mosznową. Raz Musa poszedł się kąpać i położył swoje rzeczy na kamieniu a kamień uciekł z jego rzeczami. Musa podążył za kamieniem mówiąc: "O kamieniu, moje rzeczy !" aż dokąd Żydzi go ujrzeli i powiedzieli: Na Allaha, Musa nie ma żądnej skazy na ciele. Musa wziął swoje rzeczy i zaczął bić kamień. Aby Huraira dodał: Na Allaha. Ciągle jest sześć albo siedem śladów na tym kamieniu od tego niezwykłego bicia.

So sty 09, 2010 18:45
Widzę, że muszę ostro się wsiąść za ten wątek, bo problem staje się palący.

Jednym z mitów na temat islamu jest rzekome niezabijanie kobiet i dzieci.

Sahih Muslim 4457

Wysłannik Allaha nie zabijał dzieci- więc i wy nie powinniście ich zabijać chyba, że wiecie to co Khadir wiedział o dziecku, które zabił albo gdy możecie rozróżnić między dzieckiem które wyrośnie na muzułmanina ( i dzieckiem, które wyrośnie na nie- muzułmanina) tak, że zabijecie przyszłego nie - muzułmanina i zostawicie przyszłego muzułmanina.

Khadir to bohater Koranu- który zabił chłopca- bo wiedział iż ten stanie się nie muzułmaninem- tzn. odrzuci wiarę swoich rodziców.

18:

(74) I znowu wyruszyli w drogę. Aż kiedy spotkali pewnego chłopca, on go zabił. Powiedział Mojżesz: "Czy zabiłeś człowieka, który nie był winien żadnego zabójstwa? Popełniłeś rzecz niegodziwą!"

(75) On rzekł: "Czyż nie powiedziałem ci, że nie potrafisz być cierpliwym przy mnie?"

(76) Rzekł Mojżesz: "Jeśli odtąd jeszcze cię o coś zapytam, to nie uważaj mnie już za swojego towarzysza; ale z góry się na to godzę!"

(77) Następnie wyruszyli w drogę. Aż kiedy przybyli do pewnego miasta, poprosili jego mieszkańców o jedzenie. Lecz ci odmówili ugoszczenia ich. Obydwaj znaleźli zatem mur, który groził zawaleniem się, i sługa postawił go prosto. Powiedział Mojżesz: "Gdybyś chciał, to wziąłbyś za to zapłatę."

(78) On powiedział: "To oznacza, że musimy się rozdzielić. Lecz ja wyjaśnię ci to, do czego ty nie miałeś cierpliwości.

(79) Jeśli chodzi o statek, to należał on do biednych ludzi, którzy pracowali na morzu. Chciałem go uszkodzić, bo za nimi podążał król, który zabierał każdy statek siłą.

(80) A co się tyczy tego chłopca, to jego rodzice byli wierzącymi i obawialiśmy się, że on narzuci im bunt i niewiarę;

Następnym razem gdy usłyszycie, że honorowe zabójstwa nie mają nic wspólnego z islamem- to pomyślcie o tym...

N mar 28, 2010 12:51

Post Re: cyryl
nie słyszałeś cyryl ze Jezus prawdopodobnie bo tak mowi Ewangelia, powiedział nie dobrze jest zabierać chleb dzieciom i dawac psom powiedział tak o nie _zydach gdyż dla żydów poganie byli nieczysci jak nieczyste zwierzęta psy i swinie, w innym miejscu Ewangeli mowi o poganach jako o ś winiach pragnę przypomnieć ci tylko że parwo dal Mojżeszowi Bóg czyli wedłóg was Jezus! czyżbyś się z tego parwa naśmiewał lub uważasz że jest nie dzisiejsze i księża razem z papierzami i biskupami sa mądrzejsi żeby to prawo zmieniać ? Bóg w Koranie mówi czy oni pozwolili im na to co zakazał Bóg a zakazali tego na co pozwolił mowa o chrzescijanach

N maja 30, 2010 21:57

terese czy ty zdajesz sobie sprawę z tego co tu opisujesz? to tak jak byś dała tu urywek apokalipsy i powiedziała ze chrześcijanie maja palić ogniem bo tak mówi apokalipsa św Jana plujesz na to czego nie rozumiesz i nie znasz alegorie bierzesz za rzeczywistość dziewczyno zastanów się zanim coś napiszesz równie dobrze mogę tu napisać że należy was zabijać bo mogę ci podać cytat z Biblii ze Mojżesz nakazywał zabijać bałwochwalców a wy wierzycie przecież ze Jezus jest Bogiem a przynajmniej ze są jedno z Ojcem przyjemnie by ci było ? piszesz ile wlezie bo ci co cie tu słuchają nie maja zielonego pojęcia o czym mowa

N maja 30, 2010 22:08
ismail napisał(a):
terese czy ty zdajesz sobie sprawę z tego co tu opisujesz? to tak jak byś dała tu urywek apokalipsy i powiedziała ze chrześcijanie maja palić ogniem bo tak mówi apokalipsa św Jana plujesz na to czego nie rozumiesz i nie znasz alegorie bierzesz za rzeczywistość dziewczyno zastanów się zanim coś napiszesz równie dobrze mogę tu napisać że należy was zabijać bo mogę ci podać cytat z Biblii ze Mojżesz nakazywał zabijać bałwochwalców a wy wierzycie przecież ze Jezus jest Bogiem a przynajmniej ze są jedno z Ojcem przyjemnie by ci było ? piszesz ile wlezie bo ci co cie tu słuchają nie maja zielonego pojęcia o czym mowa

Tak, zdaję sobie sprawę. Ismailu- czy wiesz, że nosisz imię jedynej osoby o której Bóg powiedział, że jej nienawidzi ?

Pn cze 21, 2010 2:18
zbanowany na stałe

To chyba nieladna wypowiedz. :(

Pn cze 21, 2010 8:37

Post Re: cyryl
ismail napisał(a):
nie słyszałeś cyryl ze Jezus prawdopodobnie bo tak mowi Ewangelia, powiedział nie dobrze jest zabierać chleb dzieciom i dawac psom powiedział tak o nie _zydach gdyż dla żydów poganie byli nieczysci jak nieczyste zwierzęta psy i swinie, w innym miejscu Ewangeli mowi o poganach jako o ś winiach pragnę przypomnieć ci tylko że parwo dal Mojżeszowi Bóg czyli wedłóg was Jezus! czyżbyś się z tego parwa naśmiewał lub uważasz że jest nie dzisiejsze i księża razem z papierzami i biskupami sa mądrzejsi żeby to prawo zmieniać ? Bóg w Koranie mówi czy oni pozwolili im na to co zakazał Bóg a zakazali tego na co pozwolił mowa o chrzescijanach

Możesz dokładnie powiedzieć która ewangelia i w którym miejscu?

Pn cze 21, 2010 8:48

ismail napisał(a):

Od kiedy to hadisy i w ogóle tzw. tradycja są alegorią? Powiedzmy, że o Koranie można tak mówić, ale hadisy są traktowane jako dosłowne przykłady do naśladowania.

Pn cze 21, 2010 8:49

Cytuj:
Tak, zdaję sobie sprawę. Ismailu- czy wiesz, że nosisz imię jedynej osoby o której Bóg powiedział, że jej nienawidzi ?

naprawde? Ismail czyli Izmael (chyba)..syn Abrahama
Bog nienawidzi go.. agdzie to pisze i dlaczego go nienawidzi?

Pn cze 21, 2010 13:18
Cytuj:
naprawde? Ismail czyli Izmael (chyba)..syn Abrahama
Bog nienawidzi go.. agdzie to pisze i dlaczego go nienawidzi?

Nigdzie :)
- "Wstań podniś chłopca, i weź go za rękę, bo uczynię go wielkim narodem....Bóg otaczał chłopca opieką" (Rdz 21.18,21).

Pn cze 21, 2010 13:35
Tak-przepraszam- pomyliłam Ismaila z Isą-Ezawem.

Jednakże Izmaela podsumowano tak:

I mówił: Jesteś brzemienna i urodzisz syna, któremu dasz imię Izmael, bo słyszał Pan, gdy byłaś upokorzona. A będzie to człowiek dziki jak onager: będzie on walczył przeciwko wszystkim i wszyscy - przeciwko niemu; będzie on utrapieniem swych pobratymców. Hagar urodziła Abramowi syna. I Abram nazwał zrodzonego mu przez Hagar syna imieniem Izmael. Abram miał lat osiemdziesiąt sześć, gdy mu Hagar urodziła Izmaela. (Rdz. 16)

Ale rasizm.

Islam uznaje Biblię tam gdzie to dla niego wygodne- tam gdzie nie- uważa ją za skażoną. Nie wiem jak akurat zapatruje się na ten fragment. I pewnie się nie dowiem- bo wśród apologetów islamu kazdy ma inne zdanie i on właśnie jest rzekomo tym, który praktykuje prawdziwy islam. :p

Jest to taki nomen omen, ze w islamie nadaje się imiona człowieka, który :"będzie walczył przeciwko wszystkim i wszyscy - przeciwko niemu; będzie on utrapieniem swych pobratymców."

Pn cze 21, 2010 14:00
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona